Dotaz CPU+MB=(výkon)GPU ?
Zdravím,
Chtěl bych se zeptat lidí co mají podobnou sestavu jako já...
Intel C2D E6550 2,33@3,22 (460x7)
Kingston Hyper-X 4096MB 1066Mhz@1100Mhz
Gigabyte GA-P35-DS3L (rev 2.0)
ATI Sapphire HD 4870 1Gb (780/1000) (ATI Catalys+CCC 9.6)
Fortron 500W BlueStromII
OS Windows 7 RC 64bit CZ
-nedávno jsem si koupil novou GK viz. popis sestavy
a vůbec mi výkon karty neodpovídá fpskám ve hře,a tak jsem se už pár lidí ptal
a někdo řiká že je to kvůli CPU (že je pomalé) a někdo zas kvůli MB že má zastaralý čip P35
takže nedokáže pracovat tak rychle jak karta.
Co si o tom myslíte vy???
Proto prosím všechy kdo by věděli čím to je tak budu velice rád za jejich příspěvky.
Děkuji
Chtěl bych se zeptat lidí co mají podobnou sestavu jako já...
Intel C2D E6550 2,33@3,22 (460x7)
Kingston Hyper-X 4096MB 1066Mhz@1100Mhz
Gigabyte GA-P35-DS3L (rev 2.0)
ATI Sapphire HD 4870 1Gb (780/1000) (ATI Catalys+CCC 9.6)
Fortron 500W BlueStromII
OS Windows 7 RC 64bit CZ
-nedávno jsem si koupil novou GK viz. popis sestavy
a vůbec mi výkon karty neodpovídá fpskám ve hře,a tak jsem se už pár lidí ptal
a někdo řiká že je to kvůli CPU (že je pomalé) a někdo zas kvůli MB že má zastaralý čip P35
takže nedokáže pracovat tak rychle jak karta.
Co si o tom myslíte vy???
Proto prosím všechy kdo by věděli čím to je tak budu velice rád za jejich příspěvky.
Děkuji
CPU nemá zásadní vliv na rychlost her pokud neberu v uvahu třeba GTA 4. Většinu her táhne sama GK s podporou CPU do 50% takže CPU bych neřešil, desku už vubec ne. Zkusil bych se spíše podívat po nejnovějších ovladačích, jelikož ty taky dělají někdy divi co se týče výkonu. a P35 neni zas tak starej chipset.
Ještě bych být tebou zkusil jiný operák, XPčka / Visty. k RC a beta vverzim operáku nemám osobně moc důvěru. Sice RC by měla být již téměř finální, ale nejsou vyloučeny změny ještě
Ještě bych být tebou zkusil jiný operák, XPčka / Visty. k RC a beta vverzim operáku nemám osobně moc důvěru. Sice RC by měla být již téměř finální, ale nejsou vyloučeny změny ještě
Mozes nam trocha priblizit, co mas na mysli pod tym neodpovedajucim FPS? V akej hre, na akych nastaveniach, na akom hras rozliseni...
CPU nemas najlepsie, ale netrufam si povedat, ze ti to brzdi gpu - je to ale dost mozne.
CPU nemas najlepsie, ale netrufam si povedat, ze ti to brzdi gpu - je to ale dost mozne.
GTX260
Phenom II 940
4GB RAM, 5-5-5-5-18
já bych neřekl, že to nebude procákem, u většiny her záleží na frekvenci CPU a on to má přetočené na 3.2MHz, co už jed celkem dost...takze ok
já měl Athlon X2 5600+, 2.8GHz dvoujádro a updatoval jsem na phenom II 3GHz ctyrjadro a treba v FS X zmena HODNE velka, ale ta hra ty 4 jádra použije, a také GTA IV.
jinak u jinych her by to melo bohate na tu 4870 staci
Phenom II 940
4GB RAM, 5-5-5-5-18
já bych neřekl, že to nebude procákem, u většiny her záleží na frekvenci CPU a on to má přetočené na 3.2MHz, co už jed celkem dost...takze ok
já měl Athlon X2 5600+, 2.8GHz dvoujádro a updatoval jsem na phenom II 3GHz ctyrjadro a treba v FS X zmena HODNE velka, ale ta hra ty 4 jádra použije, a také GTA IV.
jinak u jinych her by to melo bohate na tu 4870 staci
Ani jedno (CPU) ani druhý (P35) grafiku nijak nebrzdí, zkus nějakej 3DMark, jestli výsledek odpovídá testům na internetu.
Zatím jsem zkoušel výkon jen ve Video Card Stability TEst a tam to mám nějak kolem 500bodů odpovídajíci počet bodů pro mojí kartu je min 620bodů(netaktovanou) a já jsem zapoměl dopsat mám taktovanou GK (TOXIC)
Jinak například ve hře COD4 singl. mám když dám rozlišení 1280x1024 a vše na max.
tak mám +/- 135-150fps a když dám rozlišení 1024x768 a všechno na minimum tak mám kolem 350fps / měřeno v programu Fraps
A právě že kamarád ten má Intel C2Q 9400 nějakou desku P45 a kartu Nvidii 9800GtX+
a má vše skoro na max a má fpska kolem 400.
a jinak všechno ostatní máme stejný,zdroj,ramky atd.
koukal jsem a snad novější drivery jak 9.6 pro Win7 RC 64bit nejsou
Jinak například ve hře COD4 singl. mám když dám rozlišení 1280x1024 a vše na max.
tak mám +/- 135-150fps a když dám rozlišení 1024x768 a všechno na minimum tak mám kolem 350fps / měřeno v programu Fraps
A právě že kamarád ten má Intel C2Q 9400 nějakou desku P45 a kartu Nvidii 9800GtX+
a má vše skoro na max a má fpska kolem 400.
a jinak všechno ostatní máme stejný,zdroj,ramky atd.
koukal jsem a snad novější drivery jak 9.6 pro Win7 RC 64bit nejsou
135 fps se ti zdá málo? Hoď sem ten 3dmark v default nastavení, takový výkřiky do tmy "já mám vše na max a kamarád skoro na max a má vyšší fps" jsou k ničemu.
Já vim že je to asi hloupost co tady řešim,ale jde mi o to že chci zjistit jestli mám vše v pořádku.
JInak v 3d mark 06 1280x1024 default
SM 2.0 Score 5022
SM 3.0 Score 6667
(testoval jsem pouze grafickou kartu)
3D mark Vantage
Graphics Score 7452
(1280x1024-Performance)
3D mark Vantage
Graphics Score 6722
(1280x1024-Extreme)
JInak v 3d mark 06 1280x1024 default
SM 2.0 Score 5022
SM 3.0 Score 6667
(testoval jsem pouze grafickou kartu)
3D mark Vantage
Graphics Score 7452
(1280x1024-Performance)
3D mark Vantage
Graphics Score 6722
(1280x1024-Extreme)
Co jsi měl předtím za GK? přeinstaloval jsi pořádně ovladače? jinak víc jak 60fps ti je k ničemu ptž ten rozdíl tvé oko nepozná
Na vine bude operacni system. Zkus si ho zalohovat a zkusit ty same testy pod XPckama a uvidis, ze vykon bude znatelne vyssi. Tedy pokud to neni zpusobeno necim mezi nebem a zemi, tak by to melo byt tim. Holt "Visty na dietce" jsou stale o dost pomalejsi nez XPcka.
Výsledky 3Dmarku jsou opravdu o něco nižší než by měly být, viz. dvě skoro stejné konfigurace:
http://service.futuremark.com/resultComparison.action?compareResultId=426944&compareResultType=19
http://service.futuremark.com/resultComparison.action?compareResultId=690562&compareResultType=19
Doporučuju např. v Rivatuneru zjistit jestli se grafika přepíná ve 3D na správné takty (potřebuješ prostě program co frekvence loguje, ne je jen zobrazí v reálném čase) a ve správci zařízení jestli neběží na pozadí procesy které výrazně zatěžují CPU. Jestli je tady vše vpořádku, zkusil bych řádně odinstalovat ovladače a dát poslední dostupné. Hlášky o nedostatečném CPU nebo starém P35 jsou úplně zcestné a s lidma kteří je pronesli už bych se o podobných věcech nikdy nebavil.
[QUOTE=Vinie;270587]Jinak víc jak 60fps ti je k ničemu ptž ten rozdíl tvé oko nepozná[/QUOTE] Jsi snad jeho optik abys věděl co pozná? Záleží na vnímavosti pozorovatele, enginu hry, typu hry a konzistentnosti fps. S tím mají problém hlavně multiGPU systémy. Když nejsou snímky pořádně zesynchronizované za sebou, trhání pocítíš při mnohem vyšším fps. Hra není film a fps kolísá podle náročnosti scény. Např. u závodů ještě za hranicí toho co oko vnímá pocitově poznáš zpřesnění ovládání, najednou míň bouráš atd...
http://service.futuremark.com/resultComparison.action?compareResultId=426944&compareResultType=19
http://service.futuremark.com/resultComparison.action?compareResultId=690562&compareResultType=19
Doporučuju např. v Rivatuneru zjistit jestli se grafika přepíná ve 3D na správné takty (potřebuješ prostě program co frekvence loguje, ne je jen zobrazí v reálném čase) a ve správci zařízení jestli neběží na pozadí procesy které výrazně zatěžují CPU. Jestli je tady vše vpořádku, zkusil bych řádně odinstalovat ovladače a dát poslední dostupné. Hlášky o nedostatečném CPU nebo starém P35 jsou úplně zcestné a s lidma kteří je pronesli už bych se o podobných věcech nikdy nebavil.
[QUOTE=Vinie;270587]Jinak víc jak 60fps ti je k ničemu ptž ten rozdíl tvé oko nepozná[/QUOTE] Jsi snad jeho optik abys věděl co pozná? Záleží na vnímavosti pozorovatele, enginu hry, typu hry a konzistentnosti fps. S tím mají problém hlavně multiGPU systémy. Když nejsou snímky pořádně zesynchronizované za sebou, trhání pocítíš při mnohem vyšším fps. Hra není film a fps kolísá podle náročnosti scény. Např. u závodů ještě za hranicí toho co oko vnímá pocitově poznáš zpřesnění ovládání, najednou míň bouráš atd...
já teda nevim, ale s Phenomem 940 na 3,6Ghz a HD4870 1Gb dám v 3Dmarku vantage na performace 9500b
takže pokud se ptáš na dotaz "využiju grafický výkon HD4870 1GB na maximum?" tak je odpověď : NE
pokud se ptáš na to jestli je výkon tvé sestavy nižší v porovnání se stejnou konfigurací (správně nainstalovaného a přetaktovaného stroje) pak je odpověď opět NE, 2-3% jsou opravdu zanedbatelná...
otázka je jestli by se nějaký upgrade vyplatil .... 15-20% výkonu ve hrách navíc je hezkých ale vynaložené finance za to nestojí (když už tak novou platformu i5 ale 775 quada bych nekupoval :-/ )
takže pokud se ptáš na dotaz "využiju grafický výkon HD4870 1GB na maximum?" tak je odpověď : NE
pokud se ptáš na to jestli je výkon tvé sestavy nižší v porovnání se stejnou konfigurací (správně nainstalovaného a přetaktovaného stroje) pak je odpověď opět NE, 2-3% jsou opravdu zanedbatelná...
otázka je jestli by se nějaký upgrade vyplatil .... 15-20% výkonu ve hrách navíc je hezkých ale vynaložené finance za to nestojí (když už tak novou platformu i5 ale 775 quada bych nekupoval :-/ )
Grafický výkon předně neznamená skóre v 3Dmarku, to má význam opravdu jen při porovnání stejných konfigurací. Např. v 3DMarku06 měly taky větší skóre čtyřjádra, ale ne tím že by z nich těžily grafické testy, ale tím že skóre z CPU testů (softwarový render + výpočet pohybu nějakých jednotek, na grafice vůbec nezáleží) se podle vzorce (najdeš v readme programu) započítá do celkového výsledku. Viz. https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/25-3d-mark-03-05-06-vantage-vysledky#269871
Většina her nedokáže efektivně těžit z víc než 2 jader, HD4870 v naprosté většině situací může využít naplno, Core2 Duo na 3,2 GHz má na to výkonu dost. Naopak snad u jakékoliv novější hry není problém maximálním nastavením poslat do kolen libovolnou kartu.
Většina her nedokáže efektivně těžit z víc než 2 jader, HD4870 v naprosté většině situací může využít naplno, Core2 Duo na 3,2 GHz má na to výkonu dost. Naopak snad u jakékoliv novější hry není problém maximálním nastavením poslat do kolen libovolnou kartu.
3Dmark Vantage má testy CPU a GPU oddělené, já uvádím skore za GPU....
sám jsem přešel z AMD X2 6400+@3,46Ghz na Phenoma II X4 940Be a i na základu to je dost velký rozdíl (natož na těch 3,6Ghz)
jen výkon v gridu se zvedl z 65FPS na 85FPS (1920x1200 4msaa 16af max. detaily)
v COD4 pak z 45-50 na 65-70FPS ....
a kde se nezvedly FPS .... (třeba u crysis) tak tam se zvýšila plynulost... (resp. minimální FPS)
z 8-9FPS na 15-16FPS
právě u gridu docházelo k hrozným lagům v zatáčkách (třeba na 10FPS) s phenomem II to jede 85FPS pořád ...
myslím, že v průměrných FPS to není až takový rozdíl (Crysis,Mirror Edge,NFS,Gears of war,COD5 apod.)
ale v minimálních FPS to rozdíl je dost podstatný...
toť moje zkušenost ;)
sám jsem přešel z AMD X2 6400+@3,46Ghz na Phenoma II X4 940Be a i na základu to je dost velký rozdíl (natož na těch 3,6Ghz)
jen výkon v gridu se zvedl z 65FPS na 85FPS (1920x1200 4msaa 16af max. detaily)
v COD4 pak z 45-50 na 65-70FPS ....
a kde se nezvedly FPS .... (třeba u crysis) tak tam se zvýšila plynulost... (resp. minimální FPS)
z 8-9FPS na 15-16FPS
právě u gridu docházelo k hrozným lagům v zatáčkách (třeba na 10FPS) s phenomem II to jede 85FPS pořád ...
myslím, že v průměrných FPS to není až takový rozdíl (Crysis,Mirror Edge,NFS,Gears of war,COD5 apod.)
ale v minimálních FPS to rozdíl je dost podstatný...
toť moje zkušenost ;)
3DM vantage je prasecina, ne benchmark, posledni verze co merily vykon grafiky jsou 2003 a 2005. 2006 a vantage se uz nedaji pouzit pro objektivni srovnani
K8 neni uz v dnesni dobe zadny trhac asfaltu, C2D ma podstatne vetsi vykon takze bych se ho nebal. (tada na vetsinu veci je dostatecny i K7, ale z hlediska her...)
ve vetsine her to bude uplne jedno, a ty praseciny co jsou delany jako tech dema a ne jako hratelna hra imho nestoji ani za zminku. ale to je muj pohled na vec - dnes vydana hra porad musi jit spustit a byt plynula na jednojadru s grafikou na urovni GF 7600/8600/R3650 a pokud neni, neni to hra ale tech demo za ktere by autori zaslouzili povesit za neco do pruvanu
C2D nad 3GHz s HD4870 musi bez problemu zvladat jakoukoli hru bez problemu. tod muj nazor
K8 neni uz v dnesni dobe zadny trhac asfaltu, C2D ma podstatne vetsi vykon takze bych se ho nebal. (tada na vetsinu veci je dostatecny i K7, ale z hlediska her...)
ve vetsine her to bude uplne jedno, a ty praseciny co jsou delany jako tech dema a ne jako hratelna hra imho nestoji ani za zminku. ale to je muj pohled na vec - dnes vydana hra porad musi jit spustit a byt plynula na jednojadru s grafikou na urovni GF 7600/8600/R3650 a pokud neni, neni to hra ale tech demo za ktere by autori zaslouzili povesit za neco do pruvanu
C2D nad 3GHz s HD4870 musi bez problemu zvladat jakoukoli hru bez problemu. tod muj nazor
Kdoví kvůli čemu ty lagy byly, každopádně Athlon K8 architektury má slabý výkon na jedno jádro, takže s Phenomem 2 ho těžko můžeš srovnávat. Já si poslední týdny hrál s E6600, E8400 a Q9400 a žádné zlepšení minimálních FPS v Crysis (demu) ani nikde jinde jsem nepozoroval. Konkrétně Crysis mi šla stejně na E6600 @ 3,2, Q9400 @ 3,5 i E8400 @ 4 GHz. Největší vliv na výkon tam mělo přetaktovat paměť grafiky. Grid jsem zkoušel taky jen demo a žádná neplynulost s Core2 Duo při patřičném nastavení grafiky se nekonala. Minimální fps se mi zvedlo podstatně jen u taktlého E8400 v Trackmanii , která má trochu podivný engine, půsbící trhaně pod 90 fps. Teď mi konečně fps pod tuhle hranici nepadá ani na nejúchylnějších tratích. Největší rozdíl jsem pozoroval v Arma2 Demo benchmarku:
FRAPS log E6600@3,2 GHz:
Frames: 3715 - Time: 104456ms - Avg: 35.565 - Min: 22 - Max: 62
FRAPS log Q9400@3,2 GHz:
Frames: 3949 - Time: 104424ms - Avg: 37.817 - Min: 25 - Max: 63
Toť zase moje zkušenosti. Pořád bych řekl že jediná hra, která opravdu bez čtyřjádra pořádně nefunguje je GTA IV. Tu jsem boužel otestovat nemohl. Ale spíš než oslavu za využití čtyřjáder je to ostuda vývojářů. Podle testů totiž s dvoujádrem od určité frekvence přestane škálovat, jako by potřebovala ne výkon, ale vyloženě rozdělení do více threadů.
FRAPS log E6600@3,2 GHz:
Frames: 3715 - Time: 104456ms - Avg: 35.565 - Min: 22 - Max: 62
FRAPS log Q9400@3,2 GHz:
Frames: 3949 - Time: 104424ms - Avg: 37.817 - Min: 25 - Max: 63
Toť zase moje zkušenosti. Pořád bych řekl že jediná hra, která opravdu bez čtyřjádra pořádně nefunguje je GTA IV. Tu jsem boužel otestovat nemohl. Ale spíš než oslavu za využití čtyřjáder je to ostuda vývojářů. Podle testů totiž s dvoujádrem od určité frekvence přestane škálovat, jako by potřebovala ne výkon, ale vyloženě rozdělení do více threadů.
přiznávám že athlon X2 už je minulostí a c2d jej ve své době rozdrzilo (stejně tak jako athlon X2 rozdrtil
pentium D slepence...) takže problém může být opravdu v architektuře....a výkonu takt na takt...
kdežto zde je C2D a rozdíl proti C2Q díky stejné architektuře bude zřejmě menší...
právě proto by lepší krok bylo i7 resp. i5 CPU než 775 quad... na druhou stranu kdyby se vývojáři snažili a výkon čtyřjader využili , tak by byl jednodušší a výhodnější krok právě k 775 quadům...
ale Mech to řekl jasně tohle CPU pro hraní stále stačí;)
pentium D slepence...) takže problém může být opravdu v architektuře....a výkonu takt na takt...
kdežto zde je C2D a rozdíl proti C2Q díky stejné architektuře bude zřejmě menší...
právě proto by lepší krok bylo i7 resp. i5 CPU než 775 quad... na druhou stranu kdyby se vývojáři snažili a výkon čtyřjader využili , tak by byl jednodušší a výhodnější krok právě k 775 quadům...
ale Mech to řekl jasně tohle CPU pro hraní stále stačí;)