Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 28

Téma: Problém s HDD u Notebooku ( kapacita HDD )

  1. #1
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Mám takový problém. Notebook Acer Aspire 3003 WLMi a do něho dán nový HDD WESTERN DIGITAL Scorpio 320GB IDE . Bohužel nevím čím to je a jak to udělat aby se mne ukazovala skutečná velikost HDD . Ukazuje to že mám 127 GB . Nedělal jsem žádné odíly ( partiton ). zkrátka jsem nainstaloval win XP a hle ono to ukazuje úplně něco jiného. V čem je chyba ? Je šance to spravit ? Původně tam byl 60 GB HDD rozdělený na dva oddíly. A bylo to OK . Poradte prosím, kam se obrátit, co stáhnout, atd. Děkuji ,děkuji a ještě jednou děkuji :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Kurna to jste se sesli dva se stejnym problemem. Pokud max XP starsi nez SP2, tak ho bud nainstalovat a nebo zkusit tento postup, tusim ze na SP1 to fungovalo a na bez SP jen nekdy (nebo tak nejak). Ale za prvni zkousku nic nedas a nic nezkazis:

    Pokud je v BIOSu velikost disku detekována správně, mohlo by to být tím, že v operačním systému není zapnutá podpora 48-bit LBA (viz. Q305098 na www.microsoft.com).
    Zapnutí podpory 48-bit LBA v registrech:
    1. Spustit Editor Registru (Regedit.exe nebo Regedt32.exe).
    2. Vyhledat a nastavit se na klíč:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\Atapi\Para*meters
    3. Kliknout na klíči pravým tlačítkem a v popup menu vybrat "Vytvořit"->"Nová hodnota DWORD" a pak zadat:
    Název: EnableBigLba
    Typ: REG_DWORD
    Hodnota: 1
    4. Ukončit Editor Registru.
    Po restartu by Windows měly ukázat plnou kapacitu disku(Správa počítače->Správa disků). Snad to pomůže.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    Kurna to jste se sesli dva se stejnym problemem. Pokud max XP starsi nez SP2, tak ho bud nainstalovat a nebo zkusit tento postup, tusim ze na SP1 to fungovalo a na bez SP jen nekdy (nebo tak nejak). Ale za prvni zkousku nic nedas a nic nezkazis:

    Pokud je v BIOSu velikost disku detekována správně, mohlo by to být tím, že v operačním systému není zapnutá podpora 48-bit LBA (viz. Q305098 na www.microsoft.com).
    Zapnutí podpory 48-bit LBA v registrech:
    1. Spustit Editor Registru (Regedit.exe nebo Regedt32.exe).
    2. Vyhledat a nastavit se na klíč:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\Atapi\Para*meters
    3. Kliknout na klíči pravým tlačítkem a v popup menu vybrat "Vytvořit"->"Nová hodnota DWORD" a pak zadat:
    Název: EnableBigLba
    Typ: REG_DWORD
    Hodnota: 1
    4. Ukončit Editor Registru.
    Po restartu by Windows měly ukázat plnou kapacitu disku(Správa počítače->Správa disků). Snad to pomůže.
    Zkoušel jsem a nepomohlo. Udělal jsem i že jsem HDD rozdělil na 40 gb pro OS WIN XP SP3 soubory v NTFS a zbytek nechal na 100 GB . Restartoval a hle nic. Stále ten zbylý prostor je viděn jako malý .
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od imported_tomros Zobrazit příspěvek
    Zkoušel jsem a nepomohlo. Udělal jsem i že jsem HDD rozdělil na 40 gb pro OS WIN XP SP3 soubory v NTFS a zbytek nechal na 100 GB . Restartoval a hle nic. Stále ten zbylý prostor je viděn jako malý .
    Vloz screen ze spravce disku [Start > Nastaveni > Ovladaci panely > Nastroje pro spravu > Sprava pocitace > Sprava disku]
    A screen zalozky "Obecne" ve "Vlastnostech systemu"
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Tak nakonec už vůbec nic. Vložil jsem zpět ten starý 60GB HDD abych vůbec mohl pracovat. U toho 320GB HDD se mne z nepochopitelných důvodů nějak objevilo 300GB . A to tak, že nejprve jsem rozdělil při instalaci HDD na 40GB a 80GB zbytek jsem nechal a byl viděn jako 20GB nevyužitého prostoru. Instaloval jsem win XP MCE neb ty se dají instalovat v NTFS i hned na začátku. Dále jsem pak instaloval SP3. Udělal podle návodu v registrech úpravu. Restartoval . Stále to ukazovalo celkem 140 GB .Dal jsem defragmentaci s odílem kde je OS ( C: ) A šel jsem do práce. Po práci koukám... A hle že by naděje ? tam kde bylo jen 20GB tak to stouplo na 160GB . Říkám si hurrrrááá .Ale jen hurá. skutečnost je ta, že ttěch 160 jsem rozdělil na další dva odíly, tak že C: E: F: G: . Restartuji a už se nechytne OS . stále dokola sesám restartuje a nic. Tak už doopravdy nic nevým.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od imported_tomros Zobrazit příspěvek
    Tak nakonec už vůbec nic. Vložil jsem zpět ten starý 60GB HDD abych vůbec mohl pracovat. U toho 320GB HDD se mne z nepochopitelných důvodů nějak objevilo 300GB . A to tak, že nejprve jsem rozdělil při instalaci HDD na 40GB a 80GB zbytek jsem nechal a byl viděn jako 20GB nevyužitého prostoru. Instaloval jsem win XP MCE neb ty se dají instalovat v NTFS i hned na začátku. Dále jsem pak instaloval SP3. Udělal podle návodu v registrech úpravu. Restartoval . Stále to ukazovalo celkem 140 GB .Dal jsem defragmentaci s odílem kde je OS ( C: ) A šel jsem do práce. Po práci koukám... A hle že by naděje ? tam kde bylo jen 20GB tak to stouplo na 160GB . Říkám si hurrrrááá .Ale jen hurá. skutečnost je ta, že ttěch 160 jsem rozdělil na další dva odíly, tak že C: E: F: G: . Restartuji a už se nechytne OS . stále dokola sesám restartuje a nic. Tak už doopravdy nic nevým.
    No je videt, ze se v tom opravdu placas. Proc by nesly instalovat XP primo na NTFS? Nebo snad instalujes nejakou predinstalaci primo od vyrobce? Napis co vlastne presne chces instalovat, z ceho to chces instalovat a mozna se neceho dobereme.

    Jo a jinak, 320GB uvadenych "klamave" vyrobcem je opravdu skutecnych plus minus 300GB ve Windows.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    No je videt, ze se v tom opravdu placas. Proc by nesly instalovat XP primo na NTFS? Nebo snad instalujes nejakou predinstalaci primo od vyrobce? Napis co vlastne presne chces instalovat, z ceho to chces instalovat a mozna se neceho dobereme.

    Jo a jinak, 320GB uvadenych "klamave" vyrobcem je opravdu skutecnych plus minus 300GB ve Windows.
    Tak ono je to takhle . k NB jsem dostal 4ks CD s OS a ovladači. Tam to ani nijak nelze ovlivnit, zda chci NTFS či FAT32. Mne jde prosím o to jak to udělat. Když jsem použil, instalační cd od výrobce ACER, tak HDD to vydělo s malou kapacitou. Tak jsem si myslel že to bude chtít asi instalovat v NTFS a použil jsem druhé win xp MCE a taky to ukazovalo HDD s malou kapacitou. Tak co ted dělat ? Mám vyjmout HDD a vložit tam ten 320GB.
    A pokusit se nějak znova nainstalovat nové win XP ? A které ? Od výrobce Aceru a nebo win XP MCE s možností volby bud NTFS či FAT32 atd. ?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od imported_tomros Zobrazit příspěvek
    Tak ono je to takhle . k NB jsem dostal 4ks CD s OS a ovladači. Tam to ani nijak nelze ovlivnit, zda chci NTFS či FAT32. Mne jde prosím o to jak to udělat. Když jsem použil, instalační cd od výrobce ACER, tak HDD to vydělo s malou kapacitou. Tak jsem si myslel že to bude chtít asi instalovat v NTFS a použil jsem druhé win xp MCE a taky to ukazovalo HDD s malou kapacitou. Tak co ted dělat ? Mám vyjmout HDD a vložit tam ten 320GB.
    A pokusit se nějak znova nainstalovat nové win XP ? A které ? Od výrobce Aceru a nebo win XP MCE s možností volby bud NTFS či FAT32 atd. ?
    Takze postup jak bych to udelal ja:
    - namontoval bych 320GB hdd
    - pres nejaky bootCD bych zrusil vsechny oddily na hdd
    - dal bych instalovat Win od Aceru z tech CD
    - pokud v instalaci volis velikost disku C:, tak bych zvolil tak 80 - 100 GB pro disk C: (zalezi ale ciste na tobe)
    - po instalaci Windows bych udelal prevod disku C na NTFS format prikazem "CONVERT C: /FS:NTFS"
    - pak bych nainstaloval SP3 pro XP
    - pak bych otevrel spravce disku, kde by melo byt videt, ze Disk 0 ma velikost 300GB, ze je na nem disk C: o velikosti rekneme tech 100 GB a ze je tam neprirazene misto 200 GB
    - ve spravci disku bych pak udelal v tom neprirazenem miste 2 jednotky (D: E po 100 GB a zformatoval je take jako NTFS
    - no a pak bych si tento stav zazalohoval jako obraz disku ktery bych pripadne pouzil misto zdlouhave instalace pri nejakem pristimkompletni instalaci
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Tak a ted už je to totalně v Pr....už nejde ani nainstalovat OS i když jev BIOSU nastaveno Boot z CD a ne z HDD . Nechce to zapsat data na HDD. Nu což asi to prodám a smířím se se starým 60GB HDD a našetřím si na pořádný stroj .Zdroj 700W, 2 x 500GB , nějaká ta grafika, větší LCD , a bude konečně klid na práci se soubory , uprava videa, .Takhle jsem chtěl udělat z notebooku aspoň něco kde se dá uložit více dat. Bohužel nejde a není souzeno. Zbytečných 2 000,- jsem hodil do kanálu . Pokud někdo chce HDD 320GB PATA je kdispozici.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od imported_tomros Zobrazit příspěvek
    Tak a ted už je to totalně v Pr....už nejde ani nainstalovat OS i když jev BIOSU nastaveno Boot z CD a ne z HDD . Nechce to zapsat data na HDD. Nu což asi to prodám a smířím se se starým 60GB HDD a našetřím si na pořádný stroj .Zdroj 700W, 2 x 500GB , nějaká ta grafika, větší LCD , a bude konečně klid na práci se soubory , uprava videa, .Takhle jsem chtěl udělat z notebooku aspoň něco kde se dá uložit více dat. Bohužel nejde a není souzeno. Zbytečných 2 000,- jsem hodil do kanálu . Pokud někdo chce HDD 320GB PATA je kdispozici.
    Co znamena nejde nainstalovat OS? Spusti se instalace Win? Na cem to skonci? Udelal jsi to smazani vseho na hdd pres to bootCD?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    Co znamena nejde nainstalovat OS? Spusti se instalace Win? Na cem to skonci? Udelal jsi to smazani vseho na hdd pres to bootCD?
    Promin že tak reaguji, jsem již zoufalý a plácám nesmysly. Ani česky už neumím psát .To je ovšem pro jiné diskuzní téma :-) ....Já i když mám tento technický problém, tak jak se říká naděje umírá poslední. ...Tak že co to dělá a nedělá. Po fizickém vložení HDD a zapnutí NB, se objeví obrazovka s možností volby a) spustit win klasickým způsoben, b) spustit nouzový režim atd.atd. Ať kliknu na jakýkoliv příkaz. Objeví se logo WIN a vypadá to že se i WIN rozjedou . Ale ne bum a automatický restart, A opět ta obrazovka s volbou A) nebo b) nebo c) . Tak skouším, že v BIOSU nastavím Boot z CD . A hle ani toto nejde. U CD od výrobce mne to hlásí že je chyba v sektoru a zda pokračovat v instalaci, či ignorovat. Ale ne nejde a stop. Když dám CD s WIN XP MCE,tak sice se spustí příkaz ,, stisknete jakou koliv klavesu ,, CD se načítá ale pak nic. černá obrazovka. napadá mne zformátovat ho. Ale Jak ?.Kdyby měl NB ještě jeden připojovací ( nevím jak se tomu říká ) ten modul no skrátka další připojení pro další HDD tak bych ho i snad zformátoval. U velké mašiny to není problém. U NB to problém je. Asi sehnat redukci pro napojení HDD do velké mašiny a přes ní to zformátovat. Leda, že by existovalo CD které by soft. ošetřilo HDD .Což asi není a neexistuje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od imported_tomros Zobrazit příspěvek
    Promin že tak reaguji, jsem již zoufalý a plácám nesmysly. Ani česky už neumím psát .To je ovšem pro jiné diskuzní téma :-) ....Já i když mám tento technický problém, tak jak se říká naděje umírá poslední. ...Tak že co to dělá a nedělá. Po fizickém vložení HDD a zapnutí NB, se objeví obrazovka s možností volby a) spustit win klasickým způsoben, b) spustit nouzový režim atd.atd. Ať kliknu na jakýkoliv příkaz. Objeví se logo WIN a vypadá to že se i WIN rozjedou . Ale ne bum a automatický restart, A opět ta obrazovka s volbou A) nebo b) nebo c) . Tak skouším, že v BIOSU nastavím Boot z CD . A hle ani toto nejde. U CD od výrobce mne to hlásí že je chyba v sektoru a zda pokračovat v instalaci, či ignorovat. Ale ne nejde a stop. Když dám CD s WIN XP MCE,tak sice se spustí příkaz ,, stisknete jakou koliv klavesu ,, CD se načítá ale pak nic. černá obrazovka. napadá mne zformátovat ho. Ale Jak ?.Kdyby měl NB ještě jeden připojovací ( nevím jak se tomu říká ) ten modul no skrátka další připojení pro další HDD tak bych ho i snad zformátoval. U velké mašiny to není problém. U NB to problém je. Asi sehnat redukci pro napojení HDD do velké mašiny a přes ní to zformátovat. Leda, že by existovalo CD které by soft. ošetřilo HDD .Což asi není a neexistuje.
    Takze jsou zde dve chyby. Prvni je, ze nenajede system z hdd. Toto bych ted vubec neresil a pristoupil k nove instalaci Windows.
    Zde ti to hlasi chybu cteni sektoru. Jsou dve moznosti. Bud je CD opravdu spatne nebo je spatna mechanika v notebooku. Pro vyreseni tohoto bych zkusil v jinem PC nacist toto CD a vypalit na nove CDR, nebo jeste lepe CDRW. Napriklad v neru se to jmenuje Kopirovat disk - musi to byt binarni kopie disku, nesmi to byt souborova kopie.
    Tak a posledni vec, jak zformatovat ten disk? Nejde o zformatovani disku, ale lepe receno o odstraneni vsech stavajicich oddilu na disku. No a to je mozne jak pises bud v jinem PC, ale u IDE disku na to musis mit redukci, coz asi bude problem. Ale problem uz vubec neni ta moznost jak pisu a to pouzit nebake bootCD. Zkus si stahnout Hiren's bootCD, nabootovat z neho a tam najdes prave nastroje napriklad na odstraneni nepotrebnych oddilu z disku.

    Edit: Bohuzel, dnes budu u pocitace zas az vecer. Vyzkousej to krok za krokem a urcite se zadari.
    Naposledy upraveno uživatelem hl.hl: 12-12-2009 v 08:15
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Zkousel jsem vse. Dokonce i jsem skusil instalovat ,, SUSE ,, který má uplne jiny zapis souboru myslim ze ext3. Co mne ale zarazilo, ze i kdyz je to jeden z produktu LINUX, tak take to videlo HDD ze ma 130GB .Dokonce v dialogu k instalaci kde je moznost deleni HDD na ty ( promin asi to píšu blbě ) na ty ,, partition ,,
    Tak jsem tam viděl 4 odělení z toho cca 1. 40GB v NTFS 2. 80GB v NTFS 3. 10GB volného prostoru a 4. 1GB ... A instalace ? Nepovedla se. Jsou asi dvě až tři možnosti. Bud je muj NB starý a nezvladá větší HDD PATA a nebo je starý BIOS ale otázka, který tam dát a vůbec zda to pomůže. A poslední zda náhodou HDD není poškozený. Neb již od začátku ukazoval jen 130GB. Kupoval jsem ho v ALZE. Tak snad mne tam poradí .Donesu NB a HDD 350GB ať se s tím poperou. Ted mám v NB ten starý 60GB. Pakli že tě zajímá jaký je BIOS atd. posílám foto. Děkuji že máš se mnou takovou trpělivost. Tom
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    - Je opravdu mozne, ze vetsi disk nepodporuje BIOS. Zkusim neco vypatrat.
    - Zkus jeste nastavit v tom BIOSu polozku QUIET BOOT na disabled a pak se zobrazi pri startu informace o pocitaci a i o discich. Zde si to zastav a mrkni, co vypise za informace u toho disku. Nekdy to tam vypisuje kapacitu.
    - Jinak s tou Alzou nevim nevim jestli uspejes. Pokud tam nemas znameho, tak ted pred vanocema snad vsichni co maji ruce a novy prodavaji vyskladnuji zbozi. Mozna by bylo pro tebe jednodusi a lacinejsi koupit tu redukci na standartni IDE kabel pouzivany v stolnich PC. No a uvidel bys, co ti to ukaze tam. Maji ji treba tady http://www.krup.cz/?cls=stoitem&stiid=1831

    Edit: Jeste me napadla jedna vec, mas k dispozici Hiren's boot CD 10.1? Pokud ne, tak ho stahni a nabootuj do jeho volby Mini XP.
    Zde pak zvol ikonu HBCD Menu > Menu > Partition / Boot > EASEUS Partition Master
    Zobrazi se program a nahore disky a jejich kapacita. To by me zajimalo, co tam bude.

    Edit2: Tak BIOS mas 3A32 coz by mel byt nejnovejsi verze z 20.2.2006. Zde by nemel byt problem s velkyma diskama.
    Naposledy upraveno uživatelem hl.hl: 12-12-2009 v 20:59
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér Avatar uživatele imported_tomros
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    64

    Učinil jsem a posílám vzorek. ... Snad to pomůže k vypátrání, v čem je ten pes zakopán .. vyfotit to to byla akce vhodná pro foto-lovce, který chce vyfotit jak chameleon lový mouchu . Toť obrazek ze sedmého pokusu o vyfocení obrazovky s ůdaji.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Mizí volná kapacita HDD - u nového notebooku
    Od misternet23 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 24-03-2014, 18:28
  2. Kapacita RAM modulu..pls help !!
    Od curtissek v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 12-10-2011, 18:10
  3. DDR2: větší kapacita x menší kapacita s dual channel?
    Od hw3_on v sekci Operační paměti
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 09-09-2010, 21:00
  4. Windows Vista: Kapacita
    Od Juki v sekci OS Windows
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 24-04-2009, 22:05
  5. Kapacita HDD
    Od sobtik v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 15-01-2009, 13:47