Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 8 z 8

Téma: Chybný zápis na externí WD 500GB

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    7

    Zdravím,

    problém je následující: mám externí harddisk WD 500 GB, model My Book Studio Edition připojený k mému notebooku Acer TravelMate 2450 přes USB port. Disk je mimochodem v podstatě nový, dostal jsem ho před pár měsíci jako náhradu za jiný, který odešel v záruce.

    Všechno vypadá přesně tak, jak má, vůbec nic nenasvědčuje, že by byl někde problém - až na to, že když stahuju (různými aplikacemi, nevypadá to závislé na nich) přímo na tento disk, soubor je poškozený.

    Žádný program nenahlásí žádnou chybu, všechna stahování probíhají v pořádku. Chyba se pak většinou pozná tak, že mi to jako soubor rar zahlásí chybný kontrolní součet, exe soubor třeba vůbec nefunguje a tak podobně. Pokud ten stejný soubor stáhnu na svůj interní disk, je v pořádku.

    SMART nehlásí žádné problémy, udělal jsem kompletní test disku pomocí softwaru ze stránek WD a nenašel žádné chyby ani vadné sektory. Problém se neděje vždy, stává se to velice přibližně každý padesátý soubor.

    Budu vděčný za jakékoli nápady nebo návrhy, co bych měl vyzkoušet a jak tenhle problém úspěšně vyřešit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Sethiel Zobrazit příspěvek
    Zdravím,

    problém je následující: mám externí harddisk WD 500 GB, model My Book Studio Edition připojený k mému notebooku Acer TravelMate 2450 přes USB port. Disk je mimochodem v podstatě nový, dostal jsem ho před pár měsíci jako náhradu za jiný, který odešel v záruce.

    Všechno vypadá přesně tak, jak má, vůbec nic nenasvědčuje, že by byl někde problém - až na to, že když stahuju (různými aplikacemi, nevypadá to závislé na nich) přímo na tento disk, soubor je poškozený.

    Žádný program nenahlásí žádnou chybu, všechna stahování probíhají v pořádku. Chyba se pak většinou pozná tak, že mi to jako soubor rar zahlásí chybný kontrolní součet, exe soubor třeba vůbec nefunguje a tak podobně. Pokud ten stejný soubor stáhnu na svůj interní disk, je v pořádku.

    SMART nehlásí žádné problémy, udělal jsem kompletní test disku pomocí softwaru ze stránek WD a nenašel žádné chyby ani vadné sektory. Problém se neděje vždy, stává se to velice přibližně každý padesátý soubor.

    Budu vděčný za jakékoli nápady nebo návrhy, co bych měl vyzkoušet a jak tenhle problém úspěšně vyřešit.
    Jaky mas pripojeni? Zkousel jsi stahovat nejakyma spesl programama? Napr. nejaky p2p jako utorrent (pro rejpaly - stahovani pres p2p je legalni ,nelegalni je stahovani veci s copyrightem) , download managery ,... Ja mam wifi pripojeni a i pri 100% stavu PC me to pri beznym stahovani obcas neco stahne spatne.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    7

    Citace Původně odesláno od DrZelenka Zobrazit příspěvek
    Jaky mas pripojeni? Zkousel jsi stahovat nejakyma spesl programama? Napr. nejaky p2p jako utorrent (pro rejpaly - stahovani pres p2p je legalni ,nelegalni je stahovani veci s copyrightem) , download managery ,... Ja mam wifi pripojeni a i pri 100% stavu PC me to pri beznym stahovani obcas neco stahne spatne.
    Problémy to dělalo s Operou 10.10 a JDownloaderem ... u dalších to nevím jistě, ale tyhle dva jsou natolik rozdílný, že to myslím vypovídá dost.

    A jak říkám, těmi stejnými programy mi to nedělá problémy, pokud stahuju na interní disk.

    Jsem připojený přes ethernet na kolejní síti, kvalita je řekl bych celkem dobrá ... a i kdyby nebyla, TCP by se mělo postarat o transparentní řešení chybných dat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Resil jsem nedavno podobny problem. Pripojeni prenosneho disku WD250GB k notebooku Acer TravelMate 2003LCi. Soubory zapsane na prenosny HDD jsou zapsane blbe (chybne CRC). Soubory odkud jsem je kopiroval (C: na notebooku) jsou OK. Chybne soubory jsem musel zkopirovat znova.

    Problem je asi v notebooku v zapisu pres USB, protoze to same bylo pri kopirovani na flashdisk. Zkus vzit nejake dlouhe soubory udelat jim CRC soubory, a zkopirovat treba na nejakou flasku.

    Pak bych jeste zkusil stejnou operaci na ten prenosny disk z jineho pocitace. A nejlepe testy opakovat vicekrat.

    Jeste by byla ale moznost, ze na tom prenosnem disku je to dobre, ale spatne to z neho cte. To by se dalo zjistit, kdyz bys vytvoril crc soucty z tech souboru primo pres USB pripojeni a to nekolikrat za sebou a porovnal vypoctene soucty navzajem. Nejlepsi je vzit soubory dohromady vetsi nez operacni pamet jinak se muze stat to, ze pri druhem vypoctu to nebude uz tahat z prenosneho disku ale z pameti.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    7

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    Resil jsem nedavno podobny problem. Pripojeni prenosneho disku WD250GB k notebooku Acer TravelMate 2003LCi. Soubory zapsane na prenosny HDD jsou zapsane blbe (chybne CRC). Soubory odkud jsem je kopiroval (C: na notebooku) jsou OK. Chybne soubory jsem musel zkopirovat znova.

    Problem je asi v notebooku v zapisu pres USB, protoze to same bylo pri kopirovani na flashdisk. Zkus vzit nejake dlouhe soubory udelat jim CRC soubory, a zkopirovat treba na nejakou flasku.

    Pak bych jeste zkusil stejnou operaci na ten prenosny disk z jineho pocitace. A nejlepe testy opakovat vicekrat.

    Jeste by byla ale moznost, ze na tom prenosnem disku je to dobre, ale spatne to z neho cte. To by se dalo zjistit, kdyz bys vytvoril crc soucty z tech souboru primo pres USB pripojeni a to nekolikrat za sebou a porovnal vypoctene soucty navzajem. Nejlepsi je vzit soubory dohromady vetsi nez operacni pamet jinak se muze stat to, ze pri druhem vypoctu to nebude uz tahat z prenosneho disku ale z pameti.
    Opakoval jsem testy asi desetkrát (kopírování na disk a kontrola MD5), pokaždé to proběhlo úspěšně. Neřekl bych, že to něco zásadního říká ... bylo by fajn na to mít program nebo skript, ručně to dělat je hrozně pracný. Nějaký tip?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od Sethiel Zobrazit příspěvek
    Opakoval jsem testy asi desetkrát (kopírování na disk a kontrola MD5), pokaždé to proběhlo úspěšně. Neřekl bych, že to něco zásadního říká ... bylo by fajn na to mít program nebo skript, ručně to dělat je hrozně pracný. Nějaký tip?

    A jak velke soubory jsi kopiroval? Mozna by bylo zajimave u tech stahovanych souboru si ten spatny nekam schovat a potom porovnat binarne v cem se lisi od toho dobreho. V mem pripade to bylo vzdycky nekde uprostred souboru 1024 bytu ktere byly uplne jine nez v tom spravnem.

    Na to testovani neni potreba zadny script. Vem si nejaky nejvetsi soubor co mas (napriklad 1GB), nakopiruj ho do nejakeho adresare pod ruznymi jmeny, vytvor kontrolni soucty (nejlepe do jednoho souboru pro vsechny soubory) a pak testuj kopirovani a kontrolni soucty. Pokud nemas tak velky soubor tak nejjednoduseji je to pres prikazovy radek zadat: copy /b soubor1+soubor2+......... soubor.all
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    9

    pro postupne vylouceni moznych pricin, je podstatna velikost "chybneho" souboru:
    da se predpokladat, ze ten novy disk je naformatovan v jinem filesystemu, nez NTFS, problem by tedy byl u souboru vetsich nez 4GiB (v nekterych pripadech dokonce i 2GiB), viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Souborov%C3%BD_syst%C3%A9m
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Citace Původně odesláno od vital Zobrazit příspěvek
    pro postupne vylouceni moznych pricin, je podstatna velikost "chybneho" souboru:
    da se predpokladat, ze ten novy disk je naformatovan v jinem filesystemu, nez NTFS, problem by tedy byl u souboru vetsich nez 4GiB (v nekterych pripadech dokonce i 2GiB), viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Souborov%C3%BD_syst%C3%A9m
    Pokud by byl soubor vetsi nez je mozne u FAT32, tak Windows zahlasi malo mista na disku pri pokusu o nahrani na disk. Toto je uplne neco jineho, jde tady o nejake "zpraseni" souboru podle me uz pri nacitani z disku. Protoze pri pristim nacteni je ten soubor dobre.

    Nebo je to chyba nekde v retezci zpracovani dat. Napriklad v procesoru, protoze pro rozbalovani RAR souboru se vyuzivaji urcite instrukce v procesoru.

    Zajimave by bylo nekolikrat opakovat jen vypocet crc pro dane soubory jestli tam se chuba projevi nebo ne. Protoze v tomto pripade je to pouhe nacitani z disku a pocitani kontrolniho souctu.
    Naposledy upraveno uživatelem hl.hl: 29-12-2009 v 21:08
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Pomalý zápis na WD 2,5 Scorpio Blue 500GB
    Od jvhofi v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 12-06-2011, 19:42
  2. Externí HDD: Externí HDD -2,5 My Passport Essential 500GB
    Od fanin v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 15-10-2009, 09:55
  3. Externí HDD: Jaký externí disk s kapacitou 500Gb?
    Od sixx v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 19-06-2009, 23:46
  4. Externí HDD: Deska MSI KT6V a externí disk My Book ES 500Gb
    Od skawagon v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 09-12-2007, 11:00