Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Problém...doufám, že stará baterka :-)

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Chtěl bych si jen potvrdit diagnózu mého pc. Poslední dobou...tedy je to pár dnů, co jsem to pozoroval, mi nechce naskočit komp (větráky se roztočí, kontrolky naběhnou, problikne i dvd, ale nezapne se monitor). Pomůže až několikrát opakované vypnutí/zapnutí. Stává se to hlavně tehdy, když pc zapínám po delší době, co bylo odpojeno od elektřiny (přes noc, přes víkend). Já si toho všiml až po Vánocích, co jsem tam nacpal tv tuner, síťovou kartu a vyměnil starou klávesnici za usb, ale přítelkyně tvrdí, že už se jí to stalo i dříve. Takže dofoufám, že to opravdu je jen tou baterkou (deska je stará necelé dva roky, docela mi přijde divné, že by baterie vydržela tak krátce) a že to není zdrojem(mám A64@2250, 1GB RAM, 2x HDD, GF6600GT AGP, tv tuner, eth.c. a 350W Nexus).

    Tak jak to vidíte? Je to tou baterkou? Je možné, aby tak brzy byla vybitá?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    Jaký máš zdroj?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Už jsem doplnil...:-)

    Nevím, s tím zdrojem...na ten bych to asi neházel. Přecijenom, při plném zatíženéí je PC plně stabilní...tak snad zapnutí by mu nemělo dělat problém.
    Naposledy upraveno uživatelem Smeli: 02-01-2007 v 22:45 Důvod: Posty sloučeny. Co třeba edit ;)
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    Už jsem doplnil...:-)
    No, upřímně jsem koukal a Nexus zdrojem mi nepříjdou moc špatné, ale na druhou stranu špatná baterka se projevuje jinak. Zkus nějaký soft a zkontroluj hodnoty napětí, případně v biose, pokud máš multimetr, vytáhni baterku a přeměř ji (měla by mít okolo 3,3V).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od Smeli
    No, upřímně jsem koukal a Nexus zdrojem mi nepříjdou moc špatné, ale na druhou stranu špatná baterka se projevuje jinak. Zkus nějaký soft a zkontroluj hodnoty napětí, případně v biose, pokud máš multimetr, vytáhni baterku a přeměř ji (měla by mít okolo 3,3V).
    Jsou to předělané fortrony, takže žádný šrot, navíc mi přijde opravdu divný, že po několikahodinovém hraní nových her nic nepadá...prostě jediné co mě napadlo, je baterka...multimetr nemám :-/

    Tak tohle mi naměřil Everest:
    Vlastnosti senzorů:
    Typ senzoru ITE IT8712F (ISA 290h)
    Název základní desky Gigabyte K8NF / K8NS / K8N Ultra / K8NXP Series

    Teploty:
    CPU 40 °C (104 °F)
    Seagate ST3320620AS 35 °C (95 °F)
    SAMSUNG SP1614C 32 °C (90 °F)

    Ventilátory:
    CPU 1534 RPM
    Napájení 2058 RPM

    Napájecí napětí:
    Jádro CPU 1.39 V
    +3.3 V 3.30 V
    +12 V 12.16 V
    VBAT Baterie 3.07 V
    DIMM 2.64 V
    Naposledy upraveno uživatelem Smeli: 02-01-2007 v 23:06 Důvod: Uáááááá, EDIT
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele Smeli
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,511

    Teď jak koukám na tvou desku, matně vzpomínám, že tohle dělalo kámošovi taky, ale nemůžu si teď vzpomenout, jak jsme to řešily

    Máš poslední bios?

    Edit: a jo, už vím, vyměnil zdroj...
    Naposledy upraveno uživatelem Smeli: 02-01-2007 v 23:13
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    eraser

    Písal si, že sa ti to stalo po vypnutí z elektriky, čiže napájanie bolo kompletne odpojené od zdroja, resp. od počítača?

    Skorej by som to videl na visiace napätie v zdroji, ja som si tieto problémy všimol pri EC zdrojoch, vždy však stačilo PC kompletne odpojiť od elektriky, resp. na zdroji prepnúť on/off vypínač a následne mi počítač nabehol bez problémov. Preto som si i kúpil predlžovačku s vypínačom.

    Ak by ti odchádzala batérka, tak by si obdržal hlášku o defaultnom reloadnutí BIOS nastavení, prípadne lepšie dosky by túto skutočnosť dokázali nahlásiť.

    Ešte jeden postreh. Pri zapnutí PC prevažná väčšina komponentov vystrelí svoju spotrebu na maximum. Napr. disk ti žerie v kľude 5-8W a pri seekovaní 15W, ale pri zapnutí spotrebuje až nad 20W.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od eraser
    Písal si, že sa ti to stalo po vypnutí z elektriky, čiže napájanie bolo kompletne odpojené od zdroja, resp. od počítača?

    Skorej by som to videl na visiace napätie v zdroji, ja som si tieto problémy všimol pri EC zdrojoch, vždy však stačilo PC kompletne odpojiť od elektriky, resp. na zdroji prepnúť on/off vypínač a následne mi počítač nabehol bez problémov. Preto som si i kúpil predlžovačku s vypínačom.

    Ak by ti odchádzala batérka, tak by si obdržal hlášku o defaultnom reloadnutí BIOS nastavení, prípadne lepšie dosky by túto skutočnosť dokázali nahlásiť.

    Ešte jeden postreh. Pri zapnutí PC prevažná väčšina komponentov vystrelí svoju spotrebu na maximum. Napr. disk ti žerie v kľude 5-8W a pri seekovaní 15W, ale pri zapnutí spotrebuje až nad 20W.
    Právě že mám zásuvku s vypínačem a to hlavné kvůli repráků, které hučí, když jsou pod proudem. Právě když je to ze sítě odpojené delší dobu a pak se to pokusím zpustit, tak to trochu trvá než se PC uráčí naskočit. Teď když to zapínám vypínám, tak vše je naprosto v pohodě....
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    I kdyby vše bralo maximum, tak mi neříkejte, že to dá 300W! :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od Smeli
    Teď jak koukám na tvou desku, matně vzpomínám, že tohle dělalo kámošovi taky, ale nemůžu si teď vzpomenout, jak jsme to řešily

    Máš poslední bios?

    Edit: a jo, už vím, vyměnil zdroj...
    bios mám poslední...říkám, dřív mi to prý dělalo občas (v průměru jednou za 2 měsíce), teď častěji...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    eraser

    Hmmm, to je opačný problém, aký som zažil a riešil v mnohých prípadoch. Ono, pokiaľ je PC vypnuté, no do zdroja tečie prúd, tak doska je napájaná 5V. Je možné, že niečo nie je košér a pokiaľ je doska napájaná, tak všetko funguje, ak to vypneš, je amen.

    Je to dosť ošemetné a je pravdepodobné, že bez náhradných komponentov to nezistíš. Asi by som to riešil predlžovačkou, ktorá má aktívnu prvú zásuvku, kam sa zapojí kábel od zdroja a v prípade, že poklesne odber, tak sa ostatné zásuvky kompletne vypnú, takže repráky ti nebudú šumieť a doska bude stále pod prúdom a PC by ti nemalo robiť problémy pri opätovnom zapnutí a vypnutí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Obyvatel SHW Avatar uživatele SmartMole
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    308

    Citace Původně odesláno od eraser
    Hmmm, to je opačný problém, aký som zažil a riešil v mnohých prípadoch. Ono, pokiaľ je PC vypnuté, no do zdroja tečie prúd, tak doska je napájaná 5V. Je možné, že niečo nie je košér a pokiaľ je doska napájaná, tak všetko funguje, ak to vypneš, je amen.

    Je to dosť ošemetné a je pravdepodobné, že bez náhradných komponentov to nezistíš. Asi by som to riešil predlžovačkou, ktorá má aktívnu prvú zásuvku, kam sa zapojí kábel od zdroja a v prípade, že poklesne odber, tak sa ostatné zásuvky kompletne vypnú, takže repráky ti nebudú šumieť a doska bude stále pod prúdom a PC by ti nemalo robiť problémy pri opätovnom zapnutí a vypnutí.
    Blbé je, že se to opravdu špatně testuje, protože každý další pokus znamená nechat PC bez proudu delší dobu v řádu několika hodin...ještě mě napadá, jestli to není nějakým špatným kondíkem na desce/zdroji..
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    57

    Citace Původně odesláno od SmartMole
    Blbé je, že se to opravdu špatně testuje, protože každý další pokus znamená nechat PC bez proudu delší dobu v řádu několika hodin...ještě mě napadá, jestli to není nějakým špatným kondíkem na desce/zdroji..
    Neco podobneho mel bratr a bylo to deskou(nafoukle kondenzatory).
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Citace Původně odesláno od joachimwedel
    Neco podobneho mel bratr a bylo to deskou(nafoukle kondenzatory).
    prave jsem se to chystal napsat a ty jsi me predbehl. jenom dodam, ze kondenzatory nemusi byt jenom nafouknuty, ale muzou vypadat uplne normalne a byt vyschly...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15

    odb odb je offline
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    513

    Ako uz bolo spominane vyssie, bude to na 90% zakladnou doskou, 10% ze je to zdrojom. Uz som sa stretol pri niekolkych PC s tym istym problemom, boli vadne kondenzatory okolo soketu procesora. Rozhodne by som PC vyskusal z inym zdrojom, je to najjednoduchsie, ak ten problem bude pretrvavat je to doska.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. RAID 1 problem - stara data
    Od wedge v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 16-09-2013, 11:06
  2. Nenabíjí se baterka na bios
    Od bren1965 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 27-02-2011, 12:05
  3. cmos - baterka
    Od houky v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 08-11-2009, 15:18
  4. Asi baterka
    Od pyroozzy v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 27-10-2009, 22:22
  5. Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 05-05-2008, 15:39