Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Upgrade pameti

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    100

    Zdravim,
    mam otazku tykajici se navyseni vykonu pri upgrade pameti.

    Mam Sempron 2500+ na desce ASUS A7V880.
    V soucasne dobe mam 768 MB RAM v modulech:
    DIMM 256MB 333Mhz CL???
    DIMM Kingmax 512MB 400Mhz CL3.0

    Chci koupit DIMM Kingmax 512MB 400MHz CL2.5 nebo DIMM Kingston 512MB 400Mhz CL2.5.

    Zajimalo by mne:
    a) vymenim-li 256MB 333MHz za 512MB 400Mhz dojde k nejakemu znatelnemu navyseni vykonu (768MB na 333Mhz x 1024MB na 400Mhz) (tech 256MB bych chtel hodit do jineho starsiho pocitace)?
    b) dosahnu vetsiho vykonu pokud tam necham vsechny 3 pameti, cili budu mit 1280MB, ale pojedou jen na 333Mhz?

    Diky za radu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Citace Původně odesláno od lastsaves
    Zdravim,
    mam otazku tykajici se navyseni vykonu pri upgrade pameti.

    Mam Sempron 2500+ na desce ASUS A7V880.
    V soucasne dobe mam 768 MB RAM v modulech:
    DIMM 256MB 333Mhz CL???
    DIMM Kingmax 512MB 400Mhz CL3.0

    Chci koupit DIMM Kingmax 512MB 400MHz CL2.5 nebo DIMM Kingston 512MB 400Mhz CL2.5.

    Zajimalo by mne:
    a) vymenim-li 256MB 333MHz za 512MB 400Mhz dojde k nejakemu znatelnemu navyseni vykonu (768MB na 333Mhz x 1024MB na 400Mhz) (tech 256MB bych chtel hodit do jineho starsiho pocitace)?
    b) dosahnu vetsiho vykonu pokud tam necham vsechny 3 pameti, cili budu mit 1280MB, ale pojedou jen na 333Mhz?

    Diky za radu.
    I kdyz u techto veci plati cim vice tim lepe prijde mi ze vuci te sestave je 768 mb ram ok .. zalezi co na tom provozujes .. vyuzijes dalsi pamet ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    100

    Citace Původně odesláno od pas!k
    I kdyz u techto veci plati cim vice tim lepe prijde mi ze vuci te sestave je 768 mb ram ok .. zalezi co na tom provozujes .. vyuzijes dalsi pamet ?
    Provozuju na tom hry (RPG), filmy a kancelarskou praci. Mam dojem, ze dalsi pamet je asi nezbytnosti, jestli si chci zahrat Gothic 3 a Neverwinter Nights 2.
    Nejde mi o super grafiku (mam jenom GF6600), ale aby to na minimalni detaily chodilo nebo radeji behalo :-).
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    na velikosti zalezi mnohem vic nez na rychlosti: radsi 1GB DDR400 nez 768MB DDR2 800...
    rozsireni na 1GB poznas leda ve Viste, jinak zalezi na vyuziti - vis urcite ze ti to k necemu bude?
    velice casto se stava: ja bych chtel a potreboval 3GHz C2D a 2GB RAM a GF8800... ale user doopravdy nevyuzije vic nez celeron 3GHz, 512MB RAM a GF6600... neni to tvuj pripad? rdsi se zamysli...
    EDIT: podle toho cos ted napsal: kasli na to
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    No, vzhledem k tomu že Tvoje deska zvládá Dual Channel, tak bych zkusil vyměnit tu 256 za 512MB, pokud možno sehnat úplně stejnou, je zde ale otázka kompatibility.

    Úplně nejlepší by bylo koupit dvojici nových pamětí v Dual Channel kitu, protože jedině tak máš jistotu, že paměti pojedou spolu - pak můžeš koupit i rychlejší paměti - Tvoje stávající 512MB má CL 3.0... A ten starý modul pak třeba prodat, ale je zde otázka, zda se Ti to vyplatí

    Obecně je lepší osazovat základní desku co nejmenším počtem paměťových modulů o co největší kapacitě - jedině tak lze podle mě dosáhnout maximálního výkonu. Vždycky tady totiž asi bude existovat nějaká ta režie při komunikaci mezi více moduly.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele pas!k
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    3,894

    Citace Původně odesláno od Petr S.
    No, vzhledem k tomu že Tvoje deska zvládá Dual Channel, tak bych zkusil vyměnit tu 256 za 512MB, pokud možno sehnat úplně stejnou, je zde ale otázka kompatibility.

    Úplně nejlepší by bylo koupit dvojici nových pamětí v Dual Channel kitu, protože jedině tak máš jistotu, že paměti pojedou spolu - pak můžeš koupit i rychlejší paměti - Tvoje stávající 512MB má CL 3.0... A ten starý modul pak třeba prodat, ale je zde otázka, zda se Ti to vyplatí

    Obecně je lepší osazovat základní desku co nejmenším počtem paměťových modulů o co největší kapacitě - jedině tak lze podle mě dosáhnout maximálního výkonu. Vždycky tady totiž asi bude existovat nějaká ta režie při komunikaci mezi více moduly.
    Mno uz vzhledem k tomu ze narust v dualu neni nijak drasticky a taky k vykonu cele sestavy bych rekl ze by to nebyla nejlepsi volba
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Petr S.
    Obecně je lepší osazovat základní desku co nejmenším počtem paměťových modulů o co největší kapacitě - jedině tak lze podle mě dosáhnout maximálního výkonu. Vždycky tady totiž asi bude existovat nějaká ta režie při komunikaci mezi více moduly.
    to je imho blbost, nevim presne jak funguje preklad adres a pametovy radic, ale pochybuju ze k nejakemu meritelnemu zpomaleni dochazi. je pravda ze je lepsi se toho drzet ale hlavne z duvodu nekompatibility vic modulu, spatne shaneni stejnych typu do DCH, rozdilne casovani... (to zpomaleni se mi ted nechce komentovat, az budu met trochu casu tak to skusim nejak popsat... dokonce me napada pripad kdy by vic modulu mohlo znamenat vyssi vykon...)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    100

    Co jsem cetl par clanku, tak narust vykonu v dual chanellu neni natolik vyrazny, abych kvuli tomu kupovat dve nove pameti (penez neni nikdy dost).
    Spis mne zajima odpoved na me dve puvodni otazky:
    a) vymenim-li 256MB 333MHz za 512MB 400Mhz dojde k nejakemu pozorovatelnemu navyseni vykonu, napr. ve hrach (768MB na 333Mhz x 1024MB na 400Mhz)?
    b) dosahnu vetsiho vykonu (napr. ve hrach) pokud tam necham vsechny 3 pameti (1280MB na 333Mhz) nebo jen 2 (1024MB na 400Mhz)? Co hraje vetsi roli rychlost nebo velikost?
    Diky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    No, nárůst výkonu opravdu tak výrazný není Ale někdy je každé procento k dobru Kvůli financím se to ale hrubě nevyplatí, to máš pravdu...

    mech13: Tak pak něco sepiš docela by mě to zajímalo. Ta režie bude určitě malá, určitě tam hodně záleží i na použitém čipsetu, ale myslím že tam každopádně něco bude... Matně si vzpomínám, že jsem to snad i někde četl...

    Jinak taky trošku pochybuji, že nárůst výkonu Tvoje sestava nějak výrazně pocítí, ale když už, tak bych kladl větší důraz na frekvenci než na celkovou kapacitu...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od lastsaves
    a) vymenim-li 256MB 333MHz za 512MB 400Mhz dojde k nejakemu pozorovatelnemu navyseni vykonu, napr. ve hrach (768MB na 333Mhz x 1024MB na 400Mhz)?
    b) dosahnu vetsiho vykonu (napr. ve hrach) pokud tam necham vsechny 3 pameti (1280MB na 333Mhz) nebo jen 2 (1024MB na 400Mhz)? Co hraje vetsi roli rychlost nebo velikost?
    Diky.
    a) uz sem to psal: hlavni je kapacita. mnohem vic poznas 1024x768 nez 400x333. Teoreticky bys zrychleni poznat mel, ale prakticky 400x333 nepoznas a jestli pamet nedokazes vyuzit tak ani tu kapacitu - coz podle toho cos psal ze s PC delas nedokazes. Vim ze ten priklad uvadima casto, ale kdybys pouzival VirtualPC nebo VMware tak by to znamenalo ze muzes mit pusteny o jeden virtualni stroj vic coz by se hodilo. Ale s tvym vyuzitim a zbytkem HW TO NEMA CENU.
    b) imho rozhodne velikost. testy propustnosti pameti rikaji neco jineho, ale realny narust vykonu ve hrach se nekona vubec zadny.
    Citace Původně odesláno od Petr S.
    Jinak taky trošku pochybuji, že nárůst výkonu Tvoje sestava nějak výrazně pocítí, ale když už, tak bych kladl větší důraz na frekvenci než na celkovou kapacitu...
    s tim ze se narust vykonu konat nebude souhlasim, ale jak uz sem psal: kapacita rulezzz
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Petr S.
    mech13: Tak pak něco sepiš docela by mě to zajímalo. Ta režie bude určitě malá, určitě tam hodně záleží i na použitém čipsetu, ale myslím že tam každopádně něco bude... Matně si vzpomínám, že jsem to snad i někde četl...
    prihazuju ilustracni schematko - pamet ma 12-bit adresu (tj ma kapacitu cca 4KB - zalezi na sirce datove sbernice a velikosti adresovatelnyho bloku), kazdy pametovy modul ma 10-bit vstup pro adresovou sbernici a podle nejvyssich bitu je pomoci dekoderu (prakticky obycejny multiplexor) vybrana prislusna pametova jednotka... kdybys mel dvakrat tolik chipu tak akorat vezmes 3-vstupy multiplexor a budes mit 13-bit adresu. takze jediny prakticky rozdil je v pouzitem multiplexoru. nevim jak je to reseny v dnesnich PC, mozna ze je vzdy pouzit maximalni mozny multiplexor, mozna se podle poctu chipu pouziva pokazdy jiny... nevim. ale multiplexor rozhodne neni pomala soucastka.
    tj ze vyber jineho pametoveho chipu je mnohem rychlejsi nez vyber jine pametove bunky (tusim ze se to jmenuje bank interleaving) coz je jenom ze zustane vybrana stejna adresa v kazdem chipu a jenom se pomoci dekoderu vybere jiny chip...
    takze podle me zpomaleni vubec zadne, nebo naprosto nemeritelne, nepoznatelne.

    EDIT: k tomu schematku: 12-bit adresa, vodice cislovane 0-11, vodice 0-9 vedou ke kazdemu chipu a 10-11 do multiplexoru k vyberu konkretniho chipu
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: RAM.PNG 
Zobrazení: 142 
Velikost: 51.1 KB 
ID: 902  
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Moc díky Tak jsem zas o něco chytřejší

    Jo, to Bank Interleaving, zas vím co je já Je to vlastně prokládané zpracování bank daného modulu, kdy paměťový řadič může zároveň pracovat s více bankami - to platí jak pro operace write, read, tak i refresh.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Petr S.
    Moc díky Tak jsem zas o něco chytřejší

    Jo, to Bank Interleaving, zas vím co je já Je to vlastně prokládané zpracování bank daného modulu, kdy paměťový řadič může zároveň pracovat s více bankami - to platí jak pro operace write, read, tak i refresh.
    jj to bude neco jak sem popisoval: ze se vlastne nevybira zdlouhave cela adresa ale jenom se prepne na jine chip, coz je mnohem rychlejsi
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. DDR2: Upgrade pameti co je dulezitejsi??? Znacka / Dual kit / CL???
    Od Psichi v sekci Operační paměti
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 16-01-2013, 23:02
  2. Upgrade operační paměti pro Asus N76V
    Od tazeri v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 22-10-2012, 16:29
  3. Upgrade - deska, cpu, pameti
    Od Killermannvs v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 14-10-2011, 22:19
  4. Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 21-09-2008, 09:43
  5. DDR2: Vyplatí se mi upgrade oper.pamětí ?
    Od davidmichael1 v sekci Operační paměti
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 27-07-2008, 21:08