Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Raid 5

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    29

    Ahoj,

    začal jsem řešit problém s diskovým prostorem na svém PC. Již cca půl roku používám 150gb raptora na systém a 2x1TB WD GREEN v raidu-1 na data.

    Minulý týden mi ale odešel integrovaný RAID na desce a tak jsem se začal poohlížet po jiném. Nakonec jsem skončil na Adaptecu 1220SA s klasickým RAID 0, 1, JBOD. Bohužel mi už ale přestává stačit kapacita (jak na 1TB pro data, tak na raptoru pro systém) a tak jsem začal zvažovat zřízení RAID 5.

    Mám ale pár dotazů :
    1) Jaký řadič sehnat (měl jsem vyhlídlý adaptec 3405).
    2) Jaký vliv na výkon systému můžou mít 3x1TB WD Green v RAID 5 (5400rpm)
    3) Nebude lepší jiné řešení ? Raid 10 nebo podobné

    Díky za odpovědi
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Raid 5 je pro domaci pouziti imho nevhodne .. jednak je nakladne druhak ti to ukroji dost mista z celkove kapacity ..

    Zkus spis napsat ceho chces dosahnout? Jde ti hlavne o bezpecnost dat.. rychlost? Co na tom pc delas?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    29

    Jde mi hlavně o bezpečnost dat, ale potřebuji zároveň i trochu rychlosti pro systém - přesně tak, jak to mám teď. raptor na systém a 2x1TB v raid 1 na data.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Co se tyce bezpecnosti zameril bych se vic nez na raid na zalohovani .. raid je vyborna vec ve chvili kdy klekne nejaky z disku a je nutne aby vypadek byl co nejkratsi .. coz se resi hlavne u serveru atd .. To ze budes pouzivat raid resi pouze to ze budes mit pojistku proti tomu ze nejaky disk odejde ale neresi to napriklad to ze si omylem smazes nejake soubory atd .. takze pro domac i pouziti bych spis finance vynalozene do raid pole venoval do nejakeho zalozniho zarizeni a nastaveni zaloh ..( Pokud tohle vsechno mas poreseny tak se omlouvam za ot
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    107

    Prvni hlavni a dulezity bod - softwarovy RAID je dnes prakticky vzdy rychlejsi, nez hardwarovy, o RAID 5 to plati zejmena (dnesni procesory pocitaji paritu rychlosti prakticky odpovidajici propustnosti RAM). To plati jak pro radoby hardwarove RAIDy treba na Intelackych chipsetech, tak pro opravdu hardwarove RAID radice (LSI, Areca atd). Nevim, jestli uz Windows konecne umi udelat softwarovy RAID 5...

    Za druhe - softwarovy RAID je lepsi pro pripad, ze ti odejde deska, protoze plne softwarovy RAID rekonstruujes kdekoliv, bez ohledu na hardware.

    Za treti - RAID 5 je v konfiguraci 3 disku docela pomaly

    Za ctvrte - system bych urcite nedaval na RAID, jedine, co ti to muze prinest, jsou problemy pri rozpadu pole. Ne nadarmo je v kazdem serveru, ktery si ten nazev zaslouzi, samostatny disk (disky...) na system a na data (z dotazu neni jasne, jestli neco takoveho udelat chces nebo ne).

    Nevim, jak se budou chovat zelene disky v RAIDu, zadny blesk to ale nebude. Obecne bych ale sel po reseni s minimem disku. Cim min soucasti to ma, tim min veci se muze pokazit...

    Jo, jeste si dej pozor na celkovou velikost pole - klasicka stara DOSova partition table neumi oddily vetsi, nez 2TB, na to potrebujes GPT a nevim, jestli se s necim takovym Windows umi poprat.

    Jestli fakt potrebujes vic mista, nez je ti schopen dat nejaky dnesni disk, tak je RAID 5 nejlepsi volba s ohledem na pomer cena/vykon, ale realizoval bych ho za pomoci co nejmensiho mnozstvi disku. A nezapomen jim vytvorit dobre zivotni podminky + kvalitni UPS (APC Smart-UPS atd.)

    Zalohovani neni od veci, ale ve chvili, kdy bys rad zalohoval vic dat (~2TB), tak se to realizuje hooodne blbe.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    29

    Jde o to, že RAID-5 by ideálně vyřešil můj problém s nedostatkem místa jak pro systém, tak pro data tím, že bych přikoupil ještě jeden 1TB disk, vytvořil na nich RAID-5 a dostal tak 2TB prostoru. Ty bych následně rozdělil dejme tomu na 400 systém, 1,6gb data.

    Problém je, že jsou to green disky, tudíž nevím, jak by se změnila rychlost systému (byť budou na raidu 5), který teď běží na raptoru.

    K tomu zalohování, raid mi připadne uživatelsky příjemnější, prostě se o nic nemusím starat a všechno běží někde na pozadí v reálném čase. Nechtěné smazání dat bych nebral v úvahu, zatím se mi nic takového nikdy nestalo.

    Jinak mimochodem, když jsem začínal, měl jsem asi 10GB WD, který se ale po velmi krátkém čase pokazil. Proto jsem přesedlal na Samsung disky (20, 80, 320, 500) a nikdy nebyl sebemenší problém. Když jsem se nedávno dostal do fáze, kdy bych jsem chtěl koupit 1TB disk, řekl jsem si, že zkusím opět WD (jejich GREENy se mi líbily jak parametry, tak projevem). Bohužel, asi nemám na WD štěstí. Cca do měsíce odešel jeden z těch dvou 1TB, v tu chvíli jsem si oddychl, že jsem měl RAID 1. Když mi vrátili nový disk z reklamace, tak jsem ho zapojil, obnovil pole a vše ok. Jenže ouha, běželo to tak asi dva týdny a poté odešel i druhý z těch dvou WD. Tak znovu reklamace a posléze obnova pole.

    Nakonec myslím, že jsem se z WD zase na dlouhou dobu vyléčil
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Citace Původně odesláno od s0vet Zobrazit příspěvek
    K tomu zalohování, raid mi připadne uživatelsky příjemnější, prostě se o nic nemusím starat a všechno běží někde na pozadí v reálném čase. Nechtěné smazání dat bych nebral v úvahu, zatím se mi nic takového nikdy nestalo.
    1. Raid neni zaloha!
    2. S timhle pristupem budes jednou moc nestastny
    3. Pred lidskou chybou te neochrani zadny radi a divil by ses co jsou strizlivi veci znali lide schopni v nejakem zkratu udelat za blbosti
    Naposledy upraveno uživatelem pas!k: 23-11-2009 v 18:39
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    29

    Vím, že RAID není záloha, ale opravdu toto nemusíme řešit. Vše, co opravdu nutně potřebuju, mám ještě i na systémovém raptoru, na externím disku, na dvou flashkách a na dvdčku. To už bychom museli snad jenom vyhořet
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    29

    UPDATE: Tak jsem po dlouhém čekání sehnal Adaptec 3405 (ebay.com za 120USD) a nastává chvíle rozhodování. Řadič podporuje tyto RAIDy - 0, 1,1E, 5, 5EE, 6, 10, 50, 60, JBOD.

    Pro zopakování situace, nyní mám na systém 150GB raptora a na data 2x1GB GREENY v RAID-1. Jelikož mi ale už došel volný prostor na obou částech (data i systém), rozhodl jsem se pro upgrade.

    Původně jsem přemýšlel nad RAID-5. Kdybych koupil 3x750GB a vytvořil nad nimi RAID-5, dostanu 1,5GB místa. To mohu rozdělit na cca 250GB systém a 1250GB data. Co jsem se ale dočetl, tak s výkonem RAIDU-5 to není nijak slavné (hlavně systém, oproti raptoru bych si asi nepolepšil). Výhodou může být pozdější upgradovatelnost přidáním disku.

    Tak jsem pomalu začal uvažovat o RAID-10. 4x750GB disky by daly dohromady taktéž 1,5GB a nárůst výkonu by tam už asi byl (teda oproti RAID-5 alespoň). Nevýhodou by bylo pozdější špatná upgradovatelnost (minimálně +2 disky)

    Ohledně RAID-1E a RAID-5EE jsem se dočetl jen málo, ale z toho , co jsem zjistil, to taky nevypadá vůbec špatně.

    Máte někdo nějakou osobní zkušenost ? Nebo radu ?

    díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    No raid 1E je v podstatě zjednodušenej raid 10 na třech discích. Výkon bude mít 3/4, ztráta místa je stejná.
    5EE je čistě pro velký podnikový užití (rychlejší výměna disků při chybě).
    A vůbec - RAID 5 je jako takovej prostě pomalej

    Radu bych dal tudle: místo blbinama s raidem, kterej je opravdu, jak už zaznělo, určen nikoli pro bakcup, ale pro high-availability, postav si levnou linuxovou mašinu,
    na kterou si rsyncem kopíruj jednou denně data. Oproti řešení v jednom kompu (kdy ti zdroj nakrásně vypálí všechny disky najednou) je to daleko bezpečnější a taky
    automatický. Popř. ještě lépe si tam naisntaluj ifolder nebo něco podobnýho.

    Co se týče systému, tak tam vyhoď raptora, kup samsung F3 1TB, omez ho na prvních 250GB (pro systém) a máš za relativně malý peníze rychlejší disk a ještě Ti
    zbyde dalších 750GB odkladiště pro balast.

    Přiznám se, že tvoje myšlení příliš nechápu. Koupíš pomalý green disky a pak chceš výkon nahánět raidem...
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 07-01-2010 v 01:36
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    29

    Přiznám se, že tvoje myšlení příliš nechápu. Koupíš pomalý green disky a pak chceš výkon nahánět raidem...
    Tech greenu se zbavim, ty tam byly jen doted na raid-1, kde jsou myslim si idealni (krome toho ze oba dva do mesice provozu odesly).

    Asi to jeste poradne promyslim, zatim se klonim k tomu RAIDU 10. A nebo SSD na system a prikoupit jeste jednoho 1TB greena a udelat z tech tri RAID-5.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Nevím, proč by měli bejt green disky do raidu vhodný. Pokud mi jde o výkon, tak koupit disk, kterej soubor zkopíruje za dvojnásobek času než jinej stejně drahej disk:
    http://www.bit-tech.net/hardware/sto...3-1tb-review/4
    (MP3 file copy)
    a pak výkon dohánět raidem (nehledě k tomu, že už tak blbou latency raidem ještě "vylepšíš" a ne vylepšíš, ale ta zas prava pro datovej disk tak důležitá neni) mi opravdu moc smysluplný nepřijde.

    Já mám z toho pocit, že se nemůžeš rozhodnout, jestli Ti jde vlastně o výkon, spotřebu, bezpečnost nebo cenu za GB. Nebo spíš se snažíš o všechno, ale výslednej mix není ani výkonnej, ani bezpečnej.... a s externím řadičem ani úspornej ani extra levnej.

    Jinak jestli bys už chtěl používat raid 5, tak už je lepší ta 1E (bude imho rychlejší, nepočítá paritu).
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Pokud se nejden o server jako že jsem pochopil že ne, tak bych se na ty RAIDy vy**al, rozhodil bych ten raid co máš na těch dvou terovejch diskách, hned bys měl 2TB kapacitu a prostoru jako prase. Pokud nejsi projektant, který dělá šílený projekty jako třeba stavbu mrakodrapu pro abu dhabi vemirátech a ve 3D projekci, tak je to pro tebe fakt zbytečný. Jak bylo zmíněno výše Logoutem, pokud chceš bezpečnost dat, tak si udělej ten server, nastav si automatické zálohy a budeš mít klid. Nebo externí sítový disk, to je myslim celkem jedno
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    29

    Asi jsem zůstal nepochopen Začínám s čistým štítem, tudíž disky se chystám teprve koupit, opakuji asi po desaté, že ty greeny používat nehodlám. Jde mi o to, aby byl systém relativně rychlý a zároveň bezpečný. Doteď jsem si myslel, že to nebude tak obtížné realizovat, ale začínám si myslet opak
    Nehodlám stavět server, jde o mé domácí PC. Jde mi jen o to, jestli je možné nějakým RAIDem dosáhnout výkonu raptoru na systém a bezpečnosti na data.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Zoidik
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    1,424

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Co se týče systému, tak tam vyhoď raptora, kup samsung F3 1TB, omez ho na prvních 250GB (pro systém) a máš za relativně malý peníze rychlejší disk a ještě Ti
    zbyde dalších 750GB odkladiště pro balast.
    Co se týče rychlosti psal Logout to co je v citaci. Použitím toho disku docílíš srovntalené né-li vyšší rychlosti jak u raptoru!! asi nečteč všechny posty co tu jsou.

    Takže si kup ten samsung, rozděl ho jak potřebuješ a pak si kup ještě jeden terový disk na další data. Pro domácí použití je RAID zbytečný když jsou na trhu rychlé disky od samsungu.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. SSD: Raid 0 ssd
    Od pjotr646 v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 08-09-2012, 10:50
  2. RAID: raid 1
    Od opicak666 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 27-09-2010, 19:41
  3. HDD v RAID
    Od x.time v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 24-10-2008, 19:32
  4. RAID: RAID
    Od slowak1982 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 14-04-2008, 23:50
  5. RAID: RAID
    Od pavel_p v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 21-09-2007, 00:38