Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Q9550 vs Q9550S

alesek07 (73)|21.6.2009 19:43
Ahoj.CFtěl bych vědět jaký je rozdíl mezi těmito procesory, jestli jdou stejně taktovat jaké jsou teploty atd.Na zakladních taktech na tom bude asi lépe verze"S" ale co treba na 3,6ghz.Chci si ho totiž pořídit a nevím jestli není zbytečné dávat o 2000kč víc.Bude chlazen vodou a takt cca 3,4 až 3,6ghz.Díky za odpovědi
Salamander (6177)|21.6.2009 20:20
Ahoj, S procesory maji mit o par wattiku lepsi spotrebu, ale v beznem provozu to vice-mene nepoznas, takze to povazuji za zbytecnou investici :thumb

citace z Toms hardware (jestli umis anglicky):

Core 2 Quad 8200s, 9550s

The following processors are not suited to be compared to the AMD low-power Athlons, as they are more expensive, much more powerful, and cater to very different market segments. However, we still did this, for the following reasons:
They have the same thermal design envelopes
We wanted to see how high-end power saving processors compare to low-end hardware
Both Socket AM2 and Socket LGA775 have been around for a while, so drop-in upgrades are feasible

Zoom
We recently looked at Intel’s new quad core offerings: the Core 2 Quad s-series. While any other quad-core is rated at a TDP of 95 W or even 130 W, these are made to stay within 65 W. This finally makes quad-core processors interesting for compact PCs, low-power solutions and all other existing Socket 775 platforms, where high temperatures, cooling noise, or power consumption aren’t an option.

The s-models are much more expensive than the regular Core 2 Quad CPUs, and they don’t necessarily save a lot of power. Idle power consumption only differs by a few watts, and we found that peak power varies by roughly 15 W on average, depending on the application. We did not have a retail Core 2 Quad Q9000 processor available at the time of the review, which is why we had to go without the direct comparison. Using an underclocked QX9650 Extreme Edition is not an option for power measurements, as these typically require a bit more power, and hence aren’t representative for measurement.

The Core 2 Quad Q9550s is by far the best choice, but also the most expensive. You can also get a Core i7 processor for the same amount of cash. However, the Q9550s manages to pair quite acceptable power consumption with high performance.

//spis napis celou svoji sestavu, jestli se Ti nahodou nevyplati investovat do Core i7 nebo Phenomu II
alesek07 (73)|21.6.2009 20:52
Anglicky tedy moc meumím:notsure
Sestava je : asus Maximus formula, e8400, 4gb ram 1150Mhz, GF 295gtx.
Mysím že mi to brzdí akorat ten procesor a kupovat i7 mi přijde trochu zbytečné ale rad si nechám poradit.Ale s i7 mi nepříjde nárus herního vykonu takovy aby mne to stalo dalších ccaa 15 000kč a ten quad chci kvuli grafice a¨by se neflákala:)
jrx (1880)|21.6.2009 20:56
[QUOTE=alesek07;261540]Anglicky tedy moc meumím:notsure
Sestava je : asus Maximus formula, e8400, 4gb ram 1150Mhz, GF 295gtx.
Mysím že mi to brzdí akorat ten procesor a kupovat i7 mi přijde trochu zbytečné ale rad si nechám poradit.Ale s i7 mi nepříjde nárus herního vykonu takovy aby mne to stalo dalších ccaa 15 000kč a ten quad chci kvuli grafice a¨by se neflákala:)[/QUOTE]

Raději ten procesor nataktuj, desku na to máš :) Tím že koupíš 4 jádro tomu nijak nepomůžeš, hry ho stejně nedokážou využít.
alesek07 (73)|21.6.2009 21:03
No ja ten procesor nechci moc trápit a radeji ho cca za 3000kč prodám a aspon budou i jiné programi svižnejší když bude quad.a na pctunigu byl test a dvou jadra prý nedokážou plně zásobit dvoujadrovou grafiku.A dvou jadro mi také příjde že se moc trápí ve vistách
jrx (1880)|21.6.2009 21:09
Nevím proč by se mělo dvoujádro trápit :notsure
A tím že ho budeš taktovat, ho taky trápit nebudeš, akorát z něj vyždímáš větší výkon (a teplo ale to je otázka chlazení). 4 jádra ti ve hrách na výkonu nepřidají, přidá ti větší takt. Pokud si jeden z těch, který má spuštěný naráz Photoshop, Media Player, převádí film a já nevím co ještě, tak kup 4jádro. Pokud si jen běžný uživatel (nebo třeba tzv. power user) a hráč, není třeba 4 jádra, raději taktuj.
alesek07 (73)|21.6.2009 21:24
Chalazení problém není ted mám na 3400mhz v v orthosu 49 stupnů ale nerad bych cpu ublížil kdybych to taktnul na 4000mhz.no ja se tedy rozmyslím a ještě počkám než mi přestane výkon stačit.ale na win7 už bude asi quad potřeba:notsure.ale jinak moc díky za rady:)
fanynek (2048)|21.6.2009 21:25
@alesek07: Projdi si pár testů a hned budeš vědět, vo co go. :thumb (Podle testů mají už quady malinko navrch)

Na Win 7 vůbec quad potřeba není. Jinak přetaktování E8400 nad 3,8GHz přináší už jenom nějakou tu stovku bodíků v 3D Marku navíc a jednotky FPS ve hrách. Musíš si to testnout, abys věděl, kolik to pomůže s tou tvojí grafikou. (Uvádím co mám testováno s 8800GTSkou)

EDIT: To tvrzení, že "dvou jadro mi také příjde že se moc trápí ve vistách" je dost zavádějící. Spíš to bude něčím jiným. Mám to samé CPU, co ty a na default mi to jede s Vistama jedna báseň a to mám spuštěnejch nesmyslů a blbostí po startu, že bych se i někdy styděl. To nemluvím o tom, když to nataktím. To je cvrkot.
jrx (1880)|21.6.2009 21:30
[QUOTE=alesek07;261557]Chalazení problém není ted mám na 3400mhz v v orthosu 49 stupnů ale nerad bych cpu ublížil kdybych to taktnul na 4000mhz.no ja se tedy rozmyslím a ještě počkám než mi přestane výkon stačit.ale na win7 už bude asi quad potřeba:notsure.ale jinak moc díky za rady:)[/QUOTE]

Tak to jsem nevěděl že to máš už taktované :) 8400 na 3,4GHz musí tu grafiku utáhnout i kdyby nechtělo :thumb A tím že zvýšíš ještě takt nic neskazíš. Maximálně to nedá deska, restartuje se ti PC a dáš to na nižší takty kde to jede
alesek07 (73)|21.6.2009 21:36
jj tak díky za rady na chám to a časem pujdu třeba do i7 a aspon to bude mít ddr3 na tříkanalove zapojení.
jrx (1880)|21.6.2009 21:37
[QUOTE=alesek07;261567]jj tak díky za rady na chám to a časem pujdu třeba do i7 a aspon to bude mít ddr3 na tříkanalove zapojení.[/QUOTE]

A nebo do Phenomu II s dvoukanálovým DDR3 :idea
alesek07 (73)|21.6.2009 21:44
Ja jsme věrný intelu a nvidii:)
Draken (1578)|22.6.2009 08:26
Pokud máš 49°C, tak není co řešit 3,8Ghz dáš teplotně do 60°C jak nic, zbytek záleží už jen na desce a stabilitě procesoru...u E8400 je ale 4,0Ghz naprosto běžné