Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Rozdíly mezi deskami/přetakt/nestabilita

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    193

    Před časem jsem přešel na novou desku (z GA-965p-DS4 na EP35-DS3) abych se zbavil padání systému. Nakonec se ukázalo, že viníkem nebyl hardware, ale Sunbelt firewall potud bylo vše super.

    Od té doby se mi ale nedaří systém na nové desce stabilně rozchodit na stejných frekvencích jako na desce staré. Předem říkám, že to skoro určitě způsobuje přetakt, protože na default jsem padání nepozoroval. Na staré desce jsem přes rok fungoval na 4,05 GHz, pomineme-li to, co způsoboval firewall, bez problémů. Teď můžu nataktovat dokonce víc. Kolem 4-4,16 GHz jsem "orthos stable", ale už na těch 4 stačí spustit hru (třeba Fallout3), přehrávat videa na youtube, nebo jenom zavírat hodně aplikací/oken a dočkám se restartu/zhroucení.

    Pochopitelně jsem zkoušel zvedat napětí, ale paradoxně jsem zvýšení stability (tzn. že hra spadla třeba až po pár desítkách minut) pozoroval s jeho snižováním. Zatím nejdéle jsem bez pádu vydržel na napětí (bios) 1,25V, což je napětí, na kterém bych na staré desce při 4 GHz snad ani nenabootoval.

    Zkoušel jsem o 0,1V přidat napětí na všem, co mi bios umožňuje, ale padám stále.

    Je možné, že by deska prostě nezvládala tyhle FSB? Tzn. 421+ ? Jakto, že se ale nic neprojeví v Orthosu?

    Přetaktovanou mám i grafiku, ale i bez přetaktu systém padá stejně. Občas se jen zhroutí hra s tím, že driver grafiky přestal reagovat a windows se hodí do nízkého rozlišení, obvykle ale rovnou restart.

    Co bych ještě mohl vyzkoušet? Nehodlám jít pod 4 GHz, kvůli tomu jsem tenhle počítač skoro kupoval )
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Co memtest nebo Goldmemory, vše OK? Chipsety jsou sice velmi blízké, přesto mohou pro práci s paměťmi používat různé vnitřní latence a totožné nastavení a frekvence tak nemusí na obou fungovat stejně. Zkusil bych snížit jen děličku pamětí na 1:1 případně zhoršit časování.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    Taky bych začal nastavením pamětí. Orthos stable je široký pojem - je tam několik testů a nenapsals jak dlouho běžely.
    Jinak ani jeden z nich nezatíží naplno CPU. Na Intel je nejlepší tohle:
    http://downloads.guru3d.com/IntelBur...load-2047.html

    Jestli mě pamět neklame tak zatím nastavení které prošlo 15 smyček na maximum nepadlo už nikdy nikde s jednou výjimkou kdy mi PC tuhl v Prime95 do hodiny v Custom testu pamětí, nastaveném podle postupu:
    http://www.svethardware.cz/forum/sho...v%E1n%ED+prime

    Orthos nebo Prime blend byl schopný na nastavení nestabilním po pár smyčkách Intel Burn testu běžet třeba půl dne. Jsou to jen moje zkušenosti a lepší je určitě přetestovat co nejvíce programy. Intel Burn test se mi ale osvědčil jako nejrychlejší ukazatel.

    //EDIT: upraven odkaz na správnou - úvodní stranu threadu
    Naposledy upraveno uživatelem elpsycho: 01-12-2009 v 18:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    193

    Možná to Orthos stable přeháním.. Small a medium FFTs bežely půl hodiny, na nějakém jiném nastavení (které pak ve hře taky po pár minutách - např u velkých výbuchů - spadlo) jel orthos bez problémů necelé dvě hodiny (pak jsem to vypnul). Zvyknul jsem si totiž, že výrazné přestřelení ohlásí chybou do dvaceti vteřin testu, přestřelení do 0:59 a obvykle pokud jede déle než 2 minuty, že se chyba neobjeví.. možná to flákám, ale testovat každé nastavení přes noc je šílenství, o spotřebě nemluvě

    A samotné nastavení pamětí je už takhle dost špatné.. ty 1066 se tam hlásí jako 800 a časování myslím 5-5-5-15 ...

    Jinak 1:1 znamená co? bios dovoluje násobič pamětí 2 - 4
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    1:1 znamená frekvenci fsb:dram .. takže dle desky 2. Ala když to proženeš goldmemory, tak se ukáže jestli je to paměťma nebo ne, takže to jsou víceméně totožný záležitosti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele elpsycho
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,603

    1:1 znamená že pojedou na rychlosti identické s FSB, tj. při 425 taky 425, což protože jsou DDR znamená 850 MHz efektivní frekvenci. To jak se paměti hlásí není důležité, je naprosto běžné že moduly rychlejší než 800 MHz se musí na vyšší frekvenci/lepší časování nastavit manuálně. Je to kvůli kompatibilitě, některé desky by s pamětí na 1066 MHz vůbec nemusely jet, nepodporují zvýšené napětí atd.
    Naposledy upraveno uživatelem elpsycho: 01-12-2009 v 18:22
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    193

    Tak burn test dojel 5 cyklů.. akorát se přitom jednou zhroutil firefox (což bývá předznamenání pádu systému). Násobič ramek na 2.0 .. jdu zkusit hru.

    Jinak goldmemory se dá bootovat i z flashky? Nemam totiž FDD..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Ideální je vypálit na CD (ke stažení je přímo iso soubor)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Vzhledem k tomu ,ze jsi jel dlouhodobeji na 4Ghz stabilne ,tak predpokladam ,ze chlazeni mas vyreseny. Ale kdyz to vyssi napeti to akorat zhorsilo (vyssi napeti-vyssi zahrivani) se stejne radsi zeptam Neni mozny ,ze by se ti napr. prehrejval chipset? Co se tyce programu merici teplotu chipsetu ,tak mam spatny zkusenosti (spalil sem se o chladic na 40C chipsetu, druha deska hlasi podobny blbosti), takze zkus "zmerit" teplotu rucne

    Co se tyce dalsich tipu ,tak me nic jinyho nez to co bylo jiz napsano nenapada...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    193

    Citace Původně odesláno od DrZelenka Zobrazit příspěvek
    Neni mozny ,ze by se ti napr. prehrejval chipset? Co se tyce programu merici teplotu chipsetu ,tak mam spatny zkusenosti (spalil sem se o chladic na 40C chipsetu, druha deska hlasi podobny blbosti), takze zkus "zmerit" teplotu rucne
    tyjo.. kde to měří teplotu v everestu zvanou "základní deska" ? Šáhnul jsem na chladič čipsetu a prst tam udržim tak vteřinu.. (a to mam skoro 39 horečku ) teď ale co s tim...




    jinak dlouhodobě jsem jel na desce, která má chlazení chipsetu udělaný líp.. (965P-DS4) tam někde b moh bejt zakopanej pes, protože krom desky se v sestavě nezměnilo nic...
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    No pro začátek bych tam vrazil provizorně jakejkoliv ventilátor a vyzkoušel jestli je to příčina těch pádů. Pokud jo, pak bych řešil jak to chlazení zlepšit (klasicky 2 možnosti: ventilátor, nebo výměna chladiče za heatpipe verzi)
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Rozdíly mezi procesory Intel i3-2310M a i3-2330M ?
    Od vitnevrela v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 15-09-2011, 21:07
  2. xeony rady 5500 a kompatibilita s beznymi zakladnimi deskami lga1366
    Od Nettle v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 29-04-2010, 14:30
  3. Rozdíl mezi deskami - prosím o radu
    Od Michael9859 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 11-08-2009, 20:55
  4. Reakcí: 56
    Poslední příspěvek: 20-06-2009, 09:45
  5. Základní desky: rozdíly mezi chipsety
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 12-05-2008, 00:41