reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dotaz na programovaci jazyk

rodiercz (10)|3.12.2009 08:24
Zdar,
mam uz nejake zkusenosti s perlem a trosku jsem zkousel i C, ale vzdy mne odradi to, ze .. nevim jak to popsat, proste ze se clovek musi starat o moc veci, ze clovek nejdriv musi napsat milion veci nez se vlastne neco doopravdy stane. Nejlepe bych to prirovnal k html/css ktere taky ovladam.

V html napisu a mam obrazek. a mam odkaz. v C abych mel obrazek tak clovek musi predtim napsat spoustu radku, ruzne promenne, pole, definice..

A mne by prave zajimalo, zda existuje nejaky jazyk ktery je v tomhle podobny prave HTML. Kdy clovek opravdu rovnou programuje to podstatne, to "co je videt".

Co bych se chtel naucit programovat, jsou hry nejlepe s podporou site. Samozrejme nic velkeho. Klidne "jen" hada pro 2 :)) kde se nic moc nemusi resit, zacit na nejakych aplikacich typu notepad, potom prenos souboru a tak.

Samozrejme vim ze existuje spousta "makeru" ale mne spis zajima jestli je nejaky jazyk ktery je tomuhle alespon priblizen.

Diky
petr.svec (320)|3.12.2009 10:19
v tom případě hledáš něco jako PHP

jenže bohužel tě zklamu ve tvých nárocích... pokud chceš něco vytvořit aby to bylo good, tak stejně v jakém koliv jazyku budeš muset psát podle tebe spoustu kódu co nic nedělá

např. třídu pro komunikaci se databází, vytvoření šablon, správa přihlášeného uživatele atd.

na druhou stranu až si napíšeš kupu kódu.. zjistíš, že se můžeš věnovat čemu chceš a vše ostatní už za tebe řešení jiný zdrojový kód

ono prostě programovat jednoduše nejde... z prostého důvodu:
programotor řešení vyjímky
samozvaný expert většinou ani neví že by nějaká vyjímka mohla vzniknout

a podle toho pak taky vypadá funkčnost
xmarek (1676)|3.12.2009 11:57
Jak už bylo zmíněno. Bohužel programování vyžaduje ohromné množství znalostí, aby jste se nakonec dostal do fáze, že už většina věcí co potřebujete je napsaná a můžete se konečně soustředit přesně na to co chcete. A pro psaní her to platí dvojnásob.
Osobně IHMO to vidím takto: učení, praxe, učení, praxe atd. atd. Jinak to ani neumím. :cry
Pabler (425)|3.12.2009 16:55
Mozno by som ti poradil
C# a programovat pod .NET .... vela veci tam je uz urobenych a teda sa naozaj mozes sustredit na to co chces tvorit, ...
Nieje to presne co chces, ale ma to k tomu asi najblizsie.

Navyse napr. Microsoft Visual Studio, je na velmi dobrej urovni (a ano myslim to vazne), ich system napovedy a doplnania intellisense dokaze pri spravnom nastavení ulahcit robotu ...

Vela kodu ktory sa casto opakuje alebo je lahko generovatelny z toho co si uz napisal sa generuje sam.

Priklad
switch tab tab, a spraví sa ti konstrukcia switch case
navyse po doplnení podmienky ti sam doplní rozne vetvy, aj z napr z tebou definovaneho typu.

/*
Musim vsak spomenut ze som nahodou code snippets nasiel aj v delhi7 ked som klikol na ctrl+j, ...
Co ste mi to nikto nepovedal, ja som si to ako puk rucne nastavoval na G klavesy :D
*/

Este edit:
Dalsia alternatíva co ma napada je Java s jej kolekciami ... Ale tej som sa moc nevenoval, snad ked bude zase daco casu ...
pavel_p (993)|3.12.2009 22:40
Na to co píšeš je asi nejlepší Java, kde jsou třídy prakticky na všechno. C#+.NET na tom bude asi podobně, ale nedělal jsem s ním. Jenže stejně člověk k načtení obrázku, což je tak 5 řádků kódu a 5 pro zobrazení potřebuješ ze začátku dlouze studovat dokumentaci. Jinak tě možná odradí, že u větších programů může trvat tři týdny, než to začne něco smysluplného dělat a měsíce než to funguje ke spokojenosti tvé, šéfa a kupujících.

Jinak je další jazyky se člověk od jisté chvíle učí celkem rychle, ono je nakonec jedno, jestli do C++ seženeš nějakou knihovnu pro práci s obrázky a nastuduješ použití, nebo v Javě použiješ vestavěné. Akorát se u Javy pracuje se všemi podporovanými formáty více méně jednotně.