Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

vypínání disků - vyplatí se?

TOBiAS02 (97)|15.8.2009 19:05
zdravím,
něž se dostanu dom, abych mohl řešit hlavní problém, mám pár dotazů:
muj netbook Amilo Mini podporuje v rámci úspory energie baterky vypnutí disků.. já se ale ptám jak se to vylatí.. disk ttiž nejen že onzumuje, ale jak je u FSC zvykem, dost hřeje, což mu rozhodně neprospívá.. otázkou ale je, jak by mu prospělo častější startování.. a na jak dlouhou dobu interval nastavit? to je taky otázka.. NTB využívám momentálně jako MP3, hry typu Warcraft 3, nebo filmy, ale když jsem venku, jedu spíš na webrádia, což znamená, že disk nepořebuju. až ale zas začne škola, bude sloužit na psaní poznámek.. tam je ale otázkou, jak disk uchovat vypnutý, i když chci na NTB psát a pracovat - všci ke kterým disk nepotřebuju.. todle asi FSC moc ošéfované nemá.. existuje nějaký freeware program k tomu?
jde ale aky o aplikace na pozadí, které by rády využily disk..
take vyplatí se gto vubec, nebo jsou lepší způsoby jak ušetřit energii?
díky a přeju pěknej den:cool:
xmarek (1676)|15.8.2009 20:33
[quote=TOBiAS02;282183]z.. tam je ale otázkou, jak disk uchovat vypnutý, i když chci na NTB psát a pracovat - všci ke kterým disk nepotřebuju.. todle asi FSC moc ošéfované nemá.. existuje nějaký freeware program k tomu?[/quote]
Co se týče životnosti, tak tím bych se být Vámi raději nezabýval. Ono funguje: Jestliže se budete chovat k disku sebešetrněji, tak roste pravděpodobnost, že disk odejde dřív (Murphy).

Té druhé části jsem nějak neporozumněl. Jistě, že existuje způsob jak používat OS (jako by v režimu bezdiskové stanice) bez disku, ale jestliže na notebooku budu pracovat, tj. psát, asi bych chtěl aby se data někde zapisovala (když pominu flash, která si cucne cca 0.6W :D)

Jen pro vaší informaci, jedním s největších žroutů energie jsou LCD. :D
ICEBOSS (3435)|16.8.2009 09:14
desktopovy a notebookovy disky jsou na to staveny, klidne vypinej (ale zas ne po 5 minutach), ale treba po hodine je to imho v poho. priznam se ale, ze osobne teda ve stolnim pc nevypinam nikdy. Jinak ono staci ale klinout na tento pocitac a disky se hned zapnout - pri praci bych se s tim nezabyval a nechal je bezet. jestli moc hrejou, udelal bych jednou za cas test povrchu.
czhunter (775)|16.8.2009 09:41
Já si i na destopu nechávám vypínat disky po 15ti minutách. Už spousty let a nikdy jsem s tím žádnej problém neměl.
Blbý akorát je, že většina disků dělá nejhorší zvuk zrovna když se roztáčí.
jkojak (25)|16.8.2009 12:17
Tak nevím, nemůžu souhlasit s jednou věcí.
Disky v serveru vypínám všechny, jako OS jsem měl dřív Visty, dnes Windows Server 2008, což je vpodstatě to samé. Disky se vypínají nezávisle na sobě a když otevřu Tento počítač, tak se nic nestane, až když otevřu disk a chci výpis nějaké složky.

Jinak počet Start/Stop cyklů, co disk ustojí, 300-600k si myslím, že je hodně dobré. Kdyby člověk vypnul a zapnul disk 200x denně, tak to vychází furt na pěkných 5 let, kdy už kapacity a technologie zase budou úplně jinde... Takže si myslím, že vypínat disk klidně po 15ti minutách není problém.

Takže pro přídavné disky určitě výhoda, jako příklad bych dal svůj NtB, který v klidu bere 18-22W. Kdybych přidal další disk (mám tam místo na dva), tak ten přídavný mi zvýší spotřebu tak o 10%, což sníží výdrž baterky o 10%, což je dost. Vypínáním disku se toto dá eliminovat.

Jen je otázka, jak je to s tím systémovým diskem. Ale tam bych řekl, že to nepůjde, protože při psaní ve Wordu/Excelu se ukládají průběžně na disk dočasné kopie, pokud je spuštěný Outlook nebo něco na poštu, tak to zapisuje na disk při příjmu pošty, IM program zapisuje na disk historii, prohlížeč zapisuje cookies, historii a aktuální session atd. Prostě těch činností je tak moc, že těžko je člověk podchytí všechny (protože je fakt, že by jich šlo hodně vypnout, ale nikdy ne všechny. A i kdyby se vyply všechny, tak samotný OS si bude dost často sahat na disk pro něco, třeba i swap (pokud je zaplý).
TOBiAS02 (97)|16.8.2009 13:38
to je právě to.. kor u FSC se o životnost disku bojim, je to kompík za 5500 což není mnoho a kvalita je nižší.. nejde mi ani tak o úsporu energie, té mám dost, ta mi stačí, problém je, že disk fakt topí i 60°C a víc..
právě by se mi líbilo, kdyby uměl system jet jen na ramku, vše by si načet a nic bych nepotřeboval a disk žere určo dost..
displej mi nevadí, jedu na minimální jas a kontrast, takže 3:30 - 4:10 na baterii neni problém a víc nepotřebuju.. jde mi hlavně o to teplo, ale zase pokud to bude blbě otpimalizované, tak se disk bude zapínat prakticky ihned potom, co se vypne, což mu určitě nebude svědčit..

každopádně děkuji za reakce ;)
matyyy (2527)|16.8.2009 14:18
[quote=TOBiAS02;282364]t
právě by se mi líbilo, kdyby uměl system jet jen na ramku, vše by si načet a nic bych nepotřeboval a disk žere určo dost..
[/quote]
tohle umí linux už dlouhou dobu
běžný disk žere
Read/Write 2.50 Watts
Idle 0.85 Watts
Standby 0.25 Watts
Sleep 0.10 Watts
TOBiAS02 (97)|17.8.2009 08:27
na to jsem myslel, ale tím vzniká komplikace - kompatibilita dokumentů linuxu a XP - používám office 2000 a tuším že open office kompatibilní není.. jak na to?