Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problem s monitorom

robkos (8)|27.6.2009 10:54
dravím vás,
už asi týždeň mi nenabehne za "studena" monitor.Pri spustení mi comp ani nepipne,ani nejde v pozadí win(samozrejme nenabehne bios).Musím vždy počítač tak 5-10x odpojiť od elektriky a znovu pripojiť až kým sa monitor nechytí,normálnym reštartom to nefunguje.Potom už možem vypínať a zapínať v pohode,nejde to len keď je dlhšie vypnutý...............A keď už nabehne tak mi napíše CPU IS UNWORKABLE OR HAS CHANGED.PLEASE RECHECK CPU SOFT MENU......................ale žiadné zmeny tam niesú.Neviete niekto čím by to mohlo byť??
grapherX (888)|27.6.2009 10:55
zkus rozepsat svou sestavu a typ monitoru
robky (3195)|27.6.2009 10:57
Doplň aj presný typ zdroja a vek zostavy ...

Problém zrejme nebude v monitore, ale pravdepodobne v napájaní zostavy(zdroj) alebo v batérii na doske (zálohuje nastavenia v biose)
robkos (8)|27.6.2009 11:05
Je to staršia zostava,zakl doska Abit NF7,athlon XP 2200+,grafika Geforce FX5600,monito LCD...LGxxx,zdroj je tam 300W........ a vek 6 rokov
Bateriu som premeral,napätie má OK,ale vyzerá byť vytečená
kevin00 (10238)|27.6.2009 11:08
Proveď reset BIOSu (vyndej baterku z motherboardu), případně baterii vyměň. Ten zdroj je jaké značky ? Má také těch 6 roků ? Zkus jej vyměnit.
robkos (8)|27.6.2009 11:11
Áno všetko má 6 rokov,tá zostava fungovala vlastne bez poruchy komplet ako je,zdroj je EC 300X1
grapherX (888)|27.6.2009 11:14
Kdyby jsi si za nějakých šest nebo sedm stovek koupil 300W fortron rozhodně bys chybu neudělal. Zdroj Eurocase nebude mco kvalita a je možné že bude mít už vyteklé kondenzátory apod. Jenom přece šest let je celkem dost na EC.

Edit: Pkud vypadá baterka jako by byla vytekla tak ji vyměň, zaležitost 20korun.
kevin00 (10238)|27.6.2009 11:21
Rozhodně stojí za zkoušku výměna zdroje, za tu dobu 6ti let bude s největší pravděpodobností "na pokraji sil". Pro danou sestavu můžeš zakoupit v podstatě jakkoliv zdroj Fortron či Seasonic 300 W.
robkos (8)|29.6.2009 19:32
Tak nakoniec to skončilo tak že idem kupovať nový comp.....Vytiahol som baterku a dal som tam novú,od vtedy už mi nejde vobec nič,bios sa stratil...už nepomožu ani tvrde reštarty....
kevin00 (10238)|29.6.2009 19:36
[QUOTE=robkos;264567]Tak nakoniec to skončilo tak že idem kupovať nový comp.....Vytiahol som baterku a dal som tam novú,od vtedy už mi nejde vobec nič,bios sa stratil...už nepomožu ani tvrde reštarty....[/QUOTE]

Jak by se BIOS mohl ztatit :runaway
Nezkratoval jsi baterii na motherboardu, když jsi jí vyndaval ? Vyndáním baterie z motherboardu nic rozhodně nezničíš ;)
robkos (8)|29.6.2009 19:51
Nie,tiež mi to nejde do hlavy.......skrátka bios nenabehne,vlastne monitor nemá ani žiadný signál....
grapherX (888)|29.6.2009 20:03
Zkus ještě vytahnout tu baterku na chvili aby se znovu zresetoval bios. Vapadá to že je na desce něco vyskratované.
robkos (8)|29.6.2009 20:09
Skúšal som,dokonca som ju mal vytiahnutú aj celú noc,potom som dal späť a výsledok stále rovnaký,rozbehne sa HDD,mechaniky,ventilátory a to je všetko
kevin00 (10238)|29.6.2009 20:17
  • Máš možnost osadit sestavu jiným zdrojem ?
  • Vyndej vše nepotřebné ke startu počítače (HDD, DVD mechanika, rozšiřující karty, apod), nech zapojen pouze jeden modul RAM ve slotu DIMM1, odpoj front panel a zkus pomocí šroubováku počítač zapnout.
  • Pokud nepůjde sestava spustit, vyjmi i grafickou kartu. Motherboard by měl absenci grafické karty signalizovat pípáním.
xmarek (1676)|29.6.2009 20:42
[QUOTE=robkos;264580]Skúšal som,dokonca som ju mal vytiahnutú aj celú noc,potom som dal späť a výsledok stále rovnaký,rozbehne sa HDD,mechaniky,ventilátory a to je všetko[/QUOTE]Běžný stav když se deska odporoučí do věčných lovišť.
S podobnými případy kdy se točí ventilátory a nenajede BIOS jsem se už několikrát setkal. Naposledy minulý týden u počítače kamaráda. On měl nakonec to štěstí, že jsme to nakonec nějak rozjeli, ale taky se mu nerozsvítila ani klávesnice. Já jsem to štěstí s minulou deskou neměl. Ta se se mnou podobným způsobem jaký jste popsal taky pomalu loučila až nakonec vůbec nenaběhla. V případě, že se rozhodnete pro koupi nové desky doporučuji koupit i nový zdroj protože ten může být taky načlý.
robkos (8)|29.6.2009 20:47
A Ako sa vám podarilo tú dosku rozbehnúť?Lebo skúšal som už poodpájať mechaniky,HDD,ventilátor.........aby som odľahčil zdroj,ale nenabehlo mi nič:(
kevin00 (10238)|29.6.2009 20:50
Pokud jsi vyzkoušel postup, co jsem psal v postu č. 14, tak bych řekl, že buď je mrtvá základní deska nebo zdroj. Aby jsi to ujistil na 100 % půjč si od kamaráda zdroj a vyzkoušej počítač s ním. Pokud počítač nezapneš, je mrtvá základní deska a doporučuji zakoupit novou i s novým zdrojem. Pokud se Ti vyplatí investovat do takto starého počítače.
xmarek (1676)|29.6.2009 21:06
[QUOTE=robkos;264596]A Ako sa vám podarilo tú dosku rozbehnúť?Lebo skúšal som už poodpájať mechaniky,HDD,ventilátor.........aby som odľahčil zdroj,ale nenabehlo mi nič:([/QUOTE]Náhoda. Všechno jsem odpojil a nechal jsem tam jen grafiku a připojenou klávesnici a nic. Vyčistil jsem počítač od prachu, vyresetovali BIOS, výsledek 0. Pak jsem si všiml, že vůbec nereaguje ani klávesnice a nerozsvítí se myš (USB), takže nereagovaly ani porty. Po určité době experimentování jsem si všiml, že trvale svítí floppy. Tak jsem s tím blbnul (zkoušel zapínat a vypínat) a nakonec se ta deska rozjela. Čistě náhoda. Kamarád si po celou dobu vyhlížel na PDA novou desku. :D
robkos (8)|30.6.2009 16:56
Tak som to vyskúšal na inom zdroji,aj grafiku som vytiahol...............stále ticho a tma.....asi zakl doska skončila.....Po týždni skúšania som na koniec objednal nový notebook:)