Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Mám vadný kus, nebo je to normální? Fujitsu Siemens Amilo Sa 3650 + GB... Poraďte prosím!

Lachim08 (31)|4.9.2009 21:45
Zdravím všechny,
mám takový docela závažný problém s mým notebookem. Tento notebook mám už přes půl roku a už jednou jsem ho dával reklamovat s tím, že se mi přehřívá a že se mi koušou i hry typu CS 1.6. Notebook mi byl vrácen s odpovědí, že byl pouze vyčištěn od prachu, což odstranilo kousání ve hrách, ale bohužel to neodstranilo, podle mě přehřívání, ikdyž jsou teploty o 5-10°C nižší. Naposledy naměřené hodnoty se pohybovaly okolo 92°C při půl hodině hraní CS 1.6 a v normálu je to okolo 50°C, což mi přijde celkem dost. Pak mám nejspíš i vadu Displeye jsou z jednoho úhlu vidět světlejší místa a ještě mi malinko rezonujou Koss The Plug jiné ne. Jinak NB funguje jak má a jsem s ním velice spokojen, jen ta teplota mě štve.

Myslíte že bych se měl znovu obrátit na servisní středisko FS a reklamovat NB, nebo je to normal???!!!

Notebook je osazen:

Čipová sada základní desky AMD M780, AMD K11
Typ CPU Mobile DualCore AMD Turion X2 Ultra ZM-86, 2400 MHz (12 x 200)
Grafický adaptér ATI Radeon HD 3200 Graphics (320 MB)

to by mělo stačit pro základní info k problému... připíšu i více pokud bude potřeba.

Každá rada je vítána. Díky.
matyyy (2527)|4.9.2009 21:47
92° je teplota čeho?
Lachim08 (31)|4.9.2009 21:50
[quote=matyyy;289529]92° je teplota čeho?[/quote]

Pardon, zapoměl jsem. Je to teplota CPU.
grapherX (888)|4.9.2009 21:51
Spusť si nějaký program pro otestování výkonu např.: 3D Mark, PC Mark apod. A nech pomocí jakékoliv diagnostické utility zaznamenávat teploty v průběhu testování a poté pokud budou vysoké teploty odešli notebook na reklamaci s tím výpisem s teplotami aby jsi měl důkaz, že se přehřívá.
Jak se to přehřívání projevu?
Jaké jsou teploty v klidném stavu?

Edit: Je vůbec slyšet , že by se uvnitř točil ventilátor? Jak teplý asi vyfukuje vzduch?
Lachim08 (31)|4.9.2009 21:57
[quote=grapherX;289531]Spusť si nějaký program pro otestování výkonu např.: 3D Mark, PC Mark apod. A nech pomocí jakékoliv diagnostické utility zaznamenávat teploty v průběhu testování a poté pokud budou vysoké teploty odešli notebook na reklamaci s tím výpisem s teplotami aby jsi měl důkaz, že se přehřívá.
Jak se to přehřívání projevu?
Jaké jsou teploty v klidném stavu?

Edit: Je vůbec slyšet , že by se uvnitř točil ventilátor? Jak teplý asi vyfukuje vzduch?[/quote]

Tak teploty jsem naměřil jak na Everestu, tak i na HWMonitoru stejné. S tím, že ta vyšší 92°C se objeví po krátké době hraní i CS 1.6 (nenáročná hra) a v klidu je to okolo 50°C, přijde mi to dost. Ventilátor běží pořád při vyšších teplotách je i slyšet nárůst otáček. Vzdych vychází teplý, až horký (v klidu tolik nehřeje).

Mám strach o své data a jiný HW který se od CPU ohřívá... !!!
Ihales (207)|4.9.2009 22:05
nemas aktivovany silent mode ktery omezuje rychlost vetracku a tim padem zpusobuje mirny narust teploty?
Lachim08 (31)|4.9.2009 23:07
[quote=Ihales;289550]nemas aktivovany silent mode ktery omezuje rychlost vetracku a tim padem zpusobuje mirny narust teploty?[/quote]

Nene Silent Mode aktivován není, to bych opravdu poznal :-). Navíc při aktivaci a deaktivaci mi to píše na displeji.
grapherX (888)|4.9.2009 23:10
Jaké žene deska do CPU napětí? Jaké má ventilátor otáčky? Projevuje se nějak ta teplota na provoz(nestabilita ...)?
Lachim08 (31)|4.9.2009 23:25
[quote=grapherX;289566]Jaké žene deska do CPU napětí? Jaké má ventilátor otáčky? Projevuje se nějak ta teplota na provoz(nestabilita ...)?[/quote]

1. Takže napětí jsou min. 0,80 v normálu a max. 1,13 při zátěži (jsem naměřil před chvilkou na Stability Testu Systemu od Everestu po cca 5 min.).
2. Otáčky ventilátoru se mi na Everestu nepodařily naměřit. Třeba budete nejaký dobrý program na zjištění otáček znát.
3. A neprojevuje se to na systému nijak, jen při hraní po dosažení těch nej teplot se to občas škubne, někdy i pořádně u náročnějších her.

+ také se to projevuje jako teplé někdy až horké šasí... i zrychlením otáček ventilátoru, který ale tak vysokou hodnotu při zátěži není schopen uchladit :-(
grapherX (888)|4.9.2009 23:32
Asi bych napsal do obchodu kde jsi to kupoval. A popsal přesně co se ti stává. Přidal k tomu buď log nebo screen teplot. Pokud ti napíší Reklamovat, tak jim to tam dej. Pokud ne tak si nech přímo od nich poradit. Pokud je to seriózní obchod, tak se budou radit přímo s fujitsu a řešení by se takto našlo. Nebo můžeš zkusit sám napsat přímo na fujitsu. ;)
Lachim08 (31)|4.9.2009 23:48
[quote=grapherX;289578]Asi bych napsal do obchodu kde jsi to kupoval. A popsal přesně co se ti stává. Přidal k tomu buď log nebo screen teplot. Pokud ti napíší Reklamovat, tak jim to tam dej. Pokud ne tak si nech přímo od nich poradit. Pokud je to seriózní obchod, tak se budou radit přímo s fujitsu a řešení by se takto našlo. Nebo můžeš zkusit sám napsat přímo na fujitsu. ;)[/quote]

Na obchod se obracet naštěstí nemusim. Zkušenost se Servisním Střediskem od FS už mám, jak jsem již psal na začátku. Jde o to, že mi to po první reklamaci vrátili s verdiktem pouze zaprášeného větráčku. Tak mi to prej vyčistili, dali mi tam pro jistotu novej větráček a přezkoušeli přes jejich test, kterej bohužel netestuje teplotu CPU, ale jen zda zařízení pracují správně. Jenže podle mě teploty okolo 92°C v zátěži nejsou v pořádku. Tak teď váhám zda to mám zkusit reklamovat znovu s tou teplotou, která je sice po 1. reklamaci o 10°C nižší, ale pro mě zneklidňující. Navíc jsem si všiml i toho nepatrného problému s displejem (pár světlejších teček, kterě jsou vidět jen z určitého úhlu).

Můj dotaz tedy zní, zda mám NB znovu reklamovat a v případě navrácení NB ve stejném stavu požadovat o vrácení peněz? Snad nejsem, až moc náročný uživatel, když chci aby mi NB za nemalý peníz fungoval podle mých představ...

Kdyžtak se omlouvám, že jsem se tu tak rozepsal...

+ by mě také zajímalo co si myslíte o té teplotě 92°C?... je to podle vás normální pro AMD?... moje představa při zátěži je nejakých 70-80°C max. a to při hraní náročnejších titulů, než je např. CS 1.6.
grapherX (888)|5.9.2009 09:24
Teplota 92°C je rozhodně vysoká, pro jakýkoliv CPU. Teplota v zátěži notebooku by dle mého měla být maximálně 70°C a i to už je dost. Pošli jim to na reklamaci a dodej jim tam ty screen těch teplot. A rozhodně ta uveď i ten monitoru. Vypadá to, že nějaké pixely jsou vadné a více než tři pixely je důvod k reklamaci. ;)
Logout (4018)|5.9.2009 11:19
Blbý je, že nikde nemůžu najít max operation temperature pro turiony ZM. Takže bych Ti doporučil tendle postup. Vyžádal si od AMD hodnotu max operation temperature pro Tvuj procesor (prostě maximální teplota, za kterou smí běžet). V ideálním případě Tě to bude stát jeden mail na český zastoupení AMD.

Pak zatížil notebook pomocí 3DMarku (ne prime apod, ale 3dmarku, či jinýho grafickýho testu - běžící grafika notebooku přitopí) a měřil teploty. Pokud přesáhnou tu max operation temperature, odeslat na reklamaci se screenshotem tý teploty (nejlépe grafu), a vyjádřenim od AMD o maximální teplotě pro procesor. Pokud to tu hodnotu nepřesáhne, tak počkat, až se ntb zanese prachem a opakovat.
Pokud jen zas vyfoukaj prach, tak opakovat postup a při třetí reklamaci požadovat vrácení peněz....
matyyy (2527)|5.9.2009 11:23
[quote=Logout;289653]Pak zatížil notebook pomocí 3DMarku (ne prime apod, ale 3dmarku, či jinýho grafickýho testu - běžící grafika notebooku přitopí) a měřil teploty. Pokud přesáhnou tu max operation temperature, odeslat na reklamaci se screenshotem tý teploty (nejlépe grafu), a vyjádřenim od AMD o maximální teplotě pro procesor. Pokud to tu hodnotu nepřesáhne, tak počkat, až se ntb zanese prachem a opakovat.
Pokud jen zas vyfoukaj prach, tak opakovat postup a při třetí reklamaci požadovat vrácení peněz....[/quote]
jak? když grafika je mimo ntb :)
bych spíš než 3dmark pustil occt (to umí generovat nesmyslnou zátěž cpu)

jo amd má definovanou teplotu Tdie Max pro tento cpu na 100°C
Logout (4018)|5.9.2009 11:33
On tam někde píše o graphics boosteru? Já to nemůžu najít. Píše jen o HD3200, která je integrovaná v těle ntb...
matyyy (2527)|5.9.2009 11:36
[quote=Logout;289661]On tam někde píše o graphics boosteru? Já to nemůžu najít. Píše jen o HD3200, která je integrovaná v těle ntb...[/quote]
nadpis: Mám vadný kus, nebo je to normální? Fujitsu Siemens Amilo Sa 3650 + GB... Poraďte prosím! :)
ale máš pravdu že integrovaný radeon tam je ikdyž ten asi o moc víc ntb nezahřeje
xmarek (1676)|5.9.2009 12:40
[quote=grapherX;289618]Teplota 92°C je rozhodně vysoká, pro jakýkoliv CPU. Teplota v zátěži notebooku by dle mého měla být maximálně 70°C a i to už je dost. Pošli jim to na reklamaci a dodej jim tam ty screen těch teplot. A rozhodně ta uveď i ten monitoru. Vypadá to, že nějaké pixely jsou vadné a více než tři pixely je důvod k reklamaci. ;)[/quote]Abych to uvedl na pravou míru. Kolega má nějaký Acer (takový trochu herní notebook) a říkal, že při některých hrách teplota vystoupá až přes 90°. Z toho důvodu si pořídil [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Nechci Vás zklamat, ale pochybuji, že s tím něco uděláte (verdikt bude při další reklamaci s velkou pravděpodobnosti podobný). Bohužel některé notebooky víc topí a hodně lidí řeší podobný problém. Díval jsem se na parametry vašeho notebooku a určitě není primárně určený na hry.

Pozn. V minulosti jsem řešil se servisem Acer problém přehřívajícího se disku (60° a víc) a výsledkem byly dvě reklamace, měsíc a půl bez notebooku a pouze vyměnili disk. Samozřejmě bez výsledku (hřál se i ten nový). Takže jsem se Acer-u zbavil. :cry
Lachim08 (31)|5.9.2009 14:37
Zdravím všechny přispívající... jen abych to upřesnil, tak o GraphicBoostera se vůbec nejedná, ten naštěstí pracuje správně a na teplotu CPU nemá vůbec žádný vliv. Vím to, protože dost často cestuji a využívám pouze GK integrovanou (ATI Radeon HD 3200). A myslím, že ani v této grafice nebude problém.

Asi to udělám jak píše Logout. Zjistím si provozní a max. teploty ZM86ky a pokud zjistím, že jsou hodnoty nižší, než jsem naměřil já, tak dám NB reklamovat znovu i s výpisy jednotlivých naměřených hodnot. Jinak každopádně dám i na radu grapherX a pokusím se apoň vyreklamovat displej.

Uvidím.

Zatím vám každopádně děkuji a kdyby vás napadlo ještě i něco jiného, nebo měli nějaký dotaz k mému NB, tak pište. Budu toto téma každou chvíli sledovat.

PS: Omlouvám se, že reaguji tak pozdě, ale měl jsem ještě něco na práci :-)...
Lachim08 (31)|5.9.2009 14:48
[quote=matyyy;289654]jo amd má definovanou teplotu Tdie Max pro tento cpu na 100°C[/quote]

matyyy, vložil bys mi sem prosím odkaz, kde jsi tu definovanou teplotu našel???

Dík moc...
matyyy (2527)|5.9.2009 15:01
[quote=Lachim08;289761]matyyy, vložil bys mi sem prosím odkaz, kde jsi tu definovanou teplotu našel???

Dík moc...[/quote]
odkaz nebude je to z tohodle pdfka s webu amd
Lachim08 (31)|5.9.2009 15:11
[quote=matyyy;289764]odkaz nebude je to z tohodle pdfka s webu amd[/quote]

Díky...

Co to Tdie Max přesně znamená, je to max tepelná "provozní" hodnota??? Nebo co si o tom mám myslet? Dík za radu.

Se mi ani nechce věřit, že takováto hodnota může být normální pro přístroj, který má nějaký ten rok vydržet...
mech13 (5526)|6.9.2009 20:31
t die max je maximalni hodnota, ktereho muze jadro dosahnout a je garantovany bezchybny provoz. pri vysi teplote jiz muze hrozit poskozeni. takze bych otocil topeni na 30 (pripadne v manualu zjistit maximalni provozni teplotu notasu), pockal nez se ti vytopi pokoj a spustil OCCT, orthos, intel burn test nebo neco podobneho a cekal s prstem na printscreen az tam bude 101. jestli to je vada navrhu, tak to urcite neopravi, udelas to trikrat a mas prachy zpet... jestli to vyresi, mas po problemu

pokud bys chtel ten notas dal pouzivat, podvoltuj procesor, dost to pomuze
Lachim08 (31)|7.9.2009 00:22
[quote=mech13;290156]t die max je maximalni hodnota, ktereho muze jadro dosahnout a je garantovany bezchybny provoz. pri vysi teplote jiz muze hrozit poskozeni. takze bych otocil topeni na 30 (pripadne v manualu zjistit maximalni provozni teplotu notasu), pockal nez se ti vytopi pokoj a spustil OCCT, orthos, intel burn test nebo neco podobneho a cekal s prstem na printscreen az tam bude 101. jestli to je vada navrhu, tak to urcite neopravi, udelas to trikrat a mas prachy zpet... jestli to vyresi, mas po problemu

pokud bys chtel ten notas dal pouzivat, podvoltuj procesor, dost to pomuze[/quote]

Ok, pokusím se o něco z toho. Dík.
Lachim08 (31)|7.9.2009 13:00
[quote=mech13;290156]pokud bys chtel ten notas dal pouzivat, podvoltuj procesor, dost to pomuze[/quote]

Jo a pokud ho povoltuju, tak bude mít NB nižší max. výkon, ne? Nebo se to nijak neprojeví na rychlosti NB?? Pokud ne, tak jdu na to:-) Ale nejdřív radši zkusím tu reklamaci, samozřejmě.
mech13 (5526)|7.9.2009 14:25
vykon to neovlivni.

jde o to, ze z fabriky se hrnou stovky procesoru, a neni mozny kazdy poradne otestovat, tak se pouziva vyssi napeti, aby stacilo i pro ty slabsi kusy a nebyly problemy. pokud si s tim ale pohrajes a napeti snizis na opravdove minimum co tvuj kus potrebuje, vykon neovlivnis ale spotrebu jo.

napr Pentia M mely default cca 1,3V ale vetsine stacilo +- 1,0V (v idle 0,7 misto 1,0V). na stolnim E6300 mam default 1,25V ale spolehlive i s rezervou vali od 1,05V (nadoraz stability to je kolem 1,01V)

i kdyz to stahnes jen cca o desetinu V, tak vliv na spotrebu urcite poznas (nekde se dal najit vzorecek pro vypovet spotreby pentia m a napeti spotrebu zvysovalo kvadraticky [=dvakrat vetsi napeti - ctyrikrat vetsi spotreba])
Lachim08 (31)|7.9.2009 16:18
[quote=mech13;290355]vykon to neovlivni.

jde o to, ze z fabriky se hrnou stovky procesoru, a neni mozny kazdy poradne otestovat, tak se pouziva vyssi napeti, aby stacilo i pro ty slabsi kusy a nebyly problemy. pokud si s tim ale pohrajes a napeti snizis na opravdove minimum co tvuj kus potrebuje, vykon neovlivnis ale spotrebu jo.

napr Pentia M mely default cca 1,3V ale vetsine stacilo +- 1,0V (v idle 0,7 misto 1,0V). na stolnim E6300 mam default 1,25V ale spolehlive i s rezervou vali od 1,05V (nadoraz stability to je kolem 1,01V)

i kdyz to stahnes jen cca o desetinu V, tak vliv na spotrebu urcite poznas (nekde se dal najit vzorecek pro vypovet spotreby pentia m a napeti spotrebu zvysovalo kvadraticky [=dvakrat vetsi napeti - ctyrikrat vetsi spotreba])[/quote]

Dobře rozumím. Se spotřebou by to bylo fajn, ale mě jde hlavně o teplotu CPU, bude to na to mít také vliv? Omlouvám se že se pořád ptám jak blb, ale jsem laik a proto jsem navštívil toto forum :-)

PS: Ve Stability Testu Systému od Everestu jsem při zátěži naměřil hodnotu 1.13, ale nevím zda je to příjem V či spotřeba :-(. Pokud příjem tak o kolik bych to měl zkusit snížit? Dík.
Hack7 (2)|12.10.2009 16:11
Lachim08 čau, měl bych dotaz ohledně tvého notebooku, chtěl bych si ho koupit a chci se zeptat jak na něm jedou náročné hry (Crysis, Far Cry 2, GTA 4) pokud jsi je zkoušel, jestli nebrzdi CPU rychlost her a jestli je CPU dostačující na práci we worldu a jiných aplikací? A jestli jde posilat obraz z GB zpet do NB? Diky za odpověď
Ihales (207)|12.10.2009 17:36
ahoj vzhledem k tomu ze tento nb taky mam tak ti muz na cast odpovedet. Obraz lze posilat zpet do nb, zatim to vsak funguje pouze s drivery 8.57 pod win vista pod win 7 RC se mit orozbehat nepodarilo, ale je pravda ze jsem to zkousel jiz pred nekolika mesici, kdy vyrobci nechteli moc vydavat drivery pro nove winy. Situace se mozna zlepsi po vydani dalsiho nb s GB (myslim ze to planuje Acer). Jinak co se tyce narocnejsich her, tak ti moc nereknu, ale treba Mass Efect na maximalni detaily 1600x1200 bez blur efectu jel nadherne plynule (bohuzel jsem nesledoval fps).
Hack7 (2)|12.10.2009 19:00
Ihales, díky moc a měl bych ještě na tebe dotaz, jde do NB zapojit 5.1 reprosoustava?
Ihales (207)|12.10.2009 22:23
teoreticky by mela je v driverech moznost nastvit vystup zvuku pres 5.1, ale nemuzu vyzkouset protoze nevlastnim. Jinak z osobnich zkusenosti: o prazdninach jsem mel nb pripojen k periferiim a vyuzival jsem ho jako nizkospotrebovy desktop, v pripade ze jsem chtel hrat tak jsem pridal na vykonu. Ted kdyz chodim na vejsku tak nb vydrzi pres 3 hodiny na wifi + nejaky mensi programy spusteny (firefox, PDF reader, skype). Da se vymacknout i o neco vic ale musi se toho hodne ozelet.
Jen se nelekni docela dlouho trvalo nez se spravne zazila baterka (ze zacatku mi ukazovala spatne hodnoty, az asi po 10-15 cyklech zacala ukazovat udaje pravdive).
A co se tyce hrani, tak jsem nenarocny hrac, tzn. zadne extra pecky, ale kvuli high-endovym hram si nb asi nekupujes, to by byl lepsi desktop. Na starsi hry vsak nb s GB staci.
andrejko2 (1)|22.11.2009 01:00
Cawte.

Lachim08: ako si dopadol s reklamaciou?
No dufam ze sa nenaseres ze ti to hodim do temy ale mam podobny problem tak nechcem zakladat novu...

Mam notas asus :( s 1,66GHz C2D T5450 sice uz ho mam dlhsiu dobu a vzdy som mal problem s prehrievanim teda skorej s hlukom co sposobuje fan ked sa to snazi uchladit no teraz to bolo uz fakt strasne tak som ho dal do servisu (po treti krat :( ) odkadial prisiel asi pred tyzdnom pricom tiez len vysistili chladic vymenili fan no a tri dni ho testovali pricom vsetko je vraj ok. No mne sa zda ze je to to iste.

Preto by som chcel vediet vase nazory na moje teploty Cpu pripadne ak ma dakto rovnaky procak ake su tie jeho...

Moje hodnoty pri nepodtaktovanom a "nepodvoltovanom"(1,363V) CPU v Speedfane a Pc wizarde 09:

Len tak pusteny zatazenie cpu cca 5% - 61-63°C pricom fan uz je na dost vysokych otackach.
Pri kukani DivXu a nenarocne praci tak do 25% – 61-70°C.
Ked mu nalozim tak na 60-70% po 5minutach je na 80°C a fan podla asusackeho softu na plno.

No a skusal som este Orthos a ked dam "stress cpu with Gromacs core" tak ide na 100% a do 2minut je na 85°C pricom fan ide podla zvuku asi na 130% a aj ked je max. teplota Cpu podla vyrobcu 100°C tak sa podtaktuje na 1,3 niekedy aj na 1,0GHz a napatie klesna dakde na 1,05V co uz zrejme doska chrani procak pred znicenim. :(

Vsetkym vopred velmi dakujem za rady a nazory.