Odhlucnenie case
Chcem sa spytat ci nema niekto odmerane alebo odskusane o kolko sa zvysi teplota ked sa do bedne pouzije odhlucnovacia pena?
je to 1-2stupne alebo sa da ocakavat vyraznejsie zvysenie teplot?
kedze mam uz PC dost tichy rozmyslal som nad lacnejsim riesenim, nieco taketo
http://www.tntrade.sk/silentmaxx-silma-kf-25-565x340x2mm-26dba-ztisovaci-hmota_d13119.html
http://www.tntrade.sk/silentmaxx-silma-pu-420-300x340x15mm-18dba-ztisovaci-hmota_d13118.html
dik za odpovede
je to 1-2stupne alebo sa da ocakavat vyraznejsie zvysenie teplot?
kedze mam uz PC dost tichy rozmyslal som nad lacnejsim riesenim, nieco taketo
http://www.tntrade.sk/silentmaxx-silma-kf-25-565x340x2mm-26dba-ztisovaci-hmota_d13119.html
http://www.tntrade.sk/silentmaxx-silma-pu-420-300x340x15mm-18dba-ztisovaci-hmota_d13118.html
dik za odpovede
Nebylo by lepsi zvazit odhlucneni jinym zpusobem? Napr snizovat otacky vetraku, uchitit HDD a mechaniku do neceho jako sulpik (delaj se na to takovy gumovy), vymenit chladic na CPU a VGA a ucinejsi a tisi?
[quote=Liqid;302029]Nebylo by lepsi zvazit odhlucneni jinym zpusobem? Napr snizovat otacky vetraku, uchitit HDD a mechaniku do neceho jako sulpik (delaj se na to takovy gumovy), vymenit chladic na CPU a VGA a ucinejsi a tisi?[/quote]
to uz mam davno za sebou...toto je moja zostava
Phenom II X3 720 BE 2800@3600 - Noctua NH-U12P + push Noctua NF-P12-1300 700ot + NF-S12-800 ULNA, asus 4850 matrix edition OC 800/2080, accelero S1 rev2 + 1 noctua NF-S12 ULNA + 1 noctua NF-S12B FLX ULNA, 4GB DDR2 800MHz CL4-4-4-12 PATRIOT Extreme Performance Viper Series, Hitachi 500GB,7200RPM + Noctua NF-R8 ULNA, samsung 1TB,7200RPM, Zalman GS1000 black (1x outtake Noctua NF-S12 FLX ULNA, outtake Noctua NF-S12-800 LNA)
to uz mam davno za sebou...toto je moja zostava
Phenom II X3 720 BE 2800@3600 - Noctua NH-U12P + push Noctua NF-P12-1300 700ot + NF-S12-800 ULNA, asus 4850 matrix edition OC 800/2080, accelero S1 rev2 + 1 noctua NF-S12 ULNA + 1 noctua NF-S12B FLX ULNA, 4GB DDR2 800MHz CL4-4-4-12 PATRIOT Extreme Performance Viper Series, Hitachi 500GB,7200RPM + Noctua NF-R8 ULNA, samsung 1TB,7200RPM, Zalman GS1000 black (1x outtake Noctua NF-S12 FLX ULNA, outtake Noctua NF-S12-800 LNA)
Já použil přesně tyhle 2 hmoty a teplota mi nijak výrazně nevzrostla, řek bych opravdu tak max. o 1-2 stupně (upřímně řečeno jsem to ani neměřil a nevšimnul jsem si jakýhokoliv zvýšení - konkrétně teď mam CPU 35 st. - Q6600, MB 43 st. a GPU 60 st. - starší verze 8800GTS s orig. chlazením). Ono nejvíc záleží na tom, jakej je airflow v case, a když je dobře skrz bednu odpředu dozadu, tak na tom tlumicí hmota nalepená na bočnice nemůže moc změnit, protože bočnice se pokud vím na odvodu tepla moc nepodílejí a proud vzduchu skrz bednu je důležitější.
a hlucnost isla dole?
nie ze by moja bedna hucala, ale este stale je nieco pocut :) a na vodnika urcite nejdem takze by som to chcel riesit takto
nie ze by moja bedna hucala, ale este stale je nieco pocut :) a na vodnika urcite nejdem takze by som to chcel riesit takto
Tak vcelku jo, ale hlavně tím, že mi přestala rezonovat bočnice od vibrací disku (hliníková case Lian-Li PC-A70B, bočnice je vcelku lehká, a navíc se o ní opíraly kabely SATA od disků - ta těžká tenčí hmota to jednak "odizolovala" takže se kabely přímo nedotýkají, a hlavně bočnici zpevnila a udělala jí výrazně těžší, cca 2-3x, takže už nevibruje).
Tu tenkou težkou jsem nalepil na obě bočnice (měl jsem 2ks) a 1 ks tý tlustší jsem nalepil ještě na ní na levou bočnici nad desku a chladič procesoru (tlumí hluk chladiče CPU, grafiky a zdroje, kterej jsem dal nahoru místo dolů jak zamýšlel LianLi).
Co se týká ještě teplot, tak opravdu nejvíc dělá airflow - měnil jsem case z bigtoweru chieftec, kde byly jenom 8 cm větráky vzadu, a teploty jsem měl CPU 41, MB 49 a GPU 71 vše v idle - a to bez jakýkoliv tlumicí hmoty. Jak vidno, výměna case a tím pádem lepší airflow udělala nejvíc, a i když jsem do ní dal tlumení, mám teploty o 5-10 st. nižší (hlavně u grafiky je to o hodně).
Tu tenkou težkou jsem nalepil na obě bočnice (měl jsem 2ks) a 1 ks tý tlustší jsem nalepil ještě na ní na levou bočnici nad desku a chladič procesoru (tlumí hluk chladiče CPU, grafiky a zdroje, kterej jsem dal nahoru místo dolů jak zamýšlel LianLi).
Co se týká ještě teplot, tak opravdu nejvíc dělá airflow - měnil jsem case z bigtoweru chieftec, kde byly jenom 8 cm větráky vzadu, a teploty jsem měl CPU 41, MB 49 a GPU 71 vše v idle - a to bez jakýkoliv tlumicí hmoty. Jak vidno, výměna case a tím pádem lepší airflow udělala nejvíc, a i když jsem do ní dal tlumení, mám teploty o 5-10 st. nižší (hlavně u grafiky je to o hodně).
Míra odhlučnení závisí na víc věcech.
1) Jestli máš case typu cedník na nudle (perforovaný plech přes celé čelo), tak odhlučnením bočnic moc nezískáš, leda odstraníš vibrace
2) Záleží o jaký hluk jde - vysoké tóny ti víc odhluční ta lehká hmota, nízké (které způsobují i vibrace) zase ta těžká. Ta i zároveň zpevní bočnice. Ale nevím jestli olepení jen bočnic pomůže, asi by bylo lepší celou case rozebrat a udělat to pořádně.
1) Jestli máš case typu cedník na nudle (perforovaný plech přes celé čelo), tak odhlučnením bočnic moc nezískáš, leda odstraníš vibrace
2) Záleží o jaký hluk jde - vysoké tóny ti víc odhluční ta lehká hmota, nízké (které způsobují i vibrace) zase ta těžká. Ta i zároveň zpevní bočnice. Ale nevím jestli olepení jen bočnic pomůže, asi by bylo lepší celou case rozebrat a udělat to pořádně.
Nemá hawkeye náhodou zalman GS1000 ? sa mi zdá, že som to niekde zahliadol ...
sama o sebe kvalitná skrinka ....myslím, že niečo bude počuť cez predok, kde sú otvory pre vstup vzduchu a to jaksi nepôjde odhlučniť ...
Ale tá stišovacia hmota tomu určite nepoškodí, aj keď teploty možno pôjdu o stupeň hore (samotná bočnica určite tiež odoberá zo skrinky nejaké teplo) ....
sama o sebe kvalitná skrinka ....myslím, že niečo bude počuť cez predok, kde sú otvory pre vstup vzduchu a to jaksi nepôjde odhlučniť ...
Ale tá stišovacia hmota tomu určite nepoškodí, aj keď teploty možno pôjdu o stupeň hore (samotná bočnica určite tiež odoberá zo skrinky nejaké teplo) ....
I s cedníkem imho to trochu pomůže - je to něco jako když v pokoji polepíš stěny kobercem, tak i při otevřenejch dveřích bude ve vedlejším pokoji větší klid.
jj mam zalman gs 1000 a nemyslim si ze tie predne otvory by mali robit potom hluk, uvidime..dneska som kupil toto http://www.tntrade.sk/akasa-ak-pax-2_d12695.html
15mm silentmax co by bola asi najlepsia volba sa mi nezmesti do case a tieto 4mm mi pridu optimum...uvidim ako to bude na strane kde mam vedene kable...
dufam ze pojde hlucnost dole hlavne od zdroja aj ked sa toci len 660ot..a potom teda este troska aj ostatne ventilatory...vecer sa do toho pustim a dam info
dik vsetkym za nazory
15mm silentmax co by bola asi najlepsia volba sa mi nezmesti do case a tieto 4mm mi pridu optimum...uvidim ako to bude na strane kde mam vedene kable...
dufam ze pojde hlucnost dole hlavne od zdroja aj ked sa toci len 660ot..a potom teda este troska aj ostatne ventilatory...vecer sa do toho pustim a dam info
dik vsetkym za nazory
takze odhlucnenie pomohlo...HDD uz nepocut vobec...jedine co pocujem je outake ktory ide na 600ot
hluk je skorej len takym jemnym sustanim vzduchu...cize upgrade za 15e sa oplatil
teraz akurat neviem co budem vylepsovat na bedni :D
hluk je skorej len takym jemnym sustanim vzduchu...cize upgrade za 15e sa oplatil
teraz akurat neviem co budem vylepsovat na bedni :D
takze dalsie info po par malom testovani...
na CPU + 1st, GPU bez zmeny, jeden HDD + 1st
ten HDD si moc neviem vysvetlit kedze, odhlucnovacia hmota nijako extra neni v oblastiach HDD a ventilator z vnutra nasava vzduch a fuka dalej k CPU, cize chladenie sa nezmenilo ale dajme tomu...
predpokladam ze s 15mm silentmaxom by to bolo viac ale pri tejto 4mm AKASE to aspon u mna v zalman GS1000, 2x outake nespravilo nic
na CPU + 1st, GPU bez zmeny, jeden HDD + 1st
ten HDD si moc neviem vysvetlit kedze, odhlucnovacia hmota nijako extra neni v oblastiach HDD a ventilator z vnutra nasava vzduch a fuka dalej k CPU, cize chladenie sa nezmenilo ale dajme tomu...
predpokladam ze s 15mm silentmaxom by to bolo viac ale pri tejto 4mm AKASE to aspon u mna v zalman GS1000, 2x outake nespravilo nic