Taktování E5200
Ještě jedna otázka, je poznat nějaký rozdíl mezi 3.4Ghz a 3.5Ghz ? Nevim, jestli má cenu tomu přidávat napětí přes 1.4V a získat rozdíl oproti tomu třeba jedno procento ?
Díky za odpověď.
Díky za odpověď.
[QUOTE]E5200 CPU, 45nm - toho CPU na zkoušku dokonce pustil 1.91 V a přežil a dostal se na frekvenci 4.75Ghz[/QUOTE]
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=600962
Predpokladam, ze intel prociky musi mit nejakou ochranu proti vysokemu napeti, protoze jinak to neni mozne. Kdyz jsem s vodnim chlazenim omylem nastavil v biosu do stareho AMD Opterona 148 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=148241 (90nm vyrobni proces) 2.0V, tak odesel. Postnul a smrt... 45nm vyrobni technologie by mela byt tedy jeste citlivejsi na prevoltovani a ne ze ne?
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=600962
Predpokladam, ze intel prociky musi mit nejakou ochranu proti vysokemu napeti, protoze jinak to neni mozne. Kdyz jsem s vodnim chlazenim omylem nastavil v biosu do stareho AMD Opterona 148 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=148241 (90nm vyrobni proces) 2.0V, tak odesel. Postnul a smrt... 45nm vyrobni technologie by mela byt tedy jeste citlivejsi na prevoltovani a ne ze ne?
[QUOTE=Novotak33;271497]Ještě jedna otázka, je poznat nějaký rozdíl mezi 3.4Ghz a 3.5Ghz ? Nevim, jestli má cenu tomu přidávat napětí přes 1.4V a získat rozdíl oproti tomu třeba jedno procento ?
Díky za odpověď.[/QUOTE]
to víš, že to poznáš, nastartuje ti to o 0,00000000 s dřív :D ... 3,4Ghz je slušný, už to dál nehroť
Díky za odpověď.[/QUOTE]
to víš, že to poznáš, nastartuje ti to o 0,00000000 s dřív :D ... 3,4Ghz je slušný, už to dál nehroť
Ahoj, stala se mi celkem divná věc. Musel jsem znovu zvýšit napětí na CPU, protože na tom, na kterém předtím prošel test linpack 1 hodinu, nechtěl najednou projít ani 5 min. Všiml jsem si, že předtím, když to tou hodinou projelo nekolísalo tolik to napětí. Tak jsem tomu o dva kroky přidal. V idlle bylo napětí pořád stejné cca 1.39V, ale v burnu to bylo stabilně na těch cca 1.38V real. Šel jsem mezitím pryč a když jsem přišel domů a zapl jsem monitor, tak tam byl jenom spořič obrazovky, tak jsem zajezdil myší, ale nic, tak jsem to po cca 5 minutách chtěl restartovat, ale nešlo to, tak jsem zmáčkl tlačítko na vypnutí a najednou se to okamžitě vypnulo. Tak jsem ten PC zapnul a ukázal mi BIOS checksum error, podtím bylo napsáno, že se opravuje BIOS ze záložního, tak jsem počkal a potom jsem vjel do BIOSu a ten byl místo F10, jen F6 a CPU jede na 1.9Ghz, ale to je tím, že deska nastavila špatně násobič, protože ho ještě od tohoto BIOSu nepodporuje. Nevíte, co se mohlo stát ?
Díky za odpověď.
Díky za odpověď.
Tvůj HW to prostě neustál. PC se seklo (to se často stává, když děláš torture testy a vlítne ti tam spořič a máš voltáž na hraně stability), tak jsi ho musel natvrdo shodit a po restartu zřejmě nějako nemohl rozchodit tebou nastavené hodnoty, tak nastartoval ze záložního BIOSu. (updatuj i ten)
Vypnul bych komp, vyndal baterku z desky na pár desítek minut, šoupl ji tam a při opětovném startu se tě to zeptá, jakej BIOS a jakou konfiguraci chceš načíst. Dal bych Main BIOS a Default nastavení. Potom si hrej dál a hlavně:
Když děláš takovýhle pokusy, tak od toho nechoď pryč, dokud nebudeš mít jistotu, že máš teploty v cajku a že to je aspoň na 99% stable!!!
Vypnul bych komp, vyndal baterku z desky na pár desítek minut, šoupl ji tam a při opětovném startu se tě to zeptá, jakej BIOS a jakou konfiguraci chceš načíst. Dal bych Main BIOS a Default nastavení. Potom si hrej dál a hlavně:
Když děláš takovýhle pokusy, tak od toho nechoď pryč, dokud nebudeš mít jistotu, že máš teploty v cajku a že to je aspoň na 99% stable!!!
Updatoval jsem to na F10 BIOS, protože ze záložního se načetl jenom F6.
Normálně jsem to znovu nastavil na 3.4Ghz a napětí sem zapoměl, takže ho pořád hledám.
Teploty byly v cajku, po 30 minutách to bylo cca 65°C, když jsem to testoval ráno. Tohle s tím zamrznuím se mi už stalo, ale vždycky, když klesla zatíženost CPU, tak se normálně probudil.
Mohl by mi v taktování pomoci nový F11c BETA BIOS nebo by to ještě více po***l ?
Normálně jsem to znovu nastavil na 3.4Ghz a napětí sem zapoměl, takže ho pořád hledám.
Teploty byly v cajku, po 30 minutách to bylo cca 65°C, když jsem to testoval ráno. Tohle s tím zamrznuím se mi už stalo, ale vždycky, když klesla zatíženost CPU, tak se normálně probudil.
Mohl by mi v taktování pomoci nový F11c BETA BIOS nebo by to ještě více po***l ?
Já jsem s Beta Biosy nikdy problémy neměl. Musel bys to vyzkoušet. PC ti natvrdo takhle zamrzne, když máš někde málo voltíků. Jen pro zajímavost, jak to máš nastavený? FSB, RAM, CPU, voltáže. Těch 65°C bylo na pouzdře CPU, nebo na jádrech/u?
FSB mám 358Mhz x 9,5. Dal jsem ji takhle vysoko, protože se mi zvýšila propustnost a WinRAR jede také mnohem rychleji. RAM jedou na cca 960Mhz, CPU 3400Mhz a voltáže jsou následující : cca 1.38 - 39V real při burnu CPU, idlle 1.39-41V real, RAM 2.1 v BIOSu, ale real cca 2.08-06V. Další voltáže jsem neměnil, je to nastaveno správně nebo dalo by se něco změnit, aby se dalo více taktovat ? Těch 65°C bylo na jádrech
S tou vyšší FSB je to známá věc. Docela brutálně roste propustnost, zvlášť na Intelu.
Vypadá to nastavený gut. Timing máš předpokládám na 5-5-5-18. Jo? Ono při takhle "vysokým" OC CPU to je pak už převážně o Vcore. FSB nemáš nijak extra vyšponovanou, takže ani není potřeba přidávat na NB (i když 0,1V nic nezkazí). Nezapomeň testovat jednotlivé části HW zvlášť, abys věděl, v čem je problém. Prvně jenom práci NB při OC FSB (dělička a násobič na minimum), pak zvedat děličku (součastně i voltáž DDR), abys zjistil, co umí RAMky a nakonec zvednout násobič + Vcore a zkoušet, dokud to nebude stable. Těch 65°C na jádrech je při takovým OC celkem slušný.
Vypadá to nastavený gut. Timing máš předpokládám na 5-5-5-18. Jo? Ono při takhle "vysokým" OC CPU to je pak už převážně o Vcore. FSB nemáš nijak extra vyšponovanou, takže ani není potřeba přidávat na NB (i když 0,1V nic nezkazí). Nezapomeň testovat jednotlivé části HW zvlášť, abys věděl, v čem je problém. Prvně jenom práci NB při OC FSB (dělička a násobič na minimum), pak zvedat děličku (součastně i voltáž DDR), abys zjistil, co umí RAMky a nakonec zvednout násobič + Vcore a zkoušet, dokud to nebude stable. Těch 65°C na jádrech je při takovým OC celkem slušný.
A ten severní můstek se normálně otestuje také v tom Linpacku nebo je na to jiný program ?
Timing je na 5-5-5-15.
Pokud bych přidal na NB nějaké to napětí, pustilo by mě s FSB výše nebo je to FSB wall procesoru ?
Timing je na 5-5-5-15.
Pokud bych přidal na NB nějaké to napětí, pustilo by mě s FSB výše nebo je to FSB wall procesoru ?
Myslím, že tahle deska tě pustí hodně přes 400MHz FSB i bez zvyšování napětí.
A testuju to normálně v Orthosu, nebo OCCT. Zvednu FSB třeba na 400MHz, děličku na 2, násobič 6 nechám to hoĎku dvě žhavit.
Když chci ale zkusit FSB třeba 500MHz, musíš nejdřív znát strop pamětí, páč FSB 500MHZ x dělička 2 = 1000MHz pro RAM, což už je pro 800MHZ moduly "dost". TZn. prvně zkusím FSB 400MHz x dělička 2,5 = 1000MHz a zkouším, kolik voltů na tuhle fr. potřebují. Až vím, že je dostanu třeba na 1050MHz, můžu jít s testováním FSB až do 525MHz (s děličkou 2 to dá právě ten strop pamětí 1050MHz, že.)
Jinak pro dosažení vysoké FSB bys přidával myslím na MCH Core, nebo MCH Frequency Latch, nebo jak se to na tý tvý desce jmenuje.
Ale páč máč CPU s dost vysokým násobičem, viděl bych to na nastavení FSB 400MHz, CPU naásobič na 9x a dělička 2,5, tzn. CPU 3,6GHz a RAM 1000MHz CL5 a bude ti to lítat, jak fík.
A testuju to normálně v Orthosu, nebo OCCT. Zvednu FSB třeba na 400MHz, děličku na 2, násobič 6 nechám to hoĎku dvě žhavit.
Když chci ale zkusit FSB třeba 500MHz, musíš nejdřív znát strop pamětí, páč FSB 500MHZ x dělička 2 = 1000MHz pro RAM, což už je pro 800MHZ moduly "dost". TZn. prvně zkusím FSB 400MHz x dělička 2,5 = 1000MHz a zkouším, kolik voltů na tuhle fr. potřebují. Až vím, že je dostanu třeba na 1050MHz, můžu jít s testováním FSB až do 525MHz (s děličkou 2 to dá právě ten strop pamětí 1050MHz, že.)
Jinak pro dosažení vysoké FSB bys přidával myslím na MCH Core, nebo MCH Frequency Latch, nebo jak se to na tý tvý desce jmenuje.
Ale páč máč CPU s dost vysokým násobičem, viděl bych to na nastavení FSB 400MHz, CPU naásobič na 9x a dělička 2,5, tzn. CPU 3,6GHz a RAM 1000MHz CL5 a bude ti to lítat, jak fík.
Jenže problém je, že mě to výš než cca 370Mhz nepustí ! Už jsem snad jednou zkoušel přidávat na jádro můstku, ale nepomohlo. Může to být tedy FSB Wall procesoru ? Nejspíš ano, ale nevím, třeba něco dělám špatně. Paměti mi bez problému jely 1000Mhz 5-5-5-15 dokonce na 1.9V real, ale víc už nechtěly, mršky :-D . Škoda, asi se na 400Mhz nedostanu, holt, nedá se nic dělat :-( .
Teoreticky může, jestliže uvážíme, že jeho FSB je 200MHz. :notsure Znamená to tedy, že jsi měl: FSB na 370MHz, násobič CPU 6x --> tzn. CPU 2,22GHz a děličku pro RAM na 2 --> tzn, 740MHz?
Tak jsem zkusil znovu dát FSB 400 Mhz a nic, PC se vypne, zapne a znovu vypne, tzakže nenajede na této frekvenci. Zkusil jsem přidat i 0.1V na MCH core, ale nepomohlo.
Tady jsou hodnoty, co mám nastavené v BIOSu :
http://pictureup.cz/picture/verejny/1406140618072007112.jpg
http://pictureup.cz/picture/verejny/52552518072007115.jpg
http://pictureup.cz/picture/verejny/42642618072007116.jpg
Jen to Frekvency Latch přenatavím na 200Mhz, ale to až později.
Tady jsou hodnoty, co mám nastavené v BIOSu :
http://pictureup.cz/picture/verejny/1406140618072007112.jpg
http://pictureup.cz/picture/verejny/52552518072007115.jpg
http://pictureup.cz/picture/verejny/42642618072007116.jpg
Jen to Frekvency Latch přenatavím na 200Mhz, ale to až později.
První, co jsem si všiml.....Performance Enhance dej na Standart, nebo Disabled !!! Alespoň jsem prozatím nazaznamenal, že by to někomu pomohlo ke stabilitě. Spíš naopak.
Bohužel, vypnout to zcela nejde ! Je tam na výběr 1) Standard ( to jsem zvolil teď, zdá se mi to nejblíže k disabled ) 2) Turbo 3) Extreme.... Je tam ještě něco špatně ?
Neřekl bych. Ono to není špatně, ale může to při vyšším OC zlobit, takže veškerý tyhle fičurky jako EIST, C1E, tamto Enhance apod. vypínám. Ještě můžeš nastavit pro sichr PCI Expres Frequency na 101MHz.
Fíčurky :-D EIST a C1E mám zaplé, nechci mít zbytečně vysoké teploty v idlle. Můj poslední dotaz : Může mít na nynější potřebné vysoké napětí vliv skutečnost, že jsem do CPU pustil 1.7V real ? Dá se nějak zjistit, jetsli se CPU nějak pokazilo ?
Díky za odpověď.
Díky za odpověď.
[QUOTE=Novotak33;272080]Fíčurky :-D EIST a C1E mám zaplé, nechci mít zbytečně vysoké teploty v idlle.[/QUOTE]
Rozumí ti, taky si je pak nechávám zaplé, ale když se něco se.e, tak vypínám všechno, co může mít jakýkoli vliv na stabilitu (EIST a C1E= podvoltování, možné následné ovlivnění VDroop a VDrop).
[QUOTE=Novotak33;272080]Můj poslední dotaz : Pomůže nějaké zdlouhavé laborování s tím, k většímu stabilnímu přetaktu nebo menšímu napětí nebo je to prostě horší kousek ? Může mít na ninější potřebné napětí vliv skutečnost, že jsem do CPU pustil 1.7V real ? Dá se nějak zjistit, jetsli se CPU nějak pokazilo ?[/QUOTE]
1,7V je vražedný. Divím se, že ti to CPU ještě žije. Ale asi jsi měl kliku.
Jinak to bereme za špatnej konec. Proč nevyužiješ plný rozsah násobiče, místo abys honil FSB?
Můj návrh: FSB 320MHz / dělička 2.5 = 800MHZ RAM a 12,5 x 320MHz máš 4GHz na CPU. :p Tak, a máš co testovat. ;)
A tak dál. 333MHz x dělička 3= 1000MHz ram s CL5 a CPU 4,16GHz ti už nedá, tak sniž násobič. Takhle poznáš, co v něm je.
Ne přes max FSB, ale přes násobič!!!
Rozumí ti, taky si je pak nechávám zaplé, ale když se něco se.e, tak vypínám všechno, co může mít jakýkoli vliv na stabilitu (EIST a C1E= podvoltování, možné následné ovlivnění VDroop a VDrop).
[QUOTE=Novotak33;272080]Můj poslední dotaz : Pomůže nějaké zdlouhavé laborování s tím, k většímu stabilnímu přetaktu nebo menšímu napětí nebo je to prostě horší kousek ? Může mít na ninější potřebné napětí vliv skutečnost, že jsem do CPU pustil 1.7V real ? Dá se nějak zjistit, jetsli se CPU nějak pokazilo ?[/QUOTE]
1,7V je vražedný. Divím se, že ti to CPU ještě žije. Ale asi jsi měl kliku.
Jinak to bereme za špatnej konec. Proč nevyužiješ plný rozsah násobiče, místo abys honil FSB?
Můj návrh: FSB 320MHz / dělička 2.5 = 800MHZ RAM a 12,5 x 320MHz máš 4GHz na CPU. :p Tak, a máš co testovat. ;)
A tak dál. 333MHz x dělička 3= 1000MHz ram s CL5 a CPU 4,16GHz ti už nedá, tak sniž násobič. Takhle poznáš, co v něm je.
Ne přes max FSB, ale přes násobič!!!
Tak jsem to zkusil :-D ...... Stejně to nepomohlo :-( ..... Já jsem spíš vynervovanej z toho, že jsem četl, že chvilkově to napětí 1.7V tomu CPU nemůže nic udělat a teď se dozvím, že je to vražedné a že mohl kousek CPU odejít anebo potřebuje větší napětí, než dřív. Snad jsem tomu svýmu chudákovi neuškodil, to by mě kleplo.
Když už nemůžu jít na vyšší frekvenci v Ghz, tak alespoň vyženu tu FSB, alespoň nějakej výkon navíc.
Když už nemůžu jít na vyšší frekvenci v Ghz, tak alespoň vyženu tu FSB, alespoň nějakej výkon navíc.
Jakou frekvenci z něj teď vymačkáš a při jakým Vcore?
V defaultu ti projde testy v OCCT bez problému?
V defaultu ti projde testy v OCCT bez problému?
[QUOTE=Novotak33;270804]
To xstreetfighter :
Můžu se zeptat, jakou máš revizi ? M0 nebo R0 ?
Díky za odpověď.
[/QUOTE]
tak nakonec je to M0
To xstreetfighter :
Můžu se zeptat, jakou máš revizi ? M0 nebo R0 ?
Díky za odpověď.
[/QUOTE]
tak nakonec je to M0
To Fanynek : Tak jsem dal všechno na default, tzn 12,5x200, 1.20V real burn, 800Mhz Cl4 . Napětí jsou všechny na auto. Prošel 3 hodiny v OCCT Linpack bez jediné chyby. Je tedy v pořádku ?
EDIT : Nechal jsem schválně i najet spořič a bylo to v pohodě, jenom když to bylo zrovna v burnu, při tom testu, tak to chvíly trvalo, než naskočila plocha, ale tohle se mi stávalo u všech taktů, takže je to snad v pohodě.
EDIT : Nechal jsem schválně i najet spořič a bylo to v pohodě, jenom když to bylo zrovna v burnu, při tom testu, tak to chvíly trvalo, než naskočila plocha, ale tohle se mi stávalo u všech taktů, takže je to snad v pohodě.
Podle toho, co píšeš to vypadá, že CPU je v pořádku a žes ho neusmažil. :D Možná máš fakt jen horší kousek.:notsure
Hele, jaký max. OC TEĎ dosáhneš s tím CPU? Dostaneš ho na cca 3,5GHz, např. při nastavení FSB na 280MHz, nás. 12,5x a děličkou 3, tzn. 840MHz CL4? (nebo nech prozatím timing na 5, ať nehoníš ještě nastavení RAM, i když při 2,1V by to měly dát).
Hele, jaký max. OC TEĎ dosáhneš s tím CPU? Dostaneš ho na cca 3,5GHz, např. při nastavení FSB na 280MHz, nás. 12,5x a děličkou 3, tzn. 840MHz CL4? (nebo nech prozatím timing na 5, ať nehoníš ještě nastavení RAM, i když při 2,1V by to měly dát).
Uff :-D .
Už jsem se s tím smířil, že je to horší kousek, holt, někdo to musí vyžrat :-D .
Zkusim, jestli se na to dostanu, ale myslim, že už s vysokym napětím. Do kolika by měla být maximální teplota v tom Linpacku ?
Díky za odpověď.
EDIT : S časováním CL4 se moc vysoko nedostanu, ale s CL5 jsem se dostal na 1000Mhz dokonce při napětí 1.86V real, v memtestu to stabilní bylo, hru jsem nezkoušel.
Už jsem se s tím smířil, že je to horší kousek, holt, někdo to musí vyžrat :-D .
Zkusim, jestli se na to dostanu, ale myslim, že už s vysokym napětím. Do kolika by měla být maximální teplota v tom Linpacku ?
Díky za odpověď.
EDIT : S časováním CL4 se moc vysoko nedostanu, ale s CL5 jsem se dostal na 1000Mhz dokonce při napětí 1.86V real, v memtestu to stabilní bylo, hru jsem nezkoušel.
Podle SPECIFIKACE by měl ustát i 74°C(pouzdro), ale já osobně bych ti doporučoval nechodit k téhle hranici a provozovat ho tak do 55-ti °C CPU / 65°C na jádrech v zátěži. A Vcore bych mu taky víc jak 1,4 nedával, páč už i tím dost riskuješ (pokud nemáš super vzduchový chlazení, nebo vodu). Souhra vysokých teplot a vysokého Vcore vede k výraznému zkrácení životnosti toho CPU.
EDIT// Tak tam nech CL5, ať to nekraví.
EDIT// Tak tam nech CL5, ať to nekraví.
[QUOTE=fanynek;272335]A Vcore bych mu taky víc jak 1,4 nedával, páč už i tím dost riskuješ (pokud nemáš super vzduchový chlazení, nebo vodu). Souhra vysokých teplot a vysokého Vcore vede k výraznému zkrácení životnosti toho CPU.[/QUOTE]
pokud se jedna o zkousku co snese, tak klidne dej i 1,45 nebo pokud zvladas drzet teploty dole tak i 1,5... dlouhodobe to uz je samozdrejme neco jinyho...
pokud se jedna o zkousku co snese, tak klidne dej i 1,45 nebo pokud zvladas drzet teploty dole tak i 1,5... dlouhodobe to uz je samozdrejme neco jinyho...
[QUOTE=mech13;272378]pokud se jedna o zkousku co snese, tak klidne dej i 1,45 nebo pokud zvladas drzet teploty dole tak i 1,5... dlouhodobe to uz je samozdrejme neco jinyho...[/QUOTE]
Hezký slovní spojení..." zkouška, co unese"..... :p
Dobrá tedy, nechtěl jsem ho ponoukat, ale budiž. Já do něj pouštěl při testech 1,47V dlouhodoběji a žije dodnes. Myslím, že ty taky tak nějak, že jo?
Hezký slovní spojení..." zkouška, co unese"..... :p
Dobrá tedy, nechtěl jsem ho ponoukat, ale budiž. Já do něj pouštěl při testech 1,47V dlouhodoběji a žije dodnes. Myslím, že ty taky tak nějak, že jo?
Tak jsem ho musel vrátit na 3.4Ghz, protože na těch 3.5Ghz nechtěl jet ani s napětím 1.41V real při burnu a 1.43V real idlle. Na těch 3,4Ghz to zatím jede na 1.38 - 40V real při burnu a 1.41V real při idlle. Dá se tedy CPU na těchto hodnotách provozovat dlouhodobě, ale opravdu dlouhodobě několik let.
Mimochodem k tomu Performance Enhanced, které jsem měl na Turbo. Když jsem ho přenastavil na Standard, tak se neskutečně snížily čtení, zápis i kopírování RAM a hlavně latence. Např. latence byla při standard 79ns, při Turbo to je 64ns, tak jsem to vrátil na to turbo. Ještě zkusím to Extreme a sem zvědavej, jak to bude fungovat.
Mimochodem k tomu Performance Enhanced, které jsem měl na Turbo. Když jsem ho přenastavil na Standard, tak se neskutečně snížily čtení, zápis i kopírování RAM a hlavně latence. Např. latence byla při standard 79ns, při Turbo to je 64ns, tak jsem to vrátil na to turbo. Ještě zkusím to Extreme a sem zvědavej, jak to bude fungovat.
Pokud ti to nezpůsobuje nestabilitu, tak si to Performance Enhanced dej klidně na co chceš. Jinak jaký máš teploty v zátěži při těch 3,4GHz a 1.34-1.41Vcore?
Ahoj, sry, že sem se tak dlouho neozval, nějak sem se na to testování na chvíly vykašlal.
Teď zkouším Linpack, musel sem ještě zvedat napětí. V BIOSu je to cca 1.46V ale real je to 1.39V - 1.42V real. Teploty jsou po cca 5 minutách 72°C na každém jádře , upozorňuji, jedná se o linpack test v OCCT. Napětí jsem musel ještě zvyšovat, protože mi to předtím jelo v Linpacku třeba jenom 40 min a pak error, teď, když jsem poprvé zvýsíl napětí na 1.456V tak mi linpack spadnul za 2 hodiny a 48 minut a teploty cca stejně 68 - 70°C . Když jsem zkoušel normální test, ještě když bylo v BIOSu nastaveno 1.45V ( 1.39 - 1.41V real ) , tak mi to projelo 3 hodiny, ale jak sem psal výše linpack za 40 min error. Pokud by mi to projelo teď ten Linpack, ikdyž při něm to má 72°C na jádro a HS má 67°C , nemůže to CPU ublížit ? Samozdřejmě, je mi jasný, že v normálním provozu budou teploty o cca 7 - 10°C nižší. Můžu tedy na těchto napětích 1.39 - 1.42V real provozovat
?
EDIT : Tak po cca 1 hodině a 30 min v Linpacku je maximální teplota podle everestu 74°C pro 1 jádro a pro 2. jádro je 73°C . Teplota ve skříni je 49°C :-D . A AC freezer 7 Pro jede podle Everestu na cca 2800 ot./min ( ikdyž na krabici je napsáno 2500ot/min max ) .
Teď zkouším Linpack, musel sem ještě zvedat napětí. V BIOSu je to cca 1.46V ale real je to 1.39V - 1.42V real. Teploty jsou po cca 5 minutách 72°C na každém jádře , upozorňuji, jedná se o linpack test v OCCT. Napětí jsem musel ještě zvyšovat, protože mi to předtím jelo v Linpacku třeba jenom 40 min a pak error, teď, když jsem poprvé zvýsíl napětí na 1.456V tak mi linpack spadnul za 2 hodiny a 48 minut a teploty cca stejně 68 - 70°C . Když jsem zkoušel normální test, ještě když bylo v BIOSu nastaveno 1.45V ( 1.39 - 1.41V real ) , tak mi to projelo 3 hodiny, ale jak sem psal výše linpack za 40 min error. Pokud by mi to projelo teď ten Linpack, ikdyž při něm to má 72°C na jádro a HS má 67°C , nemůže to CPU ublížit ? Samozdřejmě, je mi jasný, že v normálním provozu budou teploty o cca 7 - 10°C nižší. Můžu tedy na těchto napětích 1.39 - 1.42V real provozovat
?
EDIT : Tak po cca 1 hodině a 30 min v Linpacku je maximální teplota podle everestu 74°C pro 1 jádro a pro 2. jádro je 73°C . Teplota ve skříni je 49°C :-D . A AC freezer 7 Pro jede podle Everestu na cca 2800 ot./min ( ikdyž na krabici je napsáno 2500ot/min max ) .
ty teploty jsou jeste v poradku, kdyby procesoru vadily, tak zacne throttlovat. stejne se k nim v realnu nikdy ani nepriblizis. jeste bych kousicek pridal aby to bylo uplne stabilni
osobne bych ale procak tak netrapil a spokojil se s o 100-200MHz nizsim taktem s nizsim napetim a lepsimi teplotami....
osobne bych ale procak tak netrapil a spokojil se s o 100-200MHz nizsim taktem s nizsim napetim a lepsimi teplotami....
jen pro doplnění. Taktoval jsem toto CPU na desce od bibabyte P43-ES3G a při Vcore 1,2V (default) jsem se dostal s klidem na 3,7GHz. Teploty IDLE: 45-49 a při zátěži: 57-62. Chladím AC Freezer 7 PRO.
link na validaci zde:
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=802804
PC běží stabilně a bez problémů :-)
link na validaci zde:
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=802804
PC běží stabilně a bez problémů :-)