Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deska po update biosu nereaguje

Kozouš (500)|4.12.2009 20:32
Updateoval jsem bios na desce MA-790GP-DS4H z F5 na F6 (z důvodů podpory nových procesorů C3), update proběhl přes qflash korektně, ovšem po restartu "black screen of death" a deska přestala komunikovat.
Deska se po přivedení proudu sice sepne - fany se točí, ale nepustí žádný beep code ani obraz skrze igp/ či dedikovanou grafiku.
Zkoušel jsem clear CMOS i vyndat baterku na pár hodin, ale bez úspěchu.:thumbdown
Dále jsem dle návodu http://www.biosman.com/biosrecovery.html
zkusil záchranu pomocí boot fdd/flash disku, ovšem ani FDD ani flash disk deska nedetekuje - zařízení se nespustí.
Je nějaká možnost ji opravit nebo je definitivně KO?
kevin00 (10238)|4.12.2009 20:52
Pokud je základní deska v záruce, reklamuj ji. Pokud již v záruce není, můžeš vyzkoušet obnovit DualBIOS. Veškeré pokusy ovšem děláš na vlastní riziko ;)
Kozouš (500)|5.12.2009 17:26
Jak by se projevilo pokud by bios nepodporoval procesor (ešli se zázrakem aktivoval záložní bios který je F1 a nepodporuje procesor který mám k dispozici), byl bych bez obrazu?
Richmond (8084)|5.12.2009 17:33
Ne, pri flashovani se prehraji oba biosy, evidentne zase zklamal zazracny DualBios (neni to poprve a ani naposledy), ikdyz je otazkou jestli to nebylo postupem pri flashovani...
Kozouš (500)|5.12.2009 17:47
[quote=Richmond;323815]Ne, pri flashovani se prehraji oba biosy, evidentne zase zklamal zazracny DualBios (neni to poprve a ani naposledy), ikdyz je otazkou jestli to nebylo postupem pri flashovani...[/quote]

Opravdu se vždy přehrají oba - jak master tak backup? Na tech supportu Gigabyte mi sdělili, že záložní se nikdy neaktualizuje, vždy zůstává v továrním nastavení.
http://www.gigabyte.com.tw/FileList/WebPage/mb_081226_dualbios/tech_081226_dualbios.htm

Jak se projeví pokud bios nepodporuje daný procesor?
kevin00 (10238)|5.12.2009 18:00
Pokud vím, tak při flashi BIOSu se neflashují oba BIOSy, ale pouze jeden. Jak je to potom s aktualizací záložního BIOSu jsem nijak moc nezjišťoval, takže nemohu na 100 % říci, jestli k němu dochází či nikoliv.
Pokud BIOS nepodporuje procesor, ve většině případů se roztočí ventilátory chladičů i připojené do zákl. desky, je slyšet činnost HDD, ale monitor zůstává černý a není vidět ani post.
Pokud máš podezření na nahrání původního BIOSu, který nepodporuje tvůj procesor není nic jednoduššího, než-li osadit motherboard podporovaným procesorem a ozkoušet funkčnost sestavy.
Kozouš (500)|5.12.2009 18:34
[quote=kevin00;323822]...Pokud BIOS nepodporuje procesor, ve většině případů se roztočí ventilátory chladičů i připojené do zákl. desky, je slyšet činnost HDD, ale monitor zůstává černý a není vidět ani post...[/quote]

A speaker také nehlesne?
Připojil jsem HDD, FDD i mechaniku, ale FDD nereaguje, pouze disk a mechanika reagují činností.
Zkusil jsem i HD 4850, ale na té probliknou dvě indikační ledky (dlouze, a pak 4-5x krátce, přestávka a pak se to opakuje.), vyndal jsem ram a speaker se ozval, ovšem beep code nesedí s manuálem.:notsure

Škoda, že nemám k dispozici starší podporovaný CPU abych to mohl ověřit.:cry
Richmond (8084)|5.12.2009 20:23
Pokud nepipne speaker tak to znamena, ze ani nedosel ke kontrole cpu (chladic bude studeny) a z toho plyne bud nepodporovane cpu nebo poskozeny bios. Jinak recovery se dal z ide mechaniky (jestli u GB vubec jde), na fdd nebo usb si deska ani "nehrabne"