Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s externím diskem - WD Elements 500GB - prosím poraďte

b.prisera (3)|11.10.2009 10:18
Hezký den,

mám problém s externím diskem :cry , moc by mi pomohlo, kdyby mi ho někdo pomohl analyzovat. Jedná se o externí disk od Western Digital, WD Elements, 500GB (takový ten stříbrný pogumovaný model), koupený v Anglii cca před rokem. Doteď fungoval naprosto bez problémů přes Anglickou prodlužovačku, kterou mám doma (žila jsem nějakou dobu v Anglii, takže mám veškeré věci okolo PC na jednom anglickém "psovi", vše ostatní v něm zapojené funguje bez problémů a vždy bez problémů fungovalo. V tuto chvíli nemám přepěťovou ochranu, ale už jsem pochopila, že si jí musím pořídit a to co nejdřív ;-)

Dnes jsem chtěla na externí disk zkopírovat nějaká data a počítač mi ohlásil, že složka, kterou mám vytaženou jako zástupce na ploše, se odkazuje na místo, které není k dipozici nebo něco v tom smyslu. WD byl sprváně zapojený, ale nesvítila jeho modrá kontrolka a na počítači se jako disk nezobrazoval. Odpojila jsem ho a zkusila připojit na jiný počítač - bez úspěchu. Žádná kontrolka se nerozsvítila. :thumbdown

Abych trochu víc popsala kabely (vy se v tom všichni stejně určitě vyznáte, tak jen pro jistotu...) - je tam kabel do USB a kabel do el. sítě, který se skládá ze dvou částí - laicky řečeno od WD ke "krabičce" se síťovou kontrolkou vede jeden kabel napevno a z "krabičky" vychází druhý, odnímatelný, do el. sítě. Pominu teď USB kabel, ve kterém, zdá se, chyba není. Pokud WD zapojím do sítě a kabel je předem propojený s WD a teprve poté zapojený do sítě, nerozsvítí se nic. Pokud zapojím nejprve zdrojový kabel do sítě, rozsvítí se zelená kontrolka na "krabičce", takže to vypadá, že je vše OK. V momentě, kdy ale druhý konec zdrojového kabelu zapojím do WD, zelená kontrolka okamžitě zhasne a nerozsvítí se ani po odpojení zdrojového kabelu od WD (přestože kabel zůstal připojen do el. sítě). Modrá kontrolka přímo na WD se teď nerozsvítí nikdy.

Moje otázka je - zda se z tohohle popisu dá odhadnout, která z elektrických součástek je v háji (sama to bohužel vidím na ten disk, ale moc ráda se nechám vyvést z omylu) a co je třeba nahradit. Asi budu muset zachraňovat data, že? Možná by pomohlo koupit jen nový zdrojový kabel, ale nechci to zatím dělat, než si nechám poradit, nerada bych WD porouchala ještě víc.

Předem moc (!) děkuju za rady.

Lucka
Logout (4018)|11.10.2009 11:27
Že by to bylo napájecím kabelem je šíleně nepravděpodobný - vzhledem k tomu, že ho ten disk aspoň trochu napájí, tak aby se choval takhle, tak by musel mít odpor jak hrom a to by Ti dávno shořel. Takže se bojím, že ten disk je na pravdě boží.

btw. Neni to první WD disk, kterej sem viděl timdle způsobem odejít.

Pokud ho nechceš reklamovat a si trochu technicky šikovná (nebo se usměj na kamaráda :-)), tak zkus disk rozmontovat a vyndat z něj samotnej pevnej disk,
vypadá takhle:
http://www.czechcomputer.cz/czc/media.nsf/w/C01453ACC96521A4C1257369006D65F4/$file/_disky_P1070237.jpg
a ten pak zkus připojit do počítače. Pokud nevíš, jak bys ho připojila, tak ho vyndej, vyfoť a dej sem fotku, nebo alespoň zjisti, jestli je SATA nebo IDE. Poradíme jak na to.

(Na obrázku níž na tom modrym bazmektu je z delší strany IDE konektor a z kratší strany SATA konektor)
http://www.abclinuxu.cz/images/screenshots/3/4/141543-delock-converter-usb-2-0-sata-ide-42522.jpg
b.prisera (3)|11.10.2009 13:20
Matyáši,

moc děkuju za veškeré info! Začala jsem WD rozmontovávat, ale pak mi došlo, že je ještě v záruce a že to raději nechám na odbornících, i když nevím, jestli mi tu v Čechách ta záruka vůbec platí. Každopádně ale díky, aspoň zbytečně nepoběžím shánět napájecí kabely a začnu se smiřovat s WD mrtvolkou. Škoda...snad aspoň ta data se mi podaří někde nechat zachránit.

Ještě jednou díky a hezký zbytek víkendu,
Lucka
Logout (4018)|11.10.2009 19:53
Záruka Ti pravděpodobně platí, zjistíš to tady:
http://websupport.wdc.com/warranty/serialinput.asp?aspsid=235923760&custtype=end&requesttype=warranty&lang=en
problém je v tom, že když to dáš reklamovat, tak s velkou pravděpodobností přijdeš o data. A když to rozebereš (ať už ty nebo firma na záchranu dat), tak zas přijdeš o záruku. Takže si asi budeš muset vybrat mezi datama a diskem :-(
Leda se můžeš zkusit domluvit s reklamačnim technikem (např. jestli Ti data nepřekopírujou, nebo jestli až Ti uznaj záruku bys nemohla ten disk rozmontovat a data si zkopírovat).