Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problem se zvukovou kartou a prehravanim videa..

maarkii (292)|31.10.2009 10:20
Spybotem jsem včera a dnes projel PC třikrát a žádný vir nenašel...jen dva cookies soubory.
maarkii (292)|8.11.2009 18:10
Tak vážení!
Včera jsem vytáhl z PCI sběrnice modem i IEEC 1394 modul a potíže jak ze zvukem i videem zmizely úplně na několik hodin.Pak jem zkoušel vrátit IEEC 1394 modul a za chvíli po vložení se problém s audio i video opakoval,tak jsem ho vytáhl a dal modem modul a opět se problém opakoval.
Dnes ráno jsem PC zapnul a bohužel zase se opakovaly problémy s audio i video i když v PCI již nebyl žádný modul.ALE na rozdíl od předešlých problémů,po odpojení prohlížeče Win Explorer audio i video opět jdou a to i po opětovném otevření Exploreru a to už několik hodin bez problémů.
Tak si myslím,zda to nakonec nebude třeba měkkým zdrojem,který při vyšším odběru a zahřátí dává některé napětí již mimo toleranci nebo začne rušit audio/video cesty...
V každém případě je již ted(po vyjmutí dvou modulů v PCI sběrnici) patrné podstatné zlepšení ve funkci audio/video.
StD (1963)|8.11.2009 18:18
[quote=maarkii;312016]Tak vážení!
Včera jsem vytáhl z PCI sběrnice modem i IEEC 1394 modul a potíže jak ze zvukem i videem zmizely úplně na několik hodin.Pak jem zkoušel vrátit IEEC 1394 modul a za chvíli po vložení se problém s audio i video opakoval,tak jsem ho vytáhl a dal modem modul a opět se problém opakoval.
Dnes ráno jsem PC zapnul a bohužel zase se opakovaly problémy s audio i video i když v PCI již nebyl žádný modul.ALE na rozdíl od předešlých problémů,po odpojení prohlížeče Win Explorer audio i video opět jdou a to i po opětovném otevření Exploreru a to už několik hodin bez problémů.
Tak si myslím,zda to nakonec nebude třeba měkkým zdrojem,který při vyšším odběru a zahřátí dává některé napětí již mimo toleranci nebo začne rušit audio/video cesty...
V každém případě je již ted(po vyjmutí dvou modulů v PCI sběrnici) patrné podstatné zlepšení ve funkci audio/video.[/quote]
Ale houby zdrojem - to je evidentní potíž se sdílením IRQ v OS, když to necháš Windows dělat automaticky. Schválně se podívej, na kterém ta zařízení sedí - tipnul bych to na 5ku. Já osobně mám ZK natvrdo v BIOSu na 9 a o 5ku se dělí 5 dalších zařízení A/V (grafika+TVkarta) plus přídavný řadič IDE v PCI. No problem.
maarkii (292)|9.11.2009 10:20
Díval jsem se do BIOSu a u PCI tam žádný konkrétní zařízení není(aspon ty čísla jak píše výše nebo nějaký karty apod.),navíc je tam varování v případě změny havárie systému..navíc mám zvukovou kartu integrovanou v MB...
StD (1963)|9.11.2009 10:29
To se neumíš podívat do systemových informací? Viz příloha (toto je má služební mašina, také s integrovanou ZK).
IRQ_Sys_nfo.jpg
maarkii (292)|9.11.2009 10:53
Asi neumím,dostanu se do vlastností systému jen.Nejlepší bude když mě to polopaticky napíšeš.Díky.
StD (1963)|9.11.2009 11:03
(Na XP): Start -> Programy -> Příslušenství -> Systemové nástroje -> Systemové informace
maarkii (292)|9.11.2009 11:19
Tak IRQ 5 tam vůbec nemám.
IRQ 9 je systém vyhovující sytému ACPI
IRQ 24 je graf.karta
IRQ 22 je ASI ZK je tam napsáno Realtek AC97 audio
škoda že mě to celé nejde zkopírovat a dát sem
StD (1963)|9.11.2009 11:23
[quote=maarkii;312271]...škoda že mě to celé nejde zkopírovat a dát sem[/quote]

Nejprve stisk Ctrl+Alt+Print Screen potom otevřít program Malování - Úpravy - Vložit - Uložit

Potom tady v tom příspěvku použij Edit a Spravovat přílohy - Přidat přílohu...
maarkii (292)|9.11.2009 11:42
tu to je
StD (1963)|9.11.2009 11:52
[quote=maarkii;312278]tu to je[/quote]
A ta druhá položka? Konflikty-sdílení nad tím.
maarkii (292)|9.11.2009 12:08
tadyyy
StD (1963)|9.11.2009 12:12
A co je tam dole, když se to odroluje dolů (totéž platí i pro 1. obrázek)?
maarkii (292)|9.11.2009 12:27
Konflikty a sdílení:už nic(končí to GeForce 6200)

Přerušení:IRQ24 NVidia GeForce 6200
IRQ 27 VIA PCI to PCI Bridge Controller
StD (1963)|9.11.2009 12:37
To je na 2 věci - to ti skutečné sdílení neukazuje (IRQ je přece fysicky jen 15). Je divné, že na té 5 vůbec nic není.
Nemáš ve Správci zařízení nějaké žluté vykřičníky nebo otazníky? (Start-Ovládací panely-Systém-Vlastnosti systému-Správce zařízení a postupně rozklikávat všechny položky).

Ty máš to FireWire rozhraní (1394) teď vyndaný a zakázený v BIOSu? Že tam nikde nefiguruje.
maarkii (292)|9.11.2009 12:49
Ve správci zařízení žádné vykřičníky nejsou po rozklknutí položek.
FireWire katru jsem vyndal.Když jsem ji kdysi dával do PCI sběrnice,nic jsem v BIOS nezapínal.Zkrátka začala tenkrát normálně fungovat(video miniDV přes ni šlo do PC stáhnout v řádech desítek GB bez problema.Takže ani ted jsem v BIOS niz nezakazoval,ostatně pro neinformovaného je to v BIOS dosti složité vůbec najít...cokoliv
maarkii (292)|9.11.2009 12:59
Však ty na tom obrázku co si poslal,nemáš taky žádnou IRQ 5....
StD (1963)|9.11.2009 13:01
[quote=maarkii;312314]Ve správci zařízení žádné vykřičníky nejsou po rozklknutí položek.
FireWire katru jsem vyndal.Když jsem ji kdysi dával do PCI sběrnice,nic jsem v BIOS nezapínal.Zkrátka začala tenkrát normálně fungovat(video miniDV přes ni šlo do PC stáhnout v řádech desítek GB bez problema.Takže ani ted jsem v BIOS niz nezakazoval,ostatně pro neinformovaného je to v BIOS dosti složité vůbec najít...cokoliv[/quote]
Ty máš FireWire jako přídavný řadič do PCI, nikoli na základní desce? Modem taky? A než jsi je vyndal, odinstaloval (odebral) jsi je ze systému? Připadám si jak u výslechu. Dával jsi sem už někam systemový výpis třeba z EverestHome? Tohle je děs, takhle se muset na všechno ptát.

Edit: Ad "Však ty na tom obrázku co si poslal,nemáš taky žádnou IRQ 5..." Tady na té pracovní mašině ano (to byl jen příklad, abys věděl co máš sejmout), ale doma to mám na 2 strojích nastavené stejně (na IRQ5).
maarkii (292)|9.11.2009 13:06
Ano,měl jsem FireWire zasunutý do PCI sběrnice to samé modem(ten již od výrobce)
Nic jsem neodinstalovával v BIOS ani jinde,však modem nepoužívám a Fire Wire taky ne,tak sem měl za to že to není potřeba jen tak na vyzkoušení,zda problémy audio/video nezpůsobují ty karty -modem nebo F/W.Myslel jsem že si to zařídí Win sám a zjistí.
StD (1963)|9.11.2009 13:11
[quote=maarkii;312325]Ano,měl jsem FireWire zasunutý do PCI sběrnice to samé modem(ten již od výrobce)
Nic jsem neodinstalovával v BIOS ani jinde,však modem nepoužívám a Fire Wire taky ne,tak sem měl za to že to není potřeba jen tak na vyzkoušení,zda problémy audio/video nezpůsobují ty karty -modem nebo F/W.Myslel jsem že si to zařídí Win sám a zjistí.[/quote]

Ten si to "zjistí sám" a bude se je snažit nainstalovat jen při přidání. Odebrání se musí předem provést ve Správci zařízení - rozkliknout (to co jsi dělal, když jsi hledal ty vykřičníky), dát pravý klik na položku, kterou chceš odebrat, v menu vybrat Odinstalovat). Teprve potom stroj zcela vypnout a můžeš zařízení vyndat - tak je korektní postup.
maarkii (292)|9.11.2009 13:39
Everest
StD (1963)|9.11.2009 14:40
Tak jsem to proštudoval a pár věcí mne zarazilo:

1) Co na té mašině všechno běží, že máš z 1 GB fyzické RAM spotřebováno 604 MB plus ještě dalších 1176 MB ve virtuální paměti???!!!

2) Nechápu tu "vychytávku", že máš písmena svazků C:, D:, E: a F: přidělené čtečce paměťových karet; DVD-RW má G: a hlavní (jediný SATA) HDD má až H:??? Jak to kruci je nastavené v BIOSu - je SATA nastaven v režimu IDE???

Se potom nedivím, že to po tobě chtělo při startu něco pořád vkládat (zřejmě do té čtečky...), jak jsi psal jinde.

Jinak mě nic konkrétního nenapadá - snad bych jen preventivně aktualizoval všechny ty ovladače zařízení VIA a nVidia. Napadne nad tím něco někoho jiného? Jestli si ale neumíš sám nastavit řádně BIOS, tak to raději svěř někomu, kdo se v tom vyzná.
maarkii (292)|9.11.2009 15:01
1) v PC běžel prohlížeč explorer,chat,everest,zprávy z www,nevím co by mohlo zaměstnávat tak pamět...nebyl to ten Everest?
2)No jo to umístění zajistil Win při instalaci,když OS sám vhodil na disk H,možná to šlo změnit,ale raděj jsem do instalace nechtěl zasahovat...na BIOS SATA IDE se podívám
No totiž jak mě někdo poradil tak po vyjmutí vyresetování BIOS přes jumper CMOS došlo k vymazání původního umístění HDD + rada vyjmout potom baterii zálohující čas apod. v BIOSu.
Jináč je pravda,že v některých aplikácích se mě pořád nabízí umístění na C: HDD místo na H: ...tak je něco špatně...
robky (3195)|9.11.2009 15:28
1.) 604MB(fyzických) + 572MB(swap) = 1176MB(virtuálnych)

2.) windowsu je hádam jedno, ako sa volá (H:, X: atď) oddiel, na ktorom je nainštalovaný:notsure to, že niektoré programy pri inštalácii ponúkajú umiestnenie na C: môže byť problém samotného inštalátora (predpokladá systémový oddiel C: )

3.) z toho výpisu snáď - stojí za kontrolu napätie +12V (kľudne je však možné, že everest zle meria oných 11,19V)
- teplota hdd 52°C je dosť vysoká (ak je ten hdd v idle)
Dojigiri (1629)|9.11.2009 22:15
Co se týká tý jednotky H: systému, to není zase až tak neobvyklá situace ... může k tomu myslím dojít když při instalaci oddíl neexistoval a vytvářel se novej (oddíly čtečky byly jako C, D, ... a nově vytvořenej oddíl se pojmenoval H:, protože písmeno C: už nebylo volný, takže když se to s tím pak nainstaluje, zůstane systém jako H: ) - už se mi několikrát něco podobnýho stalo, ale vždycky jsem si toho všimnul - "řešením" je nepustit instalaci hned po vytvoření jednotky, ale restartovat potom počítač a spustit instalaci znova, tentokrát už s vytvořeným oddílem, kterej už by byl správně C:. Ale pokud je už nainstalovanej jako H:, ani tak by to nemělo být nějak extra na závadu (kromě toho, že některý programy dávají tvrdošíjně jako výchozí adresář C).
StD (1963)|10.11.2009 08:18
[quote=robky;312432]1.) 604MB(fyzických) + 572MB(swap) = 1176MB(virtuálnych)

2.) windowsu je hádam jedno, ako sa volá (H:, X: atď) oddiel, na ktorom je nainštalovaný:notsure to, že niektoré programy pri inštalácii ponúkajú umiestnenie na C: môže byť problém samotného inštalátora (predpokladá systémový oddiel C: )

3.) z toho výpisu snáď - stojí za kontrolu napätie +12V (kľudne je však možné, že everest zle meria oných 11,19V)
- teplota hdd 52°C je dosť vysoká (ak je ten hdd v idle)[/quote]
Robky, a ta baterka je taky "low" (2,2) a evidentně se dobíjí.
maarkii (292)|11.11.2009 09:29
dnes se mě zase po dvou minutách pořád vyskakuje okno tentokrát v angličtině,viz.foto
DSCN3270.JPG
StD (1963)|11.11.2009 09:35
To nejdůležitější tam máš česky: CHYBÍ DISK!

Zřejmě někdo/něco hledá něco na systemovém disku C:, což je ovšem u tebe nepřítomná karta ve čtečce...
Jinak opakuji svou poznámku z 091109:
...preventivně bych přeinstaloval všechny ovladače VIA a nVidia zařízení.
jan.cz (119)|11.11.2009 11:27
preventivně bych vyhodil disk z okna,koupil si nový,zformátoval pořádně a dal OS na C:\, případně koupil novou zvukovku a preventivně to nedělal sám ale raději to svěřil někomu kdo tomu rozumí.
StD (1963)|11.11.2009 11:34
...a všichni kolem, co se tu pět stránek snaží, aby se dokázalo, že je HDD OK, jsou tedy blbí a čekali až na tvou "hraběcí radu"... Tak to máš u mne minus. :thumbdown
jan.cz (119)|11.11.2009 11:42
Jak ten HDD může být vpořádku???? Mluvím z vlastní zkušenosti... Něco podobného se dělo tak před dvěma lety na tehdy už celkem starým PC... Vadný sektory, SMART K.O... Po reinstalu Windows chvíli všechno šlo a jak se instalovali další věci a dělalo se z HDD tak začli věci blbnout... Stačilo vyměnit HDD a všechno jelo.... Tak nevím za co mínus...

Virem to není jak nám tady tazatel tvrdí,je to HW chyba a vsadil bych se že toho HDD.
StD (1963)|11.11.2009 11:48
No vidíš, a já jsem zase 100% přesvědčen o tom, že je A) něco nesprávně nastaveno v BIOSu a B) Je "cosi shnilého" v té instalaci OS plus ovladačů. Punkt.

A dokud mu toto někdo zodpovědně nezkontroluje in situ a nenastaví, když to neumí sám, tak by byla koupě dalšího HDD jen vyhazováním peněz. Promiň, ale já ten jeho report neštudoval včera hodinu a tři čtvrtě jen tak pro srandu králíkům.
robky (3195)|11.11.2009 11:53
[quote=jan.cz;313208]Jak ten HDD může být vpořádku???? Mluvím z vlastní zkušenosti... Něco podobného se dělo tak před dvěma lety na tehdy už celkem starým PC... Vadný sektory, SMART K.O... Po reinstalu Windows chvíli všechno šlo a jak se instalovali další věci a dělalo se z HDD tak začli věci blbnout... Stačilo vyměnit HDD a všechno jelo.... Tak nevím za co mínus...

Virem to není jak nám tady tazatel tvrdí,je to HW chyba a vsadil bych se že toho HDD.[/quote]

Keby si sa aspoň obťažoval a preštudoval si report z everestu, zistil by si, že SMART hdd je v poriadku ( sa píše sa to OK a nie KO:rolleyes:)
jan.cz (119)|11.11.2009 12:28
dle mne kdyby bylo neco blbeho v biosu tak to bude blbnout hned a ne po dvou hodinach provozu
maarkii (292)|12.11.2009 10:33
Vzhledem k tomu,že mě přijde podezřelé,že po vyjmutí karet IDEE 1394 a modemu Conextant mě v sobotu audio/viedo šlapalo bez problému půl dne,tak jsem dnes karty vrazil zpět do PC.Kartu IEEC 1394 se mě podařilo ve správci zařízení bez problému odinstalovat,ale modem Conextant se zkrátka ve správci zařízení nenachází i když byl vražen v MB PCI sběrnici.Není zkrátka nikde.Ale to už je asi jedno,po vypnutí PC a opětovném vydělání obou karet a zapnutí PC audio stejně nejde hnedle od počátku.
Jak mám přesně aktualizovat VIA zařízení,přímo ve správci zařízení v jednotlivých položkách/přes CD instalační.Nebo vyhledáním na netu?
Posílám fota BIOS nastavení HDD.
DSCN3273.JPG DSCN3274.JPG
StD (1963)|12.11.2009 10:44
Ad 2. snímek - proč máš VYPNUTÝ S.M.A.R.T. (2. položka odspodu)???

Ad "aktualizace ovladačů" - opatři si nejnovější, někam si je ulož a jdi do Ovládací panely - Systém - Hardware - Správce zařízení a tam manuálně aktualizovat pro zařízení, která tam jsou. Nevím ale jak je na tom VIA dnes, dříve mívali nějaký ALL-IN-ONE instalační balíček ovladačů. Dej nejdříve vědět, v jaké podobě se ti to podaří sehnat.

Ad ten modem - to je současně také "audio-zařízení" tak na to bacha, to také mohla být příčina těch tvých potíží se zvukem.
maarkii (292)|12.11.2009 10:55
Mám ten SMART tedy zapnout?Stejně nevím co to přesně je...
K modemu Conextant,koukal jsme se všude,ale nikde po rozkliknutí nebyl,ale zkusím to znovu.Zajímavé je,že by měl být v sítových zařízeních,ne?I IEEC 1394 figuroval sice pod GK,ale i u sítových zařízení(teoreticky se na net lze připojit i IEEC 1394 rozhraním)
hyro (80)|12.11.2009 11:08
[quote=maarkii;313635]Mám ten SMART tedy zapnout?Stejně nevím co to přesně je...[/quote]

http://cs.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.
StD (1963)|12.11.2009 11:26
[quote=maarkii;313635]Mám ten SMART tedy zapnout?Stejně nevím co to přesně je...
K modemu Conextant,koukal jsme se všude,ale nikde po rozkliknutí nebyl,ale zkusím to znovu.Zajímavé je,že by měl být v sítových zařízeních,ne?I IEEC 1394 figuroval sice pod GK,ale i u sítových zařízení(teoreticky se na net lze připojit i IEEC 1394 rozhraním)[/quote]

SMART - zapnout (ony ti to Windows stejně četly, viz ten výpis z Everestu), disk ho podporuje, není důvod mít to vypnuté.

Ten modem, jestli je ve stroji, tak zase Ovládací panely a položka Přidat hardware - nech ho vyhledat.

Koukám teď do manuálu od té tvé desky na BIOS, tak když postupně vyfotíš všechny stránky, jak to máš nastavené, tak to můžeme projít.
maarkii (292)|12.11.2009 11:53
Díky,vhodím sem fotky BIOS ,pokud mě zase nespadne wi-fi připojení,už jsme vzteky kormlátil včera málem klávesnici...
Modem neměl nainstalované ovladače,pak se objevil a odinstaloval jsem jej.Audio však už nejde vůbec,už počátku zapnutí PC-je ticho,žádný šum nic.
SMART jsem v BIOS zapnul.
StD (1963)|12.11.2009 12:03
[quote=maarkii;313651]Díky,vhodím sem fotky BIOS ,pokud mě zase nespadne wi-fi připojení,už jsme vzteky kormlátil včera málem klávesnici...
Modem neměl nainstalované ovladače,pak se objevil a odinstaloval jsem jej.Audio však už nejde vůbec,už počátku zapnutí PC-je ticho,žádný šum nic.
SMART jsem v BIOS zapnul.[/quote]
OK, snad na to mrkne i někdo jiný, kdo tu desku má/měl nebo zná - já tu mám jen něco podobného Asus a tu tvou mohu posuzovat jen podle manuálu.
maarkii (292)|12.11.2009 12:18
Posílám fota z BIOS,z nastavení jsou všechny kromě již poslaných IDE nastavení.
Stránku hesel jsem nefotil.
Poslední fota 8,9,10 jsou monitorovací a boot menu.
BIOS 001.jpg BIOS 002.jpg BIOS 003.jpg BIOS 004.jpg BIOS 005.jpg BIOS 006.jpg BIOS 007.jpg BIOS 008.jpg BIOS 009.jpg BIOS 010.jpg
maarkii (292)|12.11.2009 12:26
Samozřejmě jsou ofoceny JEN základní podmenu z nabídky Advanced.
Kdybych měl ofocovat všechny další podpodmenu z jednotlivých položek,nevím kolik by to bylo fotek,ale jednotlivé další podmenu nastavení můžu samozřejmě ofotit.
StD (1963)|12.11.2009 12:35
[quote=maarkii;313669]...[/quote]
K těm prvním dvěma není co dodat - CPU a DDR jsou na Auto.

Dále dotazy:
-Máš něco připojeno na Gameportu? Ničeho takového jsem si u tebe v reportu nevšiml, tudíž možno vypnout.

-Funkci Legacy USB Support - možno zapnout nebo na Auto, kdyby se vyskytla USB klávesnice nebo myš.

Boot Setting - pokud nebootuješ z té čtečky karet, tak si dej jako 1st HDD a 2nd CD/DVD.
(Pod tím ještě rozklikni a vyfoť ty tři submenu - Hard Disk Drives, Removable Drives a CD/DVD/Drives).

K tomu ostatnímu není opět co dodat (monitoring).
maarkii (292)|12.11.2009 13:23
V BIOS sem vše vypnul/zapnul jak si psal.Jen nevím co vlastně je to BOOTování,přepis formátování HDD?
U toho boot seting jsem pozici 3nd vypnul.
Na 4. fotu posílám sklo BIOS při 3sec. objevení při zapnutí PC,taky může něco říci.
BIOS 001.jpg BIOS 002.jpg BIOS 003.jpg BIOS 004.jpg
robky (3195)|12.11.2009 13:34
Bootovanie je zavedenie-štart operačného systému ...tzn. ktoré zariadenie bude prvé v zozname bootovania, z toho sa zavedie operačný sytém ...

Nenašiel som v nastaveniach biosu zatiaľ žiadny problém ...
Môžeš však vypnúť (samozrejme ak nepoužívaš) Onboard Floppy Controller, Serial port address, Parallel port address, Onboard Game port - disabled ...
StD (1963)|12.11.2009 13:36
[quote=maarkii;313687]V BIOS sem vše vypnul/zapnul jak si psal.Jen nevím co vlastně je to BOOTování,přepis formátování HDD?
U toho boot seting jsem pozici 3nd vypnul.
Na 4. fotu posílám sklo BIOS při 3sec. objevení při zapnutí PC,taky může něco říci.[/quote]

Bootování je to, odkud bude stroj startovat operační system (číst a hledat potřebná data). Na té třetí (3rd boot pořadí) jsi klidně mohl nechat tu čtečku.

Ta čtvrtá fotka říká, jaké mechaniky/disky našel a kde plus v jakém režimu pracují - u toho HDD i to že S.M.A.R.T. je OK, v pořádku.

No tak to bychom měli. A teď na ty ovladače.
EDIT: Robky byl rychlejší...
BTW: Doufám, že jsi ty provedené změny v BIOSu poctivě ULOŽIL stisknutím F10 (Save and Exit) na konec... :)
maarkii (292)|12.11.2009 14:18
Na ja,richtig F10...zas tak zaostalý nejsem... ))
StD (1963)|12.11.2009 14:30
Sicher ist sicher... I s opakem jsem se už setkal. :D
Marenek (239)|12.11.2009 14:52
jedná se ještě o ten disk nebo už jste pánové někde jinde?

měl bych pro vás čerstvý příběh s jedním odumřelým tři roky starým 120 GB hdd wd.

tvářilo se to, že jsou nabourané xp - kousaly se během bootu, nakonec nenabíhaly ani trochu. pomohl na čas checkdisk disku v jiném počítači, ale chyba se vrátila. pak test od wd nahlásil a opravil vadné sektory, ale xp stále mrtvé.

pak jsem zkusmo sclonezillil obsah na ještě starší hdd hitachi a z toho systém vesele naběhl a zatím vyadá funkčně.