Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 50

Téma: propojení přes WiFi

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Zdravím,

    potřeboval bych poradit ohledně propojení dvou bodu přes WiFi. Kabelem by to bylo dost krkolomné a daleko. Přes WiFi to vychází cca 200m volným venkovním prostorem. Akorát přesně nevím co na to přesně použít, ještě jsem tohle nikdy neřešil.



    A - Router
    B - AP ?
    C - AP ?

    Je vůbec potřeba něco jako B? nebo k tomu poslouží A jako WiFi Router s ext. anténou?

    díky všem
    Naposledy upraveno uživatelem RolandN: 13-07-2009 v 15:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Mas tu asi dve moznosti:

    1. A a B mozes zlucit do jedneho zariadenia, teda routeru s WIFI AP. C sa bude pripajat ako bezny WIFI klient. Mozes na nom zapnut NAT, ale PC za nim budu v inej sieti, takze sa nebudu vidiet, pripadne NAT vypnes. Za C mozes dosadit nejake AP, ktore ma moznost prepnut do klient modu.

    2. A je router (moze byt aj s WIFI rozhranim pre pripojenie WIFI klientov). K nemu pripojis B, teda nejake AP v bridge mode a C bude tiez take iste AP v bridge mode. Tento mod je vyhodny v tom, ze uplne transparentne prepoji dve siete, ktore sa potom tvaria ako jedna siet.

    Z praktickeho hladiska je vyhodnejsia varianta 2, kde mozes pouzit zariadenia v pasme 5GHz (napr. AirLive WLA-5200AP). Toto som uviedol ako priklad, mozes hladat nieco este lacnejsie. Vyhoda 5GHz pasma je v tom, ze ta nebudu rusit bezne 2,4GHz zariadenia, ktorych je v okoli urcite vela. Malu antenku mozes nahradit vykonnejsou antenou. Toto riesenie je ale samozrejme trochu financne narocnejsie, ale nie dramaticky :-).

    Nieco podobne sa riesilo aj tu http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=29468
    Naposledy upraveno uživatelem EditorPO: 13-07-2009 v 20:08
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Možnost č.2 se mi líbí, potřebuji mít všechny PC navzájem vyditelné, akorát sítí v okolí není moc co jsem zachytil tak dvě slabého signálu.
    Možná by se spíše hodilo AP bridge s možnosti přenosu 802.11b/g/n pro vyšší rychlost, ale co jsem hledal nevim jestli tyto dva požadavky něco podporuje společně.
    Od jakého výrobce bych měl hledat aktivní prvky? potřebuji aby to bylo co nejspolehlivější.
    AirLive? D-Link? TP-Link? s čím máš dobré zkušenosti?

    Co ještě tohle řešení pro lepší využití?:


    A - Wifi Router (AirLive WL-1500R)
    B - AP Bridge (AirLive WL-5460AP nebo AirLive WLA-5200AP)
    C - AP Bridge (AirLive WL-5460AP nebo AirLive WLA-5200AP)
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Airlive su v pohode. 5GHz je menej rusene a rychle. Co sa tyka modelu, tak ten 5460 je lepsi.

    Pripadne sa pozri po niecom, co ma Atheros chipset.

    Ta schema je 2.varianta. Uz na tom nie je co vylepsit. Maximalne namiesto routra A pouzit nejaky router s print serverom, pripadne s moznostou pripojit externy disk. Ale to su uz take detaily. Vzdy je dobre vediet na zaciatku, ze co od toho ocakavas, aby si nemusel dodatocne investovat.

    Pausalne hovorit o tom, ze ktory vyrobca alebo konkretny model je lepsi, sa neda. Jeden router sa moze v dvoch prostrediach spravat uplne odlisne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Díky moc.
    Už jsem myslel že mám jasno jak na to, ale úplně jsme zapomněl že je mezi námi ještě jedna budova s kanclem, kterou je třeba připojit do sítě

    ještě jedna maluvka:


    Je možné požit AP Bridge když jsou přípojné body 3?
    Nebyly by v řadě za sebou (byl by to spíše placatější trojúhelník) u C bych musel použít dvou směrových antén, šlo by to vůbec?

    Edit: nebo dvou možná ne, z D jedna namířena na B??? Jsem z toho jelen...
    Naposledy upraveno uživatelem RolandN: 14-07-2009 v 10:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    31

    mno melo by stacit, kdyz B bude vysilat a D a C budou klienti a mozna by u B stacila nejaka silnejsi vsesmerova antena, ktera by pokryla C i D
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Citace Původně odesláno od Donar(cz) Zobrazit příspěvek
    mno melo by stacit, kdyz B bude vysilat a D a C budou klienti a mozna by u B stacila nejaka silnejsi vsesmerova antena, ktera by pokryla C i D

    Co přesně znamená, když D a C by byly klienti? budou všechny PC navzájem viditelné? Jak ti připojení na A (router) tak na B a C...
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Bridge nemozes robit s 3 AP. Prakticky to nejde, pretoze na 1.AP zadavas MAC adresu 2.AP a naopak. Zariadenia sa na seba navzajom "zavesia". Bridge je uplne transparentne prepojenie, ani tie AP nevidis v sieti.

    Takze mozes tu schemu opravit. Urob jeden bridge medzi B a D a zaroven druhy bridge medzi D a C. To znamena, ze u D budu 2 zariadenia, jdeno smerom k B a druhe smerom k C.

    Dalsia moznost by bola, ze by zostal bridge medzi B a C, len D by sa pripajal ako obycajny klient na router A. Ale to by musel byt dostatocne blizko, alebo by si musel z routera vytiahnut nejaku silnejsiu vsesmerovu antenu, aby sa mohli pripojit jak lokalni WIFI klienti, tak aj klient D. V tejto konfiguracii by si robil len povodny bridge medzi B a C. Toto je taktiez lacnejsia varianta. Z praktickeho hladiska to ale nie je moc vhodne, pretoze miesas lokalnych (blizkych) klientov so vzdialenymi. Vacsina lacnych AP si s tym nevie poradit a siet nie je stabilna.

    Taraz ma ale napada tretia varianta (kedze pribudol D). Zachovaj sa ako nejaky provider a z B urob poriadny vysielac, na ktory sa budu vsetci vzdialeni (teda C aj D) pripajat APckami v klient mode. Nie je to lacnejsie, ale je to praktickejsie pre manazment. Vysielac B by ale malo byt nejake vykonne zariadenie, kde budes vediet manazovat pripojenie klientov a traffic. Tiez by ale klienti nemali byt daleko, hlavne by sa mali navzajom "pocut", aby nevznikol efekt "skryteho uzla".

    Takze ak si to tak zhrnies, najcistejsie je to bridgeovanie. Nevyhoda je ale v tom, ze ked je porucha u D, tak siete za nim nefunguju tiez. U metaliky a optiky sa to riesi zaloznym okruhom, alebo spatnou sluckou. Toto si ale musia vediet poriesit samotne zariadenia.

    Dufam, ze som ta teraz nedoplietol :-), ale moznosti je dost.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele MartyMcFly
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    223

    Zdravím,
    přemýšlel jsem o tvém řešení tj. poslední problém, že tam máš nějaký objekt. Možností je využití jak si načtrtnul nějakého dalšího zařízení, které by ti udělalo "jump" na tvůj cílový bod. Proto je zde možnost vytvoření tzv. WDS spoje, ale teď si nejsem moc jistý jestli je přenos pomocí WDS zcela transparentní, protože kdyby nebyl tak se ti to řešení nebude pracovat jako jedna síť, ale dvě naprosto samostatné.

    Jen připomínám, že čím víc skoků budeš mít tím se ti budou zvyšovat latence a snižovat potencionální max. rychlost. Pokud tam budeš mít víc uživatelů uvažoval by jsem o lepších zažízeních jako je třeba MiktoTik, který dneska už nestojí takvý peníze a je to v podstatě nesmrtelný zařízení, ale nejlepší a opravdu nesmrtelný je Motorola Canopy, ale to by ses nedoplatil.

    Howk.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    ..... Dufam, ze som ta teraz nedoplietol :-), ale moznosti je dost.
    Ne, v pohodě aspoň budu mít přehled

    Co se mi asi více zamlouvá je možnost z dvěma Bridge (asi nejjednodušší, akorát 1 zařízení navíc): B - C a B - D
    Bod B by byl taková centrála, tam je přiveden internet a bude to celé i na UPSku.


    No, ale kdyby se použila (třetí) varianta, tak by to asi takový problém nakonec taky nemusel být. Ono zas tak daleko od sebe není jak jsem prvně typoval...
    Na mapách jsem si to změřil, přikládám i foto:


    Areál s budovami okolo, a menší autopark (snad jen aby byl WiFi odolný proti špatně odrušeného zapalování starých aut)

    Jen ještě abych si přesně ověřil kolik je tu sítí v okolí, i skrytých. Neznáte na to nějaký šikovný prográmek?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele MartyMcFly
    Registrace
    May 2007
    Příspěvků
    223

    Zdravím,
    Na scan je dobrý použít Netstumbler. Z něho si můžes vydedukovat správou frekvenci zařízení abys nerušil okolní sítě.

    Howk.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od RolandN Zobrazit příspěvek

    Pozeram, ze medzi B a C ta budova dost zavadzia. Aspon jej jeden roh. Existuje totiz pojem "Fresnelova zona". Ma tvar rotovanej elipsy, nieco ako vzducholod, s bodmi na koncoch. V tejto Fresnelovej zone sa nesmu nachadzat ziadne prekazky. WIFI nie je totiz ako klasicke radio, potrebuje priamu viditelnost.
    Vypocty Fresnelovej zony su na internete
    http://www.qsl.net/ok1cfp/lincal.htm

    a taktiez nastavenie optimalneho vykonu
    http://www.wavearena.eu/calculator/sk/

    Takze pohraj sa aj s umiestnenim anten. Ak by ta budova D fakt zavadzala, tak budes musiet urobit trasu B > D a D > C.

    Rusenie od aut nejak nehozi. WIFI je na 2,4GHz. To ta skor zarusi kuchynska mikrovlnka.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    Citace Původně odesláno od MartyMcFly Zobrazit příspěvek
    Zdravím,
    Na scan je dobrý použít Netstumbler. Z něho si můžes vydedukovat správou frekvenci zařízení abys nerušil okolní sítě.
    Dik prográmek vypadá šikovně

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Pozeram, ze medzi B a C ta budova dost zavadzia. Aspon jej jeden roh. Existuje totiz pojem "Fresnelova zona". Ma tvar rotovanej elipsy, nieco ako vzducholod, s bodmi na koncoch. V tejto Fresnelovej zone sa nesmu nachadzat ziadne prekazky. WIFI nie je totiz ako klasicke radio, potrebuje priamu viditelnost.......

    Rusenie od aut nejak nehozi. WIFI je na 2,4GHz. To ta skor zarusi kuchynska mikrovlnka.
    Ten roh je jen střecha nad nákladovým prostorem, antény bodu B a C budou výše (ty 2m šíře na vyditelnost tam budou)

    Ptal jsme se jen pro jistotu .... Tuneři 120tek jsou schopní narvat do těch aut cokoliv, ať je to cool


    Tak teď jen vybrat vhodné zařízení.
    Ještě jen pro ujištění: když bych použil APčka v klient modu, uvidí se všichni uživatelé v celé síti navzájem?
    Dá se u jakéhokoliv typu APčka vypnout NAT? nebo je to nadstandart.
    Kdybych použil AirLive WL-5460AP nebo AirLive WLA-5200AP složím z toho v pohode (teoreticky bez komplikací) síť: B - AP, C - AP klient, D - AP klient? (bez NAT)
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    WLA-5200AP ma NAT v AP+Gateway mode, teda sa chova ako router. WL-5460AP nema NAT.
    Su aj nove firmware, ktore rozsiruju ich moznosti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele RolandN
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    211

    chápu to dobře že tohle umí Bridge i s 3 zařízeními??? http://cz.airlive.com/product/produc...D1217465430636 tzv. WDS Bridge - podpora infrastructure Mode

    manual: http://69.64.87.53/airlive_fileserve...8572803381.pdf
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 4 123 ... PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Propojení dvou routeru přes wifi
    Od DragoMusewenni v sekci Sítě
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 31-05-2014, 13:53
  2. Propojení MT přes USB
    Od Blok v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 06-03-2012, 22:56
  3. Propojení XP a Vist přes kabel
    Od kanabis v sekci Sítě
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 04-12-2009, 22:52
  4. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 10-01-2009, 03:07
  5. Reakcí: 22
    Poslední příspěvek: 24-05-2008, 20:52