problém se starším PC
Měl bych na vás dotaz ohledně mého staršího PC
Zde je sestava:
Název základní desky MSI 694T Pro (MS-6309 v5.0)
Intel Celeron, 950 MHz (9.5 x 100)
Operační paměť 128 MB RAM
HDD Seagate 40 GB
Problém mám s restartováním PC,Windows se začně ukončovat a za chvilku jen monitor bliká,jelikož je už bez signálu.Poté pomůže jen resetování PC,kdy pak vše zase naběhne.
To samé je s BIOSem,něco tam pozměním nebo ani nemusím a dám ukončit BIOS a zase ta samá situace.
Mám podezření,že by to mohlo být něco s deskou.
Můžete někdo poradit ?
Předem díky.
Zde je sestava:
Název základní desky MSI 694T Pro (MS-6309 v5.0)
Intel Celeron, 950 MHz (9.5 x 100)
Operační paměť 128 MB RAM
HDD Seagate 40 GB
Problém mám s restartováním PC,Windows se začně ukončovat a za chvilku jen monitor bliká,jelikož je už bez signálu.Poté pomůže jen resetování PC,kdy pak vše zase naběhne.
To samé je s BIOSem,něco tam pozměním nebo ani nemusím a dám ukončit BIOS a zase ta samá situace.
Mám podezření,že by to mohlo být něco s deskou.
Můžete někdo poradit ?
Předem díky.
Zkontroluj desku, jestli na ní nejsou nafouklý kondenzátory (zejména v okolí chladiče procesoru). Pokud jde o starší věci je to dost možný a zrovna jednu starší MSI desku jsem nedávno z takovýho důvodu vyhazoval (přepájovat se mi to nechtělo). Případně vysát prach, vyndat a znova zandat karty apod.
Tak jsem zkusil resetovat BIOS a to jsem opravdu dělat neměl,teďka mi to tam hlásí chybu RTC(podle těch 4 světelných diod,kterou tam jsou),tady to zůstane viset a nic se neděje,PC už nenaběhne.
Prosím,poraďte.
Prosím,poraďte.
To jsem taky zkoušel a stále to samý.
Ještě bych dodal,že při tom spuštění PC mi nejřívě PC normálně pípně jednou a poté mi pípně 2x a svítí třetí dioda červeně(podle D-LED Assign Resources to all ISA.),a pak se to přepne a svítí už jen poslední dioda červeně a to pípne jednou(testin Real Time Clock) a tady už to zůstane viset.
Ještě bych dodal,že při tom spuštění PC mi nejřívě PC normálně pípně jednou a poté mi pípně 2x a svítí třetí dioda červeně(podle D-LED Assign Resources to all ISA.),a pak se to přepne a svítí už jen poslední dioda červeně a to pípne jednou(testin Real Time Clock) a tady už to zůstane viset.
Osobně bych zvolil takový klasický způsob. Tj. odpojení všech periferií, vyčistění od prachu. A pak bych se snažil rozchodit desku s minimální konfigurací. Deska, CPU, 1 paměťový modul, floppy disk, grafická karta.
Tak už se mi povedlo to zprovoznit,ale teďka mám zase problém s tím nainstalovat tam windows.Buď se mi to z počátku zastaví,když to načíta Kernel a nebo mi to napíše nějakou setup chybu 7 nebo 14,popř. když se dostanu dál,tak jak pak naskočí černá obrazovka,myslím že to zrovna zkouší myš a klávesnici,tak už to prostě z té černé obrazovky nevyskočí.
Jinak všem děkuji za rady,moc si toho cením.
Jinak všem děkuji za rady,moc si toho cením.
Dobrá pomoc pro řešení takových problémů je Live CD nějaké Linuxové distribuce http://proc.linux.cz/chci-vyzkouset.html Dájí se tím vyloučit případné hardwarové problémy.
Ten PC vypadá opravdu nějak nemocně, zkoušel jsi projet paměť pár hodin memtestem? Co zdroj, jaký tam je? Ty kondíky jsou OK?
Ten memtest jsem nezkoušel,ten provedu jakým způsobem ?
Zdroj jsem tam dával jiný Fotron 250 W a kondíky vypadají v pohodě.
Zdroj jsem tam dával jiný Fotron 250 W a kondíky vypadají v pohodě.
Stáhneš, vypálíš obraz na CD a nabootuješ z něj. Necháš jet aspoň pár hodin (ideálně 6 a víc). Nesmí hodit žádnou chybu.
Tak to opravdu vypadá na problém s pamětmi,zkusil jsem dát do googlu chybu při načítání Kernell,chybu 7 a 14,a tam od nějakého uživatele vyběhlo,že to bylo vadným paměťovým modulem.Schválně zkusím ten Memtest.:)
Edit: Tak jsem zkusil Memtest a za 3 minuty mi to hodilo 25.000 chyb, to je slušný výkon, co říkáte?
Edit: Tak jsem zkusil Memtest a za 3 minuty mi to hodilo 25.000 chyb, to je slušný výkon, co říkáte?