Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Jak změřím max. spotřebu PC?

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Jul 2008
    Příspěvků
    182

    Chtel bych si zmerit max. spotrebu sveho PC, jak postupovat? Pouzit nejaky program, ktery simuluje zatez (ktery)? Na jak dlouho (stoupne spotreba s casem? CPU se zahriva, rostou otacky vetraku...)? A co ostatni periferie: spustit vypalovani, kopirovani mezi HDD,zvukovka-prehravat mp3 na max.,LAN-tahat neco z webu atd.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    Najväčšiu spotrebu v pc má grafická karta a procesor. Preto bude stačiť zaťažiť zostavu Furmarkom a OCCT zároveň. Preveríš tým aj stabilitu a možnosti/kvalitu chladenia ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele Spock
    Registrace
    Oct 2009
    Příspěvků
    14

    Předpoklad je měřič spotřeby energie (pokud nemáš, lze si zdarma vypůjčit v datartu nebo i zakoupit, lepší ale poněkud dražší jsou k dostání u conrada).

    "Maximální" spotřebu změříš např v OCCT testu: power supply, nebo linx + furmark (Je to nejvyšší možná spotřeba PC, které v praxi de facto nedosáhneš). Pro lepší přesnost můžeš kopírovat data z dvd mechaniky i mezi disky - dle mého je to ovšem zbytečnost.
    Teploty pochopitelně porostou a s tím i otáčky ventilátorů.
    Tento test spotřeby zpravidla stačí nechat 30-60min aby jsi měl představu o tom, kolik tvá sestava "zkonzumuje" energie.

    Upozorňuji, že pokud nemáš dostatečně dimenzované chlazení a výkon PSU, tak může dojít k poškození komponent.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Vyhledej si na netu max. TDP tvých komponent...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    Citace Původně odesláno od 16cmfan Zobrazit příspěvek
    Vyhledej si na netu max. TDP tvých komponent...
    TDP nemá se spotřebou energie nic společného.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele 16cmfan
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    2,160

    Citace Původně odesláno od Jiri@tncm Zobrazit příspěvek
    TDP nemá se spotřebou energie nic společného.
    Neco málo napoví a je to nejjednoduchší cesta...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    TDP - Thermal Design Power, jak už název napovídá je údaj který značí maximální vyzářený tepelný výkon čipu (tak nějak, definice se liší ale je to pořád jedno a to samé).
    Jinak k tématu se již vyjádřil robky a spock. Zatížit procesor a grafickou kartu (nejžravější komponenty v pc) a u zbytku si zjistit přibližné spotřeby (mechanika, disky..). Ovšem situace, kdy by byli všechny komponenty vytíženy na svou maximální úroveň nikdy nenastane, takže bych max. spotřebu bral jako přibližný údaj.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Je to nejjednodušší cesta - jak zjistit spotřebu -50%+150%.

    Jinak spotřeba s časem moc neroste, nanejvejš se zahřívání trošičku sníží účinnost zdroje, ale to bude pár procent. Jak padlo, pustit nějkej 3dmark apod a po pěti minutách změřit.
    Stejně ty věci cos popisoval nebudeš nikdy dělat najednou (a když jo, tak se navájem tka zpomalej, že PC bude žrát spíš míň).

    Jinak TDP je hodně orientační, protože zdalena ne všechny čipy toho TDP dosáhnou - obzvlášť třeba intel mívá jedno TDP pro různý čipy od lowendu až po mainstream a tak je dosti nadhodnocený. Naopak při OC se TDP dost často přešvihne.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    no a ne uplne zcestny udaj ziskas, kdyz sem proste vypises co presne mas za komponenty a jak priblizne nastavene, a my to proste odhadnem...
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    no a ne uplne zcestny udaj ziskas, kdyz sem proste vypises co presne mas za komponenty a jak priblizne nastavene, a my to proste odhadnem...
    A vsadim moje ošoupaný boty že mechův odhadoměr bude přesnější než ty internetový kalkulačky
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele astec
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    1,830
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Víkendová diskuze: Řešíte spotřebu počítače?
    Od Pavel Kovač v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 49
    Poslední příspěvek: 19-04-2012, 14:51
  2. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 21-12-2010, 23:06
  3. LCD: Výběr 20-22" LCD s ohledem na spotřebu
    Od sumix v sekci Monitory
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 15-07-2010, 23:17
  4. Vliv funkci EIST a C1E na spotrebu u C2D – jedno velke placebo?
    Od cool.user v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 05-10-2008, 11:50
  5. Jak zjistím spotřebu procesoru?
    Od suder v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 13-01-2008, 21:11