HDD a křemíkové nebe
Zdravím, můj půl roku starý HDD zničeho nic přestal bootovat ani se nenačte v biosu. Zkoušel jsem ho dát i do jiného pc, ale bez úspěchu. tak jsem se chtěl zeptat, zda je ještě nějaká možnost, dostat se k mým datům. Dík
Jedná se o HDD Seagate Baracuda ST3500320AS (SATA2)
Jedná se o HDD Seagate Baracuda ST3500320AS (SATA2)
Na 99 % bude HDD "mrtvý". Nezbude Ti nic jiného, než HDD reklamovat. Jako poslední možnost, můžeš HDD zkusit detekovat pomocí SeaTools (utilita výrobce). Pokud ani tato utilita HDD nedetekuje, je "mrtvý" na 100 %.
Pokud ti jde o data, která by neměl vidět někdo jiný, je určitá šance se k nim dostat - za předpokladu, že neumřelo něco uvnitř nebo motor a to sehnat naprosto identický typ (raději i stejnou revizi) a prohodit desku...
No teď jsem řešil to samé - disk se točil a vydával podivné zvuky a nehlásil se - tak jsem ho dal do USB rámečku a asi na 30 pokusů se rozjel, takže se mi povedlo zachránit data. Hned poté zase chcípnul. Druhý den se rozjel a jede pořád. Takže vrácen do PC a majitel čeká na další výpadek, aby mohl reklamovat :runaway
Jedná se o WD 640 AAKS.
Jedná se o WD 640 AAKS.
mno co rikal SMART nwm, jelikoz disk zadna deska nedetekuje tak se ho ani nezeptam a logy jsou uveznene na disku :(
mno kdyz uz sem zalozil tento topic... nevite nekdo cim to muze byt, ze PC odmita nabootovat? resp nenaskoci ani bios.... poprve to bylo diskem, ale disk jsem vymenil za funkcni pc bezel asi 5 minut instalace win a potom monitor zbelal a po 1 min se vypnul(monitor) a PC opet nanejede...
Chtělo by to napsat o jakou sestavu se jedná + wattáž zdroje a jeho značku.
Odpoj vše nepotřebné k bootu počítače (HDD, DVD mechanika, rozšiřující karty, apod), nech zapojen pouze jeden modul RAM do slotu DIMM1. Pokud má motherboard integrovanou grafickou kartu, vyjmi graf. kartu do PCIe (pokud ji máš). Resetni BIOS vyndáním baterky z motherboardu. Poté zkus počítač zapnout.
Odpoj vše nepotřebné k bootu počítače (HDD, DVD mechanika, rozšiřující karty, apod), nech zapojen pouze jeden modul RAM do slotu DIMM1. Pokud má motherboard integrovanou grafickou kartu, vyjmi graf. kartu do PCIe (pokud ji máš). Resetni BIOS vyndáním baterky z motherboardu. Poté zkus počítač zapnout.
PC sestava:
CPU AMD Phenom 8650 (2,3GHz, 95W)
MB Gigabyte MA78G-DS3H (integrovana GPU)
2x 1GB DDR2 Kingston
Zdroj 400W Seasonic SS-400T-T3 (80+)
1 DVD-RW mechanika
disk byl jiz zmineny seagate a druhy nejakej co jsem nasel v supliku
zkousel jsem od desky odpojit vse co slo, mechaniku, USB, predni panel z case, zkousel jsem i jiny vystup monitoru, vysledek stejny, zkousel jsem i prendat ramm z dual chanelu na sing, stale nic...
CPU AMD Phenom 8650 (2,3GHz, 95W)
MB Gigabyte MA78G-DS3H (integrovana GPU)
2x 1GB DDR2 Kingston
Zdroj 400W Seasonic SS-400T-T3 (80+)
1 DVD-RW mechanika
disk byl jiz zmineny seagate a druhy nejakej co jsem nasel v supliku
zkousel jsem od desky odpojit vse co slo, mechaniku, USB, predni panel z case, zkousel jsem i jiny vystup monitoru, vysledek stejny, zkousel jsem i prendat ramm z dual chanelu na sing, stale nic...
Zkusil jsi modul RAM (vždy jen jeden) vložit do všech slotů (DIMM1 - DIMM4)? Máš možnost vyzkoušet jiné moduly RAM ? Tyto otestuj pomocí GoldMemory.
ano pameti jsem zkousel samostatne v jinych slotech... bohuzel jine nemam po ruce a stavajici nemam kde otestovat
pokud ti jde jen o data a ne záruku pak je tu stará dobrá metoda vrazit disk do mrazáku (občas pak nějaká data z něj dostaneš...)
rovněž je možný , že odešla elektronika pokud bys sehnal totožný disk a vyměnil ji tak se k datům dostaneš poměrně pohodlně...
reklamací o data dost možná přijdeš (často chybu moc neřeší a vymění rovnou disk) ... na druhou stranu můžeš "důležitost dat" uvést a doufat, že to bude opravitelná chyba ... držím palce:thumb
rovněž je možný , že odešla elektronika pokud bys sehnal totožný disk a vyměnil ji tak se k datům dostaneš poměrně pohodlně...
reklamací o data dost možná přijdeš (často chybu moc neřeší a vymění rovnou disk) ... na druhou stranu můžeš "důležitost dat" uvést a doufat, že to bude opravitelná chyba ... držím palce:thumb
[QUOTE=Draken;265932]pokud ti jde jen o data a ne záruku pak je tu stará dobrá metoda vrazit disk do mrazáku (občas pak nějaká data z něj dostaneš...)[/QUOTE]
:notsure Tak tuhle metodu slyším prvně. Osobně by mi takové řešení trochu nahánělo husí kůži, protože po vyjmutí z mrazáku se na něm začne srážet voda. Ale jak já říkám, proti gustu... ;)
:notsure Tak tuhle metodu slyším prvně. Osobně by mi takové řešení trochu nahánělo husí kůži, protože po vyjmutí z mrazáku se na něm začne srážet voda. Ale jak já říkám, proti gustu... ;)
proto doporučuju suchej led;)
jj taky jsem měl celkem strach ... ale po tom co mě kolega ujistil, že to opravdu funguje a nemam se čeho bát, jsem ze svého 40GB ide disku dostal skoro všechno... prima, když jsem ho pak zmrazil podruhý abych dokopíroval i ten zbytek ... (disk se sám po půlhodině odpojil a už nereagoval ...) tak už po opětovném zmrazení nenaběhl , je to zkrátka jednorázovka
(tahle metoda ale funguje jen u mechanického poškození, u elektonického to nepomůže tam pomůže jen ta výměna elektoniky)...
jj taky jsem měl celkem strach ... ale po tom co mě kolega ujistil, že to opravdu funguje a nemam se čeho bát, jsem ze svého 40GB ide disku dostal skoro všechno... prima, když jsem ho pak zmrazil podruhý abych dokopíroval i ten zbytek ... (disk se sám po půlhodině odpojil a už nereagoval ...) tak už po opětovném zmrazení nenaběhl , je to zkrátka jednorázovka
(tahle metoda ale funguje jen u mechanického poškození, u elektonického to nepomůže tam pomůže jen ta výměna elektoniky)...