Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 27

Téma: 30-bitová barevná hloubka ve Windows 7: názory/zkušenosti

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    7

    Dobrý den všem. Rád bych se zdejšími odborníky probral téma zobrazení fotek v 30-bitové barevné hloubce. Momentálně řeším upgrade grafického monitoru. Chci něco na delší dobu, takže jsem se do této oblasti trochu ponořil. Jsem z toho zatím trochu jelínek.

    Vycházím z následujících faktů:

    1) Mám na mysli opravdový 30-bitový režim, tedy 3x10 bitů na barevný kanál. Ten umí zobrazit přes miliardu barev, narozdíl od standardních 16,7 mil. při 3x8 bitové barevné hloubce. Pozor - neplést si s 32-bitovým režimem, který se nám všem zobrazuje v konfiguraci běžných grafických karet i monitorů. Ten má ve skutečnosti pouze 24-bitovou barevnou hloubku a 8 bitů alfy/z.

    2) Na trhu jsou grafické karty, které umí skutečný 30-bitový výstup. Zejména řady nVidia Quadro a ATI FireGL. Mnohé z nich jsou dnes v nižších řadách relativně dostupné a i ty mají onu barevnou hloubku (např. nVidia Quadro FX580 nebo ATI FirePro V5700). K těmto kartám jsou dodávány i ovladače, které 30-bitovou barevnou hloubku zobrazují.

    3) Na trhu jsou monitory, které umí přijmout (skrze Displayport) a zobrazit 30-bitovou barevnou hloubku. Nejsou z nejlevnějších, ale ceny klesly kolem 30 tis. Kč (např. EIZO SX2462W nebo HP LP2480zx).

    4) Operační systém Windows 7 má přímou podporu 30-bitové barevné hloubky (viz. stanovisko výrobce: "Support for color depths of 30-bit and 48-bit is included, along with the wide color gamut scRGB (which for HDMI 1.3 can be converted and output as xvYCC). The video modes supported in Windows 7 are 16-bit sRGB, 24-bit sRGB, 30-bit sRGB, 30-bit with extended color gamut sRGB, and 48-bit scRGB"

    5) Barevný prostor se 30-bitovým režimem nezvětší, ale za významný přínos bych považoval jemnější podání přechodů. Přecejen máme k dispozici 1024 přechodů na jeden kanál místo 256.

    No a teď realita a související otázky:

    A) Nikde na netu jsem nenašel recenzi či komentář od někoho, kdo takový systém provozuje. Jsem lačný zkušeností a názorů, ať již pozitivních či negativních.

    B) Aby aplikace (např. zobrazovač jako ACDSee nebo Adobe Photoshop) byla schopná vypustit na display obraz v takové barevné hloubce, musí použít speciální nové funkce na úrovni API/ovladačů. Nikde na netu jsem nenašel jedinou takovou aplikaci, která by již toto uměla. Nevíte někdo o nějaké? Nejlepší by samozřejmě byl RAW editor/konvertor, který by uměl načíst 14-bitové RAW soubory z Canon EOS 5D Mark II a umožnil mi jejich zobrazení a editaci.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    K čemu by bylo přenášet na monitor alpha kanál? 32bitová hloubka je z historickejch a implementačních důvodů, těch osm bitů nepřenáší nic.

    IMHO lidský oko neni schopný rozlišit 8bitový barvy od 10bitovejch, jedinej problém je v processingu na monitoru, kde je lepší pracovat v hlubším bitovym prostoru kvůli vzniku proužkování. 8bitů imho stačí - dobrý monitory neproužkujou.

    Daleko větší problém je zobrazení barev jako takový (LCD technologie je nic moc), než nízká barevná hloubka.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Podle mě na to musí být ten software uzpůsobenej. Vzhledem k tomu, že program říká, jakej pixel bude mít jakou barvu, si ty další barvy OS nevymyslí. Navíc další věc:
    1. Jestli se chystáte publikovat fotky pomocí internetu, tak stejně naprostá většina lidí nemá takové zobrazovací zařízení.
    2. Většina foťáků to nepodporuje.
    3. Většina formátů, do kterých se fotky běžně ukládají, to taky nepodporuje (snad jen TGA, TIFF).
    4. Stejně (i kdyby byl software, foťák a odpovídající výstup na druhé straně) to imho nebude takový výsledek, aby opodstatnil ten cenový rozdíl.

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    K čemu by bylo přenášet na monitor alpha kanál? 32bitová hloubka je z historickejch a implementačních důvodů, těch osm bitů nepřenáší nic.
    Tady snad nikde nemluví o přenášení alfa kanálu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Prott:
    1) Lidi občas fotky i tisknou
    2) Všechny foťáku v cenový kategorii monitorů zvládajících 30bit to uměj (v RAW - ale člověk, co se zabejvá 30bitama asi nebude fotit do JPEG).
    3) JPEG2000, PNG, TIFF - z používanejch formátů schází opravdu jen ten jpeg

    Nijak tim 30bitový zpracování nehájím, sám fotím (byť velmi rekreačně) a 24bit mi naprosto stačí a myslím, že bude stačit do smrti, ale důvod je čistě zbytečná finanční náročnost a za to imho nevelkej (imho minimální, ale takový zkušenosti nemam) zisk.

    Tady snad nikde nemluví o přenášení alfa kanálu.
    Ten má ve skutečnosti pouze 24-bitovou barevnou hloubku a 8 bitů alfy/z.
    Mluvilo :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Jn, koukám, že jsem tak trochu dezinformoval.
    Jestli se ale nepletu, tak žádnej ze "všeobecně známějších" programů neni stavěnej na to, aby zobrazoval víc než těch 8 bit/kanál.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Prott Zobrazit příspěvek
    Jestli se ale nepletu, tak žádnej ze "všeobecně známějších" programů neni stavěnej na to, aby zobrazoval víc než těch 8 bit/kanál.
    Photoshop/Lightroom?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    PSko umí zobrazovat na výstup víc jak 256 stavů k jedné barvě (pro konkrétní pixel)? Safra, to jsem nějak zaspal dobu.
    Naposledy upraveno uživatelem Prott: 28-10-2009 v 02:17
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Hmmm, podle wikipedie i fór co jsem našel to Photoshop neumí, pouze jeden z jeho pluginů...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele trodas
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    1,773

    Tak vetsi strach nez o to, ze by to Photoshop neumel bych mel o drivery. nVidia v posledni dobe vali jeden bug za druhym, tak... ale tak snad uz jim to funguje. Na druhou stranu bych mel malicko obavu - ne vse co se pise ze funguje opravdu funguje. At se to jiz tyka Win7 ci driveru.
    V Photoshopu problem nebude. Jiz prastara verze PS 6.01 umi pracovat v 16 bit na kanal preciznosti a mysli se tim i zobrazovat:



    Takze naimportovat 14bit RAW z EOSka do 16bit barevneho prostoru v PS nebude problem, ma-li na to dotycny ten potrebny plugin. Skoda jen, ze vystup bude "jen" 10 bit na kanal... Je fakt, ze lidske oko neni vetsinou schopno rozlisit vic nez 256 stupnu jedne barvy, ale i tak ma obraz v 10 bitech vetsi barevnou hloubku, ci jak to rici. Je proste bohatsi s kontrast v nem muze byt hlubsi.
    Barco monitor rulez




    K čemu by bylo přenášet na monitor alpha kanál? 32bitová hloubka je z historickejch a implementačních důvodů, těch osm bitů nepřenáší nic.
    A to proste neni pravda. Je sice fakt, ze vse co vidime je 24bitu (8bitu na RGB) ale Alpha kanal znamena, ze kazdemu pixelu lze priradit 256 stupni pruhlednosti na spodni 24bitovy podklad. To ma sve opodstatneni ve skoro vsech pocitacovych hrach (namatkou treba FS 2004 kde se bitmapovy panel letadla placne pres rendrovanou scenerii a alfou se urci, co bude pruhledne a co nikoliv... a slo by to udelat lip, dokonce s antialiasingem v te pruhlednosti, kdy by se krajnim pixelum dala pruhlednost treba 235, dalsim pak 160 a pak jeste treba 50 nez by se preslo na 0 = totalne nepruhledne) a tipuji, ze alfa kanal bude vyuzit na preview i v nejakych video strihacich programech. Na Amize se to s genlockem tak delalo... Urcil jsis barvu, ktera bude pruhledna, tu jsis dal jako pozadi Workbenche a pustil jsis v ni z strizny videjko
    Alpha je mocny nastroj a nemyslim si, ze by byl jeden potesen, kdyby se mu toto prestalo do monitoru prenaset. Na druhou stranu na to v 30 bit zobrazeni neni podpora
    Tady mozna nektere programy nebudou fungovat...

    Co se tech historickych a implementacnich duvodu tyce, tak slo jen o to, aby delka CPU slova = 1 pixel = rychly zapis CPU renderingu do videopameti. Jenze CPU se na rendrovani 3D sceny nepouziva uz nejaky patek, vyjma experimntu s raytracingem, jako treba v intru Heaven7 ... http://scene.org/file.php?file=/demo...7.zip&fileinfo
    Naposledy upraveno uživatelem trodas: 28-10-2009 v 02:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Hmmm, podle wikipedie i fór co jsem našel to Photoshop neumí, pouze jeden z jeho pluginů...
    Jj, ten plugin na RAW je tusim od verze CS2 (tzn. 9.0?). Pres nej to umi naimportovat rovnou v TIFFu (taktez ze scanneru pres TWAIN). RAW bere myslim jeste Aperture pro Mac

    edit: Link na Heaven7 http://www.scene.org/file.php?file=/...4/h7-final.zip - jinak ten raytracing je udajne "podfuk" sikovne udelany pomoci assambleru, ale co je na tom pravdy to netusim. Mnohem realnejsi je spis v Photon Race (http://www.pouet.net/prod.php?which=51443), kde se vykresluje i refrakce, cemuz by odpovidaly i hw naroky (+ pricteme-li si k tomu ty 4kB ve sbalene podobe + jedny z nejlepsich programatoru sveta )

    edit2: Co se tyce elektroniky u Eiza tak jsem nic lepsiho zatim nevidel - 12bit SPVA Samsung 21.5" je ok do ty doby, nez prepnete na custom nastaveni - v nem je po kalibraci videt nepatrny dithering pri pohybu (tmave seda barva), dokonce je videt mirna zmena barev (zejmena zluta jde do cervena, v podstate maji vsechny Samsungy s cervenou vzdycky problem), pokud prepnete na predem vytvoreni profil tak je vse ok, resp. z 5cm nepozorovatelne, vedle na SPVA Eizu 22" (12bit) je vsechno hladke, pri pohybu stale stejne - zadny naznak "ustreleni" jsem nespozoroval (a to jsem na nem byl jo nalepenej ), ve hrach typu Quake byl o poznani rychlejsi a ostrejsi. Docela bych se vsadil, ze ty rozdily ma na svedomi prave elektronika (+ jeste kvalitnejsi katody, ktere u Samsungu lehounce piskaji v zavislosti na barve - pri cerne mene, na bile opacne - opet ucho nalepene zezadu, vpredu z 50cm neni slyset nic, u Eiza byl piskot usazen vyse, ale piskalo taktez). Vzhledem k tomu, ze Eizo bylo o nejake 3-4tis drazsi (to je za 5let zaruky a lepsi plasty) tak uz bych si Samsunga setsakra rozmyslel , stejne tak bych ho nevymenil za NECa s IPS pro ktery jsem byl puvodne rozhodnuty.
    Naposledy upraveno uživatelem Richmond: 28-10-2009 v 03:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    257

    Citace Původně odesláno od trodas Zobrazit příspěvek
    A to proste neni pravda. Je sice fakt, ze vse co vidime je 24bitu (8bitu na RGB) ale Alpha kanal znamena, ze kazdemu pixelu lze priradit 256 stupni pruhlednosti na spodni 24bitovy podklad. To ma sve opodstatneni ve skoro vsech pocitacovych hrach (namatkou treba FS 2004 kde se bitmapovy panel letadla placne pres rendrovanou scenerii a alfou se urci, co bude pruhledne a co nikoliv...
    U her se sice počítá s alfakanálem, ale samotnej engine to pak přepočítává na 8bit / kanál. Na výstup jde už "jen" 24 bitů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    K čemu by bylo přenášet na monitor alpha kanál? 32bitová hloubka je z historickejch a implementačních důvodů, těch osm bitů nepřenáší nic.
    Jestli se přenáší 24bitů, nebo 32bitů a jeden byte zahodí nevim, rozhodně se však na grafickym výstupu nepracuje s alfou. K čemu by tomu monitoru asi byla? Copak má nějaký pozadí? Že se u barevnejch obrázků používá 32bitovej formát pro 24bit+8alfa je pravda, to ale s tim naprosto nesouvisí.

    A to zarovnávání neni jen kvůli CPU - když má grafika xbitovej přístup do paměti, tak ji taky víc vyhovuje čtení ze zarovnanejch adres. Koneckonců, kouki se na některý limitace CUDA instrukcí.

    V Photoshopu problem nebude. Jiz prastara verze PS 6.01 umi pracovat v 16 bit na kanal preciznosti a mysli se tim i zobrazovat:
    Já jsem právě pro to nikde nenašel důkaz a našel jsem akorát opačný nepřímý důkazy (např. příspěvek ve fotodiskusi apod.). Máš nějakej odkaz, kde to Adobe (nebo aspoň někdo jinej) potvrzuje?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Já jsem právě pro to nikde nenašel důkaz a našel jsem akorát opačný nepřímý důkazy (např. příspěvek ve fotodiskusi apod.). Máš nějakej odkaz, kde to Adobe (nebo aspoň někdo jinej) potvrzuje?
    Mno pokud si vzpominam tak pri startu PS se to zepta na vybrani ICC profilu, plus kdyz si primyslim plugin na RAW tak pochybuju, ze je to tam jen tak jako habadura
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No plugin pro RAW tam je - ale jedna věc je v kolika bytech to počítá a druhá věc v kolika bytech to zobrazuje. A podpora ICC profilů neiplikuje podporu 30bit barev na výstupu, ne?

    Já to nevylučuju - jen zoufale nemůžu najít nic, co by to přímo potvrzovalo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Já to nevylučuju - jen zoufale nemůžu najít nic, co by to přímo potvrzovalo.
    Tak to jsme dva. Ikdyz docela bych pochyboval jestli nekdo pozna rozdil mezi 10bit/kanal a 8bit/kanal
    edit: neni na to mit zapotrebi i podporu ze strany gk?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Windows 8: Windows 8 - názory, zkušenosti, tipy, triky
    Od r34ktor v sekci OS Windows
    Reakcí: 44
    Poslední příspěvek: 23-10-2014, 13:58
  2. Philips 235PQ2EB - zkušenosti/názory
    Od jenom v sekci Monitory
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 20-07-2012, 13:16
  3. RAID: RAID pole disků - zkušenosti, názory
    Od kane.shw v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 25-07-2008, 03:34
  4. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 10-01-2008, 01:43
  5. Volba ze dvou modelů ASUS - postřehy/názory/zkušenosti
    Od grimmi v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 15-04-2007, 23:30