Původně odesláno od
Logout
Tak jo:
myšlenka: najdu, jestli v poslednim dni se vyskytuje řetězec dveře1, respektive dveře2.
Abych to moh udělat, potřebuju najít oblastm, kde je poslední den, třeba takhle:
- poslední den je MAX(A1:A98).
Já potřebuju najít, odkud mám začít hledat, tzn. první výskyt tohoto dne. Jelikož fce vždycky hledaj poslední výskyt, tak radši budu hledat "předposlední den" MAX(A:A)-1, tzn:
POZVYHLEDAT(MAX(A:A)-1;A:A;1)
- to mi vrátí poslední ignorovaný řádek.
Pak potřebuju nějak vybudovat prohledávanou oblast. Nepřímý odkaz by to uměl asi taky, ještě jednoduší je užít fci posun
POSUN( sloupec C; posuň o počet ignorovaných řádků ; se sloupci nehejbej = 0 ; výška oblasti - viz dále; šířka oblasti = 1)
Výška prohledávaný oblasti má dvě možnosti, buď tam prsotě střelim nějaký číslo (např. denně může bejt max 500 otevření, tak tam hodim pětset, nebo tam můžu dát maximum, co jde, tzn max řádků (65535) - začátek. Tzn todle:
POSUN(C1;POZVYHLEDAT(MAX(A:A)-1;A:A;1);0;65535-POZVYHLEDAT(MAX(A:A)-1;A:A;1);1)
No a v týdletý oblasti dam vyhledat dveře1 nebo 2, a to přesný výskyt:
=SVYHLEDAT("Dveře1";POSUN(C1;POZVYHLEDAT(MAX(A:A)-1;A:A;1);0;65535-POZVYHLEDAT(MAX(A:A)-1;A:A;1);1);1;NEPRAVDA)
=SVYHLEDAT("Dveře1";POSUN(C1;POZVYHLEDAT(MAX(A:A)-1;A:A;1);0;65535-POZVYHLEDAT(MAX(A:A)-1;A:A;1);1);1;NEPRAVDA)
pokud to najde (vrátí ndveře 1 resp. 2), tak byly otevřený, pokud nenajde (#N/A), nebyly.