Problém s NVIDIA 8400M GS
Ahoj lidi, mám problém s grafikou GF 8400M GS / 128mb.
Notebook MSI EX700
verze ovladace grafiky: 7.15.11.5680 (156.80)
Vsiml jsem si, ze grafika jede na 100% vykonu, tj. 400MHz a cidlo mi signalizuje 81°C, dale nemam moznost ve vlastnostech nastavit HW akceleraci.
-----------
Kdyz jsem spustil dxdiag, tak mam v diagnostice zobrazeni toto:
Akcelerace rozhraní DirectDraw: Zakázáno
Akcelerace rozhraní Direct3D: Částečně
Akcelerace textur portu AGP: Není k dispozici
Poznámky:
Nebyly zjištěny žádné problémy
-----------
Pokusil jsem se upgradovat drivery grafiky od NVIDIE na 186.03, napise mi to:
"Program nastavení NVIDIA nenalezl žádné ovladače, které jsou kompatibilní s vaším současným hardwarem. Nastavení bude nyní ukončeno."
-----------
Stahoval jsem tyto drivery:
Originální drivery od vyrobce MSI
"http://global.msi.eu/index.php?func=downloaddetail&type=driver&maincat_no=135&prod_no=1317"
Ovladače od NVIDIA
http://www.nvidia.com/object/geforce_notebook_winvista_186.03_whql.html
Notebook MSI EX700
verze ovladace grafiky: 7.15.11.5680 (156.80)
Vsiml jsem si, ze grafika jede na 100% vykonu, tj. 400MHz a cidlo mi signalizuje 81°C, dale nemam moznost ve vlastnostech nastavit HW akceleraci.
-----------
Kdyz jsem spustil dxdiag, tak mam v diagnostice zobrazeni toto:
Akcelerace rozhraní DirectDraw: Zakázáno
Akcelerace rozhraní Direct3D: Částečně
Akcelerace textur portu AGP: Není k dispozici
Poznámky:
Nebyly zjištěny žádné problémy
-----------
Pokusil jsem se upgradovat drivery grafiky od NVIDIE na 186.03, napise mi to:
"Program nastavení NVIDIA nenalezl žádné ovladače, které jsou kompatibilní s vaším současným hardwarem. Nastavení bude nyní ukončeno."
-----------
Stahoval jsem tyto drivery:
Originální drivery od vyrobce MSI
"http://global.msi.eu/index.php?func=downloaddetail&type=driver&maincat_no=135&prod_no=1317"
Ovladače od NVIDIA
http://www.nvidia.com/object/geforce_notebook_winvista_186.03_whql.html
U notebooků je vždycky problém s vyšší teplotou. Ty ovladače zkus stáhnout přes automatické hledání "Automatically find drivers for my NVIDIA products."
Zkoušel jsem drivery přímo od výrobce i od NVIDIA, ale nefunguje mi HW akcelerace a systém žádnou chybu nehlásí...
jsem zmaten...
jsem zmaten...
zkus drivery nejprve odinstalovat, vyčistit pomocí Driver Sweeper. Pak updatuj DirectX na nejnovější verzi
a pak naistaluj nejnovější drivery od MSI (možná by nebylo od věci i opravná instalace Windows).
a pak naistaluj nejnovější drivery od MSI (možná by nebylo od věci i opravná instalace Windows).
Zdravim. Vlastnim notebook Asus A8SC kde je stejne GPU ( 8400M GS). Take jiz nejaky cas bojuji s frekvencema jadra a shaderu. Zadna utilita nedokaze precist verzi biosu, natoz ho stahnout aby se dal upravit. Frekvence jsou stale na maximu, 3D ani 2D nema na frekvence zadny vliv. Podle CPU-Z jsou frekvence nasledujici: Core/Shareds/Mem : Default: 170/340/100 - 2D desk. 277/554/200 a 3D 400/800/400. Bohuzel, at se deje co se deje, porad jeden na 3D... Win XP, Vista i Win 7 stejny problem. Ovladace od NV i Asus jsem vyzkousel vsechny. Jak tedy na snizeni frekvenci a tim i castecne spotreby, kdyz neni treba vykonu? Poradi mi nekdo? Navic GPU-Z oznacilo kartu jako GF 8400M G, ktera ma podle NV 8 Shaders jednotek, ale zaroven GPU-Z ukazuje 16... Take frekvence Mem. je podle specifikaci o 200MHz nize :( Budu rad za kazdy napad jak to "srovnat". Mam pocit ze grafiku vyrobce hardwarove zamknul a nic uz nezmuzu :(
[quote=astroman;367089]Zdravim. Vlastnim notebook Asus A8SC kde je stejne GPU ( 8400M GS). [/quote]
Nj, ale on ma mit 8400M G (= 8 aktivnich shader jednotek z 16ti) http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=MgLFNWpaYl4aunch&content=specifications Dal by me zajimalo z ceho usuzujete, ze se grafika nepodtaktovava :notsure
Nj, ale on ma mit 8400M G (= 8 aktivnich shader jednotek z 16ti) http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=MgLFNWpaYl4aunch&content=specifications Dal by me zajimalo z ceho usuzujete, ze se grafika nepodtaktovava :notsure
Ano, podle Asusu ma byt v notebooku 8400M G, ktera ma podle specifikaci NV aktivnich 8 shader jednotek, ale ja jich mam aktivnich 16 i pres to, ze je detekovana prave jako 8400M G. ( http://www.nvidia.com/object/geforce_8400M.html ) Dale z ceho usuzuji ze se nepodtaktovava? Podle GPU-Z ze senzorů, kde je frekvence stale stejna. Take GPU "topi" staje stejne, dokonce je teplejsi nez samotne CPU :notsure
Nj, ale pri spustenym GPU-Z se karta prepina do 3D a ne 2D rezimu :idea
To ze je GPU teplejsi nez CPU je normalni jev ;)
To ze je GPU teplejsi nez CPU je normalni jev ;)
Pri GPU-Z jede grafika ve 3D ? O tom jsem nikdy neslysel... plati to take u CPU-Z? Ten ukazuje frekvence GPU take, a pokud si zvolim current, opet tam jsou hodnoty pro 3D... ale stale to nevysvetluje pocet shared jednotek, (na jejich vetsi pocet si samozrejme nestezuji ;) ) a nemoznost identifikovat BIOS karty...
Ano, v GPU-Z jede grafika ve 3D ;)
V CPU-Z jede ve 2D
Pocet jednotek se bere z databaze, nikoliv primo z hardwaru a nebude to prvni chyba, ktera v GPU-Z je ;)
Prikladam screen co to udela pri zapnuti GPU-Z ;)

V CPU-Z jede ve 2D
Pocet jednotek se bere z databaze, nikoliv primo z hardwaru a nebude to prvni chyba, ktera v GPU-Z je ;)
Prikladam screen co to udela pri zapnuti GPU-Z ;)

Tak u me je situace jina. Nahodil jsem RivaTuner, zde je... Prvni bod je ciste plocha, druhy bod je GPU-Z a treti je hrani CS-S. :(
Doplneni: Posledni vereze RivaTuneru si uz s kartou dokaze poradit ( zmena frekvenci ) ale reaguje pouze na zmenu frekvenci 3D profilu, ostatni se nastavit sice daji, ale nemaji vliv... Tedy podle toho usuzuji, ze grafika stale jede v plnem 3D. Vypnuti Aero nema zadny efekt...
Doplneni: Posledni vereze RivaTuneru si uz s kartou dokaze poradit ( zmena frekvenci ) ale reaguje pouze na zmenu frekvenci 3D profilu, ostatni se nastavit sice daji, ale nemaji vliv... Tedy podle toho usuzuji, ze grafika stale jede v plnem 3D. Vypnuti Aero nema zadny efekt...
Ok, v tom pripade je neco spatne. Pokud nastavite manualne profily pro 2D/3D tak se gk prepina normalne?
Bohuzel, neprepina :mad: mozna delam neco spatne, ja uz nevim... nejaky rychly postup jak prepinani nastavit? Abych si overil spravnost postupu...
1. Stahnout MSI AfterBurner + nainstalovat
2. Nastavit frekvence pro profil 1 (rekneme podtaktovany) + ulozit do "1", nastavit frekvence pro profil 2 a ulozit pod "2"
3. Skocit do Settings > Profiles > Automatic profiles managment > 2D profil zvolit "1", 3D profil zvolit "2"
4. Overit "nahozeni" 3D profilu napr. spustenim jiz zminovaneho GPU-Z
2. Nastavit frekvence pro profil 1 (rekneme podtaktovany) + ulozit do "1", nastavit frekvence pro profil 2 a ulozit pod "2"
3. Skocit do Settings > Profiles > Automatic profiles managment > 2D profil zvolit "1", 3D profil zvolit "2"
4. Overit "nahozeni" 3D profilu napr. spustenim jiz zminovaneho GPU-Z
Parada!!! Nastaveni jiz funguje... Jen minimalni hodnota nastaveni frekvenci je jeste dost "vysoko" (proti default nastaveni)... ale urcite je to velky krok kupredu :) mnohokrat dekuji za pomoc :thumb
Pokud by nekdo vedel, jak zmenit rozsah posuvniku v MSI Afterburneru, at se podeli o radu tady, pripadne SZ :)
Pokud by nekdo vedel, jak zmenit rozsah posuvniku v MSI Afterburneru, at se podeli o radu tady, pripadne SZ :)