Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 26

Téma: HDD a Bios

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    12

    Zdravím,
    mám problém s detekcí nového hdd v biosu.
    Přestavoval jsem počítač nová deska (Asus M3A 78-EM), procesor (AMD Phenom X3 8650), ram (Kingston 2x2G 1066mhz). V sestavě jsem nechal 2x hdd z původní sestavy (nevím značky, ale jsou s rozhraním Ultra ATA) a přidal nový WD Caviar Blue SATA II, 16MB - 320 GB.
    Používám Win XP SP3.
    Staré disky jsou připojené k jedinému ide rozhraní na desce jednou "kšandou" a DVD mechanika a nový disk jsou připojený Sata kabely.

    A právě s detekcí toho nového disku mám problém. Poprvé Bios disk detekoval, tak jsem ho přidal a naformátoval. Druhý den po zapnutí už ale disk nebyl detekovaný ani biosem. Protože se comp přenášel, zkusil jsem odpojit a znovu připojit kabely a vida, disk zase naběhl. Po restartu už ale zase nenaběhl. Zkoušel jsem už různá nastavení biosu a disk mi jednou bios zobrazí a podruhé zase nezobrazí. Spíše více nezobrazí, než zobrazí.

    Můžete mi poradit, kde mám chybu?
    Naposledy upraveno uživatelem Navr: 26-07-2009 v 01:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Zkus jiny SATA port pro ten disk, jiny kabel... A projed si pameti memtestem, me se to jednou chovalo podobne a bylo to nekompatibilnima ramkama.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,283

    Není HDD v AHCI modu ? Zkus jej v BIOSu přepnout do režimu Legacy IDE.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    12

    Díky za rady, bylo to těma ramkama. Už funguje jak má.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    sem dobrej

    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od Navr Zobrazit příspěvek
    Díky za rady, bylo to těma ramkama. Už funguje jak má.
    Tak asi jsem jásal předčasně.
    Disk 2 dny fungoval a správně nabíhal jak má, ale další den po zapnutí už zase v biosu nebyl. Následující den zase naběhl a zobrazoval se a tak se to střídá každý den. Jeden den se zobrazí a druhý den se nezobrazí.
    Zkoušel jsem ho jumperem nastavit na SATA I, ale ani to nepomohlo.
    V Biosu je nastavený na SATA, volba Legacy IDE tam nikde není.
    V biosu mám k dispozici volby SATA (enable - disable) a pokud mám SATA enable, naskočí další řádek ve kterém jsou volby (SATA - RAID - AHCI).

    Předem díky za další rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček Avatar uživatele liquidfunk
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    13

    Zkus nastavit sata enable a nasledne sata. Melo by to jet. Zkousel jsi posledni bios na desku?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od liquidfunk Zobrazit příspěvek
    Zkus nastavit sata enable a nasledne sata. Melo by to jet. Zkousel jsi posledni bios na desku?
    To nastavení SATA enable - sata jsem už zkoušel. Nepomáhalo to. Ještě jedině ten bios.
    Ale ještě jsem nikdy bios neaktualizoval.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele liquidfunk
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    13

    Citace Původně odesláno od Navr Zobrazit příspěvek
    To nastavení SATA enable - sata jsem už zkoušel. Nepomáhalo to. Ještě jedině ten bios.
    Ale ještě jsem nikdy bios neaktualizoval.
    Na stránkách ASUSu najdeš přesný postup. Osobně doporučuji flash disk, na který poslední BIOS rozbalíš. Následně musíš při startu zmáčknout tuším F2. V pokynech ASUSu je to hezky uvedeno. Update proběhne, pc se restartuje a hotovo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,283

    Zkoušel jsi nastavit SATA na Disabled (pokud se nezakáže SATA řadič) ... pokud ve WinXP provozuješ SATA HDD v režimu AHCI potřebuješ mít v nahraný SATA driver (na začátku instalace stisk F6), máš jej nahraný ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Zkoušel jsi nastavit SATA na Disabled (pokud se nezakáže SATA řadič) ... pokud ve WinXP provozuješ SATA HDD v režimu AHCI potřebuješ mít v nahraný SATA driver (na začátku instalace stisk F6), máš jej nahraný ?
    Sata na disable už jsem také nastavoval. Sata řadič se asi nezakáže, protože DVD mechanika připojená také přes sata se normálně zobrazila, ale disk pořád ne.
    Režim AHCI nepoužívám ale ovladač jsem nainstaloval a stejně to nepomohlo. Protože mám winXP na tom ata disku, tak jsem ovladače instaloval až po instalaci winxp.

    Nemůže být problém v té kombinaci disků ATA (systémový) - SATA (na další data) ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele liquidfunk
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    13

    Předpokládám, že kombinace IDE a SATA disků by neměla desce činit žádný problém. Trošku jsem prohledával ASUS fórum a našel jsem pouze jediný problém podobný tvému zde: http://vip.asus.com/forum/view.aspx?...Language=en-us

    Vyzkoušej každopádně update na poslední BIOS, narazil jsem v jednom z nich na zmínku fixu nějakých problémů s onChip SATA channely, takže předpokládám, že skutečně update BIOSu toto vyřeší.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od liquidfunk Zobrazit příspěvek
    Vyzkoušej každopádně update na poslední BIOS, narazil jsem v jednom z nich na zmínku fixu nějakých problémů s onChip SATA channely, takže předpokládám, že skutečně update BIOSu toto vyřeší.
    Tak update na nový bios proběhl, ale problém to nevyřešilo. Disk stále v biosu není. Teda nejdříve naběhl, ale po dalším restartu opět zmizel a už se neobjevuje. Zkoušel jsem ho i jumperem přepnout do režimu 1,5G, ale ani to nepomohlo.

    Co s tím?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček Avatar uživatele liquidfunk
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    13

    Citace Původně odesláno od Navr Zobrazit příspěvek
    Tak update na nový bios proběhl, ale problém to nevyřešilo. Disk stále v biosu není. Teda nejdříve naběhl, ale po dalším restartu opět zmizel a už se neobjevuje. Zkoušel jsem ho i jumperem přepnout do režimu 1,5G, ale ani to nepomohlo.
    Co s tím?
    Hmm, to je radost. Zkoušel jsi mít připojený jen ten disk? Všechny SATA konektory? Je možné že bude problém s diskem, když ti to normalně na sata mechanice nedělá
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od liquidfunk Zobrazit příspěvek
    Hmm, to je radost. Zkoušel jsi mít připojený jen ten disk? Všechny SATA konektory? Je možné že bude problém s diskem, když ti to normalně na sata mechanice nedělá
    Jen ten samotný disk jsem připojený neměl. Sata konektory už jsem vyzkoušel všechny, ještě než jsem psal na fórum.
    Mechanika to opravdu vůbec nedělá. Ať v biosu přepnu, jak přepnu, tak mechanika je tam vždy.
    Myslíš, že by to mohlo být špatným diskem?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Bios
    Od krokodylek3 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 29-11-2009, 08:43
  2. BIOS
    Od apply513 v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 26-11-2009, 08:15
  3. @BIOS
    Od kevin00 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 31-10-2009, 19:57
  4. bios
    Od dan606 v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 03-04-2009, 12:29
  5. PC Bios
    Od Rudos v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 24-02-2009, 20:02