Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Upgrade PC - dotazy

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    4

    Potřebuju po 6 letech upgradovat pc. Jelikož jsem úplně nesledoval trendy, potřebuji poradit a připomenout si pár věcí.

    Zde odkaz na košík:
    http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...RM01SJI02N9P01

    PC na: Běžné kancelářská práce. Hry nehraju. Nektatuju.
    Rozpočet: budget PC (poměr cena/výkon)

    1. procesor Athlon II X2 240 – na zahraničních serverech se už začínají objevovat recenze 45 W verze (Athlon II X2 240e). Jestli tomu rozumím správě, e verze vlastně mají zmenšenou cache a to je celý fígl. Má tedy vůbec smysl éčka kupovat? Pc mi běží celý den a většinou office, thunderbird – není tedy skoro vůbec zatíženo. Projevují se úspory éčkové verze i v idle nebo jen v zátěži? Ečkové verze předpokládám budou k mání během týdne dvou (a budou dražší). Jsou tedy ty úspory k něčemu?

    2. Jak je to s boxovaným chladičem athlonu? Mám rád ticho, má přiložený chladič regulaci otáček, nebo je to hučák?

    3. Zapomněl jsem – teplovodivou pastu si mám též přiobjednat, nebo je součástí balení procesoru?

    4. Ve starém pc mám nějaký 6 let starý Fortron (300 nebo 350 w) – nevím, jestli má napájení 24 + 4 pin. Je těžké se ke skříni dostat a rozdělat ji. Nevíte, jak dlouho už je toto napájení standart (momentálně běžím na sempron 2000+).

    5. Deska je mi celkem fuk, spolehlivost na prvním místě a všechny používané porty/konektory. Psal jsme že nechci taktovat – rád bych ale snížil napětí athlonu a možná, když se jednou za rok spustím hru, bych trochu popohnal integrovanou grafiku

    6. Jsou věci v košíku ok? Doporučujete nějakou změnu?

    7. Neznáte nějaký obchod, který skládá komponenty do podoby funkčního pc zdarma, tak jako kdysi czech computer?

    Díky za pomoc
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    jestli ti jde o spotřebu kup si nový zdroj
    díky vyšší účinosti ušetříš víc než při úsporným cpu a starým zdroji
    stačí ti seasonic 350W oem

    aktuálně je výhodnější atlon 245(stojí skoro stejně)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    1) l2 cachka bude u 240 a 240e stejna. Jedine co je zmenseno je voltaz. Imho nema smysl cekat

    2) regulaci otacek ridi vzdy deska. 99% desek vetrak +/- inteligentni reguluje

    3) je soucasti chladice

    4) koupil bych radsi novym zdroj. Ne ze by ten fortron byl spatny, ale ma toho uz hodne za sebou. 6 let je prece jen dlouha doba

    6) Nejsou. 2GB ram je dneska celkem malo. Radsi nez investovat do DDR3 tak bych usetril par stovek a investoval do 4GB ddr2 -> http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...0F01RM101T6E01

    7) Ne, ale slozit pocitac dneska neni nic sloziteho.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    1. X2 240 není zase tak žravý procesor aby bylo potřeba čekat na úsporné verze. Klidně vem tenhle

    2. Ano, má. A navíc, jestli bude celou dobu procesor více méně v klidu a nezatížený, větrák nebude mít důvod se roztáčet. Popřípadě je možno časem dokoupit nějaký ten Freezer či podobně.

    3. Je nanesena již na spodní straně boxovaného chladiče.

    4. Byl by problém příplatit 640 korun za Seasonic Energy Knight SS-350ET 350W OEM? Pokud né, vzal bych ho. Přecejen, pokud je ten Fortron takhle starý, bál bych se o jeho životnost a stav součástek uvnitř. Aby při své smrti nevzal také ostatní komponenty s sebou

    5. Snížit napětí problém nebude, ale k čemu? Pokud bude PC celou dobu pracovat s méně náročnými aplikacemi, bude aktivní funkce CnQ a procesor tedy bude automaticky podtaktován a podvoltován a tím dojde k úspoře energie a ke snížení ztrátového tepla. Co se týče grafické karty, je to nejvýkonější integrované řešení dneška, takže problém zahrát si nějakou méně náročnou hru nebude.

    6. Ano doporučím. Disk vyměnit za Samsung SpinPoint F3 3.5" 500GB HD502HJ, stojí stejně a nabídne "více muziky". Pouvažoval bych ještě nad koupí 4GB paměťového kitu, do budoucna se může hodit

    7. Zdarma ne, ale v alfě to udělají za 500 korun (tahle cena platí pouze do dneška, potom je to víc, ale nevím přesně kolik). Jinak sestavení počítače není žádný problém a na internetu jsou stovky návodů jak na to (nepočítaje návody v baleních jednotlivých komponentů). Vše je také blbuvzdorné, takže nic nejde zapojit naopak nebo špatně.
    Naposledy upraveno uživatelem jrx: 25-10-2009 v 10:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    4

    Díky všem za rychlé reakce.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    4

    Safra ještě jeden dotaz: Cool.user navrhl desku Gigabytku, je mi to celkem jedno, ale ve specifikaci jsme našel tuhle poznámku:
    The DVI-D port does not support D-Sub connection by adapter.
    A to je velkej problém - potřebuju dva d-sub vystupy, v tuto chvilí rovněž jeden redukuju z dvi-d
    To že dvi-d nepodporuje koverzi na d-sub je nějaká obecná vlastnost integrovaných grafik (chipsetu) nebo jen nějaká schválnost Gigybytu (všiml jsem si, že to maj napsáno i u ostatnich desek. Ostatní vyrobci to nezmiňují, nevíte jak to je?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Jde o to že deska asi nemá dva digital->analog (RAMDAC) převodníky, tzn neumí posílat dva analogové signály. DVI konektor je proto ve verzi DVI-D, která obsahuje pouze digitální signál. Obávám se že tohle bude u spousty (možná všech?) desek stejné a navíc obtížně zjistitelné..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Obávám se že tohle bude u spousty (možná všech?) desek stejné a navíc obtížně zjistitelné..
    zjistitelné celkem snadno všechny desky s 785g maj dle fotky dvi-d jen na biostaru je dvi-i konektor a v popisu na webu dvi-d
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Díky za upřesnění, potom je to tedy vážný problém a 2x analog z integrované grafiky prostě nedostaneš.

    Budeš muset tedy zakoupit nějakou PCI-E grafiku, imho stačí bazarovku za 2-3 stovky (7600GS např), a pak asi stačí deska UD3 bez integrované grafiky.

    Disk rozhodně samsung F3 a né Seagate.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554
    Naposledy upraveno uživatelem r34ktor: 25-10-2009 v 12:52
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele cool.user
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,891

    Citace Původně odesláno od matyyy Zobrazit příspěvek
    lidičky, jeden máte v neherním pc grafiku za 3500 druhý pro jistotu žádnou grafiku
    Ja tam mel spatny odkaz na kosik -> http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...6E01QGZ01O4T01
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    4

    Citace Původně odesláno od matyyy Zobrazit příspěvek
    zjistitelné celkem snadno všechny desky s 785g maj dle fotky dvi-d jen na biostaru je dvi-i konektor a v popisu na webu dvi-d
    Znamená to, že z nějaké biostarky bych mohl dostat ven dva analogy? to asi budu muset trochu zagooglit... Jinak opět díky všem za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    2,545

    Citace Původně odesláno od alex315 Zobrazit příspěvek
    Znamená to, že z nějaké biostarky bych mohl dostat ven dva analogy? to asi budu muset trochu zagooglit... Jinak opět díky všem za rady.
    ne znamená to že biostar sehnal dvi-i konektor za cenu dvi-d
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Ne nic takvého nebylo řečeno. Mají tam sice připájený DVI-I kontektor, ale dle popisu má deska jen DVI-D. Pokud je tedy popis správně, deska opět neumí 2x analog.

    sakra..
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Nové pc a dotazy okolo :-)
    Od roamn v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 45
    Poslední příspěvek: 30-08-2010, 13:26
  2. dotazy ohledně AHCI
    Od bright v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 02-08-2010, 20:23
  3. Socket 775: Dotazy k taktovani E8500
    Od mikedge v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 10-05-2009, 20:04
  4. Java - dotazy
    Od P@pi v sekci Programování
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 30-01-2008, 18:45
  5. Asus p5k-e - dva dotazy
    Od Lo v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 21-10-2007, 20:02