Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Výběr systému při spuštění pc

  1. #1
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    348

    Zdarec.Poradte mi někdo prosím jak se to dá udělat.Mám v pc 2 hdd.Na každém mám jinej operační systém.Chtěl bych yby to fungovalo způsobem že se při spuštění zeptá kterej operační systém má naběhnout.Zatím to řeším přes bios a to je neštasné.Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    nahraj nějaký bootloader

    je obecná otázka tak obecná odpověď
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    348

    já myslím že je to celkem srozumitelné.Na jednom hdd mám windows vista a na druhém win7.Chci aby mi při spuštění nabídlo kterej systém chci spustit.Tot vše:-))))
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jiziii
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    800

    zkus tento počítač -> vlastnosti -> upřesnit -> spuštění a zotavení systemu -> zaškrtnout doba zobrazení seznamu operačních systémů a nactav nákej čas v sekundách (nahoře v tom okýnku výchozí operační system musí být oba OS)

    když tohle nepujde musíš nainstalovat nějakej bootloader
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW / Pilot TMF Avatar uživatele grapherX
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    891

    Jde to udělat přes konzoli na instalačních medií. Nastav si jeden HDD v biosu jako hlavní(první po kterém bios saha přo boot) a pak si tam vlož instalační medium podle toho, který HDD jsi zvolil jako první pro boot. Co se týču výběru toho systému tak je to jedno, protože oba mají stejnou konzolu. Až nabootuješ z toho CD/DVD tak tam bude možnost repair. Tam ti dá na výběr, který OS. Ten vybereš, možná bude chtít ještě sám, zkontrolovat jestli je instalace v pořádku, to klidně můžeš nechat udělat. Poté ti tam už vyskočí nabídka dalších činností. úplně dole je terminál/konzole. Tu vyber. Pak ti tam naskočí prostředí konzole, a budeš muset zadat pomocí čísla, který OS chceš. Bude to po tobě, chtít heslo administrátora. Pak proveď příkaz bootrec.exe /fixboot bootrec.exe /fixmbr pro zavedení nového bootloaderu. Pak ještě dej bootrec.exe /scan tím prohlédá ještě další instalace. Buď ti to nyní dá na výběr jestli chceš ten HDD přidat a nebo bude muset dát bootrec.exe /add a pak vybrat druhý OS. Konzolu ukončíš pomocí příkazu exit. A poté PC resetuj. Po biosovém postu by měla naskočit tabulka s možností, který OS spustit. Případné úpravy proveď tam jak psal Jiziii
    zkus tento počítač -> vlastnosti -> upřesnit -> spuštění a zotavení systemu ->
    Jinak pro takovýto výběr je lepší dělat hned instalací s běma zapojenými HDD. A systém si pak vytvoří tuto tabulku automaticky.

    Možná existuje i jednodušší způsob, ale já to dělal takhle a fungovalo mi to.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    No tak jasný to napoprvý nebylo ... jsou i lidi, který si instalujou třeba Linux anebo třeba WinXP, který se taky chová trochu jinak.

    U bootloaderu Visty a Win 7 by mělo být možný přidat systém na druhém disku do boot loaderu toho na prvním (tj. ten, který se startuje v biosu).


    Udělat to lze např. takto: nejdřív ještě přes bios nabootuj ten 2. systém a spusť v něm příkazovou řádku (jako administrátor!) a v ní příkaz "bcdedit". Co bude pod sekcí "{current}" si opiš anebo ulož do souboru (buď kopií příkaz. řádky anebo za příkaz přidej přesměrování, např. "bcdedit >C:\MojeWin7.txt"). Např.
    Kód:
    Windows Boot Loader
    -------------------
    identifier              {current}
    device                  partition=C:
    path                    \Windows\system32\winload.exe
    description             Microsoft Windows Vista
    locale                  en-US
    inherit                 {bootloadersettings}
    osdevice                partition=C:
    systemroot              \Windows
    resumeobject            {17701317-49bc-11de-91e1-92b15dd4e9b8}
    nx                      OptIn
    Pak nabootuj ten první systém, který se startuje defaultně (nebo kterej chceš startovat defaultně), a v něm opět příkaz. řádku pod správcem, a v něm:
    Kód:
    Bcdedit /create {17701316-49bc-11de-91e1-92b15dd4e9b8} /d "Microsoft Windows Vista" /application osloader
    (to dlouhý číslo ve složených závorkách je GUID, můžeš použít to z resumeobject kde poslední číslici v první skupině snížíš o 1, jako to je zde, nebo ho pozměníš nějak jinak - asi by nemělo bejt úplně stejný). Popis za /d je to, co se bude zobrazovat jako výběr.

    A pak pomocí příkazů
    Kód:
    bcdedit /set {17701316-49bc-11de-91e1-92b15dd4e9b8} xxxx yyyy
    nastavíš všechny parametry tak, jak máš ve 2. systému (to číslo v závorkách opět nahradit za tvoje, to xxxx je název parametru a yyyy hodnota), tedy např.:
    Kód:
    bcdedit /set {17701316-49bc-11de-91e1-92b15dd4e9b8} path \Windows\system32\winload.exe
    provedeš pro všechny parametry tak, jak sis opsal anebo uložil ze 2. systému kterej chceš přidat.
    Kromě identifier (ten bude GUID, tedy to dlouhý číslo) a description (to se nastavilo už v prvním příkazu).

    // EDIT ještě rada, abys to číslo nemusel pořád opisovat, předchozí příkaz vyvoláš šipkou nahoru a můžeš ho pak jenom upravovat.

    A dále, u parametrů device a osdevice změníš partition na název disku, pod kterým vidíš disk toho druhýho systému, teda například pokud je systémovej disk Win7 z Visty (nebo naopak) vidět jako třeba F:, nastavíš oba tyhle parametry na partition=F: (pokud vidět není, tak mu přiděl písmeno ve správci disků, po nastavení mu ho myslím lze zase odebrat ale tím si nejsem zcela jistej).

    Nakonec přidáš položku na konec zobrazovaných systémů při startu příkazem
    Kód:
    Bcdedit /displayorder {17701316-49bc-11de-91e1-92b15dd4e9b8} /addlast
    (anebo /addfirst jestli ho chceš mít jako první).

    Zkontrolovat možno příkazem "bcdedit" kterej by měl vypsat konfiguraci už včetně novýho systému (a po restartu by to mělo jít vybrat a spustit systém na 2. disku).


    // EDIT koukám píšu pomalu
    Naposledy upraveno uživatelem Dojigiri: 06-09-2009 v 10:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    1

    Citace Původně odesláno od marekpevný Zobrazit příspěvek
    Zdarec.Poradte mi někdo prosím jak se to dá udělat.Mám v pc 2 hdd.Na každém mám jinej operační systém.Chtěl bych kdyby to fungovalo způsobem že se při spuštění zeptá kterej operační systém má naběhnout.Zatím to řeším přes bios a to je neštasné.Děkuji
    Mám podobný problém. Na C: mám Win 7 a na D: Win XP, ale při spouštění mám na výběr jen ten OS jehož HDD je nastaven jako C:. Druhý OS se mi v nabídce výběru nezobrazuje.
    Zrovna tak v (tento počítač -> vlastnosti -> upřesnit -> spuštění a zotavení systemu -> ) mám jen ten jeden OS.
    Zkusil jsem to i udělat přes konzoli pomocí instalačky Win XP, ale, bootcfg /scan mi najde jen ten jeden HDD, ze ktrého ho spouštím, takže nejde následně použít bootcfg /add atd.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Stáhni si utilitu Bella Vista a z Win7 si přidej WinXP do bootovací nabídky
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Mar 2017
    Příspěvků
    2

    Poradíte mi jak zprovoznit bootování z dvou SSD disků a OS W10 a OS W7 64x.
    Díky za pomoc
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,240

    Pokud nejsou operační systémy ještě instalovány, tak jeden z nich odpoj. Nainstaluj Win10 a poté připoj ten druhý a instaluj Win7. Případně si bootovací nabídku uprav pomocí EasyBCD.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Mar 2017
    Příspěvků
    2

    A mohl bys mi to trochu vysvětlit. Ten program je free??? Jsem v tom začátečník, ale rád bych to zkusil.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 06-05-2014, 18:53
  2. Microsoft Office: Nakonfigurování systému poro spuštění MS Office
    Od polabanek v sekci Kancelářské balíky
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 17-04-2011, 18:11
  3. spuštění aplikací po startu systému
    Od bst v sekci Software denní potřeby
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 24-07-2009, 16:45
  4. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 10-06-2008, 20:47
  5. Monitory: po spuštění systému monitor zčerná
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 01-03-2008, 14:05