Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nenastartuje Windows

hochopepa (49)|7.10.2009 14:57
Ahoj,
mam problém se startem PC.
sestava:
MSI MB Sc 775 P45 DIAMOND + zvukovka CREATIVE SB X-Fi Xtreme
CPU INTEL Core 2 Quad Q9550 2,83GHz,
DIMM DDR3 2GB, 1600Mhz, CL7, CORSAIR XMS3 DHX Kit 2x (celkem 4x DIMM)
Sapphire VGA ATI Radeon HD 4870, 1GB GDDR5
WD CAVIAR BLACK WD7501AALS 750GB SATA/300 2x v Raid 1
CORSAIR Power Supply HX620W
WINDOWS VISTA HOME PREM SP1 CZ OEM

Historie závady:
Nejdříve byly disky spojeny do raid0 po asi 3/4 roce provozu se stalo, že jeden disk zkolaboval v raid ale podle rychlého testu byl v pořádku. Disky se spojili do raid1, byly přeinstalovány Windows, a vše pár týdnů zase chodilo. Pak se pole zase rozpadlo, tak byl pro jistotu vyměněn disk, který řadič raid pole označil jako vadný. Windows najeli obnovily obsah Raid pole a vše zase pár týdnů chodilo. Za určitou dobu se zase začalo stávat, že jeden z disků měl poškozený obsah a Windowsy obnovovali obsah toho disku.
Sem tam se prý objevila i modrá obrazovka.
Současnost:
Jeden z disků Raid pole má poškozený obsah. Windowsy nenajedou. Pro normální start se prostě při nabíhání kousnou a jde jedině tlačítko Reset nebo Vypnout s dlouhým držením tlačítka.
Při nouzovém režimu se startování Windowsů zastaví po řádku výpisu: Načteno: \Windows\system32\drivers\crcdisk.sys
Pokud chci spustit Mandriva Linux One 2009.1 Live, tak se z CD natáhne jádro vmlinuz a pak initrd.gz, problikne nějaký další řádek, zčerná obrazovka a konec. Zase pomůže jen reset nebo vypnutí držením tlačítka.
Původně jsem si myslel, že to může být disk, ale nezdá se mi to. Máte nějaký tip co s tím dál?
Jo provedl jsem test paměti d instalačního CD Mandriva Linux 2009.1 a nebyla nalezena žádná chyba. (Pro plné obsazení pamětí)
Díky
Fezo (66)|8.10.2009 07:15
Odpoj disky a skus nabootovat z nejakeho LiveCD.Ak to pojde bez problemov,naskor ti to blbne jeden z diskov.Ak nie,skus vypnut aj Sata radic v BIOS...
Fezo
hochopepa (49)|8.10.2009 09:44
Odpojil jsem disky a zkusil spustit Live CD s Mandriva Linuxem zase to nenačetlo systém. Pro jistotu jsem připojil jiný harddisk a zkusil instalovat windows. Objevil se klasický obdélníček s běžícími proužky, které se po chvíli zastavili a zase šlo ze systému vyběhnout jen resetem nebo vypnutím.
Ve svém prvním příspěvku jsem se zapomněl zmínit, že se mi jednou vymazala CMOS, jako když selže baterie. Ale to jsem dal do pořádku (snad).
Marenek (239)|8.10.2009 09:46
určitě to zkus rozjet bez disků!
zkus třeba i slax z usb.
pak bych pokračoval výměnou kablíků sata...
hochopepa (49)|8.10.2009 14:30
Tak jsem si stáhl Debian na USB Flash, odpojil všechny disky včetně DVD mechanik a nechal startovat PC. Bohužel závada se stále opakuje, někde v průběhu startu dojde k záseku a počítač se dá jen resetovat nebo natvrdo vypnout.
Ještě mě na padlo že jak se mi vymazala CMOS, tak tenhle počítač měl zvýšené napájecí napětí DIMM zkusím to překontrolovat a případně opravit. Ale to se projevovalo nestabilitou chodu a ne úplným zaseknutím na stejném místě.
hochopepa (49)|8.10.2009 14:47
Nepravděpodobné nastalo, Po nastavení napájecího napětí pro DIMM na 1.80V Live debian naběhl bez problémů. Jdu připojit Disky a odzkouším co se dějě. Jen mi není jasné proč se to neprojevilo na testu paměti...
trodas (1753)|8.10.2009 15:52
A zkusil jsi test pameti memtestem, nebo pres Prime95? (https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/17363-otestovani-stability-pocitace-programem-prime95) Memtest totiz ty pameti otestuje, ale moc je nestresuje - bezne se stava, ze neco co je na memtestu stabilne bez chyb hodi v Prime ram testu chybu po par sekundach...
hochopepa (49)|9.10.2009 06:48
Paměť jsem zkoušel Memory testem, který mam na CD s instalací Mandriva Linux. Určitě to PC projedu ještě programem Prime95. Jenže mě nenabíhali Windowsy a v tu chvíli mi byl Prime95 platný jak mrtvému playstation. ;-)
Ale po tom co jsem si vzpomněl, že jsem na tom PC zvyšoval napájecí napětí paměti a po jeho zvýšení mi Windowsy jedou, projedu to Prime95, protože si kámoš stěžoval na nějakou nestabilitu.
trodas (1753)|9.10.2009 13:18
To bude ono, ramky ktery potrebuji vice stavy bez ni nepojedou. Jakmile budou mit "sve" napeti, tak budou slapat jako hodinky - nejsou-li vadne. Myslim, ze problem se po zvyseni napeti uz neobjevi. Pokud by preci jen snad, tak napeti jeste trosku zvysit nebo snizit casovani pameti...
kinikini (45)|9.10.2009 17:19
to Trodas: naprostý souhlas, několikrát jsem na to ve své praxi narazil. zvlášť výkonnější (výše taktované modely) vyžadují vyšší napájení a bez něj odmítají korektně pracovat. řešením je zvýšení napětí, případně zvýšení (rozuměj zhoršení) časování při dané frekvenci.
trodas (1753)|10.10.2009 10:47
Znam ten problem od Mushkin ramek. Proste bez 2,8V misto beznych 2,5 muze clovek na udavane 2-2-2-5 timingy pri 200MHz zapomenout :) S zato s 3,3V jdou i na 260+ s nejostrejsimi casovanimi ktere nF2 povoli...

Tady to bude to same. Bud jsou ramky pokazene, nebo maji malo napeti.
hochopepa (49)|12.10.2009 14:21
PC běžel celou sobotu a neděli, zatím bez pádů a rozhození raid pole.
No já se nechci přetaktovat ten PC, potřebuji aby byl stabilní. Kámošovi výkon téhle sestavy v pohodě stačí. No, když mu to poběží tak mě nebude "otravovat" a budu spokojený i já :-D .
trodas (1753)|16.10.2009 12:01
Zvedls napeti ramek a zatim dobry, jo? :)
hochopepa (49)|16.10.2009 13:56
No nechal jsem napětí DIMMů na 1.8 V při kterém je testuje výrobce (http://www.corsair.com/_datasheets/TW3X2G1600C9DHX.pdf), zatím jsem nedostal stížnost.
trodas (1753)|17.10.2009 01:02
Super. Ted poradne zaklepat na drevo a jdem spat :)