Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Neposedný Phenom II 940BE@3,6Ghz - výzva pro Flankera a ostatní PC guru

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    ahoj, chtěl bych konečně přijít na kloub co a kde v biosu co nejoptimálněji nastavit ...
    mám teď phenoma II 940 BE na 3,6Ghz a všechny úsporný a další podobně znějící funkce mam vypnutý (bohužel u některejch ani nevim co dělaj...)... jenže i když mam chladíč gemini s dvěma 120 mm vetilátory tak jej v Ortosu zahřeju po dvou hodinách až na 68°C což je zjevně dost... a tak se ptám, nemám některý úsporný funkce zbytečně vypnutý?mám to vůbec správně nataktovaný?

    přikládám obrázky z biosu

    ... Pc je stabilní, jen v OCCT a testu CPU v 3Dmarku06 padá do sca 5 minut... nevím proč do 5 minut má maximálně 58°C a například v 3Dmarku Vantage i orthou vydrží klidně celý den ... fakt nevím proč né tady ... za půl roku co ten CPU mám v ničem jiném nekolabuje
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0291.JPG 
Zobrazení: 108 
Velikost: 367.0 KB 
ID: 12678   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0292.JPG 
Zobrazení: 102 
Velikost: 332.7 KB 
ID: 12679   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0293.JPG 
Zobrazení: 109 
Velikost: 360.1 KB 
ID: 12680   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0295.JPG 
Zobrazení: 106 
Velikost: 360.9 KB 
ID: 12681   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0297.JPG 
Zobrazení: 99 
Velikost: 305.0 KB 
ID: 12682   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0300.JPG 
Zobrazení: 93 
Velikost: 345.0 KB 
ID: 12683   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0301.JPG 
Zobrazení: 93 
Velikost: 343.2 KB 
ID: 12684   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0302.JPG 
Zobrazení: 92 
Velikost: 349.7 KB 
ID: 12685   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0307.JPG 
Zobrazení: 91 
Velikost: 356.2 KB 
ID: 12686   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0308.JPG 
Zobrazení: 90 
Velikost: 314.3 KB 
ID: 12687  

    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Kozouš
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    501

    Zdravím,
    asi bych ti doporučil taktovat v biosu pouze násobič HT (případně FSB) a zbytek pomocí phenom msr tweaker, s čímž mám nejlepší zkušenosti. Dosáhnu totiž slušného OC při zachování úsporných fcí. To že ti padá v 3dmarku možná nebude procesorem, ale grafikou. Co jsem se díval na screeny tak mu dáváš dost pokouřit, na tebou nastavenou voltáž bych přemýšlel o vodním chlazení.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Ahoj Drakene,
    máš BE procesor, proč taktuješ přes FSB ? Frekvence 3,6 GHz dosáhneš pomocí násobiče bez jakýchkoliv problémů. Napětí procesoru je opravdu dost vysoké. U mě nechtěl být stabilní pokud jsem nezvedl Vcc na 1,42 V. Poté je stabilní i na 3,71 GHz. Takže bych začal tím, že bych nastavil BIOS takto: manuálně nastav frekvenci, časování a voltáž modulů RAM podle jejich specifikace, Bus Speed nastav na 200 MHz a zvedej multiplikátor procesoru (Bus Speed x Multiplikátor = frekvence CPU). Napětí procesoru stáhni min. na 1,42 V, nejlépe na defaultní hodnotu a postupuj po malých krocích směrem nahoru. S násobiči NB a HT zatím nehýbej. Každou změnu otestuj pomocí LinX.
    Naposledy upraveno uživatelem kevin00: 06-09-2009 v 12:16
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    procesor je stabilní jen při 17x200 při zvednutí na 18x200 zkolabuje i při voltáži 1,525V ... važně nevím proč ... ale i tak to zkusím ještě jednou pro jistotu... co přesně mám nechat z usporných funkcí zapnuto?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Klidně nech zapnuto všechno. Mě to nečiní žádný problém. Pokud by se projevovala nějaká nestabilita, vypni všechny šetřící funkce. Pokud budeš taktovat pomocí multiplikátoru, CnQ stejně nebude fungovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele flanker
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,589

    ... Pc je stabilní, jen v OCCT a testu CPU v 3Dmarku06 padá do sca 5 minut..

    Stabilní je právě to slovo....Pokud budeme brát jako stabilní to, že můžeme v pohodě poslouchat mp3 a brouzdat internetem, potom je můj PC stabilní téměř na 4100 MHz...
    Ale k věci, stabilním můžeme nazvat několikero stavů a to:
    -stabilní pro práci, benchmarky (3Dmark, wprime, Cinebench r10, superpí 32M, Hyperpi 32M apod)
    *tento stav může zaručit částečnou stabilitu, pokud projede wprime 1024M v pořádku, CPU tento benchmark zatíží solidně, Cinebench R10, tento benchmark je tvrdý v tom, že prověří i paměťový subsystém CPU a zároveň CPU. Teploty během tohoto benchmarku rostou prudce z idle do vysokých teplot během prvních několika sekund.. Říká se, že Cinebench multitest, třeba 3x po sobě provedený není daleko od pravé stabilty procesoru.
    -opravdu stabilní pro domací využití
    *testuj nejlépe v prime a nebo LinX. V prime stačí i blend test, cca 1h-3h, dle uvážení. V LinX alespoň 14 000 block (quick stabiltiu můžeš i na 10-12 000) a 10-15 smyček. Teprve pak můžeš čříci, že CPU je stabilní.

    K screnům a OC nastavení:
    CPU-NB napětí je zbytečně velké, na 2400 MHz stačí 1.3V maximálně
    3600 MHz je pro x4 920/940 v x64 systému taková průměrná hraniční frekvence OC, i tak by však mělo na ni stačit procesor voltage okolo 1.45V. pozor, x4 810/920/940 x3 710/720 nedosahují frekvencí jako x4 945/955/965! Jsou úplně jinak vybírané, mají jiná batch,proto jdou taktovat cca v průměru o 150-200 MHz stabilně lépe Northbridge voltáž bych dal na 1.2 až 1.25V (víc ne).

    PS:jaký je zdroj? Pád Vantage může být způsoben i právě nestabilní gf kartou...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    dobře, zkusím snížit voltáže a nastavit 18x200 Mhz a otestovat, u vantage se nic neděje dal jsem 99 opakování testů a i když jsem přišel pak po 10 hodinách z práce tak komp běžel bez problému... ale u 3Dmarku 06 test CPU druhý test neproběhne a buď to zmrzne nebo se PC zrestartuje...

    crysis,cinebench,orthos,prime apod. bez problému ... ale OCCT vydrží jen pár minut a reset ...

    paměti i grafika jsou Ok (memtest 120 pass bez problému, grafika ve chlupatý koblize taky... )

    při defaultu to proběhne... normálně ale i když jsem dal 17x200Mhz tak to spadlo :-(

    kolik mam dát voltáž CPU pro těch 18x200Mhz ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Citace Původně odesláno od Draken Zobrazit příspěvek
    kolik mam dát voltáž CPU pro těch 18x200Mhz ?
    Nastav 1,42 V ... můžeš klidně i méně, nic se nestane, přidat můžeš vždycky. Ale toto je taková základní voltáž pro stabilní běh.
    LinX si nastav takto: Problem Size: 10 000 / Times To Run: 10 = Quick Stability Test a poté 14 000/20 = Stability Test. Poté budeš vědět. že je počítač stabilní.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    takže při kombinaci 18x200Mhz a 1,42V (NB 1,3V)
    ostatní údaje nastaveny manuálně na def. (RAM 2,2V,NB 1,3V,SB1,3V...atd..)
    CPU nedrží jak v LinX tak dokonce ani v Systému .... po navýšení na 1,515V je v systému stable ale v Lynxu neprojde testem 1/10...
    při nastavení 17x200 , 16x200 dokonce i 15x200 se chová naprosto totožně...

    pak jsem zkusil vypnout Ganged mod a nastavit frekvenci RAm na 800Mhz ... (vše ostatní defaultně manuálně nastaveno - ne AUTO!!!)
    no při 18x200Mhz se chová stable ale při 5/10 testu opět kolabuje a to dokonce při 17x200
    i 16x200Mhz a i 15x200Mhz ... no a tak jsem dal BIOS na default ,ten sám nastavil CPU na 1,35V ,ram na 800Mhz a časování 5-5-5-18 unganged (voltáž mi to neřeklo)... nastavil jsem jen manuálně na 16x200 a systém stable i v OCCT po 4 hodinách
    zkusím postupně 16,5-17-17,5 atd.

    myslíte že by to mohla dělat nekompatibilní RAM...?

    jinač při původním nastavení .... (viz. screeny předtím) to skončilo u testu 9/10 s errorem :-/
    takže to asi uplně v pořádku nebylo... ikdyž mi to během roku, zvlášť přes léto ani jednou nespadlo

    u testování OCCT se u všech kombinací násobiče 16-18 objevil BSOD ... ten jsem ale zatim nevyfotil...
    teda krom tý co jsem měl původně ... tam došlo jen k resetu a u poslední (nynější) kombinace 16x200 se to neprojevilo
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele flanker
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,589

    je to škoda no, 9/10, to už je docela pech...ungaged je lepší mód...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    hmm víc voltáže mu dávat nebudu i když některý lidi dávaj až 1,535V ...no
    jinač při 3,2ghz (1,35V) mam teploty do 52°C v zátěži

    možná skusim jiný ramky...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele flanker
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    1,589

    1.4v BYCH MU DAL, TO TEPLOTA TÉMĚŘ NENAROSTE
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    Jestli jsem to pochopil dobře, tak CPU nedává 1,4 V, ale již 1,5 V ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Draken
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    1,616

    no dá se říct že je mu fuk jestli má 1,35V nebo 1,45V rozdíl je až právě 1,5V a víc...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,141

    1,5 V je již docela dost, ale vyzkoušej taktovat s tímto napětím. Ovšem již bych Vcc procesoru nezvedal. IMHO zřejmě jsi chytil špatný kousek.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Socket AM3: FX-8370 125W dle flankera v pár měřeních
    Od flanker v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 29-09-2014, 09:40
  2. Socket 423/478: Pentium 4 2.6Ghz jede jen na 1.3Ghz
    Od Larin v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 01-05-2010, 16:18
  3. Taktování AMD Athlon 5000+ EE 2,6GHz
    Od GladiatorGang v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 25-02-2009, 16:26
  4. Výzva pre programátora
    Od Patrik3000 v sekci Programování
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-05-2007, 21:36