Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 7 z 7

Téma: eSATA dokovací stanice vs XP / AHCI

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    20

    Zdravím všechny.
    Pořídil jsem si:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...K307H1TZ1YTFQ2
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...K307H09609NNR1
    pro zálohování domácího videa a fotografií a řeším problém s připojením za chodu PC. Z PC mám vyveden kabel eSATA pro připojení k dokovací stanici. Na fóru jsem se dočetl, že je potřeba v Biosu přepnou na AHCI (momentálně Disabled) což deska umožňuje ale je prý potřeba reinstalovat XP-čka. Je možná jednodušší resp. časově méně náročnější operace jak dosáhnout kýženého výsledku a neprovádět reinstalaci Woken a hlavně ostatního softu?

    Díky za podporu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele NHKG
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,142

    Používám stejnou dokovačku a pokud zapojím eSATU až po spuštění systému, jediné co musím udělat, je kliknou ve správci zařízení na "vyhledat změny hardware" a XPčka už pak disk najdou. Při zapojení přes USB, windowsy najdou disk automaticky, ale rychlost je poloviční.
    AHCI mám myslím vypnuté, pokud nezapomenu při příštím resetu se kuknu a dopíšu to sem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    20

    Ano funguje to. Díky za tip. Stejně ale musím dořešit připojení bez zásahu do správce. Občas u PC sedí i někdo jiný a chce si vytáhnout nějakou fotku. Pokud to bude pro obsluhu jednodušší tak to potěší.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele NHKG
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,142

    Já to dělám tak, že dokovačka je standartně připojena přes USB a eSATU zapojuju jenom když chci přesouvat velké množství dat (desítky GB).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    20

    Já mám dokovací stanici standartně vypnutou na vypínači vzadu a po jejím zapnutí (zapojeno USB i eSATA) při zapnutém PC prostě další disk nevidím. Takže ani USB připojení mi nenaběhne pro disk pouze čtečka karet, případně USB porty na dokovací stanici jsou funkční.

    Dodatečně jsem vyzkoušel odpojit z dokovací stanice eSATA konektor a ejhle v tu chvíli se HDD v doku objeví. Ale už ho nezobrazím ve SpeedFanu.

    Byl bych vděčný pokud by se našel někdo ochotný a navedl mě na zprovoznění AHCI.
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Q: 05-07-2009 v 20:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Jen se zeptám.... zkoušel jste to v BIOSu nastavit takto?
    SATA RAID/AHCI Mode na AHCI
    SATA Port0-3 Native Mode na Disabled
    Onboard SATA/IDE Device na Enabled
    Onboard SATA/IDE Ctrl Mode na AHCI

    P.S. K Vašemu dotazu přes PM: Používám sice externě připojovaný HDD pro zálohy, ale vzhledem k tomu, že mám řadič nastavený na nativní IDE mód jej připojuji jen v případě aktualizace záloh před spuštěním PC a absence hot swapu mi nevadí. Navíc po různých měřeních přístupové doby a přenosové rychlosti je toto nastavení o něco "rychlejší", než při plnohodnotném SATA.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    20

    Zkusil jsem přepnout AHCI ty zbývající tři body ne - zkusím, prověřím a dám vědět.
    Nenašel jsem v Biosu ty dvě zbývající položky(Onboard SATA/IDE Device na Enabled
    Onboard SATA/IDE Ctrl Mode na AHCI),
    nemohou se jmenovat jinak podle typu desky nebo výrobce?
    Naposledy upraveno uživatelem Pavel Q: 05-07-2009 v 21:55
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Problém s HDD 1,5 TB v dokovací stanici
    Od hopla v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 25-08-2010, 15:10
  2. Umí dokovací stanice HP napájet notebook?
    Od xslide v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 18-04-2009, 11:58
  3. Notebook s Dokovaci stanici
    Od tomra v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 19-11-2008, 13:31
  4. Help pls eSATA - AHCI
    Od mira89 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 16-12-2007, 23:20