Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Gbitová domácnost

  1. #1
    Redaktor SHW
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    65

    Ahoj,
    po nedávné bouřce se mi odporoučel můj asus WL-500W, resp jeho WAN port a tím pádem je pro mne nepoužitelný.
    Chci ho nahradit kombinací switche a Wi-Fi routeru. Důležitý je pro mě WAN port(kvůli NAT) a celkem 8-9 Gbit portů. Chci mít uzavřenou domácí sít, kde budu moci streamovat z jednoho PC HD video, ale abych zároveň mohl z dalších PC bez problémů na net. Zatím marně tápu a hledám nějaké seriózní řešení.

    Zatím jsem našel: http://www.3com.com/prod/cz_CZ_EMEA/...res&sku=3CDSG8 nebo http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=1333

    router na Wi-Fi stačí 802.11g, neboť nko stejně nefuguje jak má, ideálně s gbit porty

    Mohl by někdo prosím dát nějaké typy? Taky nejsem milionář, takže nějaká rozumná řešení
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2008
    Příspěvků
    453

    Ja som zatial este WiFi router s gigabitovymi portami a bez 802.11n nevidel. Tiez 8 portov u routerov je vcelku zriedkava vec.

    Takze idealne riesenie je gigabitovy router (1WAN, 4LAN) + gigabitovy switch. Teda ako router napr. D-Link DIR-655 alebo SMCWGBR14-N.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Dufam, ze vies, ze len gigabitovy switch ti nestaci. V kazdom zariadeni potrebujes gigabitovu sietovku a na kablovacku pouzit kabel Cat5e, co je standard pre gigabitovy ethernet 1000BASE-T. Aj ked v sucasnosti sa uz pouziva minimalne CAT6.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No používá - sehnat v praze SFTP kabel kat 6 na metráž neni zrovna jednoduchý.... A většina patch kabelů, co se nabízí, je taky jen 5e.

    Router bych ti silně doporučoval Nkovej, dle mejch zkušeností i blbej n-kovej Edimax (totallowend) má v Gčku větší dosah než Gčkový routery (pochopitelně - Nko vyžaduje "větší citlivost", takže Gčko pak zvládá krásně).

    Naopak vzhledem k tomu, že kombinace víceporotvýho routeru navíc s Nkem se skoro nedělaj, nebo za strašný peníze (tušim nějakej vigor), tak je nejlepší kombinace Nkovej router + gigabitovej switch.
    Co se týče toho, jakej switch, tak 3com je dobrej, sám ho mam, ale rozhodně je na doma škoda kupovat managed switch (nevyužiješ to), naprosto stačí nějakej SOHO,
    např. tendle:
    http://www.lan-shop.cz/switch/netgear/49540
    Asi by stačili i levnější např. od d-linku, tady platíš trochu za značku (ale zas máš jistotu, že to neni šmejd, což u d-linku zaručit nejde).

    Naopak se nemusíš bát toho, že by 100mbit spojení mezi routerem a switchem zpomalovalo Nkovou síť - ta má sice 350Mb/s, ale jen teoretickou, navíc je to počítaný i s režijí (která je u wifi daleko větší než na drátě). Takže efektivní rychlost rozhodně neni znatelně vyšší než 100mbit po drátě, spíš bejvá nižší - udává se kolem 80Mbit.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 29-06-2009 v 21:52
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Redaktor SHW
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    65

    Děkuji za rady, zkusím z toho něco vykoumat. Asi jsem úplně nepřiznal barvu Jsem takový hračička, takže mě láká managed switch. Zkusím někde sehnat náhled ovládání 3comu a dyžtak si koupím ten TP-link.

    Kabeláž se dobře kupuje (v Praze) u ASM http://asm.cz/kategorie/pasivni-sito...5-7/metalicke/

    Nko sem se snažil rozchodit na svém WL-500W, ale většinu času mi nebeželo. Používal sem jak originální asus ovladače, tak Olega i X-WRT. Celkově dost kolísala rychlost, takže průměr by byl u mě mnohem níž než 80mbit.

    Router bych chtěl s rozumným výkonem u mého WL-500W se stávalo při zapnutém transmission (přes olega na exter HDD), že klesla rychlost linky a celkově odezva sítě. Mám pocit, že procesor bude achillova pata většiny routerů. Napadá mě použít mikrotik, který je na střeše a šíří dál CzFree, ale to by stálo pár tisíc.....

    Hodně mě zaujalo cisco, ale i nejlevnější zařízení je mimo moje finanční možnosti :-(
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    217

    Router je třeba dobrý i tento Linksys(CISCO): http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=64856
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    To Logout: Nechcem sa opakovat - ale pouziva, aj patch kable Cat6..... uz som instaloval aj Cat7.

    V sucasnosti robit siet na Cat5 je holy nezmysel. Casom by si zistil, ze siet je taka rychla, aky je jej najpomalsi prvok. Cat5e je uz o triedu vyssie,p ale davaj pozor na znacku. Na noname zabudni. Ak mozes, kup Solarix, konektory RJ45 8p8c Cat5e, nastenne zasuvky napriklad od ABB. Pred rokom som robil dva rodinne domy, pred mesiacom som ich bol v jednom dome premerat a parametre sa nezmenili. Zaruka na kabelaz 10 rokov.
    Nepodcenuj kabelaz, aby si to nemusel prerabat

    Ak router, ktory je manazovatelny, s podporou, tak Linksys. SOHO nebrat. Nerobis to na 1 rok.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jojo, u ASM jsem taky zkončil.... Přes celou Prahu....

    Náročnost na procesor bude asi opravdu achilova pata - z Asusu 500g jsem maximální rychlost přes Gčkovou síť dosáhnul stejnou, jako maximální rychlost routovanýho spojení
    (teda LAN-WAN). Takže asi opravdu největším problémem je rychlost routeru. Routerboard by to asi řešil, ale i todle řešení je o dost dražší...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Redaktor SHW
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    65

    Heh tak mám vyřešeno, zrovna jsem hledal nějaký nrouter a našel jsem zmínku o RT-N16. Což je vlastně pokračovatel Wl-500W.

    http://forums.legitreviews.com/about21938.html

    Vypadá to velmi lákavě zejména pak 128MB DDR2. Třeba na tom půjde hrát csko :-))))))
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    CSko na tom hrat urcite nepujde a tim seznam zlych zprav nekonci.

    Ten titulek anglicky rika, ze tato rada routeru byla teprve Asusem oznamena (announced) - ASUS RT-N16 Sets Wireless Router Announced ...

    To znamena, ze jen tak k dispozici nebudou. Datum vlozeni prispevku je 29. 6. 2009, cize vcera. Obavam se, ze to jen tak koupit nepujde - kdyz jsem do hledani na nejvetsim a nejlepe zasobenem HW online USA shopu zadal "ASUS RT-N16" do hledani, tak to nenaslo nic. Zkus sam: http://www.newegg.com

    Sorry za blbe zpravy, vim, ze te nepotesim a za to karme nebude
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Redaktor SHW
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    65

    tak hrani cska byl vtip v narazce na operacni pamet. chapu ze tu nebude zitra, ale do Vanoc snad dorazi.

    Jen se trochu bojim o finalni cenu.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. NAS: Jaký NAS s DLNA pro domácnost
    Od kicw v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 09-10-2014, 17:52
  2. Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 09-12-2009, 17:53
  3. PC pro domácnost 14k
    Od Benobi v sekci PC - archiv
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 03-12-2009, 23:39
  4. Kolik komplíků je ideální pro jednu domácnost?
    Od myszice v sekci Volná témata
    Reakcí: 48
    Poslední příspěvek: 08-05-2007, 14:08