caute,
mate niekto skusenosti so zdrojom bez ventilatora, cisto pasivne chladenie ?
nejake 300 a 350W som uz videl ale neviem ci to budu stihat.
xcel by som ho do zostavy
AMD Athlon 64X2 3800+@2270Mhz (C&C 1135Mhz)
nforce 4 ultra
1GB ram
radeon x700
2x dvd-RW
3xHDD
3 PCI zariadenia (SS2+wifi+analog TV)
v pocitaci je vsetko chladene pasivne tak uz mi ostava len ten zdroj.
dik za odpovede
mate niekto skusenosti so zdrojom bez ventilatora, cisto pasivne chladenie ?
nejake 300 a 350W som uz videl ale neviem ci to budu stihat.
xcel by som ho do zostavy
AMD Athlon 64X2 3800+@2270Mhz (C&C 1135Mhz)
nforce 4 ultra
1GB ram
radeon x700
2x dvd-RW
3xHDD
3 PCI zariadenia (SS2+wifi+analog TV)
v pocitaci je vsetko chladene pasivne tak uz mi ostava len ten zdroj.
dik za odpovede
nemyslím si že by nějak vadil např Seasonic, jehož fan se točí tak pomalu, že je to nepostřehnutelné... btw, jak bys odváděl teplo od všech těchhle komponent? ;)
to "jak bis" je dost prezpredmetne lebo mne tato zostava funguje bez problemov uz cca pol roka
a vadi mi v nej uz prave len ten fortron zdroj ktori huci dost
je to model
FSP400-60PN 12cm FAN
inak teplo sa odvadza samo.. otvorena bedna
teploty:
Ath.X2 49C
NB 40C
GPU 46C
disky 32-39C
a vadi mi v nej uz prave len ten fortron zdroj ktori huci dost
je to model
FSP400-60PN 12cm FAN
inak teplo sa odvadza samo.. otvorena bedna
teploty:
Ath.X2 49C
NB 40C
GPU 46C
disky 32-39C
Mám ten původní Fortron fan napevno na 5V a disky (bara, pata, 80gb, 2mb) mě to přehluší a to si myslím, že to jsou jedny z nejtižších disků.
tak disky to je kapitola sama o sebe. uz aby sa vyrabali tie s flashkami.
nexcel som este sahat do zdroja lebo je este v zaruke ale idem odskusat napojit ho napevno na 5V.
btw. ktory zdroj zapina ventilator az pri urcitej teplote a zatazi ??
nexcel som este sahat do zdroja lebo je este v zaruke ale idem odskusat napojit ho napevno na 5V.
btw. ktory zdroj zapina ventilator az pri urcitej teplote a zatazi ??
No nevim al erozhodně bych do pasiv zdroje nešel (dřív jsem o něm taky uvažoval). Ale už jsem viděl i recenzi kde jim jeden kus explodoval. Navíc když vezměš cenu pořádnýho silent zdroje tak si můžeš koupit celý vodní chlazení a nějakej fakt tichej zdroj.
[QUOTE=hgo]btw. ktory zdroj zapina ventilator az pri urcitej teplote a zatazi ??[/QUOTE]
Zkusil bych Seasonic, sice se točí, ale extrémně pomalu... Navíc má vysokou účinnost, takže moc netopí.
Zkusil bych Seasonic, sice se točí, ale extrémně pomalu... Navíc má vysokou účinnost, takže moc netopí.
jj, souhlasim s Honnym, nejaky zdroj, kde se vetracek temer netoci, to pak neuslysis. uplne fanless nevim nevim...
no na pamatam ako dopadol fanlees na tomshardware cize radsej fakt daku vrtulku aj ked na 300rpm :) ale daku
Zdroje s pasivnim chlazenim jsou vetsinou drahe ale daji se sehnat i vyjimky jako treba XILENCE power 460W, active PFC, smart fanless, SATA, RETAIL (da se sehnat za necele 2000 s dani) a nebo muzu z vlastni zkusenosti doporucit zdroje SuperFlower nejsou tady moc zname ale jsem s nim moc spokojeny. Mam 400W variantu s kratsimi kabliky v CR se daji sehnat asi jen tyto. Maji 14cm ventilator(modre podsviceny) s 3mi stupni regulace. Automatic, Standard(cca 700ot), Turbo(cca1200ot). Odpojitelne kabliky a po vypnuti PC se ventilator jeste 5 minut toci coz se mi docela libi. :cool: (doporucuju v googlu pohledat recenze) Nejhlucnejsi cast meho PC jsou asi disky pak ventilator na procesoru a pak asi jemny selest zdroje. Nejvic me dostalo kdyz si kamos donesl notebook a zapl ho a zacal rvat ten mini ventilator co do nich davaji. To je naprosta hruza ty notebooky :D
Ozivujem temu. Mam PC s odberom cca 20W. Myslite, ze by nejaky bezny 300W zdroj zvladol zablokovanie ventilatora, aby sa netocil ? PC je pasivne chladene a jedine ventilator v zdroji tam je. Je to v dost prasnom prostredi, takze by som rad zamedzil natahovaniu prachu dnu. Mate s tym niekto skusenosti, ci sa to staci uchladit ?
[QUOTE=KEOSAN;552457]Ozivujem temu. Mam PC s odberom cca 20W. Myslite, ze by nejaky bezny 300W zdroj zvladol zablokovanie ventilatora, aby sa netocil ? PC je pasivne chladene a jedine ventilator v zdroji tam je. Je to v dost prasnom prostredi, takze by som rad zamedzil natahovaniu prachu dnu. Mate s tym niekto skusenosti, ci sa to staci uchladit ?[/QUOTE]
Pokud ten zdroj není určen pro pasivní chod, tak bych spíše uvažoval o velmi pomalém větráčku s prachovým filtrem.
Pokud ten zdroj není určen pro pasivní chod, tak bych spíše uvažoval o velmi pomalém větráčku s prachovým filtrem.
[QUOTE=DrZelenka;552462]Pokud ten zdroj není určen pro pasivní chod, tak bych spíše uvažoval o velmi pomalém větráčku s prachovým filtrem.[/QUOTE]
Prachove filtre su nanic. Je to zachvilu upchate a znizuje to chladenie. Naviac obsluha by to musela cistit, co nerobi. Ono aj klasicky zdroj staci cistit a je po probleme. Mne ide o to, netahat tam vzduch, nepojde tam prach, netreba to cistit.
[QUOTE=durib;552463]Dal bych tam picoPSU z eBay. [/QUOTE]
Potrebujem nejaku klasiku, ktoru si mozem kupit okamzite niekde aj s blockom. Nie nieco, co nemusi byt o pol roka, ci rok dostupne. Preto sa pytam, ci niekto spekuloval s klasickym zdrojom, ktory je predimenzovany - povedzme 300,400,500W a bol by na nom odber len 20W... To by snad mohlo zvladnut aj bez chladenia. Teoreticky :D
--------------------
Este jedna vec, preco o tom pisem. Volakedy v dobach dosiek pre Socket A sa mi stavalo, ze PCcka v prasnom prostredi boli osadene vtedy casto predavanymi zdrojmi LC-300ATX
http://www.impactcomputers.com/lc-300atx.html
Tie zdroje na vtedajsie pomery ala AthlonXP1700-2200 stacili a do 5tich rokoch bolo u 80 percent z nich poskodenie kondikov.
Co vsak chcem povedat, ze v zdrojoch bol klzny ventilator a ten po case 2-3, ci 4 rokoch sa zadrel. Zdroj zacal viac hriat.
No a na pocudovanie, tie masiny fungovali bezproblemov aj niekolko mesiacov so zdrojom bez chladenia.
Odber takej masiny mohol byt kolko 60,80 ci 120W ? Tak ma napada, ze pouzitim lepsieho zdroja, mensieho odberu, by to snad nemusel byt problem ani s dlhodobeho hladiska, keby mal odpojeny ventilator ?
Prachove filtre su nanic. Je to zachvilu upchate a znizuje to chladenie. Naviac obsluha by to musela cistit, co nerobi. Ono aj klasicky zdroj staci cistit a je po probleme. Mne ide o to, netahat tam vzduch, nepojde tam prach, netreba to cistit.
[QUOTE=durib;552463]Dal bych tam picoPSU z eBay. [/QUOTE]
Potrebujem nejaku klasiku, ktoru si mozem kupit okamzite niekde aj s blockom. Nie nieco, co nemusi byt o pol roka, ci rok dostupne. Preto sa pytam, ci niekto spekuloval s klasickym zdrojom, ktory je predimenzovany - povedzme 300,400,500W a bol by na nom odber len 20W... To by snad mohlo zvladnut aj bez chladenia. Teoreticky :D
--------------------
Este jedna vec, preco o tom pisem. Volakedy v dobach dosiek pre Socket A sa mi stavalo, ze PCcka v prasnom prostredi boli osadene vtedy casto predavanymi zdrojmi LC-300ATX
http://www.impactcomputers.com/lc-300atx.html
Tie zdroje na vtedajsie pomery ala AthlonXP1700-2200 stacili a do 5tich rokoch bolo u 80 percent z nich poskodenie kondikov.
Co vsak chcem povedat, ze v zdrojoch bol klzny ventilator a ten po case 2-3, ci 4 rokoch sa zadrel. Zdroj zacal viac hriat.
No a na pocudovanie, tie masiny fungovali bezproblemov aj niekolko mesiacov so zdrojom bez chladenia.
Odber takej masiny mohol byt kolko 60,80 ci 120W ? Tak ma napada, ze pouzitim lepsieho zdroja, mensieho odberu, by to snad nemusel byt problem ani s dlhodobeho hladiska, keby mal odpojeny ventilator ?
Prach se ti stejně dostane všude, kde je dírka. Nejlepší by bylo to neřešit, koupit 300W zdroj (při odpojování ventilátoru stejně přijdeš o záruku na něj) a počítač jednou za půl roku vyfoukat kompresorem od prachu (zabere to 2 minuty).
Ked nic nenasava, dnu sa prach nedostava. Aspon nie v mnozstve, ktore by robilo problem.
A vrtula sa nemusi vyradit len odpojenim. Staci ju len niecim zablokovat a tocit sa nebude, cize ziadny zasah a ziadne rozoberanie zdroja.
Co sa tyka cistenia, ano, tak to moze fungovat. Skusenost vsak hovori, ze obsluha sa na to vykasle.
A vrtula sa nemusi vyradit len odpojenim. Staci ju len niecim zablokovat a tocit sa nebude, cize ziadny zasah a ziadne rozoberanie zdroja.
Co sa tyka cistenia, ano, tak to moze fungovat. Skusenost vsak hovori, ze obsluha sa na to vykasle.
Nějaký čas jsem provozoval Fortron 350GLN bez ventilátoru, ale měl jsem na to přizpůsobenou skříň (zdroj byl otočený dírou po ventilátoru nahoru a ve stropě case byl otvor s mřížkou, aby teplý vzduch sám odcházel ven). Byla tam [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], předělaná také jen na pasivní chlazení a tichý disk v rámečku. Bylo to tiché a fungovalo to. Ovšem v prašném prostředí to tak udělat nejde.
Je tady otázka, jak se bude chovat 350 W zdroj při odběru 20 W. Fungovat asi bude, ovšem účinnost se nedá odhadnout. Určitě nebude vysoká, zkus pohledat nějaké testy zdrojů, kde měří i s malým odběrem. Ony ty různé certifikace 80+ xxxxx počítají až s odběrem 20 % nominálního výkonu, tedy co je pod 20 % nemusí dosahovat té účinnosti nutné pro udělení certifikace.
A nechat větrák zablokovaný aby se netočil určitě není dobrý nápad.
Je tady otázka, jak se bude chovat 350 W zdroj při odběru 20 W. Fungovat asi bude, ovšem účinnost se nedá odhadnout. Určitě nebude vysoká, zkus pohledat nějaké testy zdrojů, kde měří i s malým odběrem. Ony ty různé certifikace 80+ xxxxx počítají až s odběrem 20 % nominálního výkonu, tedy co je pod 20 % nemusí dosahovat té účinnosti nutné pro udělení certifikace.
A nechat větrák zablokovaný aby se netočil určitě není dobrý nápad.