zapojeni RAID
Přeji všem zde pevne nervi semnou neb jsem začátečník a budu klast stupidní otázky :D Uvažuji o koupi noveho PC a jelikož jsem vytvarník a ne hráč her na PC. Tak to bude stroj určen pro upravu videa, grafických prácí a hudby. Pořídil jsem si knihu ,, úprava videa na PC ,, A tam jsem se dočetl že je dobré když jsou v PC v RAIDu zapojený HDD . A já nevím jak se to zapojuje. Abych ušetřil vyčerpávající vysvětlování z vaší strany. Tak už vím, že mají být oba dva stejné značky, tedy ,, začky ,, ale hlavně stejná rychlost ( RPM ) a že se něco v BIOSu něco někde dělá. Alo co se tam dělá a kde se to najde atd atd. A další otázka . Když už máme tyhle dysky zapojené, v RAIDu tak je možné zapojit ještě třetí jakož to samostatný HDD . A vůbec nevím jak se ty disky budou ukazovat ? C: D: a ten co chci jako třetí E: ? A nebo C: a ten třetí co chci navíc D: ? Pardon pánové jsem laik a nerozumím tomu .... Mymochodem v čem jsem si jistý Vám mohu ukázat že nekecám, že jsem výtvarník.
Popis RAID
http://cs.wikipedia.org/wiki/RAID
ach ten češtin
http://cs.wikipedia.org/wiki/RAID
ach ten češtin
Prosím Tě napiš nám kompletní sestavu, na které chceš pole RAID vytvořit. Hlavně tedy výrobce a typové označení motherboardu. O jaké diskové pole se Ti jedná (0 / 1 / 5 apod) ?
Pán by potřeboval asi navrhnout novou sestavu. Takže špíše za kolik a jaké programy se na té mašině budou provozovat
[QUOTE=kevin00;264269]Prosím Tě napiš nám kompletní sestavu, na které chceš pole RAID vytvořit. Hlavně tedy výrobce a typové označení motherboardu. O jaké diskové pole se Ti jedná (0 / 1 / 5 apod) ?[/QUOTE]
Zatím nic nemám .Ale chci toto... Asus P5Q PRO - Intel P45 .. A tím jak se ptáš zda (0 / 1 / 5 apod) tak to jsi mne dostal... Budu mít za 5. Snad to někde doženu co to znamená atd.
Zatím nic nemám .Ale chci toto... Asus P5Q PRO - Intel P45 .. A tím jak se ptáš zda (0 / 1 / 5 apod) tak to jsi mne dostal... Budu mít za 5. Snad to někde doženu co to znamená atd.
Asi bude lepší, když napíšeš, na co budeš počítač používat a jaký je finanční limit. Sestavíme Ti zde sestavu na míru a rovnou Ti dáme návod jak na RAID pole ;)
RAID pole
RAID pole
[QUOTE=astec;264274]Pán by potřeboval asi navrhnout novou sestavu. Takže špíše za kolik a jaké programy se na té mašině budou provozovat[/QUOTE]
No skoro je tomu tak... Ale pokud to někoho zajímá co jsem si vybral. Mohu poslat seznam.
pokud uvedu příklad, tak je také možné, že ve vašich očích si chci pořídit zbytečný luxus a nebo naopak řeknete, že to je málo...
No skoro je tomu tak... Ale pokud to někoho zajímá co jsem si vybral. Mohu poslat seznam.
pokud uvedu příklad, tak je také možné, že ve vašich očích si chci pořídit zbytečný luxus a nebo naopak řeknete, že to je málo...
Tak že ...
MB je Asus P5Q PRO - Intel P45 .....
CPU je Intel Core 2 Quad Q9550 2,83GHz 12MB 1333MHz 775pin BOX .....
RAM je A-Data DIMM 4096MB DDR II 1066MHz Extreme Edition .....
GF je Sapphire HD 4870 (11133-03-20R) 512MB, PCI-E ....
a HDD Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II....
MB je Asus P5Q PRO - Intel P45 .....
CPU je Intel Core 2 Quad Q9550 2,83GHz 12MB 1333MHz 775pin BOX .....
RAM je A-Data DIMM 4096MB DDR II 1066MHz Extreme Edition .....
GF je Sapphire HD 4870 (11133-03-20R) 512MB, PCI-E ....
a HDD Western Digital Caviar SE16 WD6400AAKS - 640GB SATA II....
Osobně bych to viděl spíše takto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Sestava je založena na platformě AMD, bez monitoru a OS.
Monitor a OS vlastníš ? Zřejmě chceš Windows Vista.
Sestava je založena na platformě AMD, bez monitoru a OS.
Monitor a OS vlastníš ? Zřejmě chceš Windows Vista.
A proč AMD ? Jen tak se ptám neb prý INTEL je udajně lepší pro práci s videem.. Nebo se mílim a doba je již jiná ?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] s OS a monitorem.
IMHO sestava na platformě Intel se vyplatí s procesorem i7 , což je cca 25.000 Kč bez monitoru.
IMHO sestava na platformě Intel se vyplatí s procesorem i7 , což je cca 25.000 Kč bez monitoru.
Tak to když jsem viděl ten návrh s monitorem a OS a kdyby to bylo s tím i7 , tak to by asi bylo doopravdy pro mne jako pořídit si na naše silnice F1 :D Ale jinak ta cena odpovídá mé předstvě. Tedy ta verze sestavy s tím OS a monitorem
Hm, len pridam moj nazor na RAID v tomto pripade. Neveril by som vsetkemu, co sa pise v knihach :D niektori autori sa tam odbavuju a vzdaluju svojimi radami realite. Myslim, ze na spominane ucely RAID nie je nutny. No a pokial by mal byt robeny na integrovanom cipe, tak bude uplne o nicom.
Ked uz raid, tak na externej karte a vo forme aspon RAID5. Lenze to uz bude cena niekde inde
Ked uz raid, tak na externej karte a vo forme aspon RAID5. Lenze to uz bude cena niekde inde
[QUOTE=kevin00;264302][odkaz, pro zobrazení se přihlaste] s OS a monitorem.
IMHO sestava na platformě Intel se vyplatí s procesorem i7 , což je cca 25.000 Kč bez monitoru.[/QUOTE]
Jelikož jsem kdysi měl PC stroj s deskou ASUS De-Luxe pro AMD ( číslo a tip ž nevím ale byla už hoooodně stará cca 5 let a z druhé ruky ) tak mne tenkrate shořel zdroj .Příčina ...Dlouho vytažen ze zásuvky a kondenátory vychladly. Následek ... Bum a bylo když jsem dal vydlici do zásuvky .Tak jsem pořídil nový 500w s aktivním PFC doufám že jsem to napsal správně. No zkrátka zn. AKASA a již žádný strach pokud ho zapojím po dlouhé době opět do sítě 230 v.
IMHO sestava na platformě Intel se vyplatí s procesorem i7 , což je cca 25.000 Kč bez monitoru.[/QUOTE]
Jelikož jsem kdysi měl PC stroj s deskou ASUS De-Luxe pro AMD ( číslo a tip ž nevím ale byla už hoooodně stará cca 5 let a z druhé ruky ) tak mne tenkrate shořel zdroj .Příčina ...Dlouho vytažen ze zásuvky a kondenátory vychladly. Následek ... Bum a bylo když jsem dal vydlici do zásuvky .Tak jsem pořídil nový 500w s aktivním PFC doufám že jsem to napsal správně. No zkrátka zn. AKASA a již žádný strach pokud ho zapojím po dlouhé době opět do sítě 230 v.
[QUOTE=kevin00;264302][odkaz, pro zobrazení se přihlaste] s OS a monitorem.
Otázka ... Včem je lepší ta tvá sestava a atd. oproti tomu co jsem já původně chtěl . Cenově jsou si podobné... +/- 2 000,-
Otázka ... Včem je lepší ta tvá sestava a atd. oproti tomu co jsem já původně chtěl . Cenově jsou si podobné... +/- 2 000,-
[QUOTE=imported_tomros;264311]... No zkrátka zn. AKASA ...[/QUOTE]
Doporučil bych koupit zdroj nový. Nevím, jestli by zdroj splňoval požadavky potřebné pro připojení všech komponentů (musel by jsi dodat přesné označení).
Pro srovnání jsem navrhl [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Doporučil bych koupit zdroj nový. Nevím, jestli by zdroj splňoval požadavky potřebné pro připojení všech komponentů (musel by jsi dodat přesné označení).
Pro srovnání jsem navrhl [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
[QUOTE=kevin00;264316]Doporučil bych koupit zdroj nový. Nevím, jestli by zdrj splňoval požadavky potřebné pro připojení všech komponentů (musel by jsi dodat přesné označení).
Pro srovnání jsem navrhl [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].[/QUOTE]
model AK-P050FG7
Pro srovnání jsem navrhl [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].[/QUOTE]
model AK-P050FG7
Teoreticky by zdroj mohl vyhovovat. Nemá ovšem žádné nap. SATA konektory. Musel bys koupit 4 redukce Molex - SATA. Pokud by jsi zvolil sestavu na platformě Intel, zdroj rozhodně kup nový. osobně bych v obou případech volil zdroj nový.