problemy s vymenou procesoru
Dobrý den vyměnil jsem procesor P4 za intel dual core e6500 ale kdyz pocitac zapnu tak najede pouze uvodni obrazovka s jmnenem zakladni desky kdyz vymenim procesory zpatky vse jede dobre.
Moje sestava MB: Asus p5sd2vm, Zdroj Forton 350w, ram 2 GB ddr2,
Velmi specha dekuji.
Moje sestava MB: Asus p5sd2vm, Zdroj Forton 350w, ram 2 GB ddr2,
Velmi specha dekuji.
Je potřeba mít revizi desky 1.02G a hlavně nahrát poslední bios!
viz: http://support.asus.com/cpusupport/cpu_support_right_master.aspx?type=1&name=P5SD2-VM&SLanguage=en-us
viz: http://support.asus.com/cpusupport/cpu_support_right_master.aspx?type=1&name=P5SD2-VM&SLanguage=en-us
Tak se vyskytl nový problém po zapojení starého CPU se Pc rozjede začne načítat windows ale pak se vypne zkoušel jsem vyměnit zdroj ale to také nepomohlo.
Vyresetuj se starým CPU bios. Třeba ho nový kousek trošku rozhodil :) Prostě se pokusit obnovit funkčnost s tím P4 (předpokládám že ta sestava předtím fungovala bez problémů)
[quote=Airmike;309689]Tak se vyskytl nový problém po zapojení starého CPU se Pc rozjede začne načítat windows ale pak se vypne zkoušel jsem vyměnit zdroj ale to také nepomohlo.[/quote]
Máš správně nasazený a napastovaný (samozřejmě i zapojený, pokud má větráček) chladič na CPU?
Máš správně nasazený a napastovaný (samozřejmě i zapojený, pokud má větráček) chladič na CPU?
Ano mam ho spravně zapojený a ja jsem se ani k instalaci noveho biosu nedostal PC se z tou P4 nerozjede.
Jo to vim, zkus zresetovat ten stary bios (mohl se zblbnout kdyz se snazil detekovat ten novy procesor). jsou na to jumpery na desce, pripadne je navod v manualu pokud nevis jak na to. (kapitola Clear CMOS ci podobne)
[quote=Airmike;309695]Ano mam ho spravně zapojený...[/quote]
To znamena i to, ze na nem je teplovodiva pasta?
mozna ti prijde ze se blbe ptam, ale vyslovene jsi to nenapsal a lidi jsou schopni vseho...
To znamena i to, ze na nem je teplovodiva pasta?
mozna ti prijde ze se blbe ptam, ale vyslovene jsi to nenapsal a lidi jsou schopni vseho...
Takže jsem aktualizoval bios nasdil nový procesor nasdil větrák vše běželo Ok asi hodinu pak se mi restartovalo PC a v podstatě to dělá nepravidleně až do teď spustil jsem testy a vše ukazovalo na RAM tak jsem nji vyzkousel v jinem PC a vse OK. Tak jsem resetoval bios a vse bylo stejné, nakonec jsem vyměnil ten nový procesor za starý a zatim vše Ok včetně testů je možné že ty pády zpusoboval nový procesor?
[quote=jan.cz;312990]zkus silnejsi zdroj...jedno a 4 jadra je rozdil.....[/quote]
No neviem:notsure ....boli síce P4 s TDP 65W (P4 HT 6x1), ale väčšina P4 má spotrebu 84 alebo 115W a viac.
Takže výmenou cpu IMHO zdroj nezaťažil o nič viac ...
No neviem:notsure ....boli síce P4 s TDP 65W (P4 HT 6x1), ale väčšina P4 má spotrebu 84 alebo 115W a viac.
Takže výmenou cpu IMHO zdroj nezaťažil o nič viac ...
[quote=Airmike;312986]... spustil jsem testy a vše ukazovalo na RAM tak jsem nji vyzkousel v jinem PC a vse OK. ...[/quote]
Jak to ukazovalo na RAM? Jaké testy, jaké chyby se vyskytly?
Jak to ukazovalo na RAM? Jaké testy, jaké chyby se vyskytly?
Na akej frekvencii a s akým časovaním bežia pamäte so starým cpu a aké hodnoty sú s novým procesorom?
Takže pří pentiu 4 3,2 ghz je frekvence 333,3 mhz CL je 5 clock Ras je 15 cloks a FSB: Ram je 6:10 pro dvoujadro intel je frekvence i casovaní stejne až na FSB: Ram to je 8:10
Ten bios (aspoň podľa stiahnutého manuálu) má úplne "nijaké" možnosti nastavenia ram:thumbdown
Nepridala tam nová verzia biosu nové možnosti - v Advanced - North Bridge Configuration?
Alebo aspoň možnosť zmeniť napätie RAM ...
Máš určite základnú dosku rev.1.02G?
Nepridala tam nová verzia biosu nové možnosti - v Advanced - North Bridge Configuration?
Alebo aspoň možnosť zmeniť napätie RAM ...
Máš určite základnú dosku rev.1.02G?
[quote=Airmike;313039]Ano mam a ten North bridge configuration tam je[/quote]
Je tam niečo naviac oproti tomuto screenu?
Je tam niečo naviac oproti tomuto screenu?
napadlo ma, že možno sa tento novší procesor nemá rád s tými pametmi, ktoré tam máš - máš možnosť vyskúšat iné moduly ram? Alebo aspon skus len ejden modul ram v slote DIMM 1
Tak mě napadlo že resetuju bios a nahrajut am, nějakous tarší verzi BIOSU ktera podporuje muj rpocesor ovšem když BIOS vyresetuju ať už vytažením baterky nebo pře RESET CMOS tak verze zůstává pořád stéjna lze nějak vynulovat tu verzi ?
Resetem biosu nic neodinstaluješ, pouze navrátíš do defaultního stavu....BIOS se přeflašuje jiným BIOSem, stará (nová) verze se jinak neruší...
TAk jsem konečně dostal možost otestovat jiné RAmky a problem byl pořád stejný základní deska byla ostestována profesionaly a nenanxtal zádny probelm takze zbyvy jedine cpu ale to je nove a zadna diagostika nehlasi zadne porblemy. Co s tim ?
S jakým procesorem to nejede. S původním P4?
Jakou máš teda revizi desky a jaký bios? (revize je napsaná přímo na desce, typ biosu je vidět na začátku postu, pokud tedy PC aspon startuje)
Jakou máš teda revizi desky a jaký bios? (revize je napsaná přímo na desce, typ biosu je vidět na začátku postu, pokud tedy PC aspon startuje)
No a neni náhodou problém v tom, že s pentiem Ti ti paměti běželi při děličce 6:10 a teď jsou na děličce 8:10. Zkus nastavit v biosu děličku 6:10 (prostě by běželi na 800Mhz, tzn.
200QPB).
200QPB).
[quote=Logout;339054]No a neni náhodou problém v tom, že s pentiem Ti ti paměti běželi při děličce 6:10 a teď jsou na děličce 8:10. Zkus nastavit v biosu děličku 6:10 (prostě by běželi na 800Mhz, tzn.
200QPB).[/quote]
Tie deličky sú v poriadku ... P4 beží na fsb800, e6500 má fsb1066 - takže pre takt pamätí 666MHz je potrebná rozdielna delička ....len prečo doska tvrdohlavo nastavuje takt pamätí na 666:notsure
Skontroluj v biose (advanced/cpu configuration) či doska správne rozpoznala procesor ...
Ak áno, tak .... no neviem - čipset SIS, nulové možnosti biosu - snáď len testovať, s ktorými pamäťami to pôjde ....
EDIT: tak jasne, doska podporuje 667/533 DDR2 ram, viac asi nevie nastaviť :notsure
EDIT2: 1066 o.c / 800 / 533 MHz, tak neviem - ale keď je v novom biose podpora aj 1066 cpu malo by to ísť ....
200QPB).[/quote]
Tie deličky sú v poriadku ... P4 beží na fsb800, e6500 má fsb1066 - takže pre takt pamätí 666MHz je potrebná rozdielna delička ....len prečo doska tvrdohlavo nastavuje takt pamätí na 666:notsure
Skontroluj v biose (advanced/cpu configuration) či doska správne rozpoznala procesor ...
Ak áno, tak .... no neviem - čipset SIS, nulové možnosti biosu - snáď len testovať, s ktorými pamäťami to pôjde ....
EDIT: tak jasne, doska podporuje 667/533 DDR2 ram, viac asi nevie nastaviť :notsure
EDIT2: 1066 o.c / 800 / 533 MHz, tak neviem - ale keď je v novom biose podpora aj 1066 cpu malo by to ísť ....
Aha ja totiz pouzivam pameti s frekvenci 800MHZ pomoho yb kdbych tam dal pameti s frekvenci 667 mhz ?
Ťažko povedať ...
Ide mi skôr o to, že tvoje pamäte nemajú v SPD údaj o časovaní pre 667, ktoré doska nastavuje - a v kombinácii s inou deličkou nekorektne nastavuje časovanie :notsure
Ide mi skôr o to, že tvoje pamäte nemajú v SPD údaj o časovaní pre 667, ktoré doska nastavuje - a v kombinácii s inou deličkou nekorektne nastavuje časovanie :notsure
Tak paměti jsou nastavený správně, akorát jsou ve 3 a 4 slotu. To většinou nevadí, ale zkusil bych je přehodit do těch prázdnejch.
Aha... hmmm. Upgrade biosu už si taky dělal. Hmmm. tak prostě se asi smiř s tim, že s timdle procíkem a toudle deskou Ti ty paměti nepoběžej. V biosu nejde nastavit nic, takže se s tim těžko něco udělá...