Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Rada s volbou chladiče

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    12

    Potřeboval bych poradit s volbou chladiče. Prošel jsem pár recenzí a testů, ale stále se nemuhu rozhodnout. Potřebuji chladit procesor pentium Dual Core E5300, který chci taktnout někam přes 3Ghz. Boxový chladič fakt bída a pořádně řve...

    Chtěl bych samozřejmě účinný a hlavně i tichý chladič, nebot mám case na stole (ve výšce hlavy při sezení) a hluk prostě ruší. Skřín EC šířka 18cm. Limit bych viděl někde 800-900Kč.

    Zatím váhám mezi:
    - Scythe 3 Katana
    - Scythe ninja mini rev 2 (normal ninja se stejně nevejde)

    Doporučili byste některý z nich, připadně nějaký jiný?
    Díky
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Richmond
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    8,160

    Zipang 2 by se vesel (100,- pres limit)? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66081
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VLAN
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    656

    Citace Původně odesláno od cybernick Zobrazit příspěvek
    Potřeboval bych poradit s volbou chladiče. Prošel jsem pár recenzí a testů, ale stále se nemuhu rozhodnout. Potřebuji chladit procesor pentium Dual Core E5300, který chci taktnout někam přes 3Ghz. Boxový chladič fakt bída a pořádně řve...

    Chtěl bych samozřejmě účinný a hlavně i tichý chladič, nebot mám case na stole (ve výšce hlavy při sezení) a hluk prostě ruší. Skřín EC šířka 18cm. Limit bych viděl někde 800-900Kč.

    Zatím váhám mezi:
    - Scythe 3 Katana
    - Scythe ninja mini rev 2 (normal ninja se stejně nevejde)

    Doporučili byste některý z nich, připadně nějaký jiný?
    Díky
    Pokud chceš opravdu ticho, je pro tebe Ninja správnou volbou, ale není třeba kupovat verzi mini, ta normální uchladí PC i pasivně a budeš si užívat ticho.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od VLAN Zobrazit příspěvek
    Pokud chceš opravdu ticho, je pro tebe Ninja správnou volbou, ale není třeba kupovat verzi mini, ta normální uchladí PC i pasivně a budeš si užívat ticho.
    Bohužel normální ninja se mi nevejde do skříně, proto rozmýšlím mini verzi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VLAN
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    656

    Citace Původně odesláno od cybernick Zobrazit příspěvek
    Bohužel normální ninja se mi nevejde do skříně, proto rozmýšlím mini verzi.
    Aha, tak to jsem nevěděl(to že máš ES a 18cm jsem věděl, jen jsem myslel že to obejdeš stylem že bude chladič čouhat ven a buď vyřízneš část bočnice, nebo ji tam nedáš) , pokud to nechceš tak v tom případě je ten mini dobrá volba.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele hawkeye9898
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    820

    ak dobre pozeram tak by sa mali zmestit aj:

    CM hyper TX3
    Xigmatek HDT-S963
    Xigmatek HDT-S1283

    aj ked tento asi tesne
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VLAN
    Registrace
    Aug 2009
    Příspěvků
    656

    Já myslím, že ten Ninja Mini bude dobrá volba. Nepřetaktovaný CPU uchladí v klidu, a je to absolutní ticho.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele hawkeye9898
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    820

    nehovorim ze nie len dalsie alternativy ktore by mali byt na takej istej urovni
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    Z těch co tu byly ninju mini.

    Ale zapřemejšlel bych i o upgradu nebo alespoň vylepšení skříně - většina EC je na tom s chlazenim velmi, velmi bledě. Možná, kdybys koupil centuriona light a na chladič koupil novej větrák (AC), tak rozpočet tolik nepřešvihneš a chladit to bude líp. Jakou máš přesně skříň?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    ja teda nevim, ale kdyz se vratim k puvodnimu dotazu: E5300 dostat na 3GHz a BOX je hlucny, tak je rozumny reseni sundat z BOXu intelacke vetrak a stahovaci paskou tam chytnout http://www.alfacomp.cz/php/product.p...0&SearchType=1

    vysledek - minimalni investice, ticho, mnohem lepsi chlazeni nez BOX (a i s boxem neni problem jit pres 3GHz)

    u BOXu teda zalezi co mas za typ, jsou v zasade dva
    u tohoto staci vyloupnout vetrak z zeber


    a u tohoto je potreba vzit stipacky, protoze na tom plastu s vetrakem drzi i packy pro upnuti ktere tam musi zustat (pozor, pravdepodobne tim prijdes o zaruku... ale pokud je procesor zajety, tak je temer nulova sance ze odejde - v zivote jsem nepotkal vadny procesor (krome userem odpaleneho samozdrejme))

    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od Logout Zobrazit příspěvek
    Z těch co tu byly ninju mini.

    Ale zapřemejšlel bych i o upgradu nebo alespoň vylepšení skříně - většina EC je na tom s chlazenim velmi, velmi bledě. Možná, kdybys koupil centuriona light a na chladič koupil novej větrák (AC), tak rozpočet tolik nepřešvihneš a chladit to bude líp. Jakou máš přesně skříň?
    Tak přesně mám Eurocase ML5412, ale původní 300W zdroj jsem již vyměnil za seasonic 500W. Již jsem se koukal po jiné skříni, ale spíše z důvodu obměny než nějaké nespokojenosti. Zrovna tahle dle mě je jedna z těch "lepších" od EC.

    AC chladiče jsem pročítal v recenzích a AC 7 pro je prý dost hlučný, a Xtreme nedostal moc dobrych ohlasu. Potrebuji ucinne a tise uchladit ten dual core E5300, ale samozrejme pretaktovany tak na 3.2 nebo 3.6GHz. Z tohoto duvodu jsem si jej i poridil...
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    12

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    ja teda nevim, ale kdyz se vratim k puvodnimu dotazu: E5300 dostat na 3GHz a BOX je hlucny, tak je rozumny reseni sundat z BOXu intelacke vetrak a stahovaci paskou tam chytnout http://www.alfacomp.cz/php/product.p...0&SearchType=1

    vysledek - minimalni investice, ticho, mnohem lepsi chlazeni nez BOX (a i s boxem neni problem jit pres 3GHz)
    Tohle je zajimavé řešení, samotného mě nenapadlo. Ale nejsem si jistý zdali po přetaktování bude boxové chlazení dostatečně účinné. Už teď mám teploty přes 50 stupnu. Preci jenom, toho železa tam moc není...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od cybernick Zobrazit příspěvek
    ...AC chladiče jsem pročítal v recenzích a AC 7 pro je prý dost hlučný, a Xtreme nedostal moc dobrych ohlasu....
    logout stejne jako ja mel na mysli pouze vymenit ventilator, ne cely chladic... AC vetraky jsou nic moc valne kvality, ten nexus co jsem daval odkaz je neslysny i na plnych 1500 otacek, takze ani nemusis regulovat

    nejvetsi problem freezeru 7 je prave jeho vetrak bez ramecku... regulovany je tichy, ale spatne chladi, kdyz je potreba aby chladil, dela kraval

    EDIT:
    Citace Původně odesláno od cybernick Zobrazit příspěvek
    Tohle je zajimavé řešení, samotného mě nenapadlo. Ale nejsem si jistý zdali po přetaktování bude boxové chlazení dostatečně účinné. Už teď mám teploty přes 50 stupnu. Preci jenom, toho železa tam moc není...
    teploty jsem pri takove vymene sledoval naposledy asi na P4 celeronu (primotop) a box vetrak foukal 2500-3000 otacek a teplota kolem 45-50 stupnu... ten nexus ma maximalni otacky 1500, ale teplota byla cca 43-45 stupnu...

    EDIT2:
    jaky ma ten vetrak ted v zatezi otacky? regulujes ho? 50 stupnu je vpohode, po OC muze klidne byt v zatezi i 60-65 aniz by te to melo znepokojovat
    mrkni jaky typ BOXu mas ted, jestli postaci sundat vetrak nebo bys musel strihat
    Naposledy upraveno uživatelem mech13: 03-01-2010 v 11:48
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,042

    - Ještě bych taky přemejšlel, jestli by líp nechladil klasickej 12cm větrák (z levnejch třeba nexus, chválej lidi vcelku i xilence) - jde chytit za jeden roh a když dáš kolem kus kartónu tak, abys nahnal proud vzduchu mezi žebra, tak by to mohlo chladit tišejc než 80mm.

    - S tim AC je pravda, že ten je tichej leda regulovanej, to jo - dik mechu za korekci.

    - Ta skříň je dost blbá (ono je jich verzí víc, ale jedna horší než druhá). Starší verze měla aspoň pořádnej plech, ale perforace strašlivě mizerný, v novější verzi se mírně zlepšily perforace (takže jsou už jen dosti mizerný) a kvalita plechu spadla do černošwedého podprůměru. Obé vyřešíš koupí centurionu, ale tos asi slyšet nechtěl :-) Druhá možnost je
    vzít pár nástrojů a trochu bednu upravit. Tady máš pár nápadů:

    - Určitě velký zlepení bys dosáh, kdybys (vedle konektorů motherboardu) vyříznul mřížku a namontoval tam nějakej outtake ventilátor. Originálně tam jde max 80mm, ale s trochou šikovnosti by se tam aspoň 92mm vlízt měl. Todle jde udělat i štípačkama a pilníkem, to určitě stojí za to.
    - Další problém jsou harddisky, ty jsou tam úplně utopený. Zkontroloval bych nějakym softem jejich teplotu. V každym případě neni blbej nápad vyříznout mřížku i vepředu (popř. i doplnit ventilátorem), osobně bych udělal i pár perforací do plastovýho předku skříně (vrtal bych z lícu, pak by to ani nemuselo ten plast poškodit).
    - No a vzhledem k mizerný perforaci vpředu by stálo za to ještě zajistit nějakej další přívod čerstvýho vzduchu, nejlíp asi přes vyříznutou díru v bočnici.
    Naposledy upraveno uživatelem Logout: 03-01-2010 v 12:14
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Nováček
    Registrace
    Nov 2008
    Příspěvků
    12

    Boxovému chladiči jsem opravdu neveřil a nakonec pořídíl zmiňovaného ninju mini.

    Momentální stav:
    Takt CPU - 3458MHz (266 x 13)
    tepoty - iddle 36-38°C, po 2 hod. v orthosu max CPU 65°C, jadra max 60°C, ventilator mam nastaveny na 1500 otacek - neni moc slyset. Pri zapnuti na max. otačky jsou teploty o 2 - 3 stupně dolů.

    Jsou tyhle teploty v poradku?

    Zkusil jsem z boxu uelat outtake ventilator - presne pasuje do otvoru casu a alespon jsem si overil, ze to dost pomaha. Uz cekam na lepsi s fluidnimi lozisky.

    Ale stala se mi asi 3x následující situace. U taktovaneho i netakt. CPU kdyz jsem prochazel nastavenim Speedfanu, tak mi najednou začal hlásit 118°C teploty CPU, ale teplota jader se nezvyšovala, naopak regulací se nastavily maximální otáčky ventilátorů a jádra se ochladily o zmiňované 2-3°C. Teplotu cpu, ale hlásilo čidlo konst. 118°C. Po restartu a okamžitém shlédnutí teploty v biosu - doba cca. 15s byla indikace teploty 32°C. a vše najednou opět šlo bez problémů. Mám pocit že speedfun (o everest stejně) mohli dostávat špatnou teplotu. Nebo myslíte, že je chyba v HW? Nevím jak velkou pozornost tomu věnovat...
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. rada s volbou komponent pro vodníka
    Od Neregistrovaný v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 10-05-2014, 20:18
  2. Prosím poraďte s volbou procesoru
    Od mikáč v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 31-07-2008, 19:58
  3. Chlazení procesorů: Chladiče do 500,- Kč
    Od Pavel Boček v sekci Chlazení
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 24-04-2008, 18:01
  4. Chladiče CPU
    Od Zoidik v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-03-2008, 14:31