Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Restartující se PC

xxviktor (406)|12.10.2009 08:41
Ahoj, v poslední době se mi občas restartuje asi rok staré pc (většinou krátce po prvním spuštění, když je vyplé na noc). Začalo to dělat asi včera, když jsem pustil náročnější 3D hru. Objevila se chyba spouštěče procesů s tím, že se PC za minutu vypne. Ukázalo se, že hru to ani nepotřebuje, protože dneska to kleklo chíli po nastartování při spuštění webového prohlížeče (zde byl zámrz tak dobrý, že jsem musel dvakrát resetovat, abych vůbec nastartoval, výpis Biosu se sekl po výpisu RAM pamětí). V minidumpu byl nějaký soubor, želbohu mi při nastavení automatického "nerestartování se" při BSOD zmizel. Jediné co mám, tak výpis z WhoCrashed:
This was likely caused by the following module: ntoskrnl.exe
Bugcheck code: 0x1000000A (0x4, 0x2, 0x0, 0x804E5D88)
Error: Unknown
file path: C:\WINDOWS\system32\ntoskrnl.exe
product: Operační systém Microsoft® Windows®
company: Microsoft Corporation
description: NT Kernel & System
The crash took place in a standard Microsoft module. Likely the culprit is another driver on your system which cannot be identified.

V systému se mi nic nepřehřívá (alespoň ne nic, co má teploměr) a z větráků vzadu taky fouká studený vzduch. Poradí někdo?
Dojigiri (1629)|12.10.2009 08:56
Jako první bych zkontroloval paměti Memtestem nebo GoldMemory, pokud projdou, udělat test přes Orthos.
dzandra (1368)|12.10.2009 12:35
No já bych zkusil čistě jen tak uděla chckdisk, myslím ,že by ti to mohlo pomoci
kevin00 (10238)|12.10.2009 12:47
  • Otestuj moduly RAM pomocí GoldMemory (každý modul zvláště, pak dohromady)
  • Otestuj pevný disk utilitou výrobce
  • Otestuj stabilitu počítače pomocí OCCT či LinX
xxviktor (406)|12.10.2009 14:33
Ok, tak ať dám nějaký feedback, zatím jsem akorát zkusil Seatools (bohužel jen přes Windows, nějak jsem z toho nedokazal vykřesat bootavetelné CDčko, kreténi to maji v zipu a k tomu mám ještě tu nešťastnou edici disků) a nic. Test ramek si nechám až přes noc, zatím mi běží OCCT (test CPU), po deseti minutách mám podle něj nejvyšší teplotu na jádru 70°C, ale podle Everestu jen 60. Spíš to ale tipuju buď na nějaky vir (ten nepovedený boot může být jen nějaka anomalie) nebo povytaženy kablik. Blbé je, že ty restarty se nedaj nijak předvídat.
wOJi (51)|12.10.2009 14:43
Zdravím....
tak pokud se objeví okno z odečtem od minuty a je v něm napsáno NT AUTHORITY\SYSTEM bude se nejspíše jednat o vir...přesnějji vir s názvem BLASTER.
Zkus pohledat na Googlu...resp. na Microsoftu..vydal na to vlastní utilitku, která by to měla vyřešit a ještě bezp. díru v systému odstranit. Něco proti tomuhle darebákovi udělal myslím i Symantec.

Jinak, to restartování se dá odstranit tak, že jakmile se ti objeví to okno s odpočtem, dej START-SPUSTIT a napiš SHUTDOWN -A

Potom najeď na START–NASTAVENÍ–OVLADACI PANELY–NÁSTROJE PRO SPRÁVU–SLUŽBY a najdi službu VZDÁLENÉ VOLÁNÍ PROCEDUR (RPC)

Otevři službu a na záložce ZOTAVENÍ a u položek PRVNÍ,DRUHÉ A DALŠÍ SELHÁNÍ změn hodnoty z RESTARTOVAT na ŽÁDNÁ AKCE.

Tím by se ty restarty měly vypnout...ale problém jako takový to neřeší...jen se ti prostě nebude resetovat PC.
xxviktor (406)|12.10.2009 14:46
Jo, to okno jsem viděl jednou a než jsem ho stihl típnout, tak se ta svině vypla. O Blasterovi a okynku vim. Každopadně je to tak starej vir, že pochybuju, že by ho nenašel jak Avast, tak ani Mwav. Pamatuju si akorat, že v okynku bylo něco o spouštěči procesů.
wOJi (51)|12.10.2009 14:52
Tak řešil jsem tohle již několikrát, ale antivir mi to na spuštěném PC nikdy nenašel. Vyskytly se dva případy, kdy to zdetekovalo jiný vir, ale to byl disk v jiném PC a nebyl z něj spuštěn systém. Po použití té utilitky to vždycky vir našlo a tak v 70procentech se problém vyřešil.

Stejně sem ale zastáncem toho, že je lepší shodit systém a nainstalovat znova.
xxviktor (406)|12.10.2009 15:04
Nojo, ale to teď zrovna není tak jednoduché. Jinak OCCT se nakonec nedokončilo, procesor asi nevydržel zápřah a tak to nakonec vyhodilo chybu. Holt, boxovanej chlaďák. Každopádně pochybuju o špatným procesoru, teploty v klidu jsou 50°C a tohle bylo poprvé v životě, co jsem ho vytížil na maximum (další CPU totrure raději už dělat nebudu).
kevin00 (10238)|12.10.2009 15:07
Tato chyba může znamenat klidně i vadné moduly RAM ;)
xxviktor (406)|12.10.2009 15:11
Je to možné, mám tu jen blbé Zeppeliny. Každopádně CPU dostalo dobře pokouřit, začala tu smrdět spalenina (asi prach na heatsinku) a chvilku mi ta slavna bezpečnostni funkce zamezovala v zapinani počítače. No snad jsem nic nepoškodil.

OK, tak skenováno na Blaster, nenalezen.
xxviktor (406)|12.10.2009 20:03
Takže jsem zkusil pustit ten GoldMemory (potřebuju ještě dneska udělat nějakou práci, takže jen oba moduly) a když jsem měl už u 135 testu 250 chyb, tak jsem to vypnul. Doufám, že to indikuje problém ramek a není to chipset nebo procesor.
kevin00 (10238)|12.10.2009 20:36
Vlož sem screeny z CPU-Z, abychom viděli jak jsou moduly RAM nastaveny a uveď přesně o jaký typ modulů RAM se jedná.

EDIT: Doplnění info pro post pode mnou
xxviktor (406)|12.10.2009 20:44
No zatim věřim pamětem, protože kdyby byl napalenej procesor nebo chipset, tak by asi i pořádně topily i v idlu (P35 NB má teď 43°C)
xxviktor (406)|12.10.2009 22:29
Takže jsem se nakonec uvolnil a otestoval každou ramku zvlášť (jinak bych neusnul). Nejdřív jsem zkusil samostatný první modul nechat ve žluté, začal failovat hned na začátku. Pak jsem ho zkusil do druhé žluté a pak červené, situace se opakovala. Hodil jsem modul do krabice a vzal druhý. Nejdřív jsem ho prdnul do žluté, fail přišel až v 50%, říkal jsem si fajn, je poškozenej kanál. Dal ho do červené, tam jsem se ale dostal na 82% a pak se objevil první fail. Zítra asi zkusím ramku od spolubydlícího. Jen si tak říkám, jestli takovej test mají zrovna tyhle low komponenty šanci dokončit, ikdyž jsou v plném pořádku (paměti mám [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a deska je P35-DS3L, má malý chlaďák na NB, což se taky může projevit). Jinak všechny testy jsem končil hned po prvním failu. Pro jistotu teď teda jen na jednu ramku, snad to pujde.
Logout (4018)|12.10.2009 22:37
Ještě zkus vymazat CMOSku, popř. jestli už nejsou v záruce (v tom případě reklamovat), tak jim přidat desetinu voltu na napájení. A taky bych zkusil je nastavit natvrdo podle specifikace, takže CAS 5, ale tim to asi nebude...

Ale s CAS 6.0 to asi nebude a čeká Tě investice do novejch ramek (nebo do desky, jestli je zmršená ona).
kevin00 (10238)|12.10.2009 22:43
Bezchybně musí dokončit test jakékoliv moduly RAM, nehledě na výrobce. Nehledě na to, že moduly RAM mají časování 5-5-5-15 a ty je máš nastaveny na časování 6-6-6-18. Nastav v BIOSu časování a frekvenci modulů RAM dle specifikace výrobce.
r34ktor (7477)|12.10.2009 23:36
Problémy s testy komponent a padáním v zátěži mohou být i sekundárním projevem odcházejícího zdroje.

Jaký máš (výrobce, parametry, stáří)?
xxviktor (406)|12.10.2009 23:55
No, zadal jsem časování 5-5-5-15 a bylo to spíš kontraproduktivní, GoldMemory failoval prakticky ihned. S Biosem v defaultu byl fail až na 40%. Zítra zkusim tu jinou ramku, tak mi držte palce a kdo může, ať řízne obětního beránka, aby to byly vážně ty ramky (btw asi nemám nárok při 3 týdenní čekačce na nějakou náhradní desku, co?)

r34ktor: Corsair VX450, rok a něco starý (jako celá sestava).
r34ktor (7477)|13.10.2009 00:08
To je slušný zdroj, ovšem i takový může odejít.

Zkusil bych nejprve otestovat pomocí GoldMemory tvoje Zeppeliny v kamarádově PC. Pokud testy neprojdou, není dále co řešit.
xxviktor (406)|13.10.2009 00:40
Jako zdroj nijak netopí no. Já bych rád vyzkoušel, ale po tom, co sledoval jak tu nadávám na ten Goldmemory a jak se mi všecko hřeje mě k tomu nepustí. Musím vzít zavděk ramkou (nehledě na to, že ani nevím, jestli by vůbec prošel testem, na hodinu mi počítač nenechá). Ale bojím se, že to bude deska, protože po občas při "F10" v Biosu se po uložení hodnot nerestartuje, ale vypne a znova pustí třeba až za 3 sekundy.
xxviktor (406)|13.10.2009 22:36
Ha, tak jsem zkusil tu jinou RAMku, bohužel jsem nesehnal stejně velkou, jen A-DATA 1GB a prošla GoldMemorym bez problémů, takže snad to můj problém vyřeší, díky za rady.
kevin00 (10238)|13.10.2009 22:51
Je jedno jaké velikosti, časování a frekvence je modul RAM. Důležité je, že projde testem bez problémů, samozřejmě nastavena podle specifikace výrobce.
xxviktor (406)|13.10.2009 23:01
No já to myslel hlavně z hlediska zatížení NB, ale asi je to jedno. Akorát mě štve, že dostanu na reklamaci zase Zeppeliny. Nevím jistě, ale myslím, že jsem někde viděl, že tyhle paměti se moc s P35 rády nemají.
Logout (4018)|16.10.2009 21:19
Přijdou, otestovat, reklamovat - podryuhý se zkus dohodnout, jestli Ti nedaj jinou značku, po třetí při uplatnění reklamace požaduj vrácení peněz - dle zákona Ti musej vyhovět - a pak si kup jinou značku.
xxviktor (406)|18.10.2009 23:57
No momentálně to spíš vypadá na jinej problém. Borec mi totiž z Alfy volal, že už ju má na GoldMemory 48 hodin a problém žádnej. Přitom jsem právě vyzkoušel druhou ramku (A-Data, tentokrát 2GB modul) a taky bez problému. Nějaké návrhy, jak přesvědčit toho borca na reklamačním, že doma mi ta ramka prostě failuje a deskou to není, protože dva jiné moduly prošly testem bez problému, zatímco ten Zeppelin mi failoval prakticky okamžitě?
kevin00 (10238)|19.10.2009 11:13
Fotky s datem :notsure
xxviktor (406)|19.10.2009 14:33
A vážně není nějaký problém mezi Zeppelinama a P35tkou? Vážně se mi zdá, že jsem někde četl, že si tyhle dvě věci moc nerozumí.
speedsnail (4876)|19.10.2009 14:49
Desky s P35 (ne všechny, někde to řešil novej bios) si vážně nerozuměly s některými Patrioty.
Neni vůbec vyloučené že je podobná nekompatibilita se Zeppeliny.
xxviktor (406)|19.10.2009 15:02
No, Bios mám F8čku, flashovat F9 s ne 100% stabilní pamětí se mi moc nechce.
radeonx800 (6)|19.10.2009 16:06
hele tohle bude asi fakt nekompaktibilita a nebo to umze bejt blbe nastavenej BIOS taky sem se stim setkal u svyho compu s A-data 1066 a nakonec sem zistil ze kdyz v biosu prepnu mod ramek s ganged na unganged tak to jede ani vlastne nevim co to je si rikam jako ze se ramkam nejako nechce jet v gangu ale ja mam Phenoma newim jestli ma tohle i šintel ale kdyz to reknes prodejcoj ze ti proste hazej chyby tak ti to vymneni za jiny
xxviktor (406)|19.10.2009 16:10
I se správným časováním a já nevím čím vším to blblo. Nehledě na to, že rok byl ten počítač stabilní a bez problému (uznávám, že GoldMemory jsem na tom nezkoušel, ale pokouřit dostal pořádně, asi měsíc jsem třeba jen ripoval rodinné videa). Blbnout to začalo až v poslední době. Ohledně šintelu se nevyjadřuju, co já si s AMDčkem (hlavně s odfláklou nforce2) protrpěl...nikdy více.
speedsnail (4876)|19.10.2009 16:14
I paměť nebo chipset může časem kvuli přehřívání pomalu odcházet.. Nicméně, pokud jsou paměti v jiném PC funkční (třeba u prodejce při zkoušení), a oni Vám neprodávali set MB+RAM, těžko je nutit k výměně z důvodu domělé nekompatibility.. :-/

A k nForce2.. to byl problém nVidie, která dělá zpr***né chipset dodnes a né AMD.
radeonx800 (6)|19.10.2009 16:17
no vidis vono si nevyberes jestli šintel nebo amd hele tak mas mozna napalenou desku protoze je jenom pasivne chlazena hele skus si sahnout na chipset jakou ma teplotu po chvilce behu v nejaky gamese protoze dost desek se pasivne neuchladi pokude nemas opravdu poradnej pruvan ve skrini kamos to taky resil s intelem ze mu nejako pada no proste chipset rospalenej jako prase dal tam vetrak a ma po problemech

OT: jo a este k tej NF2 to byla opravdu super deska tu sem odpalil hned po 10minutach behu jenom sem v biosu zmnenil nekolik nastaveni a restnul a uz nenabehla bios kaput a pak sem se na netu docet ze nesmis v biosu mnenit po vice jak jedny hodnote no nechapal sem tak sem si radsi vzal KT600 teda KT880 ta mnela AGP/PCI lock jo a este ja teda nic proti Nvidiackej chipsetum nemam mnel Sem DFI NF3 250GB a nej deska soupnul sem tam semprona na 1600 nahodil FSB na 300 poladil delicky a bez zvyseni napeti bezel hned uplne v poho stabilne na 2400.
xxviktor (406)|19.10.2009 16:23
No, na nekompatibilitu jim můžu prdět ne? Nikde u těch pamětí není napsané, že se nemaj rády s Inteláckýma chipsetama. Průvan v bedně mám dobrej, jeden intake, jeden outtake ventilátor plus zalepený díry v bočnici. Chipset je v normálním provozu (doufám, že Everest měří jako "základní desku" northbridge) chladnej (momentálně hraju a mám 43°C). To že se v stress testu u ramek trochu rozpálí je samozřejmé:) NF2 mám doma a minimálně jednou za dva dny na mě vyletí BSOD, protože se to prostě nemá rádo s 1GB moduly (ač v manuálu je napsaná jasná podpora).

Jinak radeone neškodilo by používat interpunkci. To jak včil píšeš se nedá číst.
r34ktor (7477)|20.10.2009 18:25
Celý je to divný. Rok komponenty chodí, a nejednou si umanou, že budou nekompatibilní? :notsure
xxviktor (406)|20.10.2009 21:23
Tak neříkám přímo nekompatibilní, třeba to prostě jen chvilu tak tak zvládaly a po roce už to prostě nedávají. Říkám, nevim jak to bylo, žádný memtest jsem na novém pcčku nedělal.
xxviktor (406)|23.10.2009 11:34
Jinak reklamace v Alfě uznána. Vůbec se tam v poslední době dějou takový věci s těma reklamačkama, že to pomalu zavání samaritánstvím:) Zkuste mi někdo nadávat na její reklamační oddělení, oproti k**vám z Czech Computeru to je nebe a dudy.
pas!k (3765)|23.10.2009 11:48
Ja tam za posledni dva mesice resil 4 a vsechno probehlo luxusne :)
xxviktor (406)|24.10.2009 02:58
Takže aby byl nějaký feeedback, tak reklamovaná Zeppelin paměť umí projít na P35 testem Goldmemory (1 quick cyklus ve free verzi), tím vylučuji problém s nekompatibilitou. Ještě 2 otázky-1.) kde nastavit v GB biosu frekvenci pamětí (jak jsem ji zapojil s tou druhou, starou, méně podrbanou pamětí, tak to valilo jen 667MHz) a 2.) o víkendu by se mi hodil nějaky výpočetní výkon (mám volno, tak bych si rád něco zahrál), může špatná paměť zkazit i tu novou? Vím, že s podobnýma dotazama musím působit jako naprostá lama (ač jsem čertstvý bakalář informatiky), ale vážně raději uslyším názor od někoho erudovaného, kdo se v tom opravdu vyzná. Děkuji všem, co se nějak zapojili do diskuze.
xxviktor (406)|29.10.2009 16:04
Abych to nějak uzavřel, tak dneska jsem přišel s reklamovanou i druhou ramkou a vše běží jak má (respektive prošlo to testem v GoldMemory). Takže vadné byly opravdu ty paměti. Ale důvěru v zepelíny moc nemám, asi budu muset dělat občas nějaké preventivní testy.