Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 23

Téma: Taktování Intel Core 2 quad Q9400

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    12

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je taktovaní čtyřjádra stejné jako u dvou. pokud ne v čem se liší. a dál na co si mám dávat pozor ; jestli se k taktování moje sestava hodí a kam až bych se s taktováním mohl dostat, aniž bych nějak ohrozil životnost. předem díky, jestli už tu nějaké takové téma je, tak se omlouvám, ale žádné jsem nenašel.
    Procesor - Intel Core 2 quad 2.7 Ghz Q9400
    Zákl.deska - ASUS P5E3 WS PRO
    RAM - Corsair 6GB 1333Mhz DDR3
    Grafika - N260GTX 869mb
    HDD - 1x Western Digital 320GB;1xMaxtor7L 300GB
    Zvuk. karta - X-Fi Platinum Fatal1ty
    OS - Windows 7 Ultimate x64
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    Taktování je u všech procesorů stejné. Taktovat můžeš až do aleluja, dokud to jde a životnost to nijak nesníží (možná minimálně). Jediné, co může snížit životnost jsou vysoké teploty dané taktováním (=jaký je na procesoru chladič?), či vyšší spotřeba a nestíhající zdroj, pokud je použit nějaký nekvalitní nebo málo výkonný (=jaký zdroj je v sestavě?).
    Jinak kam se s taktováním dostaneš opravdu nemohu tušit. Ono můžeš mít štěstí na dobrý kus a dostat se hodně vysoko, nebo naopak špatný kousek a zastavit se třeba na 3GHz Limitovám můžeš být také deskou, ovšem tohle není zrovna ořezávatko a nebál bych se toho. Co se týče taktování procesorů Core 2, pohledal bych návody na internetu. Je jich spousta a mám dojem že i zde na fóru jeden je.

    Edit. http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=29899
    Naposledy upraveno uživatelem jrx: 25-12-2009 v 15:41
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    12

    Takže zdroj mám Colermaster 620W. chlazení přesně nevím. ale uvažuji o pořízení nového. Jinak pravě jsem dělal zátěžový test pomocí Orthose, ale ten zatíží pouze 2 jádra. Teploty: 1,jádro max 63°;2, jádro max 54°;3, jádro max 56°;4, jádro max 57°.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    Na zatížení použíj např. LinX. Ty teploty jsou docela vysoké a taktovat bych se asi už bál, takže chlazení by to chtělo určitě vylepšit (není tam náhodou BOX - ten co byl u procesoru v balení?)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    12

    vyzkouším ten LinX; ano to chlazení je původní(BOX). Pokud můžete nějaké chlazení doporučit, budu rád.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    No záleží na finančních možnostech a rozměrech skříně (pokud je to nějaký prcek (na šířku) jako CM Elite nebo něco podobného, vysoký věžovitý chladič bude problematické dovnitř nacpat.) Jinak bych ještě doporučil skříň otevřít a vyčistit od prachu. Zanesené větráky, mřížky a klubko kabelů uprostřed skříně průtoku vzduchu a tichému provozu zrovna moc nepomáhá.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    12

    Skříň otevřenou mám, větráky průběžně čistím. Skříň mám poměrně velkou. finanční prostředky až tak ne( okolo 1000,-). posílám obrázek skříně bez Grafiky a ramek. Jestli se můžu zeptat co mám zadat v tom Linxu?Problem size,memory,run.

    Jaká je kritická teplota procesoru?
    Naposledy upraveno uživatelem Petttan: 25-12-2009 v 16:41
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    Pěkné klubko (jen tak pro zajímavost se můžeš podívat a možná se inspirovat v tomto threadu <- klik, ty blbosti tam ignoruj a koukej na fotky ).
    Jinak na LinX se teď vykašli, tím otestuj stabilitu až při OC (14000/15, memory nech tak jak je). Trvá to celkem dlouho a na rychlé zjištění teploty použíj třeba Cinebench (ten samozřejmě pouze zatíží procesor, teplotu sleduj jinde). Co se týče chladiče, asi bych volil zlatou střední cestu a vzal Cooler Master Hyper 212 Plus, nebo Scythe Ninja 2 rev.B (o něco dražší, ale zvládne chladit pasivně či s minimem otáček)
    Dle intelu by neměla teplota překročit 71.4°C, ale já bych se držel ještě dál a nepouštěl to přes 60, což s boxem máš hned a s lepším chladičem teploty budou výrazně menš. Ale i tak je to hodně a obecně platí čím mín, tím líp.
    Naposledy upraveno uživatelem jrx: 25-12-2009 v 17:04
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    12

    OK, ještě dneska asi koupím nějakej chladič, a mrknu na ty kabely, udělám pořádek v bedně. a ještě bych se zeptal, jaká je hranice taktování, protože určitě donekonečna taktovat nemůžu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Deee-aN
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    3,872

    Citace Původně odesláno od Petttan Zobrazit příspěvek
    a ještě bych se zeptal, jaká je hranice taktování, protože určitě donekonečna taktovat nemůžu.
    To je přesně to, co musíš zjistit sám. Nikdo ti to neřekne. Každý kousek křemíku je jiný... A nebo se zkus zeptat stýčka G na "Q9400 OC results" nebo tak něco.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    12

    Takže chladič koupený a nainstalovaný, teploty při maximální zátěži nepřesahují 50°. průměrně se teplota drží na 43°. mimo zátěž je teplota 28°-30°. Jsou tyhle teploty vhodné pro taktování?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    jrx jrx je offline
    Starousedlík SHW / Pilot TMF
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    1,894

    Teploty jsou v pořádku

    btw. jen taková technická, jestli to nevíš. Pokud ti po restartu PC nenaběhne z důvodu špatného taktování (něco nastavíš blbě třeba), použíj CMOS reset na desce Jeho polohu najdeš v manuálu
    Naposledy upraveno uživatelem jrx: 29-12-2009 v 17:08
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Jan 2009
    Příspěvků
    12

    Takže, jsem se zatím dostal na 3,4Ghz. teploty při max. zátěži 56°, ale jenom na prvním jádru, na ostatních jsou teploty nižší. nevím jestli mám v taktování pokračovat.

    Jen tak pro zajímavost díval jsem se na teploty ve speed fanu a je tam něajký AUX a ukazuje 127°. nevíte co to je?
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SHW Avatar uživatele scratchy27
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    315

    Citace Původně odesláno od Petttan Zobrazit příspěvek
    Takže, jsem se zatím dostal na 3,4Ghz. teploty při max. zátěži 56°, ale jenom na prvním jádru, na ostatních jsou teploty nižší. nevím jestli mám v taktování pokračovat.

    Jen tak pro zajímavost díval jsem se na teploty ve speed fanu a je tam něajký AUX a ukazuje 127°. nevíte co to je?
    Pro začátek docela hezký, už se těším až mi dorazí Q8400S taky jí pak trochu potrápím :-)

    K tomu AUX, není to přesně definovaný standart, takže na každé desce to může být jinak. Může se to vztahovat jak k procesoru, tak k teplotě desky, ale taky to může být nezapojený vývod senzoru(nejspíš tvůj případ), který pak ukazuje tyhle nesmyslný hodnoty. Ve zkratce, neřeš to
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Socket 775: Intel Core 2 Quad
    Od Keyz v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 17-03-2013, 20:49
  2. Socket 1156/1366: INTEL Core i5-750 Quad-Core vs. AMD Phenom II X4 955 Black Edition Quad-Core
    Od Svadlik v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 15-09-2009, 17:24
  3. AMD Phenom 9850 BE vs. Intel Core 2 Q9400
    Od freegate v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 02-01-2009, 07:55