Strana 2 z 3 PrvníPrvní 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 16 až 30 z 37

Téma: Začátky programování

  1. #16
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    393

    Abys to nemel tak jednoduche, tak ja rikam Pascal. Ten je primo urcenej k vyuce programovani, mel by te naucit "dobrym navykum", co se tyce psani kodu, a je to proceduralni jazyk, takze nema zadne objekty a jine veci, ktere v zacatcich nejsou potreba a jen matou. Prvni jazyk ma imho slouzit hlavne k tomu, aby jsi se naucil spravne algoritmizovat - tzn. ma byt jednoduchy a "hlidat te", aby jsi se mohl soustredit prave na tu algoritmizaci a nemusel porad resit, "proc to ku*va furt pada". To by se imho mel tykat i vyber vhodne literatury - znat syntaxi je potreba, to jiste, ale tu neni problem najit na Internetu. Kdyz uz kupovat knizku, tak nejakou, ktera te nauci zaklady programovani - co je to slozitost, vyhledavani, trideni, prohledavani (BFS, DFS), rekurze a tak.

    Edit: Imho je porad dost pravdepodobne, ze na te stredni skole budou vyucovat programovani prave v Pascalu.
    Naposledy upraveno uživatelem optim: 24-07-2009 v 22:10
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #17
    Občasný diskutér
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    93

    chodím na gympl, už dva roky máme programování.. vyučuje se v pascalu, ale můžu říct, že za ty dva roky jsem si osvojil pouze pár příkazů, schopnost samostatného tvoření je na bodu mrazu... víceméně je to učitelem (všichni s tím mají problémy), takže radím nespoléhat na školu, pokud chce člověk umět programovat, tak se tomu musí věnovat samostatně
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #18
    Banned
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    359

    Citace Původně odesláno od Belbas Zobrazit příspěvek
    Zdravím
    Chci se začít věnovat programování. Po prázdninách jdu do devítky, a po základce chci na elektro a nevím jestli na ZŠ nějaký programování bude tak bych se chtěl trochu předpřipravit. Vyhlídl jsem si knížku C++ bez předchozích znalostí od Jeffa Kenta.

    http://www.kosmas.cz/knihy/147992/c-...zich-znalosti/

    Prosím ohodnoťte tuto knihu i jazyk, případně poradtě pro začátečníka lepší.
    Děkuji všem
    Jaké programy chceš psát ?
    Nějaké "výpočtové" utility (např. http://strojarka.zde.cz) nebo hry, texťáky, ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #19
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    364

    Citace Původně odesláno od michal.kolesa Zobrazit příspěvek
    Jaké programy chceš psát ?
    Nějaké "výpočtové" utility (např. http://strojarka.zde.cz) nebo hry, texťáky, ...
    Vůbec nevím prostě bych se chtěl naučit nějaký základy, v případě až příjdu na školu ať nejsem jak uplná guma.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #20
    Banned
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    359

    jaké základy ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #21
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    364

    Citace Původně odesláno od michal.kolesa Zobrazit příspěvek
    jaké základy ?
    Nevim ,jak jsem říkal s programováním mám minimálni zkušenosti...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #22
    Občasný diskutér Avatar uživatele bhujanga
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    62

    Suhlasim s uzivatelom mech13:

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    a ja bych dozacatku zase poradil neco bez IDE, pekne textak a kompilovat z command line. kdyz nekdo poprve spusti IDE a nema predstavu o programovani, tak je z toho vedle a pak je zvykly ze toho IDE udela spoustu za neho a je zmateny kdyz mu IDE chybi...
    a suhlasim tiez s uzivatelom optim:

    Citace Původně odesláno od optim Zobrazit příspěvek
    ... Prvni jazyk ma imho slouzit hlavne k tomu, aby jsi se naucil spravne algoritmizovat ...
    To ze sa naucis ako postupovat pri rieseni roznych (nie len) programatorskych uloh - ze sa naucis mysliet - ti bude imho na zaciatok (!) viac platne ako perfektna znalost nejakeho programovacieho jazyka, pretoze to vyuzijes aj inde, nie len v programovani.

    Priklanam sa bud k Pascal-u alebo k C-cku.

    Imho neskor by bolo mozno dobre keby si sa aspon minimalne a pasivne oboznamil (precital nieco na wikipedii a pod.) s jazykom assembler, aby si mal aspon zakladnu predstavu na com to vsetko stoji.
    Naposledy upraveno uživatelem bhujanga: 25-07-2009 v 19:55
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #23
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    393

    Imho ma IDE do zacatku obrovskou vyhodu v podobe integrovaneho debuggeru (pripadne i syntax checkeru). Sice je navyk na krokovani kodu do jiste miry spatny, ale stejne bych krokovani kazdemu zacatecnikovi doporucil pouzivat, protoze velmi zjednodusuje hledani chyb v kratkych programech a poskytuje jisty imaginarni nahled do chodu programu. Nema smysl takoveho cloveka hned "trapit" prikazovou radkou (tedy pokud mu neni vlastni - pak obvykle zna a vyuziva jeji vyhody proti GUI/TUI/atd.), protoze i tak to bude boj a mohlo by se stat, ze ho to prestane bavit a da se treba na filosofii. ;-) (to plati i pro ten assembler)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #24
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Suprak
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    408

    Já jsem začal první s webem (PHP-Fusion), je to super na takové to první seznamování se s Pc jazykem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #25
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    PHP stoji tak trochu mimo klasicke programovaci jazyky, nevim jestli by bylo vhodnym reprezentativnim vzorkem...

    Belbas: stahni si nejake live CD linuxu (treba kubuntu) nebo si to nainstaluj do virtualni masiny a muzes rovnou zacit programovat - vsechny potrebne nastroje jsou vetsinou obsazeny. pustis Kate (takovy lepsi notepad), napises zdrojak, ulozis ho a v command line to jen prelozis pomoci gcc a spustis

    udelas si napr soubor muj_program.c
    Kód:
    # include <stdio.h>
     
    int main(void)
    {
        printf("Hello, World!\n");
        return 0;
    }
    v bash se dostanes do stejneho adresare kde je soubor (prikazy dir a ls ti pomuzou) a naklepes tam
    Kód:
    gcc -std=c99 -Wall -pedantic muj_program.c -o muj_program
    a pak to v bash spustis:
    Kód:
    ./muj_program
    tod vse. dal muzes pokracovat dle libosti. v linuxu nic vic potreba neni. pokud jsi hardcore muzes zdrojaky editovat ve vi nebo vim

    imho mnohem lepsi nez se snazit rozejit prekladac na windows nebo se ucit s IDE... toto je vec, za kterou linux velmi chvalim. zacit v nem programovat je supersnadne a vic user friendly nez ve win
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 25-07-2009 v 22:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #26
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,688

    Myslím si, že podobným způsobem může pohodlně používat ve Windows Javu. Stačí si nainstalovat JDK a programovat v Notepadu (osobně jsem tak s Javou začínal). Jinak nevím co je na tom pravdy, ale kluci mi říkali, že se na průmyslovkách přechází s Delphi na C. Takže by pro něj nemuselo být od věci začít s C-ečkem.
    Naposledy upraveno uživatelem xmarek: 25-07-2009 v 22:51
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #27
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    u javy je potreba si nastavit PATH k exacum tusim... jinak java nejvodnejsi na zacatek urcite nebude...

    na VUT FIT se zacina Cckem

    pak jeste muze prubnout assembler udelat v asm okeni aplikaci je docela sranda

    //priloha - projekt do assembleru, cte informace z instrukce cpuid... zarucuju ze to nejsou breberky
    Připojené soubory Připojené soubory
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 25-07-2009 v 23:18
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #28
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    364

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    u javy je potreba si nastavit PATH k exacum tusim... jinak java nejvodnejsi na zacatek urcite nebude...

    na VUT FIT se zacina Cckem

    pak jeste muze prubnout assembler udelat v asm okeni aplikaci je docela sranda

    //priloha - projekt do assembleru, cte informace z instrukce cpuid... zarucuju ze to nejsou breberky
    Možná budu vypadat jak blbec ale vubec nevim co je :bash,GUI/TUI,Path k exacum...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #29
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,596

    bash je takovy lepsi command line pouzivany v linuxu. nektere prikazy jsou stejne jako v MS-DOS nebo v prikazove radce ve windows, nektere se lisi, je jich spousta navic

    GUI - graphic user interface - graficke rozhrani
    TUI bych tipnul na textove rozhrani

    path - je retezec ve windows, ktery obsahuje jmena adresaru, ve kterych ma hledat spustitelne programy. tj kdyz si pustis cmd a napises ping, tak to funguje at si na C:\ nebo na plose. ale kdyz napises putty.exe, tak to hodi neznamy nazev... pokud pridas do PATH adresar, ve kterem je putty.exe tak budes moct tento program spoustet odkudkoli. bez toho bys musel vzdy vypsat plnou cestu k tomu programu
    napr
    C:\users\xxx\plocha>putty.exe -> nejede
    C:\users\xxx\plocha>C:\program files\firma\putty.exe -> jede

    pridas C:\program files\firma\ do PATH
    C:\users\xxx\plocha>putty.exe -> funguje
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #30
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    393

    C neni pro zacatecnika vhodne, ukazi na priklade..
    Kód:
    #define LEN 10
    
    int main(int argc, char **argv)
    {
       int i, a[LEN];
    
       for(i = 0; i <= LEN; ++i)
          a[i] = 0;
    
       return 0;
    }
    Preklad (copy&paste z Mechova tutorialu) bez varovani, proc by tam nejake melo byt, ze?
    No a co to dela - skonci to, spadne to, zacykli se to?
    Odpoved c) je spravne - promenny se alokujou na zasobniku a promenna i "bydli" za polem a, tedy zmenou a[LEN] menim i. (tedy v mem pripade, nehodlam ale kvuli tomu zjistovat, jak moc striktni je specifikace C, co se tyce poradi alokace statickych lokalnich promennych)

    Takovejhle chyb udela zacatecnik mraky a najit kazdou z nich zabere nezanedbatelne mnozstvi casu.

    Edit: Ano, TUI = text user interface
    Naposledy upraveno uživatelem optim: 26-07-2009 v 00:25
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 2 z 3 PrvníPrvní 123 PosledníPoslední