Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: nastavení IP adres v síti

  1. #1
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele zipp
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    214

    Zdrawim, mam menší problém s domácí sítí... Situace je taková, že mám ADSL router, z něho sem do teď měl rozbočenej net na dva počítače... Problém nastal, když sem přikoupil wi-fi router a dalším síťákem ho připojil k původnímu routeru... Už při instalaci mi to hlásilo kolizi IP adres a teď neni reálný, aby wi-fi byla zapojená zároveň dalšíma počítačema, páč se mi to navzájem ruší a na netu se stabilně neudrží připojený nic-musim teď odpojovat buď síťák s wi-finou nebo druhý dva PC... Všechny počítače sou nastavený, aby získávali adresy ze serveru DHCP/DNS automaticky... Počítám, že jim ty adresy musim přidělit ručně a možná i těm routerům...? Ale tu adresu si z prstu asi nevycucam
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830

    Citace Původně odesláno od zipp Zobrazit příspěvek
    Zdrawim, mam menší problém s domácí sítí... Situace je taková, že mám ADSL router, z něho sem do teď měl rozbočenej net na dva počítače... Problém nastal, když sem přikoupil wi-fi router a dalším síťákem ho připojil k původnímu routeru... Už při instalaci mi to hlásilo kolizi IP adres a teď neni reálný, aby wi-fi byla zapojená zároveň dalšíma počítačema, páč se mi to navzájem ruší a na netu se stabilně neudrží připojený nic-musim teď odpojovat buď síťák s wi-finou nebo druhý dva PC... Všechny počítače sou nastavený, aby získávali adresy ze serveru DHCP/DNS automaticky... Počítám, že jim ty adresy musim přidělit ručně a možná i těm routerům...? Ale tu adresu si z prstu asi nevycucam
    Na routeru nastav na vstupu na pevno IP adresu v rozsahu co poskytuje ADSL router. Čili na WAN. Na lan, či wifi nastav DHCP na jiný rozsah než ten co poskytuje ADSL. Je to nejjednoduší řešení. Sice trošku zvláštní, ase jednoduché. Bridge mod a td. nebudeme rozebírat.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    A co to presne mas za zarizeni? Ja bych teda nechal jen ten wifirouter na nem nastavil dhcp a ten puvodni dal uplne pryc .. na pocitacich pak nastavis adresu ip ziskavat automaticky a musi to chodit ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Dojigiri
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,636

    Citace Původně odesláno od astec Zobrazit příspěvek
    Na routeru nastav na vstupu na pevno IP adresu v rozsahu co poskytuje ADSL router.
    Jenom bych doplnil, že na vstupu routeru bych raději nastavil IP mimo rozsah, který poskytuje ADSL router, aby nemohlo dojít ke konfliktu (tj. pokud ADSL poskytuje např. 192.168.0.100 - 192.168.0.200, nenastavovat adresy mezi 100 a 200, ale např. 192.168.0.70 anebo 192.168.0.210) anebo nechat na WAN portu získávat adresy přes DHCP taky (většina routerů to umožňuje).

    A na LAN routeru samozřejmě nastavit jiný rozsah adres (např. 192.168.2.xxx anebo 10.0.0.xxx).
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Ja mam ADSL od O2 a zpočátku se mi na PC přidělovaly IP adesy automaticky, nicméně po nějaké době stálého připojení 3 PC a občasně další jeden k tomu mi postupně PCčka začali hlásit kolizi IP adres. Tudíž jsem nastavil v každém PC pevnou IP adresu a od té doby mam klid. do ADSL modemu jsem nehrabal vůbec. Jinak bych to udělal jako PAS!K že bych nechal jenom ten WIFI router a původní hodil do háje....
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Zoidik Zobrazit příspěvek
    a původní hodil do háje....
    ... zalezi ale na tom, ci ten novy je ADSL router

    @zipp: bolo by vhodne, aby si napisal typy tych routrov, aby sa tu nestrielalo od boku
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    astec: proč ip adresu napevno? Problém je čistě v tom, že na vstupu a výstupu routeru se používaj stejný rozsahy adres, takže router neví, jak routovat. Takže jsou tři řešení
    1) zakázat wifi routeru routování (přesnějc NAT) přepnutim do bridge módu
    2) na wifi routeru nastavit jinej rozsah adres přidělovanej pomocí DHCP než je na ADSL routeru a jeho ip adresu a subnet na LAN rozhraní na nějakou adresu ze stejnýho subnetu.
    (např. adsl router přiděluje na DHCP adresy 192.168.1.100-192.168.1.255, tak nastavit přidělování z 192.168.2.100 - 192.168.2.255, ip 192.168.2.1 a subnet 255.255.255.0
    3) nebo totéž na ADSL routeru (aby nekolidoval s wifirouterem).
    4) použít jen jedno zařízení. To by ale znamenalo vrátit ten wifirouter a místo něj koupit ADSL modem s wifirouterem (dražší neni, jen má prostě pro vstup internetu jiný rozhraní).

    Jinak doplním, že pokud se nepoužije řešení 1 popř. 4, počítače na wifirouteru se nebudou vidět (např. windowsí sdílení apod) s počítačema na ADSL routeru.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 06-10-2009 v 12:28
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Proto jsem chtel taky znat co to ma presne za zarizeni .. nechat jen jedno je podle me nejrozumnejsi reseni .. nebude muset resit speky ktery popisloval logout a nebudou mu v mistnosti zbytecne blikat dve zarizeni a zrat proud..
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jasně, jedno zařízení je nejlepší - bohužel vzhledem k tomu, že tamto je adslrouter (evidentně vstup telefon) a to nový zařízení wifirouter (vstup síť), tak ani jedno samo o sobě nestačí. Ale pokud by se šlo v obchodě dohodnout na výměně, je to nejlepší řešení.

    Navíc má ještě tu výhodu, že když náhodou odejde, tak člověk nepřijde o net, protože může vždycky zapojit ten starej ADSL router, co jinak neni potřeba.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér Avatar uživatele zipp
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    214

    Díky moc za rady-snad si s tim poradim...Wi-fi router bohužel ADSL neumí, jinak by nebylo co řešit...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    No sice tu nekdo uvedl ze by nerozebiral mod bridge ale pride mi to nejlepsi.

    Wifi router prepnout do rezimu bridge a je po starostech.

    Mozna jeste v nastaveni WAN nastavit IP adresu na pevno(stejny segment ale mimo rozsah pridelovany z DHCP) aby ses do toho nastaveni pak dostal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele hochopepa
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    49

    Taky jsem to měl podobně v době, kdy jsem neměl ADSL router s WiFi, z ADSL modemu jsem se připojil do WiFi routeru na výstupní straně a používal ho jen jako switch. Tím jsem se do mé domácí sítě mohl připojit i přez WiFi. Samozřejmě ip na na výstupní straně jsem měl nastavenou jako statickou adresu mimo rozsah přidělovaných adres ADSL routrem a WiFi jsem měl nastavený jako AP a vypnutý DHCP server. Zařízení připojované přez WiFi dostane IP adresu přidělenou od ADSL modemu.
    To mělo tu výhodu že všechna zařízení připojená přes WiFi i přes LAN byla na jedné lokální síti.
    Tohle je dobré použít pokud chci jen rozšířit domácí síť i na WiFi. Pak například z notebooku mohu používat jednoduše zařízení (tiskárnu, disk...) sdílené na stolním PC.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Jo, takhle to jde asi taky. Ale je potřeba vypnout DHCP server na routeru, aby se nepraly - a taky mu nastavit rozumnou ip adresu (ze subnetu adslrouteru, ale mimo oblast přidělovanou dhcp), aby šlo vlízt i do jeho nastavení.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 13-04-2012, 21:32
  2. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 15-12-2011, 21:10
  3. Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 31-05-2011, 00:42
  4. Jaký SW na změny ip adres
    Od astec v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 19-08-2008, 10:02
  5. Více adres na 1 PC ?
    Od rub.l v sekci Programování
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 15-06-2008, 11:00