Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 21

Téma: Problémy se zdroji

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Zdravím,
    chtěl bych všechny požádat o pomoc s tímto již dlouho vlečícím se problémem. Poprvé se tento problém objevil na Vánoce v roce 2006 (stáří PC 2,5 roku) a to tak, že jsem čistil PC a nešel mi oddělat konektor napájení desky. Po větší snaze jsem ho oddělal a vypadal viz. obrs (http://dejwn.rajce.idnes.cz/PC_I/). Tak po poradě s jedním známým byl koupen nový zdroj a pro jistotu i nová deska, kdyby byla tím ohníčkem "chycená". Vše klapalo, až jsem v průběhu srpna 2009 narazil o5 na stejný problém, ale v menším rozsahu. Měl jsem poruce měřič zdrojů, a žádné špatné napětí nalezeno nebylo, takže jsem tento "objev" neřešil. Vše probíhalo OK, až do toho týdne, kdy se PC začal sám vypínat a když se zapnul, nenaběhlo nic (monitor, HDD), jen ventilátory... Někdy se zase ale PC zapne.
    Tudíž jsem rozdělal case a zjistil, že je ATX konektor přiškvařen ke konektoru desky a jak vydíte na obrs. (http://dejwn.rajce.idnes.cz/PC_II/) budu muset oddělat i konektor na desce, abych byl schopen provést vyčištění kontaktů.. TAK SE VÁS PTÁM:
    1) Čím to je, že se mi o5 vrátil tento problém? Nikde jinde jsem ho v životě neviděl.
    2) Co doporučujete jako řešení?
    3) Kdybych koupil new zdroj a připojil ho k této vyčištěné desce, bylo by vše ok?
    4) Není deska zasažená?

    Jen bych chtěl upozornit, že šlo o obyč zdroje, ale oba dva se začaly pálit ve spoje po 2 a víc letech... A pálily se totožné kontakty.
    První zdroj byl součástí CASE a tudíž již nevím přesnou značku, ale byl 400W..
    Druhý byl koupen v TS Bohemii a je to ZD ZDROJ 450W PFC (FAN 120mm) ATX
    Jinak taky mám přepěťovku BELKIN, tudiz problem s přepětím být neměl...

    DÍK
    Naposledy upraveno uživatelem Dejw.N: 16-10-2009 v 18:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    spálené konektory
    pc1
    5V a zem
    pc2
    5V,5V,zem,zem

    imho je to způsobený nekvalitou daného konektoru a tím že je to starý pc který žene hodně proudu přes tenhle konektor(=ATX 20pin) (předpokládám že je to socket a nebo 478)
    a to že oba zdroje nebyly obyčejné ale nekvalitní(podle popisu ten druhý klasika eurocase)

    ad 1) spálených konektrorů u starých desek jsem viděl spousty u novějších desek byly přidány další konektory na napájení "žravých částí"
    ad 2) koupit nový zdroj (minimum toto poruchovost oproti eurocase luxusní
    ad 3) to ti nikdo nezaručí imho jo. možná bude problém s tím že staré desky potřebovaly -5V a ten vodič už na nových zdrojích není
    ad 4) viz 3
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Díky diky.., ale dá se očekávat, že i u lepšího zdroje se to nestane? Popř. s novým zdrojem dám do PC ještě starou desku, která nebyla zas až tak zasažena ;-) A bude pro tuto grafiku (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35881) stačit 350 W? Když tam doteď byly 400, 450W?
    http://barbone.cz/?stiid=82873&strso...2080PLUS%20OEM - je ideál?
    Naposledy upraveno uživatelem Dejw.N: 16-10-2009 v 20:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    U normálního PC se to nestává. Ale může bejt problém v samotný desce. Kondíky na tý dece vypadaj v poho, takže snad by mohla fungovat dobře, ale zas jestli to udělala dvěma zdrojům... I když zas to vlastně byly dvě desky? V tom případě je velká šance, že to bylo zdrojem

    Rozhodně to chce pečlivě očistit kontakty na tý desce a po instalaci zdroje to kontrolovat (pohmatem teplotu). A při montáži opatrně - nejpravděpodobnější, jak se to stalo je, že někdo při instalaci tahal za šňůru od zdroje (ať už při snaze ho vyndat, nebo při snaze líp urovnat kabely a přivytrh kabely - ty časem ještě zoxidovaly a utvořil se tam oblouk...
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 16-10-2009 v 21:04
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od Dejw.N Zobrazit příspěvek
    Díky diky.., ale dá se očekávat, že i u lepšího zdroje se to nestane? Popř. s novým zdrojem dám do PC ještě starou desku, která nebyla zas až tak zasažena ;-) A bude pro tuto grafiku (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35881) stačit 350 W? Když tam doteď byly 400, 450W?
    http://barbone.cz/?stiid=82873&strso...2080PLUS%20OEM - je ideál?
    ta grafika nemá ani přídavný napájení čili má příkon do 35W
    (což je celkem zajímavý když třeba xbitlabs naměřily 41W a spoustu jiných x1600pro napájení má)
    zkázu současného zdroje zřejmě vyrobila grafika(jestli teda nemá přídavný napájení)

    což mě přivádí k celkem zásadnímu problému:
    tvůj pc je fakt starý a žije jen z 5V a v současnosti se na 5V skoro nic nepoužívá takže zdroje od seasonicu(a kohokoliv jinýho) maj na 5V jen 130W (na 12V 350W)

    jakej je vůbec zbytek pc (hlavně cpu)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    hodil jsem špatnou ilustrační fotku, grafika má toto napájení:
    - http://images.tigerdirect.com/skuima...-3106-main.jpg
    popř. - http://komponenty.sbazar.cz/komplet-...-o3108110.html

    Je to konektor jako na floppynu.. Hodne lidi se tomu divi, ale je to stejny jak na flopynu.. Takze bude stacit zdroj 350W? Nebo radejc 400W? Jinak CPU - AMD Athlon XP 2500+ (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=24326).
    pak 2 HDD (120 GB a 40 GB), 1,5GB RAM, floppy, mechanika a par ventilatoru ;-)

    A jak jsi psal "zasadni problem" jsem nejak nepochopil. Zkus popsat víc laicky ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    I když zas to vlastně byly dvě desky?
    A při montáži opatrně - nejpravděpodobnější, jak se to stalo je, že někdo při instalaci tahal za šňůru od zdroje (ať už při snaze ho vyndat, nebo při snaze líp urovnat kabely a přivytrh kabely - ty časem ještě zoxidovaly a utvořil se tam oblouk...
    Byly to 2 desky a 2 zdroje ;-)
    S montáží si již dávám delší dobu pozor a PC jsem spravoval jen ja, a vždy jsem "tahal" za konektor.
    Naposledy upraveno uživatelem Dejw.N: 16-10-2009 v 22:10
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od Dejw.N Zobrazit příspěvek
    A jak jsi psal "zasadni problem" jsem nejak nepochopil. Zkus popsat víc laicky ;-)
    všechny věci v pc potřebujou nějaký proud při daným napětí
    atktuálně je to takhle
    většina se odvozuje z 12V. současný hodně výkoný pc má na 5V příkon 20W(4A) a na 12V 252W(21A)

    dřív to bylo: většina z 5V (hlavně procesor) něco z 3,3V a něco málo z 12V(hlavně grafiky)

    současný zdroje jsou stavěný na současný pc takže 5V větev je slabá (jak sem psal 130W(26A))
    ikdyž by být nemusela (zjisti kolik A dokáže dodat tvůj současný zdroj na 5V je to na něm napsaný)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od matyyy Zobrazit příspěvek
    ikdyž by být nemusela (zjisti kolik A dokáže dodat tvůj současný zdroj na 5V je to na něm napsaný)
    na RED 5V = 40 A

    a že se to vždy spálí bo cca 2 letech a jen ATX konektor? a čim to teda přesně je? moc výkonu na slabý PC nebo co?:-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od matyyy Zobrazit příspěvek
    spálené konektory
    pc1
    5V a zem
    pc2
    5V,5V,zem,zem
    Musím tě opravit. PC2 - jsou spálené nebo se začínají páli všechny čtyři 5V (žádná zem), což logicky dle mně znamená, že nevím co, ale něco, co se napájí na desce z 5V toho žere moc. Proto tam jde pořád moc proudu a vodiče takový "tlak" nevydrží (ale zajímavé, že vždy po 2,5 letech). Takže co na desce žere 5V? Nebo špatná dedukce?
    Naposledy upraveno uživatelem Dejw.N: 16-10-2009 v 23:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Zeptám se tedy jinak. Jaký zdroj vybrat pru tuto sestavu?
    - CPU = AMD Athlon XP 2500+
    - MB = Gigabyte 7VT600P-RZ
    - RAM = DDR1 1,5 GB
    - HDD = 100 GB a 40 GB
    - VGA = ATI Radeon X1600 Pro 512 MB (vlastní napájení konektorem jako floppy)
    - DVD = LG GSA-4167B

    DÍKY

    A ještě se chci zeptat, když si uživatel vybírá zdroj, kromě toho, že hledí na výkon a dobrou účinnost, musí hledět i na hodnoty výstupního proudu?/jak může vědět, kolik toho jaká komponenta spotřebuje? :-(
    Naposledy upraveno uživatelem Dejw.N: 17-10-2009 v 13:18
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    musí hledět i na hodnoty výstupního proudu?
    Ano. Hodnoty vetsinou doporucuje vyrobce grafiky. Minimalne 400W zdroj treba a tak. K tomu by se mela pridet i nejaka rezerva...

    Duvody proc se ty problemy deji jsou proste. Kondiky. Ve zdroji odchazeji kondiky a nasledne se velke vyrovnavaci proudy pri kolisani napeti presouvaji pres konektor tam a zpet - kondiky z desky se snazi podrzet napeti a tak dochazi k jejich prudkemu vybijeni do kondiku v PSU a obracene. V podstate neexistuje reseni, skoro vsechny starsi PC maji takto popalene konektory (nektere mene, nektere vice). Jako prevenci bych doporucil vymenit ve zdroji a na desce kondiky za kvalitni a dodat do zdroje casto chybejici poradne toroidni tlumivky na jeho vystupni vetve. A kazdy pulrok rozebrat a kontoxem osetrit konektor.

    Extrem? Ano, ale i tak neni 100% zaruka... Starsi desky co tahaji vykon pres 5V vetvi jsou na tohle proste haklive. Novejsi, kde jde hlavni zatez (CPU) pres 12V vetev jsou haklive mnohem mene - vyssi napeti = vetsi vykon preneseny stejnym proudem = mensi namahani konektoru.

    Pokud by konektor mel lepsi vodivost, nestalo by se to. Prechodovy odpor je potvora, no. Enermax vi, proc pouziva pozlacene konektory... jenze k nim potrebujes i poradny konektor na desce - nejlepe take zlaceny

    Ad sestava - jakykoliv slusny 400 - 420W Seasonic bude vyhovovat - jen ne ten s polymer kondiky na 12V vetvi, ten radeji ne...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    23

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    jakykoliv slusny 400 - 420W Seasonic bude vyhovovat - jen ne ten s polymer kondiky na 12V vetvi, ten radeji ne...
    tento staci? http://www.barbone.cz/?stiid=82873&s...2080PLUS%20OEM a co kdybych jeste v bazaru sehnal desku, ktera bude mit bud 24 pin ATX anebo 20 + 4 na napajeni CPU? bylo by to lepsi nez jen new zdroj ;-)?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    +3,3V/20A, +5V/20A - jo, ten vypada pouzitelne. Pokud takovou desku sezenes a bude se ti s tim chtit preinstalovavat a tak, pak je to take reseni. V praxi ale desky z bazaru budou mit uz dost dobite kondiky a brzy odejdou, takze se muzes dosat z blata do louze...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    +3,3V/20A, +5V/20A - jo, ten vypada pouzitelne. Pokud takovou desku sezenes a bude se ti s tim chtit preinstalovavat a tak, pak je to take reseni. V praxi ale desky z bazaru budou mit uz dost dobite kondiky a brzy odejdou, takze se muzes dosat z blata do louze...
    jen málé upřesnění 3,3V a 5V maj dohromady jen max130W stejně jak 350W verze nebo 500W
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Podivná napětí na zdroji
    Od martin.p v sekci Zdroje
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 22-05-2011, 11:03
  2. Problém s větrákem ve zdroji.
    Od Leon1464 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 04-07-2009, 16:11
  3. Otoceni ventilatoru ve zdroji
    Od Zeli v sekci Modding/tuning
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 22-02-2008, 11:38
  4. Zkusenosti se zdroji na SLI
    Od Vladimir_ v sekci Zdroje
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 04-12-2007, 14:43
  5. info o zdroji
    Od BlackFrog v sekci Zdroje
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 05-11-2006, 14:07