Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 39

Téma: PC sestava pro úpravu fotek

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    35

    Ahoj,

    Potřebuji poradit s konfigurací PC sestavy, která bude sloužit "především" k úpravě fotek. V uvozovkách proto, že jsem pouze fotograf amatér, který upravuje fotky tak 2 - 3x týdně. Po zbytek času bude pc sloužit brouzdání na internetu a k běžné kancelářské práci (excel, word, power point atd.), sem tam nějaký film. Hry nehraji vůbec a do budoucna to ani neplánuji.

    Použíti: úprava fotek ve velkém formátu (RAW atd.); pro toto používám Photoshop CS 3 a Photoshop Lightroom 2.2, internet, běžné kancelářské programy, občas nějaký film a poslech hudby

    Požaduji: chci, aby to bylo svižné i při hodně běžících operacích; spolehlivost + kvalita; výkon je dán použitím sestavy; při chodu by sestava měla být tichá - žádné pískaní atd.

    OS: Windows 7 nebo Windows XP

    HDD: vzhledem k tomu, že jsem jen pokročilý uživatel tak to nechám zcela na vás; kapacita pevného disku min 320GB (teď mám 1x80 + 1x120) ; co otázka externího uložiště dat?

    Cache: určitě něco decentního (žádná světla ani průhledy)

    Výdrž: 2 roky bez nutnosti upgradu ("upgrade" provádím až když něco umře:-)

    LCD: velmi dobré podání barev a pozorovací úhly; na toto kladu velký důraz vzhledem k tomu, že budu upravovat fotky; uhlopříčka 20" -23", těžko říct - v současnosti používám klasický 19" monitor Hyunday (Targa 19 Image Quest Q910) a celkem mě postačuje; i podání barev mě vyhovuje; i když trochu místa po stranách bych uvítal

    Rozpočet: nemám představu na kolik vyjde sestava určená k tomu k čemu ji chci používat; kolem 15.000 Kč by to bylo ideální pokud jde o pc sestavu (pokud je to možné); pro LCD prosím samostatné návrhy

    Na závěr ještě možná trochu kacířská otázka. Co takhle kombinace NTB a kvalitního stolního LCD? V tomto případě je uvažovaný rozpočet, 15.000 Kč, samozřejmě nesmysl. Notebook by byl určitě Dell.

    Předem děkuji za vaše rady a názory. Pokud jsem na něco zapomněl nebo je třeba nějaké doplnění tak dejte vědět.


    Současná sestava: Sempron 2800+; 1,60 GHz; 1,25 GB RAM; NVIDIA GeForce 7600GS;
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Co treba takhle http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...YU01TUD01RM101 + OS ?

    Do toho monitoru bych urcite investoval, zvlast kdyz upravujes fotky.
    Dale je imho potreba dost pameti a vysoko taktovany procesor / dvoujadro staci
    Naposledy upraveno uživatelem Salamander: 17-11-2009 v 15:40
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Takze LCD nam skoro jiste vychazi na DELL 2209w.

    Pokud umi photoshop využívat více jader, myslim ze idealni bude levné 3 jádro s integrovanou grafikou. Druhou variantou je honit nějaké akcelerace přes grafickou kartu, ale tomu uplně nerozumim, to by musel upřesnit někdo kdo to používá.

    Návrh sestavy

    Daj se srazit prachy horší uATX deskou, vynecháním chladiče procesoru nebo slabším procesorem (2 jádro).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Pokud umi photoshop využívat více jader, myslim ze idealni bude levné 4jádro s integrovanou grafikou. Druhou variantou je honit nějaké akcelerace přes grafickou kartu, ale tomu uplně nerozumim, to by musel upřesnit někdo kdo to používá.
    .
    Pokud se nestal nejaky zazrak, tak photoshop umi vyuzivat max. 2 jadra ... no tak pockat ...omlouvam se, podle http://blogs.adobe.com/jnack/2006/12...multicore.html by photoshop mel umet pouzivat i vice jader, ale do jake miry nevim ...

    Co jsem o photoshopu slysel, pry je lepsi mit 2 jadra vyse taktovana, nez mene taktovane 4jadro
    Naposledy upraveno uživatelem Salamander: 17-11-2009 v 15:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Já to pochopil tak, že 15000 Kč je jen na bednu.

    Návrh sestavy, která pár let vydrží: http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...XU01JCN01T7501 (mírně jsem překročil rozpočet)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Citace Původně odesláno od r34ktor Zobrazit příspěvek
    Já to pochopil tak, že 15000 Kč je jen na bednu.

    Návrh sestavy, která pár let vydrží: http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...XU01JCN01T7501 (mírně jsem překročil rozpočet)
    .....njn, to by se mi taky už víc zamlouvalo, ale nějak se ti vykouřil ten monitor a sním by to bylo už hodně přes 20k, takže to půjde asi k ledu.
    Naposledy upraveno uživatelem fanynek: 17-11-2009 v 16:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,554

    Citace Původně odesláno od fanynek Zobrazit příspěvek
    nějak se ti vykouřil ten monitor
    Tazatel psal:

    Citace Původně odesláno od Yelen Yelenov Yelenin Zobrazit příspěvek
    Rozpočet: nemám představu na kolik vyjde sestava určená k tomu k čemu ji chci používat; kolem 15.000 Kč by to bylo ideální pokud jde o pc sestavu (pokud je to možné); pro LCD prosím samostatné návrhy
    Z toho soudím, že se monitor bude kupovat mimo.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Ha. Máš pravdu. Takže se můžeme rozšoupnout?
    To je potom jiná......
    Tak počkáme, co k tomu Yelen Yelenov Yelenin poví. Ne?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    35

    Jo jo pochopili jste správně. 15.000 Kč jen za bednu. Monitor budu pořizovat zvlášť.

    Přikláněl bych se k tomuto návrhu: http://www.alfacomp.cz/php/basket.ph...XU01JCN01T7501

    Monitor bude Dell 22" 2209WA. Přečetl jsem si recenzi a tam ho hodnotí celkem pozitivně. Pokud mátě někdo osobní zkušenost tak sem s ní.

    Ještě budu potřebovat takové maličkosti jako je čtečka karet, televizní karta nebo zařízení pro příjem internetu (wi-fi).

    A ještě by mě zajímalo jak se díváte na možnost pořídit místo bedny notebook + externí monitor. Hodně známých teď nahrazuje stolní sestavy notebookem. Zajímali by mě výhody a nevýhody. Výkon? Cena? Možnost opravy ntb. Platí stále, že pokud se na ntb něco pokazí tak se může rovnou "vyhodit" (např. základní deska nebo procesor)?

    Yelen
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele hawkeye9898
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    820

    toto by malo byt v Sestavy, notebooky a PDA
    ci nie?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele fanynek
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    2,057

    Citace Původně odesláno od hawkeye9898 Zobrazit příspěvek
    toto by malo byt v Sestavy, notebooky a PDA
    ci nie?
    OT: Dobrej postřeh.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Apr 2009
    Příspěvků
    23

    NB dnes nahrazuji domaci sestavy ze ctyr duvodu: Jsou cool, jsou male, jsou usporne a da se s nimi pohybovat po dome. Prvni argument je ciste subjektivni, dalsi 2 irelevantni, ctvrty na seriozni praci a pripojeni externich periferii nepouzitelny. Maly a usporny desktop jde postavit bez problemu. Osobne bych si neporidil a ani nedoporucil nb tam, kde neni potreba. Treba i proti dnesnimu (spatnemu) trendu.

    Moznosti opravy nb jsou stale daleko za stolnimi PC. CPU se v podstate nekazi (jako u desktopu), co obcas odchazi a velice spatne se meni je zakladni deska, pripadne plasty nebo klouby (coz by ale v pripade Dellu moc nebylo na poradu dne). Ramky a disky jdou menit relativne dobre (ale stale hur, nez u desktopu).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    50

    Pokud jde hlavně o úpravu fotek... nevím, jestli tento monitor DELL má jako součást kalibrační sondu, ale myslím si, že asi ne. Kalibrační sonda je prakticky nezbytná, pokud chceš fotky také dávat do fotolabu. Monitor si každý většinou nastaví tak, aby mu jeho barevná teplota, kontrast,.... byly co nejpříjemnější a když si pak pro fotky zajdete, tak barevně vypadají jináč. Proto bych doporučovat tuto sondu zahrnout do rozpočtu. cena se pohybuje kolem 5000Kč, ale to asi víš, když se focení věnuješ více. Například tady ji někdo presentuje
    http://nikonclub.digiarena.zive.cz/k...3pro#kalibrace.
    Jinak bych doporučil 4GB Ram a myslím, že dvoujádro bude stačit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    80

    Citace Původně odesláno od cc355 Zobrazit příspěvek
    Pokud jde hlavně o úpravu fotek... nevím, jestli tento monitor DELL má jako součást kalibrační sondu, ale myslím si, že asi ne. Kalibrační sonda je prakticky nezbytná, pokud chceš fotky také dávat do fotolabu. Monitor si každý většinou nastaví tak, aby mu jeho barevná teplota, kontrast,.... byly co nejpříjemnější a když si pak pro fotky zajdete, tak barevně vypadají jináč. Proto bych doporučovat tuto sondu zahrnout do rozpočtu. cena se pohybuje kolem 5000Kč, ale to asi víš, když se focení věnuješ více. Například tady ji někdo presentuje
    http://nikonclub.digiarena.zive.cz/k...3pro#kalibrace.
    Jinak bych doporučil 4GB Ram a myslím, že dvoujádro bude stačit.
    Imho... sonda k monitoru za 5k je jako kupovat turbo do trabanta (ano, vim, ze tenhle trabant ma ips podsviceni) dalsi kravina je nutit sondu jako samospasitelnou zalezitost (nepopiram, ze pro prepress je sonda dulezita, ale takovy kousky nestojej pet tisic a nejsou to sondy ale fotospektrometry)... s fotolabem to nejlepe funguje tak, ze si nechas vyzvetsit test a podle toho hejbes s monitorem tak, aby to priblizne odpovidalo...
    ke kontrastu se radeji vyjadrovat nebudu.
    jinak k tematu - jestli dvou, nebo ctyrjadro - je otazka kolik fotografii clovek upravuje a v cem:
    mnoho fotek v lightroomu - ctyrjadro
    malo fotek a photoshop - vykonnejsi dvoujadro
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Sep 2008
    Příspěvků
    50

    Nevím sice, Hyro, jak moc fotíš a čím fotíš, ale mít barvy na monitoru a na fotce stejné je dobré. Jako u každého komponentu, tak i u sondy se za kvalitu platí, takže jsou tam lacinější kousky a taky dražší. Samozřejmě zapálený amatér si za 20000 nekoupí sondu, ale nový objektiv nebo tělo. Nevím jak ty, ale já bych si raději počkal na upravenou fotku trochu déle s vědomím, že na fotce to bude tak jak chci. Přirovnání turbo k trabantu je trochu mimo mísu nemyslíš???
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. LCD: Monitor: na grafiku a upravu fotek HDMI, PIVOT
    Od lamilp v sekci Monitory
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 22-12-2011, 22:52
  2. LCD: Monitor na upravu fotek
    Od Din0 v sekci Monitory
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 09-10-2010, 00:11
  3. Program na hromadnou úpravu fotek
    Od Baterak v sekci Software denní potřeby
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 28-01-2010, 23:06
  4. PC na střih videa a úpravu fotek
    Od Tondek v sekci PC - archiv
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 14-10-2009, 20:25
  5. LCD: LCD na upravu fotek do 10k?
    Od butcherson v sekci Monitory
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 01-02-2007, 01:13