Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 17

Téma: Zaseky po startu win a PIO mod

  1. #1
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Zdravim, resim ted jeden problem a nevim si s nim rady.
    P4 Prescott 3Ghz,4x512Mb Kingston DDR400, Intel 915 GAV/PGN, Ati EAH 2600XT, Seagate Baracuda 320GB

    V posledni dobe proste najednou po vypnuti pocitace a znovu nabehnuti druhy den, disk se prepl z DMA6 na PIO. Po odebrani IDE zarizeni, restartu, vse v normalu, opet DMA, ale po nejake dobe se to zase preplo do PIO.........

    Krom toho, zkusil jsem nastavit v Biosu natvrdo DMA5 (jak bylo ve winu za doby fungovani), chvili to slo, ale posleze se pusti windows, nabehnou vsechny aplikace, ale windows se zasekne, pomuze jen restart........... Bios hlasi ERROR 115 ( coz nevim co je).... Pri nastaveni Default, system najede, ale opakuje se to s tim zasekem ve winu.


    Nevite co s tim mam delat???? Disk je starej maximalne rok.......

    PS: Jak se to zasekne, tak se funguje jen kurzor, a HDD led neustale sviti....

    Bios je myslim Phoenix CY91510A.86A.0040

    EDIT: Dal sem disk do jinyho kompu. A spustil HD TACH......Vysledky Samsung 1TB burst speed 285
    Seagate 160GB burst speed 262 ( a to ten disk je starej tak 6 let)

    TESTOVANY(ten s tim PIO) Seagate 320GB burst speed POUZE 134
    Znaci to neco????
    Naposledy upraveno uživatelem Georginek: 22-12-2009 v 17:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Zkusil bych kontrolu plochy disku (Error scan) v HDTune (ne ten Quick), jestli nejsou vadný sektory....někde tady na foru jsem četl, že když se přepíná disk do PIO modu, tak to může signalizovat to, že se odebírá do křemíkového nebe...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    1,391

    Priloz sem vypis SMART preba z HD Tune nebo neceho podobneho. Ta chyba 115 by mohla byt neco kolem CRC chyb pri DMA prenosech a treba proto system shodi prenos do PIO modu.

    Pokud mas na desce sekundarni IDE, tak bych to vyzkousel pres nej co to bude delat.
    A taky by to mohlo byt i vadnym kabelem. Zkus ho vymenit.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Citace Původně odesláno od hl.hl Zobrazit příspěvek
    Priloz sem vypis SMART preba z HD Tune nebo neceho podobneho. Ta chyba 115 by mohla byt neco kolem CRC chyb pri DMA prenosech a treba proto system shodi prenos do PIO modu.

    Pokud mas na desce sekundarni IDE, tak bych to vyzkousel pres nej co to bude delat.
    A taky by to mohlo byt i vadnym kabelem. Zkus ho vymenit.
    Kabel jsem menil, zkousel to davat do vsech moznych portu, nejede ani primarni, ani sekundarni.....Test v HD tune jsem dopsal na zacatek postu


    PS: Spustil jsem SEA tools, vysledky.....
    SMART OK
    Short Drive self test FAIL
    Long Drive self test FAIL
    Naposledy upraveno uživatelem Georginek: 22-12-2009 v 18:03
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Jandaskunk
    Registrace
    Mar 2009
    Příspěvků
    2,335

    Citace Původně odesláno od Georginek Zobrazit příspěvek
    Kabel jsem menil, zkousel to davat do vsech moznych portu, nejede ani primarni, ani sekundarni.....Test v HD tune jsem dopsal na zacatek postu
    Já myslel HD Tune a ne HDtach....a pusť tam test v záložce Error scan (NESMÍ být zaškrtlý to Quick) a předtím se ještě koukní na záložku SMART jestli tam není nějaká chyba
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,239

    Máš řádně instalované ovladače k základní desce ? Klidně bych provedl reinstall driverů, zkontroloval řádně konektory základní desky a HDD. Pevný disk testuj pomocí utility výrobce.
    Není ta chybová hláška popsaná v manuálu
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Pro Kevinn00, testoval jsem Seatools( utilita vyrobce) s timto vysledkem
    SMART OK
    Short Drive self test FAIL
    Long Drive self test FAIL

    Posleze test z HD TUNE viz screenshoty......Prosim o Vas komentar......
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: HDTune_Error_Scan_ST3320613AS.png 
Zobrazení: 108 
Velikost: 40.8 KB 
ID: 14540   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: HDTune_Health_ST3320613AS.png 
Zobrazení: 101 
Velikost: 35.9 KB 
ID: 14541  
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,239

    Okamžitě zazálohuj data na pevném disku a disk vyměň/reklamuj.

    Reallocated Sector Count - počet přemapovaných sektorů z původní části do záložní části disku (rychle rostoucí hodnoty značí odcházející disk)
    Spin Retry Count - počet pokusů o roztočení ploten disku (musí se rovnat nule)
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Okamžitě zazálohuj data na pevném disku a disk vyměň/reklamuj.

    Reallocated Sector Count - počet přemapovaných sektorů z původní části do záložní části disku (rychle rostoucí hodnoty značí odcházející disk)
    Spin Retry Count - počet pokusů o roztočení ploten disku (musí se rovnat nule)
    Mohl bys presneji definovat ty hodnoty????

    Current (soucasny) Worst (nejhorsi) Treshold(?) ale status je OK..... Jak jsem to pochopil tak 100 je nejhorsi mozna hodnota???

    Proc se SPIN RETRY COUNT musi rovnat nule????
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,239

    Threshold je prahová hodnota. Pod tuto hodnotu by se neměl žádný parametr dostat.
    Spin Retry Count udává počet pokusů o roztočení ploten disku, jak jsem již napsal. Pokud se plotny disku neroztočí napoprvé, je něco v nepořádku ? doporučeno zálohovat data a disk nepoužívat - rozhodně bych jej nepoužil jako systémový či na důležitá data, protože nikdy nevíš, kdy se plotny neroztočí vůbec.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Georginek Zobrazit příspěvek
    Mohl bys presneji definovat ty hodnoty????

    Current (soucasny) Worst (nejhorsi) Treshold(?) ale status je OK..... Jak jsem to pochopil tak 100 je nejhorsi mozna hodnota???

    Proc se SPIN RETRY COUNT musi rovnat nule????
    SPIN RETRY COUNT znamena "Počet opakovaných pokusů o roztočení ploten". Ted to roztaci na 3. pokus. Tu hodnotu 100 bych bral spis maximum, ktery SMART rozpozna. Ale to se spis neroztoci vubec nez na 100. pokus (i kdyby jo, tak spis BIOS nebo Win hodej chybovou hlasku nez aby x minut cekaly nez se disk uraci roztocit)

    Me by stacil uz jen pohled na vadny sektory, vykaslal bych se na SMART a reklamoval, nebo v prip. stari >2roky bych ten disk rovnou vyhodil.

    Kamos mel posledni dobou problemy s win - jentak se zhroutily, reinstall a za tejden znova - moh za to jedinej vadnej sektor a ty jich tam mas 6! Ze zkusenosti vim, ze cim vic vadnejch sektoru tim rychlejc pribyvaj dalsi. Sezen si novej disk dokud neprijdes o nejaky data, protoze tenhle disk podle me uz dlouho zit nebude (aspon nebude v takovym stavu aby na nem moh bejt system-ty sektory sou tam kde bejva system)
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    No tady je to v HD Scan SMART, ale lisi se od toho HD TUNE, nebo nelisi???
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Bez názvu.JPG 
Zobrazení: 102 
Velikost: 117.9 KB 
ID: 14542  
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Prosímtě neřeš SMART, snad vidíš že na disku už JSOU vadné sektory, disk je prostě jednou nohou v hrobě.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Prosímtě neřeš SMART, snad vidíš že na disku už JSOU vadné sektory, disk je prostě jednou nohou v hrobě.
    Me to je fuk, proste si koupi novej disk, ale rad bych to pochopil abych si to priste zjistil sam a nemusel otravovat.....
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Citace Původně odesláno od Georginek Zobrazit příspěvek
    Me to je fuk, proste si koupi novej disk, ale rad bych to pochopil abych si to priste zjistil sam a nemusel otravovat.....
    Tak si přečti tohle, je tam vysvětleno co většina položek znamená.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Zaseky pri hrani
    Od Georginek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 16
    Poslední příspěvek: 08-12-2012, 17:01
  2. Záseky
    Od Cermix v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 08-02-2011, 13:52
  3. Záseky ve windows
    Od Georginek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 06-03-2010, 15:40
  4. Restartovaní a záseky
    Od Georginek v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 45
    Poslední příspěvek: 21-01-2010, 17:33
  5. zaseky v hre
    Od jeny09 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 27-01-2009, 21:34