Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: Zakladna doska nedetekuje 4GB RAM

  1. #1
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Mam problem so zakladnou doskou ASUS P5B Premium.

    Po osadeni 4x1GB DDR2 RAM detekuje BIOS len 3GB (plus nejake drobne).
    Po osadeni 2x2GB DDR2 RAM ten isty problem.

    Pri memteste zacne vyhadzovat chyby. Memtest s jednotlivymi modulmi prebehne v poriadku.
    So vsetkymi modulmi nechce nabehnut ani Live WinXP z HirensBootCD. S 3 modulmi nabehne. Skusal som aj rozne kombinacie 3 modulov.

    V BIOSe je nejaka funkcia Overlap RAM, vraj by to malo pomoct s detekciou, ale nic.

    Skusal som aj dvihat napajanie RAM, ale nepomohlo to. Skoncil som na 2,1V pretoze potom uz pocitac nenabehol.

    Ma niekto nejake skusenosti s touto doskou? U mna je to prva ASUS doska. Na pocitaci bezi FreeBSD ako server. Kym som si vsimol, ze namiesto 4GB detekuje len 3GB, tak sa pocitac casto restartoval.

    Mna uz napada len vadna doska.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Píšeš, že motherboard funguje jen s 3mi moduly RAM, tudíž ve 3 slotech DIMM. Ke kolizím dochází vždy, když osadíš poslední modul RAM do slotu DIMM 4 nebo i když máš osazeny moduly RAM např. ve slotech DIMM1, DIMM3 a DIMM4 a poslední modul RAM zasuneš do slotu DIMM2 ?
    Vyčistil jsi štětečkem řádně sloty DIMM, jestli nejsou zaprášeny ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Používáš 32bit OS? Pak čti tady
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Píšeš, že motherboard funguje jen s 3mi moduly RAM, tudíž ve 3 slotech DIMM. Ke kolizím dochází vždy, když osadíš poslední modul RAM do slotu DIMM 4 nebo i když máš osazeny moduly RAM např. ve slotech DIMM1, DIMM3 a DIMM4 a poslední modul RAM zasuneš do slotu DIMM2 ?
    Vyčistil jsi štětečkem řádně sloty DIMM, jestli nejsou zaprášeny ?
    Vyskusam narychlo vsetky kombinacie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od husky14 Zobrazit příspěvek
    Používáš 32bit OS? Pak čti tady
    Nejde mi o detekciu vo Win. To mi je jasne.

    Nedetekuje spravnu velkost RAM uz v BIOSe.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Takze skusal som rozne kombinacie slotov.
    Do poctu 3 sucasne zasunute moduly to detekuje dobre.
    1 modul detekuje ako 1024 MB
    2 moduly detekuje ako 2048 MB
    3 moduly detekuje ako 3072 MB
    4 moduly detekuje ako 3072 MB, po zapnuti Overlap v BIOSE detekuje 3584 MB. To znamena ze 4.modul nedetekuje vobec, po zapnuti overlap ho detekuje ako 512 MB.

    Ked som resetol BIOS, tak mi MiniXP nenabehli. Vsetko sa nastavilo na AUTO. Bolo jedno, ci som pouzil len jeden modul, alebo vsetky. Musel som rucne nastavit casovanie RAM. Teraz uz MiniXP nabehne vzdy.

    Skusal som 667MHz s casovanim 5-5-5-15 1,8V a taktiez 533MHz s casovanim 4-4-4-12 1,8V.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Nejsou ty ramky Geil? Ty me na P35 nebehaly vubec...
    Zkusil bych dat tu 2gb do A2, dve 1GB do B1&B2, zapnout, zkontrolovat, ulozit bios, nechat nabehnou system, vypnout (cudlikem na zdroji), pockat az problikne ledka na zdroji a sitovce. Pak bych tu 2gb vymenil za 1gb a zkusil zapnout
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    RAMky su SEITEC 667MHz. Ale nefungovali ani tie 2GB moduly ADATA 1066+.

    Teraz som robil Memtest s 3 modulmi a hodilo to error pri nastaveni 533 MHz a casovani 4-4-4-12.
    Prepol som na povodnych 667 s casovanim 5-5-5-15 a testujem zas.

    Myslim ale, ze zmeny casovania maju vplyv na stabilitu a nie na korektnu detekciu kapacity vsetkch modulov sucasne. Do 3GB je detekcia OK.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Hele zkus mrknout do BIOSu, jestli tam nemáš něco jako "memory remapping" a zkus to zapnout....
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od husky14 Zobrazit příspěvek
    Hele zkus mrknout do BIOSu, jestli tam nemáš něco jako "memory remapping" a zkus to zapnout....
    JJ, to som skusal, ked som to zapol tak k 3078 MB pripocitalo polovicu 4.modulu, teda 512MB. Celkovy sucet bol potom 3584 MB.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    JJ, to som skusal, ked som to zapol tak k 3078 MB pripocitalo polovicu 4.modulu, teda 512MB. Celkovy sucet bol potom 3584 MB.
    Takže to bysme měli 4 GB mínus 512 MB grafika? Je po problému?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od husky14 Zobrazit příspěvek
    Takže to bysme měli 4 GB mínus 512 MB grafika? Je po problému?
    Neni , grafika ma 64MB (je to len server, lepsiu grafiku nepotrebujem).

    Ale aj keby tam bola grafika s 512MB, tak BIOS musi detekovat v prvom poste (ale aj priamo v BIOSe) plnu kapacitu. Odcitanie RAM GK v 32bit OS sa deje az v OS, nie?

    Uz mi z toho hrabe, takyto problem vidim prvykrat v zivote a to mi uz cez ruky presli stovky pocitacov

    Spomenul som si, ze v zaciatku laborovania s tymto problemom mi v CPUZ ukazovalo pri CPU 1600MHz, FSB 266, nasobic 6, aj ked v BIOSE ukazovalo 2130MHz, FSB 266, nasobic 8.
    Teraz je to zrazu v poriadku aj v CPUZ.

    Prave hodil memtest error pri 3 moduloch pri nastaveniach RAM 533MHz, 5-5-5-15. Prehodim moduly do inych bankov.
    Naposledy upraveno uživatelem EditorPO: 16-07-2009 v 00:50
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Citace Původně odesláno od EditorPO Zobrazit příspěvek
    Ale aj keby tam bola grafika s 512MB, tak BIOS musi detekovat v prvom poste (ale aj priamo v BIOSe) plnu kapacitu. Odcitanie RAM GK v 32bit OS sa deje az v OS, nie?
    Jj, máš pravdu, mám to stejně.... v postu 4 GB a v XP (teď nevím, prostě ubráno )

    Jinak teď koukám, že píšeš o nějakým Overlap. Je to ten remap? Imho ne....
    Naposledy upraveno uživatelem husky14: 16-07-2009 v 00:52
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Takze v bankoch 1+2+3 vyhodi Memtest chybu.
    V bankoch 2+3+4 nenabootovalo HirensBootCD, po restarte nabootovalo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od husky14 Zobrazit příspěvek
    Jinak teď koukám, že píšeš o nějakým Overlap. Je to ten remap? Imho ne....
    JJ myslim to iste v BIOSE je to nejak ako remap pri overlape, alebo tak nejak.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Základná doska ktorá nemá chipset
    Od Hochy v sekci Muzeum komponent
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 13-04-2012, 15:04
  2. Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 15-03-2012, 14:47
  3. Zakladna doska s CPU 8088 a jej druha polovica
    Od Hochy v sekci Muzeum komponent
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 29-10-2011, 23:19
  4. Základní desky: zakladna doska
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 21-02-2010, 23:52
  5. Základná doska BIOSTAR I86PE-A4, intel 865PE, socket 478, ATX
    Od jumich v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 11-01-2007, 11:32