Problém s RAM DDR400
Zdravím,
mám v PC 3 pměťové moduly DDR400. Z toho jsou dva stejné 512MB od stejného výrobce a jeden 1GB od jiného výrobce. Když je mám všechn tři zapojené tak BIOS i WIN zubrazuje, že mám jen 1,5GB. Přitom když spustím CPU-Z tak tam jsou všechny. Ale moc nerozumím všem těm hodnotám co se tam píší... V čem může být problém?
mám v PC 3 pměťové moduly DDR400. Z toho jsou dva stejné 512MB od stejného výrobce a jeden 1GB od jiného výrobce. Když je mám všechn tři zapojené tak BIOS i WIN zubrazuje, že mám jen 1,5GB. Přitom když spustím CPU-Z tak tam jsou všechny. Ale moc nerozumím všem těm hodnotám co se tam píší... V čem může být problém?
[quote=koren3;317791]...V čem může být problém?[/quote]
Podívat se do manuálu základní desky na možnosti osazení modulů DDR RAM do jednotlivých slotů. Jinak já bych tedy rozhodně nemíchal různé velikosti a u stejných velikostí jen s výhradami různé výrobce/typy. (=můj názor).
Podívat se do manuálu základní desky na možnosti osazení modulů DDR RAM do jednotlivých slotů. Jinak já bych tedy rozhodně nemíchal různé velikosti a u stejných velikostí jen s výhradami různé výrobce/typy. (=můj názor).
Moduly RAM s rozdílnou frekvencí a rozdílným časováním spolu mohou fungovat, ale musí se nastavit podle toho modulu RAM, který má nejhorší parametry. Ve většině případů pak moduly RAM spolu pracují bez jakýchkoliv problémů. Co se týče rozdílných velikostí, tak s tím problémy nebývají.
[quote=StD;317793]Podívat se do manuálu základní desky na možnosti osazení modulů DDR RAM do jednotlivých slotů. Jinak já bych tedy rozhodně nemíchal různé velikosti a u stejných velikostí jen s výhradami různé výrobce/typy. (=můj názor).[/quote]
Presne tak pozri sa do manualu ake pamete mozes pouzit a to nielen , co sa tyka velkosti ale aj, ci je mozne pouzit aj obojstranne moduly (DS -double side ) a ked ano, tak ako a v ktorych slotoch. V manualy by to malo byt popisane, zvykne to byt v takej malej tabulke nieco ako na obrazku v prilohe.
Niektore dosky (vecsinou starsie) mali problem, ze v niektorych slotoch bol problem pouzit DS ak vedlajsi slot bol obsadeny. Prejavovalo sa to tak ako teraz tebe, jednoducho system z toho obojstranneho modulu videl len polovicu ale ked si pozrel cez nejaku utilitu do systemu (napr CPU-Z) ukazovalo moduly spravne.
Skus rozne poprehadzovat moduly a skus vybrat jeden 512MB modul (a aj bez toho jedneho tie zvysne dve poprehazdovat) ako sa to vtedy zachova. Ak je to ten problem , co popisujem, tak urcite pri vybrati jedneho modulu a spravnej kombinacii zapojenia modulov bude system vidiet 1,5GB RAM. Je mozne, ze aj pri spravnom skombinovani vsetkych troch modulov uvidis celych 2GB.
Presne tak pozri sa do manualu ake pamete mozes pouzit a to nielen , co sa tyka velkosti ale aj, ci je mozne pouzit aj obojstranne moduly (DS -double side ) a ked ano, tak ako a v ktorych slotoch. V manualy by to malo byt popisane, zvykne to byt v takej malej tabulke nieco ako na obrazku v prilohe.
Niektore dosky (vecsinou starsie) mali problem, ze v niektorych slotoch bol problem pouzit DS ak vedlajsi slot bol obsadeny. Prejavovalo sa to tak ako teraz tebe, jednoducho system z toho obojstranneho modulu videl len polovicu ale ked si pozrel cez nejaku utilitu do systemu (napr CPU-Z) ukazovalo moduly spravne.
Skus rozne poprehadzovat moduly a skus vybrat jeden 512MB modul (a aj bez toho jedneho tie zvysne dve poprehazdovat) ako sa to vtedy zachova. Ak je to ten problem , co popisujem, tak urcite pri vybrati jedneho modulu a spravnej kombinacii zapojenia modulov bude system vidiet 1,5GB RAM. Je mozne, ze aj pri spravnom skombinovani vsetkych troch modulov uvidis celych 2GB.
Problem muze byt v kombinaci jednostrannych a oboustraneho modulu (nebo jsou vsechny jednostranne?). V manualu k desce by mely byt moznosti kombinace tak tam zkus mrknout.
EDIT: Tak se omlouvam, nez jsem se dostal k odpovedi tak me predbehl odb
EDIT: Tak se omlouvam, nez jsem se dostal k odpovedi tak me predbehl odb
2 moduly RAM jsou CL2.5 a jeden z nich je CL3, takže v BIOSu si nastav manuálně časování na 3-3-3-8, frekvenci 200 MHz a nap. napětí 2.5V.
Zda-li jsou moduly RAM SS/DS zjistíš ve specifikaci výrobce (musíš přečíst přesný typ modulů RAM ze štítku nalepeném na modulu). Údaj sem napiš a k němu i výrobce a typ základní desky.
Zda-li jsou moduly RAM SS/DS zjistíš ve specifikaci výrobce (musíš přečíst přesný typ modulů RAM ze štítku nalepeném na modulu). Údaj sem napiš a k němu i výrobce a typ základní desky.
V tom everestu je ale jasně vidět že ty paměti tam jsou a rozpozná je to ... já mam taky 4GB ram a detekuje se jen 3,25GB ... nemáš integrovanou grafiku?
Ze jsou videt v Everestu neznamena, ze s nimi system pracuje. A to co popisujes ty (4GB ram vs. 3.25 zobrazeno) souvisi uplne s necim jinym a to s maximalni moznou pameti ve Windows. Pokud by integrovana grafika sezrala 512 MB pameti, tak by se to muselo stejne chovat kdyz by tam dal jen 1GB modul samostatne. tak by to muselo ve Windows ukazat 512 MB.
podle mě je divný, že si deska nehodí na časování auto... a nedowngraduje rychlejší ramku na úroveň pomalejší... možná bych spustil memtest a kouknul se kolik ramky detekuje on
No asi nema cenu zatim nad tim spekulovat nez se vyjadri autor jak vlastne kombinuje SS a DS pameti podle rady jak psal odb.
Děkuji za rady, ale bohužel můj problém nelze vyřešit. Stáhl jsme si manuál k desce a tam píší, že tři paměťové moduly deska nepodporuje jen 2 nebo 4.
Jaká je to deska? Netýká se to náhodou jen dual channel zapojení? I když na mé staré ASUS desce taky 3 moduly jet nechtěly, možná je to stejný případ.
[quote=koren3;319278]Děkuji za rady, ale bohužel můj problém nelze vyřešit. Stáhl jsme si manuál k desce a tam píší, že tři paměťové moduly deska nepodporuje jen 2 nebo 4.[/quote]
...Hlavně, že jsem ti to napsal hned na začátku, co? Aspoň víš, co znamená zkratka RTFM First!
Edit: johny__g: nemusí, třeba Dell to má u těch svých hogofogo kancl-krámů taky zakázané...
...Hlavně, že jsem ti to napsal hned na začátku, co? Aspoň víš, co znamená zkratka RTFM First!
Edit: johny__g: nemusí, třeba Dell to má u těch svých hogofogo kancl-krámů taky zakázané...
[quote=koren3;319292]StD: Chybama se člověk učí...[/quote]
Tak tak, pryč jsou ty doby, kdy se cpaly SIMMky a EDO to všech dostupných volných slotů jak to přišlo pod ruku... :D
Tak tak, pryč jsou ty doby, kdy se cpaly SIMMky a EDO to všech dostupných volných slotů jak to přišlo pod ruku... :D
[quote=johny__g;319285]Jaká je to deska? Netýká se to náhodou jen dual channel zapojení? I když na mé staré ASUS desce taky 3 moduly jet nechtěly, možná je to stejný případ.[/quote]
[quote=Citace z manuálu k základní desce]The GA-K8NF-9 doesn't support 3 memory modules. If 3 memory modules are installed, the
system will not boot.[/quote]
[quote=StD;319298]Tak tak, pryč jsou ty doby, kdy se cpaly SIMMky a EDO to všech dostupných volných slotů jak to přišlo pod ruku... :D[/quote]
To co tvrdíš není zcela pravda. Plno modelů zákl. desek bez problémů pracuje s 3mi moduly RAM. Tento případ je spíše vyjímečný.
[quote=Citace z manuálu k základní desce]The GA-K8NF-9 doesn't support 3 memory modules. If 3 memory modules are installed, the
[quote=StD;319298]Tak tak, pryč jsou ty doby, kdy se cpaly SIMMky a EDO to všech dostupných volných slotů jak to přišlo pod ruku... :D[/quote]
To co tvrdíš není zcela pravda. Plno modelů zákl. desek bez problémů pracuje s 3mi moduly RAM. Tento případ je spíše vyjímečný.
[quote=koren3;319292]Deska to je Gigabyte GA-K8NF-9.[/quote]
A tam je v manuálu jasně psáno

volně přeloženo "tyto kombinace znemožňují bootování".
//kevin: mně to nabízí k oběma těm revizím jako manuál jeden a ten samej soubor...:notsure
///tak teď jsem odešel z CZ stránek GB a přešel na Global, tam je ten soubor pro 2.2 jinej, ale tabulka stejná...:runaway
A tam je v manuálu jasně psáno

volně přeloženo "tyto kombinace znemožňují bootování".
//kevin: mně to nabízí k oběma těm revizím jako manuál jeden a ten samej soubor...:notsure
///tak teď jsem odešel z CZ stránek GB a přešel na Global, tam je ten soubor pro 2.2 jinej, ale tabulka stejná...:runaway
[quote=meeee;319311]A tam je v manuálu jasně psáno.[/quote]
Záleží na revizi základní desky. V manuálu k rev. 1 je psáno:
[quote]The GA-K8NF-9 doesn't support 3 memory modules. If 3 memory modules are installed, the
V manuálu k rev. 2 je již psána podpora 3 modulů RAM a je tam i popsáno, jak moduly instalovat (viz. tvůj post).
Předpokládám, že si uživatel koren3 našel odpovídající manuál.
Záleží na revizi základní desky. V manuálu k rev. 1 je psáno:
[quote]The GA-K8NF-9 doesn't support 3 memory modules. If 3 memory modules are installed, the
V manuálu k rev. 2 je již psána podpora 3 modulů RAM a je tam i popsáno, jak moduly instalovat (viz. tvůj post).
Předpokládám, že si uživatel koren3 našel odpovídající manuál.
tak to urcite nie. V urcitych kombinaciach procesorov a simmiek sa museli davat v paroch alebo vo stvoriciach.
prave naopak dnes (a nedavna minulost) mozes ramky davat skoro ako chces (hlavne intel platforma) a funguje to . Uzivatel koren3 je smoliar, poznam malo dosiek s takymto problemom.
tak to urcite nie. V urcitych kombinaciach procesorov a simmiek sa museli davat v paroch alebo vo stvoriciach.
prave naopak dnes (a nedavna minulost) mozes ramky davat skoro ako chces (hlavne intel platforma) a funguje to . Uzivatel koren3 je smoliar, poznam malo dosiek s takymto problemom.
[quote=kevin00;319314]Záleží na revizi základní desky. V manuálu k rev. 1 je psáno:
Předpokládám, že si uživatel koren3 našel odpovídající manuál.[/quote]
Tak v postu od meeee je ale pravy opak, je tam tabulka konfiguraci ktere znemozni boot systemu.
Předpokládám, že si uživatel koren3 našel odpovídající manuál.[/quote]
Tak v postu od meeee je ale pravy opak, je tam tabulka konfiguraci ktere znemozni boot systemu.