Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: Zyxel P-334 - restarty, v siti se neco deje..

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Uz cca tyden se potykam s problemem stability site s routerem Zyxel P-334.. bez zasahu, bez nejakych operaci v siti prisel problem nestability pripojeni routeru..

    - 30Mbit UPC (modem) - P-344 - OvisLink 5460AP (Wifi).. 3 PC s pevnou IP jsou zapojeny primo do routeru + 4. port zabira prave AP (to muzeme vynechat, protoze problemy nemizi i kdyz AP neni v siti)
    - Router pri zapnutem firewallu zpomaluje sit na rovnych 10Mbit (to je u nej obecne znama vec), tzn. bylo potreba jej deaktivovat.. vysledkem byl dramaticky narust rychlosti co se internet downloadu tyce..
    - Po par tydnech (nyni) se zacalo dit to, ze router se zacal opetovne restartovat (nahodile.. 2h, 10min, 1h)..
    - Po restartu a opetovnem nastaveni bylo vse funkcni, nicmene nastal problem s DNS v defaultu.. vyreseno pres telnet pomoci nnastaveni "ip nat session 2048"..
    - Od te doby router nemuzu za boha udrzet v provozu restarty se opakuji (modem od UPC je stale online, jen router se resetne a behem 1min se jede dal)..
    - Aktualne posledni posun nastal, kdy jsem opetovne nastavil vse znovu s tim, ze jsem nechal aktivni firewall.. prozatim nejaky ten ted pise:

    Jedno z PC aktivni torrent
    Firewall session time out, sent TCP RST 192.168.1.3:4155 86.169.125.188:36307 TCP RST
    nebo
    Peer TCP state out of order, sent TCP RST 192.168.1.3:4187 89.76.129.126:16318 TCP RST
    ..samozrejme vypis pokracuje spoustou IP z venku a opetovne IP tohohle PC, router zavira co muze.. logicky se tedy ptam co navadi router k tomu, co dela..
    ..aktualne se do logu priritila rada..
    Exceed MAX incomplete, sent TCP RST 192.168.1.3:1558 86.169.125.188:36307 TCP RST
    ..coz vypada docela logicky..

    Muzete me nekdo nejak nasmerovat kam dal, po cem patrat.. sam uz jsem z toho zoufaly..

    EDIT:
    Tak vysledkem dnesniho dne je to, ze router vsechno po cca 6h pozaviral a konec s pristupem na WAN.. pri zapnutem firewallu se tedy nerestartuje (alespon to tak zatim vypada), nicmene firewall postupne vsechno zavre..
    Celkove mi pripada, ze se to chova jako kdyz se PC zahlti DNS pamet.. proste tech par otevrenych webu dovoli, dal uz se ale nehne..
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Moznosti, ktore sposobuju podivne chovanie routeru je viac:
    - privela P2P konekcii z jedneho PC (torrent, online hra,...)
    - jeden z PC v sieti je zavireny
    - zle nakonfigurovany firewall v routeri, pripadne privela pravidiel
    - DoS utok z internetu, ale podla tych logov je to menej pravdepodobne

    Takze je dost mozne, ze to sposobuje prave ten pocitac, na ktorom bezi torrent. Aky torrent software tam bezi? Kolko konekcii je povolenych v tomto software?

    BTW, co ma spolocne prikaz ip nat session 2048 s DNS? Je to nastavenie poctu zaznamov v NAT tabulke.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    NAT session je samozrejme jasny.. psal jsem to nekdy ve 4 rano, tak maly error..

    - Jinak tedy.. PC za to nemuze urcite.. dela to na kazdem zvlast.. tohle, u ktereho sedim ted a testuju to, ma uplne cisty okna - ostatni jsou OFF a problem setrvava..
    - Co se tyce routeru a firewallu.. kdyby to bylo pravidly, nebyl by to problem, protoze ja firewall chci vypnout.. tenhle router omezuje pri zaplem FW WAN na 10Mbit, takze zadny firewall nebude..
    - P2P s otevrenymi spojenimi atd. je OK.. je fakt, ze prvni jsem hovoril o torrentu.. je pravdou, ze ten samozrejme tyhle LOGy sypal ve velkem.. vse se ale deje i na HTTP, na cemkoli.. proste pri jakekoli interakci na WAN strane..

    Co jsem mezi tim zjistil ja.. ano. zavirani portu timhle stylem je pravidlem firewallu.. staci pres telnet vypnout a firewall zacne reagovat tak, ze bude odchytavat ony RST packety.. stale to ale neresi vec hlavni ->
    vypnu firewall a router porad pada.. za boha nevim proc..

    Sice jsou resety tedka mene caste, ale stale se deji.. co jsem udelal.. komplet rekonfigurace routeru.. reset a opet vsechno znova s malymi zmenami..
    AP, ktere visí na routeru melo aktivni DHCP server.. router ne, nacez weby k nemu pripojene maj nastaveni na pevno.. AP jede nyni v rezimu Relay agent, kdy DHCP server bezi rovnou v routeru a AP adresy jen predava dal..
    Laboroval jsem i se static DHCP, ale bohuzel router na MAC adresy prakticky nereaguje a prirazuje svuj klasicky DHCP pool..
    Dale jsem povypinal veskerou RIP komunikaci.. jak na strane wan, tak na strane lan.. firewall je tedy nyni neaktivni, stejne tak jako "triangle route" prevence..

    Router aktualne pada jednou za apr hodin.. rozhodne tedy mene casto, nez predtim.. pri zaplem torrentu nebyly problem i dva resety v ramci jednech 5ti minut..
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Prehrivani hlavniho cipu v routeru pri jeho zatizeni. Otevri, nech na to foukat vetrak a uvidis, ze se to umirni...
    (nejdrive pust 5 torrentu, otestuj si, ze to hezky bude padat a pak na to nechej foukat vetrak a znovu ty torrenty a uvidime)

    Coz samo neni reseni, ale pokud se potvrdi tento problem pak stejne vis i jake je reseni
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    to se mi nezda realne.. jednak je leto pryc a cely prazdniny jel router i v tech 30° v pohode.. ted se sice zacalo topit, ale ze by tady bylo tepleji nez v lete to moc ne.. druhou veci budiz CPU log, ktery je neustale na nejakych 2, 3, apod. procentech.. pri zaplem firewallu sice az 70%, ale ten je nyni vypnut.. zapinal jsem ho vylozene jen kvuli LOGu..
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Podle toho co pises to neni nastavenim ani firmwarem, to prehrivani vypadalo nadejne, urcite nic nezkazis kdyz ho otevres, vycistis a pridas par pasivku.

    Dalsi co me napada je nestabilni napajeni, zkus nahradit napajeci zdroj.

    A nebo je to proste rozbity :-))
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Tak power outage jsem resil v podstate jako prvni vec.. ja sam taky uz nevim.. nenapada me fakt nic.. vidim to na problem bud routeru, nebo nekde v NAT ci podobne veci.. proste se nekde neco plni a az se to zaplni tak to slitne..
    Aktualne problem stale trva.. sit jede, jednou za cas se router resetne.. samozrejme zasadni prusvih to je pro IM a downloady..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Skus cez telnet:

    sys firewall active no

    ip nat timeout tcp 60

    ip nat session 2048
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Firewall je samozrejme off.. tady telnet nelze.. nat sessions na 2048 uz mam, jak jsem psal..
    ..pravdou ale je, ze "ip nat timeout tcp" je u me na 9000 sec.. z nouze jsem jeste rano zkusil prepsat DNSky v PC z tech, ktere nam prideluje ISP jednoduse na IP gateway.. ackoli to byl jen takovy slepy nastrel, nevim co se deje, ale sit zatim drzi..

    Jak je to obecne s tcp timeouty..? sam jsem je opomenul, ale co jsem tak cetl po ruznych forech pred par dny, lidi ho nastavujou az na 30..

    A polozil bych takovy postranni dotaz ohledne RIP.. je potreba tuhle vec nejak resit.. osobne jsem direction vypl uplne..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od Maxtor Zobrazit příspěvek
    A polozil bych takovy postranni dotaz ohledne RIP.. je potreba tuhle vec nejak resit.. osobne jsem direction vypl uplne..
    RIP mozes vypnut, pokial nemas v LAN dalsi router.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Ne router, ale switcher. Router by si delal NAT a nejake RIP prikazy by v klidu ignoroval.
    Cize pokud za svym routerem nema nejaky switch, muze RIP vypnout.

    A nazapomenout ho zapnout, pokud by chtel pripojit nejaky switch
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Hmm.. tak aktualne je "ip nat timeout tcp" na 60ti.. vysledkem je vyssi stabilita, presto to 2x za den spadne..

    EDIT:
    Tak jsem nasel vecer jeste cas a jal jsem se sledovat CPU Load a Error LOGy obecne.. vysledkem je dalsi mirny krok kupredu.. torrenty apod.. to zadny problem neni.. v podstate jsem si overil, ze nejcasteji router pada pri vyuzivani sluzeb CzShare, RapidShare apod.. staci zapnout dva soubezne downloady z CzShare a restart routeru je prakticky jisty..
    Vytizeni pri tomhle downloadu (jeden soubor) lita az k 95%..

    Proc se to pred casem nedelo je nasnade.. jak jsem jiz psal, firewall automaticky prbrzdi propustnost na 10Mbit, ale CPU se tak dostava max k tem 70-80%.. prave firewall byl kvuli tomuhle zpomalovani vypnut.. linka od te doby jede k tem 24Mbit a obecne lze tedy rici, ze router tak nyni pada pri maximalnim vytizeni.. nyni tady jede Torrent + aktualne stahuju nejaky soubory z gamershell.com.. CPU Load je na 12,5%..

    Pokud to nekomu neco rika, prikladam error log z poslednich par hodin..
    0 Fri Oct 23 02:36:16 2009 PP1c -WARN Last errorlog repeat 1 Times
    1 Fri Oct 23 02:36:16 2009 PP1c INFO No DNS server available
    2 Fri Oct 23 02:36:22 2009 PP0a INFO Last errorlog repeat 14 Times
    3 Fri Oct 23 02:36:22 2009 PP0a WARN netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=80585 e90
    4 Fri Oct 23 02:36:44 2009 PSSV -WARN SNMP TRAP 0: cold start
    7 Fri Oct 23 03:45:23 2009 PP16 -ERROR SYSTEM RESET: addr=80053bc4
    9 Fri Oct 23 04:45:23 2009 PINI INFO main: init completed
    10 Fri Oct 23 04:45:25 2009 PP05 -WARN SNMP TRAP 3: interface 1: link up
    11 Fri Oct 23 04:45:25 2009 PP1c -WARN Last errorlog repeat 1 Times
    12 Fri Oct 23 04:45:25 2009 PP1c INFO No DNS server available
    13 Fri Oct 23 04:45:53 2009 PSSV INFO Last errorlog repeat 14 Times
    14 Fri Oct 23 04:45:53 2009 PSSV -WARN SNMP TRAP 0: cold start
    17 Fri Oct 23 04:44:29 2009 PP16 -ERROR SYSTEM RESET: addr=80053bc4
    19 Fri Oct 23 05:44:29 2009 PINI INFO main: init completed
    20 Fri Oct 23 05:44:31 2009 PP05 -WARN SNMP TRAP 3: interface 1: link up
    21 Fri Oct 23 05:44:31 2009 PP1c -WARN Last errorlog repeat 1 Times
    22 Fri Oct 23 05:44:31 2009 PP1c INFO No DNS server available
    23 Fri Oct 23 05:44:59 2009 PSSV INFO Last errorlog repeat 14 Times
    24 Fri Oct 23 05:44:59 2009 PSSV -WARN SNMP TRAP 0: cold start
    27 Fri Oct 23 05:01:11 2009 PP0a -ERROR SYSTEM RESET: addr=80053bc4
    29 Fri Oct 23 06:01:11 2009 PINI INFO main: init completed
    30 Fri Oct 23 06:01:13 2009 PP05 -WARN SNMP TRAP 3: interface 1: link up
    31 Fri Oct 23 06:01:13 2009 PP0a -WARN Last errorlog repeat 1 Times
    32 Fri Oct 23 06:01:13 2009 PP0a WARN netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=80585e90
    33 Fri Oct 23 06:01:13 2009 PP1c INFO No DNS server available
    34 Fri Oct 23 06:01:15 2009 PP0a INFO Last errorlog repeat 13 Times
    35 Fri Oct 23 06:01:15 2009 PP0a WARN netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=80585e90
    36 Fri Oct 23 06:01:19 2009 PP1c WARN Last errorlog repeat 3 Times
    37 Fri Oct 23 06:01:19 2009 PP1c INFO No DNS server available
    38 Fri Oct 23 06:01:19 2009 PP0a WARN netMakeChannDial: err=-3000 rn_p=80585e90
    39 Fri Oct 23 06:01:41 2009 PSSV -WARN SNMP TRAP 0: cold start
    44 Fri Oct 23 06:10:40 2009 PP0a -ERROR SYSTEM RESET: addr=80053bc4
    46 Fri Oct 23 07:10:40 2009 PINI INFO main: init completed
    47 Fri Oct 23 07:10:42 2009 PP05 -WARN SNMP TRAP 3: interface 1: link up
    48 Fri Oct 23 07:10:42 2009 PP1c -WARN Last errorlog repeat 1 Times
    49 Fri Oct 23 07:10:42 2009 PP1c INFO No DNS server available
    50 Fri Oct 23 07:11:10 2009 PSSV INFO Last errorlog repeat 14 Times
    51 Fri Oct 23 07:11:10 2009 PSSV -WARN SNMP TRAP 0: cold start
    Osobne tedy beru zpet namitku s prehrivanim a jeste dnes zacnu laborovat s otevrenym routerem a vyse popisovanym downloadem vice partu a obecne se zatezi..
    Naposledy upraveno uživatelem Maxtor: 23-10-2009 v 07:34
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele EditorPO
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,847

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    Ne router, ale switcher. Router by si delal NAT a nejake RIP prikazy by v klidu ignoroval. Cize pokud za svym routerem nema nejaky switch, muze RIP vypnout. A nazapomenout ho zapnout, pokud by chtel pripojit nejaky switch
    Ups, to by si najprv musel naucit switche routovat

    RIP dovoluje routru vymenu routovacich informacii s inymi routrami. RIP Direction kontroluje prijem alebo vysielanie RIP paketov. Pokial je nastavene na BOTH alebo OUT ONLY, tak router vysiela routovaciu informaciu periodicky. Ak je nastavene na BOTH alebo IN ONLY, tak spracuje informaciu, ktoru prijme. Ak je nastavene na NONE, tak neposiela ziadne RIP pakety a ignoruje prijate RIP pakety.
    Mohol by som pokracovat verziami RIP protokolu, kde RIP-1 je univerzalnejsi, ale RIP-2 obsahuje viac informacii. Vacsinou staci pouzivat RIP-1, pokial sa nepouziva nejaka neobvykla topologia siete. O verziach RIP-2B a RIP2-M, subnet bradcastingu a multicastingu uz ani nehovorim, to by sme tu mohli robit prednasku.
    Takze s nastaveniami RIP je treba trochu laborovat, pretoze verzie RIP nie su kompatibilne.

    BTW, RIP je vysvetleny aj priamo na strankach Zyxelu:
    http://www.zyxel.sk/web/support_glossary.php?code=R

    ---------------------------------

    Maxtor, podla logov to vyzera na obcasnu nedostupnost DNS. Pokial sa tato chyba opakuje viackrat, tak sa router zablokuje. Myslim, ze s tym asi nic neurobis, je to chyba viacerych modelov od Zyxelu a trva uz roky. Firmware routrov a DSL modemov ma spolocny zaklad a tam je asi chyba. Modem si linku vytoci znovu, ale router nema co vytocit maximalne teba.
    Pozri sa este na novsi firmware, na strankach maju verziu 3-60 http://www.zyxel.sk/web/support_down...&PC4Name=P-334. Pripadne najst nejaky altenativny opensource firmware.
    Naposledy upraveno uživatelem EditorPO: 23-10-2009 v 10:05
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Maxtor
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    322

    Podobne pocity jsem mel i ja (konec koncu v error logu je nedostupnost DNS jasne videt).. proste router ma smulu v tom, ze obcas zaplni tabulky, pripadne pada na nedostupnosti DNSek apod.. vice mene po podobnych vecech jsem ze zacatku patral.. jak jsem ale napsal uz rano.. trosicku jsem zmenil nahled na vec.. at to teda prozatim sesumiruju..

    1 - Router to zacal delat z niceho nic.. cca po tydnu, co byl vypnut firewall (otazkou je, jak byl ten prvni tyden vyuzivan.. nevzpominam si)
    2 - Pripojeni primo na modem veskere problemy odstrani (zde tedy vice mene nedostupnost DNS odpada)
    3 - Vse co jsem psal o Firewallu a jeho vypisech ignorujte, protoze LOGy firewallu jsou pri danych nastavenich bezne.. zavirani ICMP apod.. to vsechno je zpusobeno chbnym dfault nastavenim firewall pravidel.. jedno z nich povazuje za neautorizovana zarizeni naprosto cokoli a tak proste zacne zavirat porty.. staci vypnout jedno z pravidel (telnet) a je klid.. tohle jsem vice mene vyresil a dany problem tak nespada na router, ale na problem samotneho firewallu..
    4 - Firewall u me musi byt vypnut, protoze omezuje pasmo na 10Mbit, ja aktualne jedu na 30Mbit UPC.. vytizeni CPU routeru pri zapnutem firewallu nepresahuje nejakych 75%..
    5 - Pri vcerejsim sledovani error LOGu jsem narazil na fakt, ze samotny torrent protokol dava routeru max do 20% zateze.. obecne se to odviji od aktualni rychlosti downloadu.. nejvetsi zatez (az 95%) byla u klasickych serveru typu Rapidshare, CZShare apod.. jakmile linka pustila maximalni rychlost (z CzShare neni problem tahat 3MB/s) CPU routeru slo hooodne nahoru.. pri dvou soubeznych downloadech jde zatez CPU na 100% a casto nastava pad routeru a samozrejme tedy i pripojeni k siti.. modem stale funguje.. sojeni se behem cca 10sec obnovi..

    Cim vice jsem laboroval, tim vice smeruju onen problem opravdu na onu teplotu, protoze pokud router skoro nic nedela a zapnete ony dva soubezne downloady, nic se nestane a soubory dojedou.. udelejte to 3x za sebou a pad je jisty.. uvidime.. vikend a nejblizsi dny obecne venuju pokusum prave s teplotou.. dam vedet, hned jak se posunu dal..
    Naposledy upraveno uživatelem Maxtor: 23-10-2009 v 16:17
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    EditorPO -
    Ups, to by si najprv musel naucit switche routovat
    Schaise!
    Mas pravdu, RIP je treba jen pro routery... cim to, ze se mi zdalo, ze jsem ho potreboval aby mi jely ty switche... asi jsm se mylil a chyba byla nekde jinde. Dik ze jsi me donutil si to dohledat a poucit se


    Maxtor - ti to rikam furt, teplota. Prehriva se ti to pri zatezi, bezna vec. Flagni tam poradne ventilacni otvory a radny heatsink (nejlip az ven z kejsy) a bude to (snad) ok. Dalsi co pomaha je vymena kondiku za vetsi a kvalitnejsi - to snizi teplotu samo o sobe.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. něco jako dropbox, ale v mistni siti
    Od matata v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 10-12-2012, 10:12
  2. Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 30-05-2011, 23:42
  3. Co se stím děje?
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 15-05-2009, 18:35
  4. Co se to děje-Virus? Spyware? "Ochrana" XP?
    Od adolfik v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 20-07-2008, 09:57
  5. restarty
    Od johny_sk v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 06-02-2008, 14:39