Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Problémy s teplotou CPU ... jak je vyřešit?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    3

    Ahoj, používám procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX socket 754 jádro Venice. Dopsud mi jeho teplota při běžné práci s PC nepřipadala nijak velká. Možná to ale bylo tím, že jsem tomu nevěnoval příliš pozornosti. Ale včera jsem rendroval animaci v CINEMA 4D a schvalne jsem si stahnul program SysFan, abych se podival na teplotu pri rendrovani. A ukazatel teploty mi hlásil teplotu CPU 71 stupnu a ikonku ohne . Pri pohledu na toto číslo jsem se ponekud zdesil. Na procesoru pouzivam aktivni chlazeni, ktere bylo soucasti baleni. Ale myslim, ze neni dostacujici. Doporucite mi nejaky chladic, ktery zarucene bude udrzovat teplotu takovou, jakou ma CPU mit ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    Na procesoru pouzivam aktivni chlazeni, ktere bylo soucasti baleni. Ale myslim, ze neni dostacujici. Doporucite mi nejaky chladic, ktery zarucene bude udrzovat teplotu takovou, jakou ma CPU mit ?
    Dodávaný chladič je více jak dostatečný. Mám staršího bratříčka pro socket 939 (Winchester 3000+) a teplota s dodávaným chladičem i při maximálním vytížení nepřekročí 40 °C. Je i chladič horký? (Pozor pokud bude mít skutečně 71 °C, spálíte se.) Jakou teplotu ukazuje BIOS?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    Ahoj, používám procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX socket 754 jádro Venice. Dopsud mi jeho teplota při běžné práci s PC nepřipadala nijak velká. Možná to ale bylo tím, že jsem tomu nevěnoval příliš pozornosti. Ale včera jsem rendroval animaci v CINEMA 4D a schvalne jsem si stahnul program SysFan, abych se podival na teplotu pri rendrovani. A ukazatel teploty mi hlásil teplotu CPU 71 stupnu a ikonku ohne . Pri pohledu na toto číslo jsem se ponekud zdesil. Na procesoru pouzivam aktivni chlazeni, ktere bylo soucasti baleni. Ale myslim, ze neni dostacujici. Doporucite mi nejaky chladic, ktery zarucene bude udrzovat teplotu takovou, jakou ma CPU mit ?
    Chladič je dostatečný, ALE problém bude s největší pravděpodobností v nasazení chladiče a především pak v použití teplovodivé pasty mezi chladičem a procesorem. Předpokládám, že když k Tobě procesor dorazil, tak jsi ho vybalil, zasadil do desky, na chladiči nechal originální nanesenou pastu, nasadil a fungoval, je to tak? Je potřeba chladič sundat, tuto pastu (nyní již nejspíš tvrdou hmotu) odstranit důkladně z chladiče i CPU, nanést novou pastu (klidně i silikonovou, která se používá u výkonových tranzistorů) v přiměřeném množství rozetřít po celé ploše CPU, přiklopit chladit, zatlačit na něj a trochu "zakvedlat" aby se přebytečná pasta vytlačila mimo procesor a zmizely vzduchové mezery a teprve pak chladič zajistit, znovu připojit ventilátor a podívat se, zda jsou na tom teploty lépe. Ještě zkontroluj BIOS, za není zapnuta regulace ventilátoru, pokud ano, vypni ji, protože
    pokud Ti SysFan ukázal 71°C, docela mě překvapuje, že Ti systém ještě nepadá. Je to dosti kritická teplota pro tento CPU. Ale myslím si, že s největší pravděpodobností bude problém v příšerné pastě, kterou AMD používá (tedy pokud SysFan ukazuje správnou teplotu...)
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    3

    Zkoušel jsem tedy na chladič sáhnout. A překvapilo mě, že byl vlažný. No, spíše teplý, ale nezdálo se mi, že by měl více jak 50 stupnu. Mozna je to chyba SysFanu, ale i jine meetery mi ukazaly stejnou hodnotu. Spíše "horky" mi ale přišel chladič, který je přímo na základní desce. Na tom jsem ruku déle jak veteřinu neudržel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele BlackFrog
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    589

    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    Zkoušel jsem tedy na chladič sáhnout. A překvapilo mě, že byl vlažný. No, spíše teplý, ale nezdálo se mi, že by měl více jak 50 stupnu. Mozna je to chyba SysFanu, ale i jine meetery mi ukazaly stejnou hodnotu. Spíše "horky" mi ale přišel chladič, který je přímo na základní desce. Na tom jsem ruku déle jak veteřinu neudržel.
    právě to že nebyl horký ukazuje na to že je na něj špatně přenášeno teplo z procesoru, tzn. udělat přesně to co psal boboco.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    Zkoušel jsem tedy na chladič sáhnout. A překvapilo mě, že byl vlažný. No, spíše teplý, ale nezdálo se mi, že by měl více jak 50 stupnu. Mozna je to chyba SysFanu, ale i jine meetery mi ukazaly stejnou hodnotu. Spíše "horky" mi ale přišel chladič, který je přímo na základní desce. Na tom jsem ruku déle jak veteřinu neudržel.
    To opravdu ukazuje na problém, který jsem Ti popisoval. Pro měření reálné teploty čipu si stáhni CoreTemp, možná budeš překvapen - zděšen, když Ti při zátěži bude ukazovat kolem 80°C!
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    3

    JJ, tu teplovodivou pastu si určitě koupím. Ale možná jsem přišel na jiný problém. Že hodnota, která mi ukazuje v SpeedFanu 70 stupnu zrejme neni od procesoru. Protoze v BIOSU je teplota procesoru 30 stupnu. Takze problem je podle me uplne nekde jinde. Nevim totiz presne, jakou hodnotu ukazuje Temp3: 69-70 stupnu. Nevite nekdo,. teplota ceho to je ?

    Ikdyž zase program SensorView ukazuje tu teplotu 70 stupnu u CPU. Tak to jsem z toho teda uz jelen .

    A další měření v CoreTempu ukazuje teplotu jádra 28 stupnu. To je zacarovany kruh asi.
    Naposledy upraveno uživatelem P@pi: 07-01-2007 v 15:24 Důvod: Piš všechno do jednoho příspěvku a používej EDIT!!!
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    A další měření v CoreTempu ukazuje teplotu jádra 28 stupnu. To je zacarovany kruh asi.
    To opravdu nevypadá na procesor, může to být chipset a nebo čidlo desky měřící teplotu CPU, které tak nějak nefunguje... Těžko říct. Může to být i grafika...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele BlackFrog
    Registrace
    Aug 2006
    Příspěvků
    589

    Citace Původně odesláno od boboco
    To opravdu nevypadá na procesor, může to být chipset a nebo čidlo desky měřící teplotu CPU, které tak nějak nefunguje... Těžko říct. Může to být i grafika...
    ted teda chudák soy colombiano ale bohužel boboco má asi pravdu, jediný možný řešení asi změřit to nějakym teploměrem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    Zkoušel jsem tedy na chladič sáhnout. A překvapilo mě, že byl vlažný. No, spíše teplý, ale nezdálo se mi, že by měl více jak 50 stupnu. Mozna je to chyba SysFanu, ale i jine meetery mi ukazaly stejnou hodnotu. Spíše "horky" mi ale přišel chladič, který je přímo na základní desce. Na tom jsem ruku déle jak veteřinu neudržel.
    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    Ikdyž zase program SensorView ukazuje tu teplotu 70 stupnu u CPU. Tak to jsem z toho teda uz jelen .
    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    JJ, tu teplovodivou pastu si určitě koupím. Ale možná jsem přišel na jiný problém. Že hodnota, která mi ukazuje v SpeedFanu 70 stupnu zrejme neni od procesoru. Protoze v BIOSU je teplota procesoru 30 stupnu. Takze problem je podle me uplne nekde jinde. Nevim totiz presne, jakou hodnotu ukazuje Temp3: 69-70 stupnu. Nevite nekdo,. teplota ceho to je ?
    Citace Původně odesláno od soy colombiano
    A další měření v CoreTempu ukazuje teplotu jádra 28 stupnu. To je zacarovany kruh asi.
    Takže je to přesně tak, jak jsem si myslel původně. Výrobce desky použil jiné než referenční zapojení monitorovacího obvodu. Změnil pořadí zapojení teplotních sensorů nebo osazení pomocnými součástkami. BIOS s tím počítá, ale softwarové senzory ukazují chybné hodnoty. Mimochodem, jediné co se dozví software je, že na čidle 1 je napětí 1,45 V. S tím už si musí poradit sám, jak to převést na teplotu a určit zařízení, kterému tato teplota patří.

    Program core temp čte teplotu z MSR registrů procesoru a dozví dá se tak přímo číslo, které odpovídá (po přičtení známé konstanty) teplotě v čipu.

    Teplovodivou pastu si nutně kupovat nemusíte, protože se zdá, že reálná teplota je v pořádku. Sám také déle než dva roky používám žvýkačku dodanou s chladičem a nepozoruji žádné problémy.

    Teplota kolem 70 stupňů by mohla být teplota špatně chlazeného čipsetu (zejména, máte-li ehm nForce). Pokud by se hodnota neměnila, jednalo by se o nezapojené čidlo.

    Ještě pro srovnání teplot, chladič ohřátý na 50 °C by vám nepřišel jako vlažný či teplý, ale pěkně horký.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od boboco
    Může to být i grafika...
    To by programátor musel být skutečný diletant, pokud by zaměnil grafiku a procesor, neboť tyto hodnoty se zjišťují úplně jinak.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele boboco
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,226

    Citace Původně odesláno od Ritchie83
    To by programátor musel být skutečný diletant, pokud by zaměnil grafiku a procesor, neboť tyto hodnoty se zjišťují úplně jinak.
    Zažil jsem už hodně, ani bych se nedivil, ale souhlasím, že by to byl extrém nad extrémy
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Problém s teplotou PC
    Od Iron_Maiden v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 29-06-2010, 21:13
  2. Záloha dat: Zálohování, jak to vyřešit?
    Od Mike13 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 45
    Poslední příspěvek: 18-04-2009, 17:48
  3. Disky - potřebuju rychle vyřešit !!!!
    Od pancoo v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 28-10-2008, 21:04
  4. Ventilátory: Jak vyřešit chlazení pomocí ventilátoru?
    Od marekpevný v sekci Chlazení
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 14-08-2008, 14:08
  5. Chlazení procesorů: Problem s teplotou!!
    Od Wlcek v sekci Chlazení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 08-11-2007, 17:17