Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Loučí se harddisk?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    10

    Zdravím, před časem mi ve widlích XP začla vyskakovat bublina, že se zápis na C:/ nezdařil.Pokaždé jiná hláška, podle toho, co jsem dělal. (např. dočasné soubory do TEMP atd). Pak mi párkrát po restartu nenajely widle vůbec. Napsalo to, že chybí nějaký soubor v system 32 - také pokaždé jiný. Tak jsem zformátoval disk( s obtížema) a přeinstaloval. Chvíli to šlo, ale pak se zpomalil disk znova( asi po 14ti dnech), opět hláška o zápisu a po restartu to znovu nenajelo - naskočil CHKDSK.EXE - kontrola disku - a našel hafo chyb a nenajelo to. Teď jsem systém nainstaloval na jiný disk a zformátoval ten špatný, Stáhl jsem pár diagnost. programů a vyzkoušel ho - i přímo ze stránek WESTERN DIGITAL ( jedná se o WD 80GB SATA/150, 2 roky starý). Všechny ty programy nenašly žádnou chybu a disk se tváří OK(smart ok). Já se ale bojím mu svěřit nějaká data..... Máte s tím někdo nějakou zkušenost? Dík za každou radu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Napiš ještě jakou máš celou sestavu.
    Nemáš něco taktované? Kdysi se mi taky něco takového stalo a problém byl v tom, že jsem měl přebuřené FSB....
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    jj, pokud se zvyšuje frekvence zvyšováním FSB na základní desce, která neumí uzamknout frekvence PCI/AGP, tak to může až zničit pevný disk, spíš se ale poškodí jen alokační tabulka souborů...

    Jde o to, že se frekvence řadiče pevného disku odvozuje právě od PCI... Když se pak trefíš do nějaké nestandardní frekvence, tak je oheň na střeše.

    Zkusil bych na něj nahrát pár zkušebních dat, různě s nimi na disku pracovat, nakonec zkopírovat zpět na jiný disk a uvidíš...
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    10

    mam P4 2,4@3,už víc jak rok,abit desku,enermax 370W,r9550 kartu,giga paměť......netopí a má ještě rezervu,a už rok šlape ok,teď jsem dal OS na druhý hitachi 160gb a vše ok,ten WD je zformátován a připoj.jako D:/ a tváří se ok,......prostě stejná situace jako před cca týdnem,pak jsem vrátil OS na ten čistý WD, týden šlapal a teď ta samá situace...
    Jo a fsb mi jde zamknout.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    No a taktoval jsi nebo ne? Co jsi s diskem dělal s těma utilitama? Možná by pomohl Low Level Format - nízkoúrovňové formátování, pokud teda WD utilitku pro tohle nabízí...

    U LLF se totiž nejprve vytvoří značky na začátku a konci stopy, následně se označí začátek sektoru a nahrají se na disk zkušební data, je označen konec sektoru a nakonec jsou všechna data na pevném disku zkontrolována testovacím programem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od Petr S.
    No a taktoval jsi nebo ne?
    Citace Původně odesláno od koudov
    mam P4 2,4@3
    .....
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Citace Původně odesláno od mech13
    .....
    a kurnik omlouvám se, fakt se mi nějak horší zrak

    Asi bych měl mít vysedávat za kompem
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    10

    Mrknu doma na to llf,jinak ty util. jsem jen spustil,ony napsaly d/ ok,c/ ok a dost .Formát jsem použil jen widláckej,ale ten disk nebyl nikdy moc zaprasenej,neb ho čistim a data mam na déčku....vlastně tam vždy byly offisy,widle,nero a pár ptákovin,vir také nepřipadá v úvahu,v naší it síti-pilsfree-bych už dávno visel na nástěnce-viroměru.Taktoval jsem kdysi dávno a prime95 pamatuju disky asi 40 stupňů.Mně to připadá jak poškrábaný cd,někdy se jde na data dostat v poho a někdy vůbec...mno, nainst. tam 2.OS a uvidim.A sem hodim ještě screen smartu,kdyby to náhodou někomu něco řeklo.Zatím dík.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    17

    No, problém může být v tom, že při přepise chybných sektorů (z OSu) je elektronika disku odepíše a takto osiřelým adresám přidělí sektory z rezerv. Takže po formátu to může vypadat, že žádné vadné sektory. Ve výpise S.M.A.R.T. (nebo je to smart?) dat z disku by ale mělo být vidět, kolik sektorů bylo přealokováno. Je to hodnota asi jménem "realocated sector count či podobně".

    Příště než začnete formátovat, to chce jen zjistit, zda jsou an disku vadné sektory, než mršky formátem "zmizí".

    Jinak slušná firma by měla reklamovat i při drobném počtu špatných sektorů (třeba jen tři-čtyři), ale to opravdu závisí od úrovně prodejce (z mých zkušeností: na tohle doporučuju alzasoft).

    Tuhle je článek, který by mohl pomoci s orientací.

    http://www.svethardware.cz/kdyz-disk-neco-boli/11178

    Hodně štěstí, pád hadru je hnuj.

    P.S. Zkoušel jste všechny testy diagnostického programu? Seatools pro Seagate testují rozhraní, s.m.a.r.t. stav, a pak povrch (20 minut na 80G).
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    17

    Tak mě (s křížkem po postu) napadá, že před lety kamarád taky taktoval P4 z 2,4Ghz na 3,2Ghz a všecko skvěle fungovalo, ale pak se cosi stalo /tou dobou byl i výpadek, ale to by vadit nemělo/ a windows v prčicích. Western Digital (nebo to byl Maxtor) 120G nehlásil vadné sektory, ale šel do reklamace - a kamarád mi pak řekl, že z druhé ruky by si harddisk NIKDY nekoupil - nikdy člověk neví, jestli s tím něco není... (rok 2003)


    Druhá věc: u P4 (nejvíc jádro Northwood) jsem slyšel, že přetaktovaný procesor postupem času ztrácel stabilitu vlivem migrace elektronů. Zkrátka rok, rok a půl (nebo ví, co já vím) vesele taktí, a pak to jde do kopru... Zrádné.

    Mimochodem, poškozovat data na harddisku dokáže i špatná deska, i když jsem se s tím nesetkal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    10

    tady je smart...kdo se v tom orientuje? Já ne
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: wd.JPG 
Zobrazení: 169 
Velikost: 162.7 KB 
ID: 919   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: wd2.JPG 
Zobrazení: 157 
Velikost: 166.1 KB 
ID: 920  
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Tak je to přesně tak jak píše olsen. Ty hodnoty, které mají ve sloupku Warranty hodnotu 1 překračují povolené hodnoty - a u Tvého disku bych řekl, že celkem výrazně Prahové hodnoty značí ten sloupek Treshold.

    Počet přealokovaných sektorů je dost značný, celkem 200 a podezřelých Current Pending Sector taky 200.

    Popis jednotlivým položek najdeš v tom článku, jak Ti na něj posílal odkaz olsen.

    Pokud je disk ještě v záruce tak reklamuj, pokud ne vyzkoušej ten LLF, možná by mohl pomoci. Ale vzhledem k tomu, že špatné sektory mají tendenci množit se, tak bych se stejně raději poohlédnul po jiném disku... Pokud to zabere, tak bych už disk rozhodně nepoužíval jako systémový, ale jen jako záložní na nějaká nepotřebná data, příp. se ho úplně zbavil...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    10

    ještě spídfan,jak radí ten týpek...
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: wd4.JPG 
Zobrazení: 155 
Velikost: 172.3 KB 
ID: 921  
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    10

    a pro zajímavost můj 2.,zatím to louskám a moc nechápu http://www.svethardware.cz/forum/images/icons/icon7.gif
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: wd5.JPG 
Zobrazení: 124 
Velikost: 182.1 KB 
ID: 923  
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    10

    Pokud to chápu dobře,tak reallocated sector count u tý 80ky nejni úplně to pravé ořechové,co?
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Harddisk - doporučení
    Od Keeperxcz v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 13-09-2014, 14:29
  2. Záhadný harddisk
    Od bright v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 29-12-2009, 18:33
  3. Vadný harddisk?
    Od Foxir v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 01-02-2009, 20:20
  4. Jískří harddisk
    Od borisTGR v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 24-01-2008, 20:39