Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 27

Téma: Přepojení disku na SATA II

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Zdravím, před chvílí jsem si stáhnul a nainstaloval Hard drive inspector, abych si zkontroloval režim přenosu. A najednou koukám, že je nastaven na SATA I, přitom můj disk (Seagate Barracuda 7200.11 500GB) podporuje rozhraní SATA II. Je možné, že je zapojen do špatného konektoru na MB? Disk je zapojen od výroby (sestavení prodejcem). A pokud by byl a následně ho přepojil na SATA II, nebude se muset nějak nastavovat, aby správně naběhl?

    Díky za odpověď
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,227

    Nastavení rozhraní SATA I / SATA II je u HDD Seagate ST3500620AS realizováno pomocí jumperů.



    Pro ověření režimu HDD můžeš použít utilitu výrobce - SeaTools.

    Pokud je HDD takto nastaven, doporučuji kontaktovat prodejce se žádostí o přenastavení HDD pro režim SATA II.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Jak je disk najumperován? Co máš za základní desku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Nastavení rozhraní SATA I / SATA II je u HDD Seagate ST3500620AS realizováno pomocí jumperů.
    Není to tenhle model přesně, ale model ST3500320AS

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Jak je disk najumperován? Co máš za základní desku?
    U těch jumperů nevím, protože to u mého disku vypadá jinak, než posílal obrázek kevin (nejspíš tam nic takového není, jak se tak koukám) a desku mám gigabyte GA-MA770-DS3

    EDIT: tak ty jumpery už vidim, podle obrázku by to bylo jakože zeshora a tak je tam něco nasazenýho právě na ty dvě levý, když se kouká na disk zeshora
    Naposledy upraveno uživatelem Jandaskunk: 05-07-2009 v 02:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,227

    Citace Původně odesláno od Jandaskunk Zobrazit příspěvek
    EDIT: tak ty jumpery už vidim, podle obrázku by to bylo jakože zeshora a tak je tam něco nasazenýho právě na ty dvě levý, když se kouká na disk zeshora
    To něco je s největší pravděpodobností jumper. Vypni počítač, vytáhni přívodní kabel ze zdroje a vytáhni jumper z HDD
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Jandaskunk Zobrazit příspěvek
    EDIT: tak ty jumpery už vidim, podle obrázku by to bylo jakože zeshora a tak je tam něco nasazenýho právě na ty dvě levý, když se kouká na disk zeshora
    Tak to vyndej
    edit: tady je clovek pomalej i ve dve rano
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    To něco je s největší pravděpodobností jumper. Vypni počítač, vytáhni přívodní kabel ze zdroje a vytáhni jumper z HDD
    Mám být asi opatrný že?? Můžu do toho něčim trochu šťourat nebo to jde normálně rukou? Je to totiž zandaný jakože dovnitř.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,227

    Citace Původně odesláno od Jandaskunk Zobrazit příspěvek
    Mám být asi opatrný že?? Můžu do toho něčim trochu šťourat nebo to jde normálně rukou? Je to totiž zandaný jakože dovnitř.
    Použij třeba pinzetu nebo nůžky. Ale buď opatrný, aby jsi neohnul či neponičil ostatní piny konektoru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Jandaskunk Zobrazit příspěvek
    tak ty jumpery už vidim, podle obrázku by to bylo jakože zeshora a tak je tam něco nasazenýho právě na ty dvě levý, když se kouká na disk zeshora
    V reálu by to mělo vypadat nějak takto:



    Citace Původně odesláno od Jandaskunk Zobrazit příspěvek
    Můžu do toho něčim trochu šťourat nebo to jde normálně rukou? Je to totiž zandaný jakože dovnitř.
    Pokud máš velké prsty, tak si lze vypomoci např. pinzetou.

    EDIT:
    Naposledy upraveno uživatelem r34ktor: 05-07-2009 v 03:11
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    OK, díky jdu to zkusit
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Tak a je to, nechal jsem to až na ráno. Dalo mi to sice trochu práce, harddisk je trochu poškrábanej od nandávání a vyndávání ze slotu (výrobce to tam měl blbě vedle GK a kabelů, který tam teda dost blbě visej), ale jumper je venku a HDD inspector mi hlásí SATA 2 a vše OK , máte u mě všici repuťáky
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Vyskytl se menší problém, testoval jsem disk v HD Tune na error scan a u jedné (první buňky) mi to ukázalo jako damaged, toto ovšem ukazovalo už před odstraněním jumperu. Dále pak v programu SeaTools pokaždé, když chci provést jakýkoliv test typu Short/Long DST a Short/Long Generic, vyjde test po chvíli jako FAIL (toto jsem testoval až po odstranění jumperu).

    A asi hlavní problém je, že poté co jsem odstranil jumper, tak se mi dvakrát za sebou zasekl start Windowsu u obrazovky "Vítejte" a pak dále ještě jednou. A to vypadalo asi tak, že nešlo nic dělat, když jsem zmáčknul jakoukoliv klávesu, tak se objevila jen myš a pak se to úplně seklo a musel jsem to natvrdo restartovat. Tento problém ale není pravidelný, ale vyskytuje se po "úpravě" disku. Mám OS Windows Vista Premium 32bit, ale nevím jestli to nějak přímo či nepřímo souvisí s tím diskem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od Jandaskunk Zobrazit příspěvek
    Vyskytl se menší problém, testoval jsem disk v HD Tune na error scan a u jedné (první buňky) mi to ukázalo jako damaged, toto ovšem ukazovalo už před odstraněním jumperu. Dále pak v programu SeaTools pokaždé, když chci provést jakýkoliv test typu Short/Long DST a Short/Long Generic, vyjde test po chvíli jako FAIL (toto jsem testoval až po odstranění jumperu).
    Viděl bych to na reklamaci. Zmiňované problémy mohou být důsledek vadného disku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Asi takhle: pokud máš disk v záruce a jsou na něm vadný sektory, tak jednoznačně reklamace, ať už to dělá, nebo nedělá cokoli.
    Pozálohovat důležitá data a šup na reklamaci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    a nebude jim vadit, že jsou lehce poškrábaný ty strany disku? Poznaj tim, že jsem to přesouval i když vrátím ten jumper
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Jak nastavit boot ze SATA disku?
    Od vejm v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 21-03-2011, 09:08
  2. 3,5 HDD PATA: Oddíly na disku přepojení IDE/SATA
    Od pavkrej v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-04-2010, 18:05
  3. 3,5" HDD SATA: Nevysvětlitelná destrukce SATA disků
    Od bzux v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 26-08-2008, 00:47
  4. 3,5" HDD SATA: Problemy s pripojenim SATA disku
    Od Hanuman0813 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 05-08-2008, 14:29
  5. 3,5" HDD SATA: Zapojení SATA disku
    Od zenabi v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 12-06-2008, 14:58