Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s ext. HDD Verbatim 1TB USB

JDrahy (6)|2.12.2009 13:28
Zdravím,

dnes jsem si zálohoval data ze stolního PC a notebooku na ext. HDD Verbatim. Z notebooku (Windows Vista) šlo vše zkopírovat bez problémů, ale když jsem chtěl připojit HDD ke stolnímu PC (Windows XP), tak mi vyběhnula hláška, že USB zařízení nebylo rozpoznáno. To samé se mi objevilo, když sem chtěl HDD připojit zpět k notebooku.

Hledal jsem na netu nějaký článek a našel jsem tu jeden, který radí, dát to ihned k reklamaci.
To není až takový problém (HDD je v záruce), problém je v tom, že tam mám celkem důležitá data a tak se chci zeptat, jestli Vás nenapadá nějaká možnost jak je ještě z tohoto HDD získat.

Předej děkuji za nápady a odpovědi.
kamil2268 (111)|2.12.2009 14:12
Zkoušel jsi jiný kabel a usb port?

Jedině otevřít box-ztráta záruky, takže poslat na reklamaci.
Dojigiri (1629)|2.12.2009 14:15
Co je to přesně za disk (model)? V některých bejvají vyndavatelný 3,5"/2,5" disky (dneska už většinou S-ATA) takže pokud by šel box rozebrat bez poškození a připojit disk přímo v PC, byla by šance data získat.
JDrahy (6)|2.12.2009 14:40
Zkoušel jsem všechny USB porty v PC a taky jinej USB kabel, ale žádnej účinek.
Nevím jestli jde z boxu HDD vyndat - odkaz na něj:
http://www.verbatim-europe.cz/cz_17/product_3-5-external-hard-drive-usb-2-0-1tb_12297.html , ale nechci přijít o záruku.

Nejde mi pořád do hlavy co se s ním stalo. Kopíruju data, vyndám z USB a najednou ho žádnej systém nerozpozná. Fakt nechápu ...
Dojigiri (1629)|2.12.2009 14:57
Hmm, to je otázka ... konkrétně ho neznám, ale uvnitř bude klasickej 3,5" disk. Pokud jsou tam někde ňáký šroubky a nejsou zaplombovaný, tak by se to mohlo dát rozebrat i tak, aby se nic nepoznalo.
JDrahy (6)|2.12.2009 15:03
Žádný šroubky tady právě nejsou, jenom typická samolepka s nápisem, že pokud bude přetrhnuta, tak propadá záruka výrobku.

Zkoušel sem i najít na netu nějaký ovladače pro tenhle HDD, ale nikde nic přijatelnýho. Dál sem zkoušel Unknown Device Identifier a tam HDD uvedenej byl, ale nic z toho.

Fakt už nevim co vyzkoušet.

Pokud bude mít někdo nějakej nápad, tak jenom uvítám. Jinak za pár dní nesu na reklamaci :(
ICEBOSS (3435)|4.12.2009 00:06
kratsi USB kabel. zkusit malinko zaviklat a pridrzet koncovky v konektorech napruzeny v ruznych smerech... treba se to na nejakym chyti. dotlacit napajeni disku. oprasit kontakty...
JDrahy (6)|4.12.2009 12:30
Tak bohužel žádná z těchto věcí nepomáhá, pořád se HDD hlásí jako neznáme zařízení. Zkusim ještě napsat chytrákům do Verbatimu.

Stejně ale díky všem, co se mým problémem zabývali.
dzandra (1368)|4.12.2009 12:36
Ještě jak jsi ho odpojil. Klinul jsi odebrat zařízení nebo jsi ho prostě jen tak vytáhnul. Dodnes jsem nevěděl že verbatim dělá hdd:D
JDrahy (6)|4.12.2009 12:46
Bohužel jsem lamka a pospíchal sem, tak sem ho jenom vytáhnul. Tim pádem sem tam určitě něco poškodil a je to v kelu ... nemám pravdu?
speedsnail (4876)|4.12.2009 12:51
Já flash disky vždy rovnou vytahuju (bez "odebrat zařízení") a nikdy se nic nestalo. Takže to tím být nemuselo.
dzandra (1368)|4.12.2009 12:57
[quote=speedsnail;323353]Já flash disky vždy rovnou vytahuju (bez "odebrat zařízení") a nikdy se nic nestalo. Takže to tím být nemuselo.[/quote]

No to já už jsem asi 8 flashek takhle odpálil. Skratík to byl slušný

Pošli to na reklamaci a je to. Myslím, že se ti to blbě ukončilo. Někdy systém ukáže dokončení kopírovaní na hdd a přitom to ještě dohrabává
JDrahy (6)|4.12.2009 13:01
Njn holt reklamace je asi nutná, škoda těch dat, co sem si tam chvíli před poruchou zazálohoval.

Kdyby aspoň byla nějaká utilitka co sem tam nějak dostane a vytáhne ty data :)
peFcBa (4)|26.12.2009 13:31
Dobrý den. Mám ještě jeden dotaz ke zmíněnému externímu hdd. Slyšel jsem, že jeho naformátování před prvním použitím zvýší jeho kapacitu nebo umožní vkládat soubory větší než 4 Gb. Software, který byl uložený na hdd (Nero BackItUp 4 Essentials), jsem již nainstaloval, tak by teoreticky ani neměl být nějaký problém..? Díky moc za radu
Richmond (8084)|26.12.2009 17:37
Limit 4GB plati pro system souboru FAT32, pokud je disk naformatovany na NTFS tak neni problem dostat na disk i vetsi soubory
peFcBa (4)|26.12.2009 20:56
Právě že to je "formátovano souborovým systémem FAT32"... :(
robky (3195)|26.12.2009 21:00
čo ti bráni naformátovať alebo prekonvertovať ho na ntfs?
peFcBa (4)|26.12.2009 21:54
Neznalost... Nejsem v tomhle nikterak sběhlý, netuším co NTFS vůbec znamená, natož jak převést FAT32 na NTFS... A už vůbec nevím, jestli se tím disk nemůže nijak poškodit (pro vás oboru znalejší asi legrace, ale jen mám strach o nový harddisk... ;) )? Děkuju za pomoc
robky (3195)|26.12.2009 22:24
Neviem aký OS používaš, tak v skratke:
1.preformátovaním disk nepoškodíš
2.formátovaním strácaš dáta uložené na disku

Takže ak nemáš na disku dáta(alebo ti nevadí ich strata) otvor Tento počítač - na daný disk (pozor na správny výber disku) klikni pravým myšítkom a z kontexového menu vyber Formátovať - následne z ponuky vyber súborový systém NTFS, ostatné položky meniť nemusíš ....

Jednoduchšia cesta ako previesť súborový systém z FAT32 na NTFS je konverzia. Pri konverzii nedochádza k strate dát (aj tak sa však odporúča zálohovať dôležité dáta). Konverziu vykonáš takto: Štart - spustiť - cmd.exe
Do príkazového riadku zadáš convert X: /fs:ntfs kde X je písmeno disku priradené systémom (tu taktiež pozor na výber správneho disku)
peFcBa (4)|27.12.2009 21:27
Děkuju moc, převedeno :)