Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 21

Téma: Senzor tepla CPU ukazuje absolutně jinou hodnotu, než má mít, následné vypínání PC.

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    11

    Zdravím všechny, kdo se mi pokusí pomoci. Mám jeden takový delikátní problém. Koupil jsem si "novou" základní desku na Aukru, kde byla prodávána jako plně funkční. Deska opravdu funguje, tedy až na to, že senzory teploty ukazují naprosté nesmysly. Mám hned vedle procesoru, pod chladičem, teplotní čidlo a teplota nevylezla ani při veliké zátěži nad 40° a přitom Everest, SpeedFan a dokonce i BIOS mi ukazují obrovské teploty. Při nečinnosti kolem 70°, při zátěži to pak jde nad 100° a díky tomu se PC natvrdo vypne. Naschvál jsem zkusil hned po takovém vypnutí najet do BIOSu, kde se mi zobrazilo 104°, ihned jsem sundal chladič z procesoru a zjistil, že procesor je naprosto studený. BIOSu mám samozřejmě nejnovější verzi, pastu na procesoru úplně novou a chladič o pár tříd vyšší, než je můj procesor.. Neví někdo, co s tím? Přemýšlel jsem nad tím, jestli by nešla nějak změnit ta maximální výše teploty v BIOSu, třeba na 200°, aby se mi to neustále nevypínalo.. Zkoušel jsem dávat jak 64-bit systém, tak 32-bit systém. Na Ubuntu mi to zase ukazuje teploty kolem 20°, což je asi taky dost nereálné... Díky všem za pomoc a tady je má sestava:

    Typ CPU: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2600 MHz (13 x 200) 5000+
    Název základní desky: MSI K9N4 Ultra-F (MS-7310) (3 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
    Čipová sada základní desky: nVIDIA nForce 500 Ultra, AMD Hammer
    Typ BIOSu: AMI (10/22/07)
    OS: Win7 (32-bit)

    Kdyby jste potřebovali ještě něco doplnit, tak se na mne neváhejte obrátit. Ještě jednou díky za vaše rady a tipy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Vzhledem k tomu, ze se PC vypina je spravna ta teplota 100C!! To, ze nekde meris 40C je sice pekny, ale tebe by mela zajimat teplota PROCESORU a ne CHLADICE. Kdyz zahrejes na 1 konci trubku a na druhym konci budes merit teplotu, tak taky nameris blbosti.

    Co se tyce sundavani chladice - urcite si videl jak maly ten procesor je a tudiz docela rychle vychladne.
    Nanesl jsi na chladic po demontazi opet teplovodivou pastu? Bych tak tipoval, zes to jen odmontoval ,vycistil a nasadil zpet bez pasty.

    Nastavit v BIOSu teplotu vypinani na 200C nejde. Ta teplota je nastavena samotnym procesorem a nejde zmenit a i kdybys na nejakej zpusob prisel, tak to NEDELEJ! Procesor vypina celej pocitac umyslne, protoze by se pri prehrati znicil.

    Btw napis jeste zbytek sestavy.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Ten procesor jsi už předtím měl jinde kde jel bez problémů, s tím samým chladičem? Když v zátěží sáhneš na chladič (mimochodem nikde jsem nevyčetl jaký vlastně máš) je teplý? Nemáš tam té pasty moc?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    Asi nebudete jediný co řeší podobný problém. http://www.tomshardware.co.uk/forum/...9912_10_0.html Myslím si, že může být bug v BIOSu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Suprak
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    408

    Citace Původně odesláno od DrZelenka Zobrazit příspěvek
    Vzhledem k tomu, ze se PC vypina je spravna ta teplota 100C!! To, ze nekde meris 40C je sice pekny, ale tebe by mela zajimat teplota PROCESORU a ne CHLADICE. Kdyz zahrejes na 1 konci trubku a na druhym konci budes merit teplotu, tak taky nameris blbosti.

    Co se tyce sundavani chladice - urcite si videl jak maly ten procesor je a tudiz docela rychle vychladne.
    Nanesl jsi na chladic po demontazi opet teplovodivou pastu? Bych tak tipoval, zes to jen odmontoval ,vycistil a nasadil zpet bez pasty.

    Nastavit v BIOSu teplotu vypinani na 200C nejde. Ta teplota je nastavena samotnym procesorem a nejde zmenit a i kdybys na nejakej zpusob prisel, tak to NEDELEJ! Procesor vypina celej pocitac umyslne, protoze by se pri prehrati znicil.

    Btw napis jeste zbytek sestavy.
    Ten procesor tu teplotu mít nemusí, možná je jenom něco s teplotním čidlem, že měří špatně, pak může dojít k vypnutí, nebo restartu PC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    11

    DrZelenka: Ten teplotní senzor mám hned u procesoru, ještě pod chladičem, takže ta teplota je poměrně přesná. Nikdo se tu nebavil o teplotě chladiče ;-) Procesor je malej, to je mi jasný, ale nemůže během deseti vteřin vychladnout ze 100° na nějakejch 35°, to je nesmysl.. Samozřejmě, původní pastu z chladiče jsem setřel a nanesl novou pastu.. A nejsem teď doma, takže tu zbytek sestavy bohužel nepošlu.
    ___

    johny__g: Jo, už byl v jedné sestavě a tam to jelo naprosto bez problémů. Chladič je v zátěži studený a pasty je tam akorát. Chladič mám z procesoru: Quad-Core AMD Phenom II X4 Black Edition 965. Pastu mám tuhle: Arctic Cooling MX-2 Thermal Compound.
    ___

    xmarek: Díky, já si to právě myslím taky.. Buď porouchaný senzor, nebo něco s BIOSem.. Vzhledem k tomu, že MSI ten BIOS už 2x upgradovali kvůli tomuto problému..
    ___

    Ten procesor prostě takovou teplotu nemá, to vím na 100%..
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    1,334

    Vzhledem k tomu ze ten procesor jel jinde normalne, tak ty uvedene teploty jsou ze senzoru na desce.

    Jediny reseni ktere me napada je odstavit ten senzor, fyzicky to byva bud termistor nebo dioda, v kazdem pripade je ten senzor primo pod procesorem nekde uprostred patice.

    Napada me uprava samotneho cidla, bud k termistoru pridat paralalne odpor kolem 10 kOhm, nebo k diode paralelne jinou diodu.

    Namerene hodnoty budou samozrejme nadale nesmyslne, ale meli by byt hodnotove nizsi, takze je bude BIOS ignorovat.

    Samozrejme to plati jen v pripade pokud ten problem neresi nejak vyrobce desky, napr BIOSem, nbebo jinym resenim.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    Jakou máte verzi BIOSu? V tom linku co jsem zde dal autor hovoří o v1.7.

    Citace Původně odesláno od |Mio| Zobrazit příspěvek
    Jediny reseni ktere me napada je odstavit ten senzor, fyzicky to byva bud termistor nebo dioda, v kazdem pripade je ten senzor primo pod procesorem nekde uprostred patice.

    Napada me uprava samotneho cidla, bud k termistoru pridat paralalne odpor kolem 10 kOhm, nebo k diode paralelne jinou diodu.
    Odstavení asi nic řešit nebude protože pokud BIOS vyčte vysloveně chybnou hodnotu, tak musí desku odstavit (aspoň v automatizaci je to běžnou praxí na regulátorech.

    V těchto případech se většinou používá NTC (kvůli ceny) http://cs.wikipedia.org/wiki/Termistor a tím pádem by se odpor zmenšil, ale otázka v jakým rozsahu pracuje a jak velký má odpor. Paralelní diodou asi nevyřešíte nic. Co si trochu pamatuji s elektroniky tak se dioda pro měření používá v závěrném směru a tam je rozsah tak nizký, že si sám nedovedu představit výsledek. Doufám, že neplácám hlouposti, tak mě prosím opravte.
    Naposledy upraveno uživatelem xmarek: 17-12-2009 v 20:16
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    11

    xmarek: BIOSu mám verzi 1.8, kde výrobce tento problém znovu opravoval, ale stejně to nefunguje. Desku jsem koupil s BIOSem 1.7, kde se vyskytoval tento problém také, proto jsem upgradoval, ale výsledek zůstal stejný..
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele xmarek
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    1,689

    Pokud ten problém byl už u předchozí revize znám a nová ho nevyřešila, tak doporučuji desku reklamovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    11

    To mě samozřejmě napadlo, ale jak jsem již psal v úvodním příspěvku, tato deska je koupena z druhé ruky na Aukru.. S deskou jsem jinak spokojen, funguje naprosto bez problémů, jediná tahle věc by nějak potřebovala vyřešit..
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    A nejde v BIOSu úplně vypnout tu funkci hlídání teploty?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    11

    Právě, že nejde, to byla první věc, co mě napadla..
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Podle toho řešení problému jak odkazoval xmarek, tak pomůže až verze 1.30, tak pokud ta verze zvládá procesor, tak bych ji tam zkusil nahrát...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    11

    Chtěl jsem tam zkusit postupně nahrávat nižší verze, abych viděl, jaká se chytne, ale asi teda zkusím rovnou nahrát tu 1.30.. Zítra to zkusím a dám vědět, díky všem moc za rady! Zítra vás budu informovat..
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. GIGABYTE 990FXA-UD7 na LN2 a následně s FX
    Od froxic v sekci Články čtenářů
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 16-10-2011, 14:34
  2. blikání obrazu ve hrách a následné zaseknutí pc
    Od Johnaxis v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 04-08-2009, 20:43
  3. Ventilátory: Senzor pro zjištění otáček
    Od Acci v sekci Chlazení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 11-03-2009, 13:37
  4. ři hrách zamrzá a následně blue screen
    Od FannyBoy v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 01-03-2009, 19:43
  5. Athlon X2, jádro Brisbane - vadný DTS senzor?
    Od superdrooper v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 26-08-2008, 16:48